Jump to content

Gaupetaksering - Storaksjon


hansen deluxe
 Share

Recommended Posts

Noen som har fått samme mail eller skal på dette møtet? Har fjernet navnet til avsender. Men regner med at flere har fått denne mailen...

 

Til Lokalforeningene i Follo og rundt Østmarka

 

 

GAUPETAKSERING – STORAKSJON

 

På grunn av mange snøfattige vintre har det lenge hersket tvil om hvor stor gaupebestanden i området faktisk er. I følge værprognosene kan det nå se ut til at vi får en unik mulighet til en stor sporingsaksjon lørdag 14. februar. Vi vet selvfølgelig at det er vinterferiestart og at det derfor kan bli vanskelig å få ut mannskaper, men denne muligheten kan det ta mange, mange år før værgudene gir oss igjen!

 

Aksjonen planlegges sammen med NJFF Østfold slik at vi dekker området sør for Oslo og vest for Glomma. Lørdag 14. februar vil vi ha felles sekretariat hvor mannskaper sitter klare til å sjekke ut spor som sporingsmannskapene finner, slik at vi kan dokumentere eventuelle familiegrupper slik at de blir tellende i den offisielle bestandsoversikten.

 

Planlegging og informasjon

Vi ber alle berørte foreninger om å sende to personer til et informasjonsmøte

 

Tirsdag 10. februar kl 1900 på TF bygget på UMB Ås

 

Dette blir et kombinert informasjons- og planleggingsmøte hvor vi sammen med dere vil tegne inn hvilke ruter som skal kjøres eller gåes lørdag 14. februar. Det er dere som vet hvilke veier som evt er bommet og hvor gaupa oftest trekker.

 

Aksjonsdagen vil bli mannskapskrevende, de rutene som skal tas pr bil må ha minst to personer i bilen. Vi må også legge opp et bringe/hentesystem for de som går fra punkt A til punkt B til fots. Jeg vil derfor anbefale dere til å la jungeltelegrafen gå snarest slik at vi får dekket området så godt som mulig.

 

Til de av dere som har indekslinjer:

Sporingsperioden er egentlig til 1. februar. I og med at gaupejakta i regionen er over og det endelig er snø, har vi fått dispensasjon fra denne datoen. Siste frist for å gå indekslinjer i området er søndag 15. februar, nå håper jeg at dere pusher på de som sitter med ugåtte linjer!

 

Nå har vi en unik muligihet til å vise hvor stor gaupestammen virkelig er...

Link to comment
Share on other sites

Skal se om jeg får stelt i stand noe. Går jo på skole der,så hadde vært lettvint og stukket innom.

 

Edit:ser at det er allerede i morra. Det ble noget kort varsel for min del,da jeg må på jobb..Men skal høre med en annen ivrig kar.

Link to comment
Share on other sites

Gikk veldig bra. Ski, Ås, Frogn, Rælingen og Enebakk stillte opp på møtet. (Håper jeg ikke har glemt noen) :oops:

Østfold skal ha møte på torsdag.

Vi gjennomgikk sporingsruter for nevnte foreninger og samkjører de med Fylkesekretæren.

Håpet var å få fyllt de hullene som er i antall observasjoner i Follo området.

 

Derfor burde hver og en forening gå ut og oppfordre innbyggerne til å melde om sett gaupe/spor.

Link to comment
Share on other sites

I Marker fant vi spor fra en familiegruppe og 6 enkeltgauper, Vi hadde også en familigruppe 200 meter fra grensen på svensk side bare noen hundre meter nord for Ørje Tollsted.

I Aremark var det spor etter 4 gauper og 2 ulver.Disse gaupene i Aremark er sansynligvis også en familiegruppe.SNO skulle komme idag og se, men har hørt rykter om at de bare godkjenner en familigruppe fordi de mener at familiegruppa i Aremark og Marker er den samme.

Det er så langt mellom sporene og sporene er ferske så det er helt utrolig hvis bare en familiegruppe blir godkjent, men myndigheter, forskere og naturvernere gjør jo alt de kan for å skjule virkeligheten.Hvis de virkelige tallene over hvor mye rovdyr vi har hadde kommet fram,så hadde det jo bevist vilket elendig kunnskapsnivå det er på forskere, rovviltforkjempere og myndigheter.

Link to comment
Share on other sites

Har ikke helt oversikten over alt som ble funnet i Halden, men det var spor jamt over det hele.. Kanskje hvis vi er heldig får vi enda en familiegruppe registrert. Det som jeg synes er synd er all missnøyen med SNO, viltkontakter etc. Det vi som jegere må forstå er at de har et krystallklart reglement å forholde seg til når det gjelder å få familiegrupper registrert. Det er ikke den enkelte person som er vanskelig eller motvillig. De gjør jobben sin!!!!

Link to comment
Share on other sites

SNO sine avgjørelser har vært svært omdiskutert i Hedmark også. Men som sporfinner sier, de har ett regelverk å forholde seg til. Regelverket ligger her : http://nidaros.nina.no ,, Se: Overvåking av gaupe ,, Der kan du enkelt sjekke selv om det er sannsynlig å få godkjent forskjellige familiegrupper og om SNO har holdt seg til sine egne retningslinjer. Vi i Odalen har fått ett godt samarbeid med SNO etter å ha satt oss inn i deres instruks og retningslinjer.

