Jump to content
Edward

Knivstål FAQ

Recommended Posts

Mens dere diskuterte hvilke stållegeringer som egner seg best til kniver, har seriøse forskere undersøkt et annet "materiale" til kniver:

 

https://www.nrk.no/urix/forskningsrapport_-_-kniver-lagd-av-avforing-virker-ikke-1.14704365

 

Jaggu bra vi har forskning (og hvis noen av dere hevder at disse personene kunne gjort bedre nytte for seg med å produsere mat på et norsk småbruk, er det selvfølgelig en helt irrelevant diskusjon - ?!?).

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutter siden, Villmarksmannen skrev:

Noen hørt om Aitor Knives ? 

Skal vist være kniver som holder høy kvalitet.  En av ståltypene er X42 , er dette et bra stål for røff bruk ?

Aitor er en spansk produsent som nå også lager bajonetten til HK416 for Norge.
Kvalitetsmessig er de nok ikke imponerende, da dette er masseproduserte kniver som skal holde en lav pris.

X42 ser ut til å være 46Cr13/1.4034, så ikke helt ulikt 420 HC. Det moderate karboninnholdet gjør det ganske seigt, men forutsetter en god herding for at det ikke skal bli for mykt til kniv.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 timer siden, Villmarksmannen skrev:

Ok. Men om de er nøye med herding så er det brukbart ?? Bajonetten de lager til forsvaret , er det også samme stål tro?

Ja, men i masseproduksjon som er tilfellet her er det gjerne noen kompromisser i herdeprosessen for å holde kostnadene nede.

 

Mener å ha lest at de var i 440C, men jeg kan huske feil. 46Cr13 ville være et mye bedre valg til en bajonett.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei igjen Metallurgen og andre kjennere. De har en tveegget " double Cut hunting knife" på biltema til underkant av 200 kr. Forstår at dette ikke er høy kvalitet. Stålet er 5cr 15mov. Hva betyr det og kan det brukes til annet enn å trene på skjerping eller bryning på våtsten? Å hva med work Sharp båndslipere til dyrere kniver, vil jeg risikere å ødelegge herdingen om stålet blir for varmt? Tenker på modellen under Ken Onion Edition. Har en jaktkniv fra Helle og en fra Øya. Førstnevnte i trelags  laminat og den andre i 420 eller 440 c

Edited by Jegerlærling

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har en Work Sharp, Ken Onion Edition, med "blade grinding attachment":

https://www.worksharptools.com/product/blade-grinding-attachment-ken-onion-edition/

 

Med Ken Onion edition kan du regulere hastigheten på båndet. Jeg har kun brukt den på laveste hastighet, og da blir ikke kniven varm, så jeg kan ikke tenke meg at det går ut over herdingen. 

Jeg har kun brukt den sammen med "blade grinding attachment", men jeg er ekstremt fornøyd! Den er enkel i bruk, og gjør alt fra lommekniver til macheter og økser sylskarpe. 

Jeg har også en Tormek T-4 slipemaskin, som jeg øvde meg mye med, men fikk mye bedre resultat med Work Sharp maskinen med en gang jeg tok den i bruk. Kommer nok til å selge Tormek maskinen min.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timer siden, Jegerlærling skrev:

Hei igjen Metallurgen og andre kjennere. De har en tveegget " double Cut hunting knife" på biltema til underkant av 200 kr. Forstår at dette ikke er høy kvalitet. Stålet er 5cr 15mov. Hva betyr det og kan det brukes til annet enn å trene på skjerping eller bryning på våtsten? Å hva med work Sharp båndslipere til dyrere kniver, vil jeg risikere å ødelegge herdingen om stålet blir for varmt? Tenker på modellen under Ken Onion Edition. Har en jaktkniv fra Helle og en fra Øya. Førstnevnte i trelags  laminat og den andre i 420 eller 440 c

"5Cr15MoV henviser nok til 0,5% karbon og 15% krom, som er omtrent den samme sammensetningen Buck har brukt på mange av sine kniver tidligere.
Stålet er nok brukbart i seg selv, men til prisen spørst det om herdinga er så god.
Du kan nok bruke den på å trene, men om stålet er mylt vil det være vanskelig å få en god eggm så dermed ser du ikke så godt framgangen i slipinga.

Du vil kunne risikere å ødelegge herdinga på alle hurtiggående slipere der det ikke er god nok kjøling. Det beste for å ungå dette er skarpe bånd (skifte bånd før det er for sløvt), og å bevege bladet jevnt mens du sliper. Sliper du bare et punkt vil du få varmegang der. Når jeg sliper egg på båndsliperen (en KMG 2"x72") starter jeg nærmest skaftet, sliper over hele eggen og løfter bladet opp noen sekunder, før jeg tar et nytt drag. Pausen hjelper å kjøle bladet.
I tillegg er det lett å slipe unødvendig mye, og kunne ødelegge tuppen på slike.

