Jump to content

Ord og utrykk Hagle


682 Gold

Recommended Posts

Back-Boring/over-Boring : øke borings diameteren for å redusere oppfattet rekyl, forbedrer skuddmønsteret og øke skuddhastigheten. Eksisterende gevær kan bli (backbored) og nye geværer kan bli utformet med overboring som ein av deres fordeler. I bruk vil begge deler gjøre samme nytten.

 

Kaliber (Bore) : hullet i løpet som skuddet passerer gjennom.

 

Kolbe (butt stock) : Stykke bak mekanismen (reciver/action) som settes mot skulderen.

 

Cast : avstanden som kolben avviker til høyre (cast off) eller venstre (cast on) av en imaginær senterlinje langs den øverste overflaten av skinna fra kornet gjennom løpet og kolben, sett bakfra. Dets formål er til å tillate lett og bedre horisontal oppstilling av sikteøyet med sikteskinna uten å måtte skråstille eller å vende på hodet. Der er vanligvis to cast dimensjoner ; det første er cast på hælen,oppe på kolbekappa, som blir fulgt av cast på toe, nede på kolbekappen, vanligvis litt større nede på toe. Dette gjøres for å bedre rette kolben med pectoral muskelen som danner noe av anleggsflaten for kolben i skulderen.

 

Choke : Nedgangen i diameter av boringen nær slutten av løpet ; Choker kommer i mange virkningsgrader, alt etter hvilke skudd samlinger og avstander som skal det skal skytes

.Finnes som: faste , og utskiftbare .(Flush) flukter med ytterkant løp.(ekstendet) forlenget stikker utenfor løpet , vanligvis fra 1 -5 cm.

 

Kolbekam (comb): toppen av kolben som kinnet plasseres mot, enten parallelt med løpet, eller svakt stigende mot mekanismen i de fleste tilfeller.

 

Fall på kamm (drop at comb) : avstand fra skinna (en imaginær linje langs den øverste overflaten av skinna forlenge tilbake over kolben) ned til kammen. Ditt korrekte fall er avhengig av din måte å skyte på. På rette kolber(definerte her som de med pistolgrep men uten Monte Carlo hakk på hælen og vanligvis med en oppover skrånende kam,) to fall er gitt. Første fallet er hvor er kinnet er plassert, de andre fallet er til toppen av kolbekappen., fall ved hæl, de er allikevel bare nevnt som de andre av to fall på rette kolber.

 

Fall på hælen (Drop at the heel): et annet, separat og individuelt mål som blir oppgitt på våpen med Monte Carlo kolbe ; det er avstanden fra linja langs den øverste overflaten på skinna fortsett bak over kolben, ned til hælen av kolben. Jo større fall på hælen, desto meir vil løpet ”reise” seg av rekylen.

 

Håndflate esning (palmswell): en utbuling på siden på pistolgrepet for å fylle håndflaten, som gir et sikrere og mer nøyaktig grep som gjør at avtrekkerfingen lettere kan plasseres rett på avtrekkeren.

 

Forcing cone (Tvangs innsnevring) : Del av løpet , kammeret som har ein sånn diameter at de passer til patronen, innsnevres over ein kort avstand til ein mindre diameter. De innsnevrede område i løpet rett framforbi kammeret er de som kalles forcing cone. 36mm blir meint av noen til å være den ideelle lengden, men dette kan vere forskjellig og variereindividuelt og forandre seg i fremtiden.

 

Fortre (Fore-end) : Grepet festet til løpet(somregel under) foran mekanismen (reciver).

 

Balanse/skytestil (Form/Style): det komplette arrangementet involvere stilling (fotposisjon), geværmontering til kroppen, kroppsholdning, og vektdistribusjon. Alt dette er viktige grunnlag/elementer til å bygge skyte ferdigheter på.

 

Montering ”oppkastet” (gun-mount) : det å føre geværet til skulderen ; også posisjonen av geværet på skulderen, sammen med hvor du holder i fortre og stillingen på avtrekkerarm når du er i klar til å rope ut ei due.

 

Skulderlomme : Annleggsflaten for rekylkappen i skulderen, lommen som blir formet mellom skulder skjøten og pectoral muskelen når albuen er hevet og er i riktig posisjon, som er rundt 45 grader men varierer med skytter og skytedisiplin.

 

(Toe) : Bunn av rekylkappen motsatt av hæl. Bred og avrundet tå er bedre enn de vanlige spisse, ved dårlig montering for eksempel ved jaktskudd kan rekylen bli merkbart verre av den kvasse tåen. Tåen kan lett avrundes og kan gjøres kortere ved å file/pusse.

 

 

Oppdateringer kommer etterhvert, forslag og kommentarer mottas med takk.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

JA!: kommando som fører til at due® blir kastet ut.

 

Spacers/shims: brukes til å justere cast og drop på automat (pumpe?)hagler

 

Recoil pad: sitter på enden av kolben og er laget i forskjellige materialer avhengig av hvor komfortabelt man vil skyte.

 

Shell catcher: smart dibbedutt som klemmes fast i utkasteråpningen på automathagler og forhindrer at skytter til høyre får hylser i ansiktet.

 

Det gis full frihet til å omformulere disse beskrivelsene om noe skal legges til i originalposten ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...