Jump to content

Varmblånering


Recommended Posts

De fleste våpen er blånerte. Denne finishen har imidlertid en tendens til å forsvinne med årene. Dermed oppstår kanskje ønsket om å foreta en liten ansiktsløftning på arvegods og klenodier. Man får kjøpt kaldblåneringsvæske fra Hoppes (Gun Blue), men det gir et lite holdbart resultat. Skal det bli skikkelig må varmblånering til. Beskrivelsen som står under har jeg frekt og freidig stjålet fra ei newsgruppe, og tar derfor heller ikke hverken æren eller ansvaret for bruken av oppskriften.

 

Løsningen avskiller en del ammoniakkdamp som er meget ubehagelig å puste inn, samt etsende. Bruk derfor gummihansker, vernebriller,gassmaske og skikkelige klær når prosjektet pågår. Hold også ungene unna.

 

Blåneringsvæsken

3.78 liter (1 us gallon) Demineralisert vann (eks. fra en tørketrommel)

2.2 Kilo (5 pund) Natriumhydroksid i fast form. (fargehandel)

1.1 Kilo (2.5 pund) Ammoniumnitrat, eks. AMNITRA fra Norsk Hydro fås i 25 kg sekk )

 

Bruk et passe stort rustfritt kar til å blande i (ikke galvanisert). Stå utendørs med en passende vind inn fra siden. Det avgis mye ammoniakkdamp når ammoniumnitrat tilsettes! Bland først natriumhydroksid i vann langsomt under omrøring. Oppløsningen avgir mye varme, og kan begynne å koke. Bland deretter inn ammoniumnitrat meget langsomt. Det bobler opp mye ammoniakk (NH3). Husk vinden inn fra siden! Etter at Nitratet er helt oppløst og blandingen har kjølnet er den klar til bruk. Første gang blandingen varmes opp vil den fortsatt avgi ubehagelige ammoniakkdamper.

 

Kvaliteten på sluttproduktet er som når man sprøytelakkerer. Resultatet blir ikke bedre enn grunnarbeidet. Enhver mikroskopisk ripe ses tydelig. Derfor er det viktig å ta seg god tid til å polere metallet som skal blåneres. All gammel blånering må slipes av. Pass på sliperetningen, det vil synes tydelig dersom man plutselig skifter pusseretning. Hvis man ønsker en helt blank dypsort overflate må man polere metallet til man kan speile seg i det. Litt maskinkraft i form av en stoffrull på en boremaskin eller vinkelsliper kan gjøre underverker. Bruk gjerne litt poleringsmiddel på. Hvis grunnarbeidet gjøres skikkelig og emnet avfettes grundig skal resultatet kunne måle seg med fabrikkblånering. Til avfetting anbefales et skikkelig løsningsmiddel, som aceton eller en lignende tynner. Ikke bruk White -spirit.

 

Blåneringsprosessen

Prosessen foregår omkring 140 - 145 grader Hvis ikke temperaturen vil stige til som ønsket, skyldes det at et overskudd av vann må dampe bort først. Når temperaturen er nådd bør man skru ned for unngå at vann koker bort og temperaturen stiger for mye. En 1 meter lang rustfri frityrgryte med termostat ville vært perfekt til formålet, men man kan også bruke enklere redskap som hjemmelaget gryte, en kokeplate og et godt steketermometer. Det virker ikke som om temperaturen er voldsom kritisk. 133 - 148 grader, skal visstnok gi godt resultat også. Unngå at emnene ligger i bunnen av gryta, for da blir blåneringen lett ujevn. Heng dem opp med en jerntråd. Emnene kokes i en halv til en hel time, eller enda lengre hvis det er behov for det.

Når prosessen er ferdig tas emnene opp og skylles godt i rennende vann. Nå kan de også gjerne pusses med fin stålull før de settes skikkelig inn med olje.

 

Ta vare på blåneringsvæsken, da den skal kunne brukes opp til 10 - 15 ganger. La først væsken kjøles ned. Ved 105 grader slutter termometeret å falle en stund. Det skyldes at saltene begynner at krystalliseres. Tilsett nå demineralisert vann for å erstatte det som har fordampet. NB! Ikke tilfør vannet før, for da risikerer du å få en mindre dampeksplosjon med natronlut i hodet!

Vent heller ikke noe særlig lengre, for da kan du plutselig stå der med en umedgjørlig saltklump. Fyll Væsken i en plastdunk og merk den skikkelig. Husk at dette er sterkt etsende stoff.

 

fra:

http://home.no.net/bharsvik/enkeltsider/varmblanering.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Har lenge hatt lyst til å prøve denne oppskriften, men fikk et lite tilbakefall etter en tur på den lokale FK butikken. AMnitra eller N34 som den heter er gått ut av produksjon. Jeg spurte om de hadde noe som erstattet denne og han sa de hadde noe som het N27. Men uten å vite sikkert om dette kan brukes så tok jeg ikke sjansen på å kjøpe en sekk. Er det noen som vet om N27 kan brukes eller evt. andre kilder?

Link to comment
Share on other sites

N27 er nok KAS, kalsium-ammonium nitrat. Vet ikke om den vil fungere, ville ikke kjøpt store mengder uten å teste det ut grundig.

 

Men at ammoniumnitrat skulle ha "gått ut av produksjon" tror jeg ikke noe på, er vel bare snakk om at de ikke lenger fører det på grunn av reguleringer (klassifisert som farlig gods).

Link to comment
Share on other sites

  • 13 years later...

Du kan ikke bruke det. Om du finner riktige isposer i sportsbutikken så kan væte heldig at de er basert på ammoniumnitrat. Sjekk om det står at du han tømme innholdet på blomster etter bruk. 
 

En gammel verktøymaker lærte meg at det heter brunering uansett hvilken farge man får på stål. Blånering er når man overflatebehandler messing. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...