Kniven fra Øyo (sikkert en kniv med sekundæregg?) kan du nok fint slipe med en Work Sharp, men om det er en skandinavisk geometri på den fra Helle, vil du best bevare geometrien med vannsteiner.
En worksharp vil gi en buttere egg enn originalt, så den blir ikke like skarp som den kunne vært.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tusen takk. Du har helt rett. Sekundær egg på Øyo  og full Scandic på Helle. Fikk Helle Utøy for under halv pris, men synes den er bittelite for liten, både blad og skaft. Men den utstikkende tangen er flott til tennstål og "feathering"

Edited by Jegerlærling
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvordan vil Elmax være, sammenlignet med CPM 3V, i en kniv med ca. 10cm langt blad, til allround tur- og friluftslivsbruk? Jeg finner i farten ikke opplysninger om herding, men vi må kunne gå ut fra at begge er herdet på ordentlig måte og til hensiktsmessig hardhet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutter siden, Jeffery skrev:

Hvordan vil Elmax være, sammenlignet med CPM 3V, i en kniv med ca. 10cm langt blad, til allround tur- og friluftslivsbruk? Jeg finner i farten ikke opplysninger om herding, men vi må kunne gå ut fra at begge er herdet på ordentlig måte og til hensiktsmessig hardhet.

Elmax vil ha betraktelig lavere seighet enn CPM 3V pga en mye høyere volumfraksjon karbider (fra det høyere karbon og krominnholdet).
Selv om Elmax er herda til noe lavere hardhet enn 3V er dette tilfellet, så lenge det ikke er svært store forskjeller i hardhet eller noe er gjort feil med varmebehndlingen.
Nå er det på ingen måte sikkert at varmebehandlingen er utført ideelt selv om det er fra et kjent merke eller knivmaker.

Elmax kan fungere fint til dedikerte jaktkniver, men om du ønsker en spiss eggvinkel og skal bruke det til spikking og lignende er det mindre godt egna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for god tilbakemelding. Der sparte jeg fort et par tusen kroner😉

Hvis jeg da ikke går på en smell, mot bedre vitende😁

 

Det er i mitt tilfelle snakk om Bark River sin Tundra(3V) mot Mini Tundra(Elmax). Jeg Synes vekt og størrelse på Minien virker tiltalende, mens Tundra er litt i største laget. Begge deler er egentlig bare tull, siden jeg har en Canadian Special(3V) fra før. Men jeg har alltid ønsket meg en CS uten fingerrillene på skaftet. Derfor vurderer jeg en av disse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitt inntrykk er at Bark River gjør en god jobb med Elmax, men som Metllurgen er inne på, så benytter BR hovedsakelig Elmax i kniver rettet mot jaktbruk

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 timer siden, Jeffery skrev:

Det er i mitt tilfelle snakk om Bark River sin Tundra(3V) mot Mini Tundra(Elmax). Jeg Synes vekt og størrelse på Minien virker tiltalende, mens Tundra er litt i største laget.

På 240 mm totallengde er Tundraen relativt stor ja. Bare skaftet er 125 mm, som blir langt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutter siden, Villmarksmannen skrev:

Er det noen enkel måte å finne ut på om en kniv har rustfritt stål eller karbonstål?

Har en kniv som jeg er litt i tvil på ståltype. 

Du kan prøve en kobbersulfat-test.

Ett gram kobbersulfat blandes med 62,5 ml destilert vann og en dråpe legges på stålet. Blir stålet kobberfarga er det ikke rustfritt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
På 14.1.2020 den 17.02, Metallurgen skrev:

"5Cr15MoV henviser nok til 0,5% karbon og 15% krom, som er omtrent den samme sammensetningen Buck har brukt på mange av sine kniver tidligere.
Stålet er nok brukbart i seg selv, men til prisen spørst det om herdinga er så god.

Hei! Har en forespørsel fra en i familien, angående en CRKT kniv med tilsvarende stål, som han vurerer å kjøpe. Denne gang med 8Cr13MoV stål. Prisen på § 80 er vel også en rimelig kniv, så herdingen er kanskje ikke all verden. Kniven er tenkt brukt som en vanlig lommekniv, til allsidig bruk. Men han har slirekniver, så denne blir vel ikke med på skauen. Hva kan du kort fortelle, om stålets egenskaper for tiltenkt bruk?

 https://www.crkt.com/hootenanny.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 time siden, Geco5 skrev:

Hei! Har en forespørsel fra en i familien, angående en CRKT kniv med tilsvarende stål, som han vurerer å kjøpe. Denne gang med 8Cr13MoV stål. Prisen på § 80 er vel også en rimelig kniv, så herdingen er kanskje ikke all verden. Kniven er tenkt brukt som en vanlig lommekniv, til allsidig bruk. Men han har slirekniver, så denne blir vel ikke med på skauen. Hva kan du kort fortelle, om stålets egenskaper for tiltenkt bruk?

 https://www.crkt.com/hootenanny.html

8Cr13MoV, ligger på rundt 0,8% karbon og 13 krom, så tilsvarer AUS8.
Dette er en ganske gunstig sammensetning for et stål til kniv som skal være korrosjonsmotstandig, og vil med rett herding holde eggen noe bedre enn 12C27. Ikke fullt så seigt som 12C27, men bedre valg enn rustfrie stål med mer karbon, som 440C, ATS-34 osv.
Til en vanlig brukskniv/arbeidskniv foretrekker stål som dette framfor pulverstål med mer karbon.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
På 9.2.2020 den 15.13, Metallurgen skrev:

Til en vanlig brukskniv/arbeidskniv foretrekker stål som dette framfor pulverstål med mer karbon.

