Jump to content

Menneskespor, dyrespor og blodspor


fauna

Recommended Posts

Jeg har en hund som har gått veldig mange menneskespor av forskjellige sporleggere. Vi begynte i fjor med blod i sporet, og hun virket litt på vakt i begynnelsen, men nå går hund som vanlig igjen. Hun elsker å gå spor og er veldig spornøye. Jeg passer på å gi henne utfordrninger og det gjør at hun har senket tempo og at hun ikke sjekker ut andre ting mens hun går spor.

Blodet i sporet virker bare som en bekreftelse på riktig spor for henne og virker lettere enn spor uten blod.

 

Det som har slått meg er: Vi skal lære hunden å gå det sporet den får utdelt ved sporstart og følge det uansett. Dersom hunden har forstått dette, vil den være spornøye og ikke gå over på andre spennede spor. Om sporet er fra mennesker eller dyr skal ikke bety noe.

 

Hva er det som gjør at ingen jeg har truffet trener om vinteren? Er barfrost noe problem? Vi har fulgt sporlegger på ski vi, det var ikke noe problem.

Link to comment
Share on other sites

Hva er det som gjør at ingen jeg har truffet trener om vinteren? Er barfrost noe problem? Vi har fulgt sporlegger på ski vi, det var ikke noe problem.

 

 

Det så gjør at det ikke blir trent så mye blodspor om vinteren og i snø er vel at hunden vil gå like mye på det visuelle så på den lile vitringa så er. Og barfrost er et problem da den låser vitringa i sporet.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er fersk på blodspor og har ikke jaktet på hjortevilt eller erfaring med ettersøkshund, derfor spør jeg:

Kan man ikke gå ettersøk når det er barfrost eller snø?

Et ettersøk av påkjørt vilt kan vel skje hele året?

Jakt på hjortevilt er om høsten, og det kan være barfrost og snø. Da må man også trene på spor hele året, ikke sant?

Jeg har ikke sett at min hund bruker annet enn nesen for å gå spor om vinteren :) . Nesen brukes 100%, men hun sjekker oppe i sporet om det er riktig spor. Der hvor det er mange spor, må hun finne det riktige.

Link to comment
Share on other sites

Jo ettersøk må man gå hele året uavhengig av sol eller snø... men dersom det er beinfrosset underlag så er man fornuftig og venter til utpå dagen til bakken har rukket å tine litt. Da blir vitringsforholdene bedre for bikkja.

 

Å drive å trene på frossen bakke er en vanskelig oppgave for hunden altså - særlig den urutinerte og uerfarne hunden vil slite unødvendig mye. En godt erfaren hund vil klare oppgaven bedre - men som sagt så det omtrent ingen lukt å gå etter når det er frost. Og hele hensikten må jo være at hunden klarer å løse oppgaven - hver gang. Det kan virke demotiverende for hund (og fører) hvis man må gi opp pga dårlige vitringsforhold.

 

Jeg er så heldig å bo på vestlandskysten og vi har sjelden frost og snø. Så vi trener hele året.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...