Link to comment
Share on other sites

Sjeøden noe problem med SNO på disse trakter ihvertfall, har de først blitt kalt ut for å sjekke så kommer det på papiret også, hvis det ikke komnmer videre til statistikken så er det gjerne en forglemmelse eller innsnevring lenger oppe i systemet som er årsaken.

SNO har ganske så rigide regler for hva som skal telles og hva det skal telle som, men jo kortere tid det går mellom hver registrering av mulig familiegruppe, dess større sjanse for at to grupper ikke blir registrert som bare en i statistikken.

Link to comment
Share on other sites

Trur det er viktig i slike tilfeller å ikkje "skyte på pianisten". SNO er ute for å gjere ein jobb, og dei har eit reglement og ein metodikk dei skal følge. Dersom dei ikkje følger dette til punkt og prikke, men heller brukar mykje skjønn og det som ofte blir karakterisert som "sunt bondevett", so er dessverre ikkje tala dei kjem fram til verdt fem flate øre...

Kan virke jækla ulogisk, og ikkje minst frustrerande når familiegruppa du har spora ikkje kjem med i statistikken, men sånn er det berre. Dersom ein leser seg opp litt på statistikk og vitenskapeleg arbeidsmetodikk vil ein skjønne.

 

Dette hadde vore enkelt dersom alle gauper oppførte seg på same måte, men det gjer dei ikkje. Systemet er defor lagt opp slik at av og til skal to familiegrupper bli telt som ei, og av og til skal ei bli telt som to. Tanken er at det skal slå like mykje begge vegar, og at det totalt sett skal bli eit bra estimat.

Link to comment
Share on other sites

Men nå er det vel så at Gaupa nede hos oss har mindre revir enn lengre nordover.

Et eksempel på feilvurdering av fam.grupper er de 2 individene (Hunngaupe og 1 unge) som toget tok i Ås. Kun registert ei gruppe, flere mente det var to. Det ble bekreftet etter at påkjørelsen fant sted. Det vil si at den "nye" gruppa ble registret inn.

Link to comment
Share on other sites

Ja, veit ikkje korleis dei har løyst det der. Gaupe har i Akershus har vel i snitt berre jalvparten so store revir som den i Østerdalen. Og endå større revir lenger nord. Eg håpar for all del at dei har tatt hensyn til dette, og trur at kvar region har sine krav til avstand mellom reegistreringane, men veit ikkje. Viss ikkje blir det jo fort kraftig underestimering her i denne regionen.

Link to comment
Share on other sites

For å beregne totalbestand regnes det 6 gaupeindivider totalt i bestanden pr. dokumentert familiegruppe. Hvis en regner et snitt på 2.5 gauper i familiegruppene gir det 17,5 gauper. Pluss de 25-28 enkeltdyra er en på ca 43-45 dyr. Delt på 7 familiegrupper blir rett i overkant av seks gauper pr. familiegruppe. Altså har dere missa ei familiegruppe (da hadde det totalt blitt 8 familiegrupper 48 individer - 6 gauper pr familiegruppe) :mrgreen:

 

Prøv å argumenter for DEN logikken ovenfor miljøvernavdelinga, du... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Knall!!

For dette gjelder hele Rovvilt region 4 med de 3 jaktregionene den er inndelt i.

Ikke hele region 4, eller blingser jeg helt :?:

Jaktregion 3 (Forvaltningsområde med flere rovviltarter)

Den del av Akershus som omfatter hele kommunen Aurskog-Høland, og den deler av Nes kommune som ligger Øst for Glomma.

Den del av Østfold som omfatter hele kommunene Rømskog, Marker, Aremark samt den del av Halden som ligger sør for Rv 21 og øst for Iddefjorden

 

 

Tydligvis ikke......

De er vel fornøyd med kvote tildelinga da...... :roll:

Vi er er ikke fornøyd med kvotetildelingen, men hva skal vi gjøre da vi som ligger øst for glomma er utelatt :roll: Noen som vet noe :?:

Aksjonen planlegges sammen med NJFF Østfold slik at vi dekker området sør for Oslo og vest for Glomma. Lørdag 14. februar vil vi ha felles sekretariat hvor mannskaper sitter klare til å sjekke ut spor som sporingsmannskapene finner, slik at vi kan dokumentere eventuelle familiegrupper slik at de blir tellende i den offisielle bestandsoversikten.
Link to comment
Share on other sites

@Skautussa- Ingen tvil om at vi tillhører samme region :wink:

 

@hansen deluxe- Itilfelle komunen har hatt planer om dette må det nok ha vært en "intern utflukt/skogdag" de hadde planlagt. Andre sier at det ikke er ønskelig med sporing pga vårt andre store rovdyr. Senest for 1 1/2 uke siden hadde vi et dyr (som ikke var en hund :wink: ) innom to poster, dette ble nesten umiddelbart fulgt opp av "noen" som ikke tilhører dette området + et par myndighetspersoner som sjekket at alle papirer var i orden, i området hvor vi jaktet.

 

Ellers hadde vi kontakt med tre sikre familiegrupper (2x3 og 1x2) og to enkle dyr, totalt ti dyr, men vår innleide svenske hundefører ville ikke slippe hunden flere ganger etter at vi hadde kontakt med ulv, så jakten ble noe amputert for vår del.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...