Takk for svar! Da er stålet bra. ;) Men ut fra det du svarte Jegerlæring (den 14/1),  antar at herdingen kan være kritisk på en så rimelig kniv, bare § 80 ?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timer siden, Geco5 skrev:

Takk for svar! Da er stålet bra. ;) Men ut fra det du svarte Jegerlæring (den 14/1),  antar at herdingen kan være kritisk på en så rimelig kniv, bare § 80 ?

Ja, det er det som er utfordringen; når kniven er rimelig er det med stor sannsynlighet at herdeprosessen og orienteringen på bladet (forskjellige mekaniske egenskaper etter retning på blad i forhold til valseretning på plata) ikke er optimalt, men det er det ikke nødvendigvis på dyrere kniver heller. :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timer siden, Metallurgen skrev:

Ja, det er det som er utfordringen; når kniven er rimelig er det med stor sannsynlighet at herdeprosessen og orienteringen på bladet (forskjellige mekaniske egenskaper etter retning på blad i forhold til valseretning på plata) ikke er optimalt, men det er det ikke nødvendigvis på dyrere kniver heller. :)

Dette er god nyheter for han som vurder denne lommekniven. :) Tror han tar sjensen, til den prisen. Synes selv den er noe stor og jeg hadde vel valgt en kniv med (for meg) kjent stål.  Men, det er ikke mitt valg. Han likte kniven og så ønsket han en lommekniv som kunne åpnes med en hånd og med låsbart blad. Så, da blir det nok et kjøp. :)  Takk igjen.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minutter siden, Geco5 skrev:

Dette er god nyheter for han som vurder denne lommekniven. :) Tror han tar sjensen, til den prisen. Synes selv den er noe stor og jeg hadde vel valgt en kniv med (for meg) kjent stål.  Men, det er ikke mitt valg. Han likte kniven og så ønsket han en lommekniv som kunne åpnes med en hånd og med låsbart blad. Så, da blir det nok et kjøp. :)  Takk igjen.

Har hatt noen CRKT og har stort sett vært fornøyd med de, i forhold til prisen.

Nå er de i tillegg billigere hos f.eks. Knifecenter og Lamnia enn veiledende, så ikke store risikoen heller. :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 time siden, Metallurgen skrev:

Har hatt noen CRKT og har stort sett vært fornøyd med de, i forhold til prisen.

Ok - da har du jo noe erfaring med produsenten og produktene også. Igjen betryggende.:)  Og prisen er nok fornuftig, på en kniv som kan mistes. Jeg har mistet noen små lommekniver (falt ut av bukselommene ved sofa sitting), så jeg kjøper heller ikke dyre lommekniver.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutter siden, Villmarksmannen skrev:

Spørsmål - kan man anløpe knivstål i stekeovnen for å få det mer seigt. ?

Eventuelt med treskaftet på?

Det går an om det er høy hardhet som er problemet.

Skaftet må nok av, siden temperaturen vil skade både limet og treverket.

Hjelper å vite hva slags stål det er og hvor mye det er anløpt på før, men du kan prøve 2 timer på 225 grader.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stålet er fra Abraham Mikkelsen.  

Så vet jo ikke helt hvordan mannen gjorde det. 

Den har ikke chippet,  men er jo litt redd for å bruke den , skal jo være veldig hardt stål i disse knivene. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minutter siden, Villmarksmannen skrev:

Stålet er fra Abraham Mikkelsen.  

Så vet jo ikke helt hvordan mannen gjorde det. 

Den har ikke chippet,  men er jo litt redd for å bruke den , skal jo være veldig hardt stål i disse knivene. 

Hvis det er laga for bruk, så er den nok ikke for hard.

Et det er "hardt stål" kan bare bety at den er bedre herda enn mye annet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg ser at Jørn Jensen har en del damask stål ferdig for knivblad. Er det noen som har prøvd dette?

Er det best å smi det ut, eller bør det slipes til?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timer siden, Per-S skrev:

Jeg ser at Jørn Jensen har en del damask stål ferdig for knivblad. Er det noen som har prøvd dette?

Er det best å smi det ut, eller bør det slipes til?

Om det er damasteel'en du tenker på, så er dette høylegert/rustfritt og er mindre egna til smiing, så vil fungere best med utsliping.

Bør også herdes i elektrisk ovn pga herdetemperatur og holdetid.
Har laga blader både av damasteel og RWL-34, selv om det ikke er så ofte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er disse og den varianten med nitrogen som substitutt for karbon. Jeg skal lage kniv til en som også vil bruke den til sløying av saltvannsfisk, derfor rustfritt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...