Jump to content
Edward

Knivstål FAQ

Recommended Posts

Mens dere diskuterte hvilke stållegeringer som egner seg best til kniver, har seriøse forskere undersøkt et annet "materiale" til kniver:

 

https://www.nrk.no/urix/forskningsrapport_-_-kniver-lagd-av-avforing-virker-ikke-1.14704365

 

Jaggu bra vi har forskning (og hvis noen av dere hevder at disse personene kunne gjort bedre nytte for seg med å produsere mat på et norsk småbruk, er det selvfølgelig en helt irrelevant diskusjon - ?!?).

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutter siden, Villmarksmannen skrev:

Noen hørt om Aitor Knives ? 

Skal vist være kniver som holder høy kvalitet.  En av ståltypene er X42 , er dette et bra stål for røff bruk ?

Aitor er en spansk produsent som nå også lager bajonetten til HK416 for Norge.
Kvalitetsmessig er de nok ikke imponerende, da dette er masseproduserte kniver som skal holde en lav pris.

X42 ser ut til å være 46Cr13/1.4034, så ikke helt ulikt 420 HC. Det moderate karboninnholdet gjør det ganske seigt, men forutsetter en god herding for at det ikke skal bli for mykt til kniv.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 timer siden, Villmarksmannen skrev:

Ok. Men om de er nøye med herding så er det brukbart ?? Bajonetten de lager til forsvaret , er det også samme stål tro?

Ja, men i masseproduksjon som er tilfellet her er det gjerne noen kompromisser i herdeprosessen for å holde kostnadene nede.

 

Mener å ha lest at de var i 440C, men jeg kan huske feil. 46Cr13 ville være et mye bedre valg til en bajonett.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei igjen Metallurgen og andre kjennere. De har en tveegget " double Cut hunting knife" på biltema til underkant av 200 kr. Forstår at dette ikke er høy kvalitet. Stålet er 5cr 15mov. Hva betyr det og kan det brukes til annet enn å trene på skjerping eller bryning på våtsten? Å hva med work Sharp båndslipere til dyrere kniver, vil jeg risikere å ødelegge herdingen om stålet blir for varmt? Tenker på modellen under Ken Onion Edition. Har en jaktkniv fra Helle og en fra Øya. Førstnevnte i trelags  laminat og den andre i 420 eller 440 c

Edited by Jegerlærling

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har en Work Sharp, Ken Onion Edition, med "blade grinding attachment":

https://www.worksharptools.com/product/blade-grinding-attachment-ken-onion-edition/

 

Med Ken Onion edition kan du regulere hastigheten på båndet. Jeg har kun brukt den på laveste hastighet, og da blir ikke kniven varm, så jeg kan ikke tenke meg at det går ut over herdingen. 

Jeg har kun brukt den sammen med "blade grinding attachment", men jeg er ekstremt fornøyd! Den er enkel i bruk, og gjør alt fra lommekniver til macheter og økser sylskarpe. 

Jeg har også en Tormek T-4 slipemaskin, som jeg øvde meg mye med, men fikk mye bedre resultat med Work Sharp maskinen med en gang jeg tok den i bruk. Kommer nok til å selge Tormek maskinen min.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timer siden, Jegerlærling skrev:

Hei igjen Metallurgen og andre kjennere. De har en tveegget " double Cut hunting knife" på biltema til underkant av 200 kr. Forstår at dette ikke er høy kvalitet. Stålet er 5cr 15mov. Hva betyr det og kan det brukes til annet enn å trene på skjerping eller bryning på våtsten? Å hva med work Sharp båndslipere til dyrere kniver, vil jeg risikere å ødelegge herdingen om stålet blir for varmt? Tenker på modellen under Ken Onion Edition. Har en jaktkniv fra Helle og en fra Øya. Førstnevnte i trelags  laminat og den andre i 420 eller 440 c

"5Cr15MoV henviser nok til 0,5% karbon og 15% krom, som er omtrent den samme sammensetningen Buck har brukt på mange av sine kniver tidligere.
Stålet er nok brukbart i seg selv, men til prisen spørst det om herdinga er så god.
Du kan nok bruke den på å trene, men om stålet er mylt vil det være vanskelig å få en god eggm så dermed ser du ikke så godt framgangen i slipinga.

Du vil kunne risikere å ødelegge herdinga på alle hurtiggående slipere der det ikke er god nok kjøling. Det beste for å ungå dette er skarpe bånd (skifte bånd før det er for sløvt), og å bevege bladet jevnt mens du sliper. Sliper du bare et punkt vil du få varmegang der. Når jeg sliper egg på båndsliperen (en KMG 2"x72") starter jeg nærmest skaftet, sliper over hele eggen og løfter bladet opp noen sekunder, før jeg tar et nytt drag. Pausen hjelper å kjøle bladet.
I tillegg er det lett å slipe unødvendig mye, og kunne ødelegge tuppen på slike.

Kniven fra Øyo (sikkert en kniv med sekundæregg?) kan du nok fint slipe med en Work Sharp, men om det er en skandinavisk geometri på den fra Helle, vil du best bevare geometrien med vannsteiner.
En worksharp vil gi en buttere egg enn originalt, så den blir ikke like skarp som den kunne vært.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tusen takk. Du har helt rett. Sekundær egg på Øyo  og full Scandic på Helle. Fikk Helle Utøy for under halv pris, men synes den er bittelite for liten, både blad og skaft. Men den utstikkende tangen er flott til tennstål og "feathering"

Edited by Jegerlærling
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...