Jump to content

Fra Skog til bord - pølselaging à la Sveio!


jaktlykke

Recommended Posts

For et par år siden fant vi ut at vi skulle lage hjortepølser. Det var tenkt å være et engangstilfelle - et slags "prosjekt" men som etterhvert har utvikla seg til å bli en tradisjon.

 

Første året vi laget pølser var vi en diger gjeng; det var jeg og sambo som bidro med kjøtt etter høstens jakt mens 14 andre skrella løk, knadde deig, kokte kraft og ellers gjorde forefallende ting. Med så mange folk som ville ha en snabb eller to ble det lite pølser pr. mann og det fant vi fort ut at sånt ville vi ikke ha det.

 

Nå er vi fire jegere som lager pølser sammen. Vi tar vare på alt avskjær fra slaktene og også hjertene blir brukt til dette. Du må regne med å bruke en helg fra du starter til du er ferdig - men med litt god musikk på radioen og kanskje en kald pils i glasset så går tiden fort :P

 

Dette er en bildeserie sammensatt av flere års produksjon - men prinsippet for pølselaginga får dere her.

 

Råvarer:

50 kg hjortekjøtt

8 kg svinespekk

hjortekraft kokt dagen før

130 m svinetarm

5-6 hjerter

 

Krydderier:

oliven

salt

pepper

allehånde

ingefær

 

Disse går i mikser:

2 pakker soltørkede tomater ( i vann en times tid for oppbløting)

2 pakker chili

10-12 store løk

15-20 små hvitløk

 

 

100420051713i3WxRzHk49igKhOK2K.jpg100420051726uVNdU6jq4FAqAtNBQw.jpg

Alt klargjøres på forhånd. Hygiene er viktig! Hansker og vaskemuligheter må være tilstede.

 

100420051741149QMYeSDBkzXVtbeL.jpg100420051753FqClRZcH9xW6a6Odw8.jpg

Vi hadde soltørkede tomater, chili, hvitløk, oliven, løk m.m som smakvarianter. Hjertene ble også brukt

 

110420051309kwqnBjmB5Bw1ryRGmq.jpg110420051326koSkEutTmSD4qkZEnz.jpg

Ingrediensene

 

1104200513466eUloItIkiHdzYSMYk.jpg110420051356y82nsKgCvV47ad4Prt.jpg

Tamen må ligge i vann hele tiden. Spekket er svin og usalta.

 

100420051709WixgzN1bE4zy314VYs.jpg100420051726b8K3ZPJsFnb1IziR3y.jpg

 

1104200513403vRJ8tkYhaeegHDB4p.jpg110420051355HfyJohvQGPRFGcAQEA.jpg

Soltørka tomater ligger i bløt i vann. Løk, tomater, chili ferdig opphakka.

 

100420051742kU6MECQH7jFNSm8PdZ.jpg100420051703xBfpSCuL8ZAx2BziIT.jpg

Spekket går gjennom kverna. Kjøttet males tre ganger slik at det blir en myk farse

 

100420051718BkfyN5I59JSG5nw3VE.jpg100420051734IZHvUfo2IrhuhfPdfz.jpg

Muskelkraft må til! Nå ligner kjøttet en farse

 

100420051753WwQN2dYA59mvnd9jkQ.jpg110420051310WQjRnefsbHURfXXbjp.jpg

her blandes pepper inn i farsen sammen med løk. Farsen stappes i "pølsehornet"

 

100420051804Aom8wk7CRHncedyw3C.jpg110420051328Ql8wWYXREmv1zMz9VO.jpg

...så skal svinetarmen innpå tuten - ikke lett! Og ut kom en.... :oops:

 

1004200518336bQRyqEoTWhP7GMSIZ.jpg100420051819AicH5mRCsepqZPhrbB.jpg

Men med litt øvelse så ble det bra! Elegant ikke sant?

 

100420051846Jjwdqra3HvffMwRtjF.jpg100420051807YtasgfoXyMHOJGKvn7.jpg

60 kg pølse med ulike smaker er klargjort. Her er kveldens meny

 

1004200518247WxnrbGWVjrwAAMYoA.jpg

ser ikke dette godt ut så vet ikke jeg!

 

Kvelden før laget vi kraft på beina. Visste dere forresten at skikkelig hjortekraft er ekstremt eksklusivt i f.eks Frankrike? Flere hundre kroner literen koster det!

 

Vi lagde 3 ulike farseblandinger første året - chili og hvitløk, oliven og soltørkede tomater og middagspølser (litt nøytrale i smaken slik at både unger og voksne skulle like det).

 

Videre laget vi spekepølser - de fikk ligge natten over i et tynt, tynt lag med salt før de ble røykt noen timer i einerbær. Deretter ble de hengt opp til speking på garasjeloftet hos oss, og der hang de rundt 7 uker før de var ferdige til å nytes.

110420051300FanfrjswQIduCdNkhG.jpg110420051317tGQpMTCIq1l8qSnEJP.jpg

 

8au3ep3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...