jaktlykke Posted December 3, 2007 Share Posted December 3, 2007 For et par år siden fant vi ut at vi skulle lage hjortepølser. Det var tenkt å være et engangstilfelle - et slags "prosjekt" men som etterhvert har utvikla seg til å bli en tradisjon. Første året vi laget pølser var vi en diger gjeng; det var jeg og sambo som bidro med kjøtt etter høstens jakt mens 14 andre skrella løk, knadde deig, kokte kraft og ellers gjorde forefallende ting. Med så mange folk som ville ha en snabb eller to ble det lite pølser pr. mann og det fant vi fort ut at sånt ville vi ikke ha det. Nå er vi fire jegere som lager pølser sammen. Vi tar vare på alt avskjær fra slaktene og også hjertene blir brukt til dette. Du må regne med å bruke en helg fra du starter til du er ferdig - men med litt god musikk på radioen og kanskje en kald pils i glasset så går tiden fort Dette er en bildeserie sammensatt av flere års produksjon - men prinsippet for pølselaginga får dere her. Råvarer: 50 kg hjortekjøtt 8 kg svinespekk hjortekraft kokt dagen før 130 m svinetarm 5-6 hjerter Krydderier: oliven salt pepper allehånde ingefær Disse går i mikser: 2 pakker soltørkede tomater ( i vann en times tid for oppbløting) 2 pakker chili 10-12 store løk 15-20 små hvitløk Alt klargjøres på forhånd. Hygiene er viktig! Hansker og vaskemuligheter må være tilstede. Vi hadde soltørkede tomater, chili, hvitløk, oliven, løk m.m som smakvarianter. Hjertene ble også brukt Ingrediensene Tamen må ligge i vann hele tiden. Spekket er svin og usalta. Soltørka tomater ligger i bløt i vann. Løk, tomater, chili ferdig opphakka. Spekket går gjennom kverna. Kjøttet males tre ganger slik at det blir en myk farse Muskelkraft må til! Nå ligner kjøttet en farse her blandes pepper inn i farsen sammen med løk. Farsen stappes i "pølsehornet" ...så skal svinetarmen innpå tuten - ikke lett! Og ut kom en.... Men med litt øvelse så ble det bra! Elegant ikke sant? 60 kg pølse med ulike smaker er klargjort. Her er kveldens meny ser ikke dette godt ut så vet ikke jeg! Kvelden før laget vi kraft på beina. Visste dere forresten at skikkelig hjortekraft er ekstremt eksklusivt i f.eks Frankrike? Flere hundre kroner literen koster det! Vi lagde 3 ulike farseblandinger første året - chili og hvitløk, oliven og soltørkede tomater og middagspølser (litt nøytrale i smaken slik at både unger og voksne skulle like det). Videre laget vi spekepølser - de fikk ligge natten over i et tynt, tynt lag med salt før de ble røykt noen timer i einerbær. Deretter ble de hengt opp til speking på garasjeloftet hos oss, og der hang de rundt 7 uker før de var ferdige til å nytes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.35Whelen Posted December 3, 2007 Share Posted December 3, 2007 Ahhh vann i munnen. Kjempefin tråd, og flotte bilder. Har sett den på SL tidligere også. Smaksprøve hadde gjort seg... Du skal vel ikke tilfeldigvis på jugebordet på Hamar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
svhoegmo Posted December 8, 2007 Share Posted December 8, 2007 tror jeg har lest denne tråden 50 ganger nå..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trixie Posted December 9, 2007 Share Posted December 9, 2007 Har foretatt en kvalitetskontroll her, og det VAR det. Ser klare fordeler med "stordrift" på slike prosjekter, når alle ingredienser er samlet så er det å produsere for fullt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.