Jump to content

Lisensfri pistol i .22, finnes det?


SvErD

Recommended Posts

22LR ble, i følge Wikipedia, oppfunnet i 1887 så teoretisk er det mulig å få tak i våpen produsert før 1890, men så vidt jeg har forstått gjelder bare 1890 som et skille for svartkruttvåpen. Jeg har aldri hørt om svartkruttvåpen i kaliber 22, men selvfølgelig mulig det finnes der ute. Våpen som ikke er svartkruttvåpen vil kreve tillatelse uansett produksjonsår og da skal det ikke finnes våpen i kaliber 22 som ikke krever tillatelse. Kravet om tillatelse gjelder også for luftvåpen i kaliber 22. 

Edited by PalSor
Link to comment
Share on other sites

Det finnes vel flere revolvere fra før 1890 som er laget for .22 Short. Dukker stadig opp noen av disse på Finn, lisensfrie. Riktignok ment for svartkrutt og bør vel på ingen måte skyte "moderne" .22 Short. 

 

Ser riktignok på internettet at flere mener disse kan skyte Aguila Colibri, som kommer uten krutt og skytes kun ved bruk av tennhetta.

Noen mener også at CCI .22 Short CB skal kunne brukes, da disse visstnok skal ha samme trykk, om ikke mindre, enn den originale svartkrutt-utgaven.

 

Mulig man går inn i en mørkegrå sone ved å skyte ammunisjon som ikke er svartkrutt, i lisensfrie svartkruttvåpen fra før 1890.

Link to comment
Share on other sites

PalSor skrev (21 timer siden):

Jeg har aldri hørt om svartkruttvåpen i kaliber 22

Randtenningspatroner i kaliber .22 ble "oppfunnet" før 1857. Det første håndvåpenet var Smith & Wesson revolver i .22 fra 1857, den var for en patron som senere fikk navnet .22 short da det ble laget lengre versjoner av patronen. Etter som teknologien gjorde det mulig ble det lagd lengre hylser for å få plass til mer krutt, og det finnes mange varianter. Den patronen vi kjenner som .22 LR ble lagd på midten av 1880 tallet og kom i bruk like før den "magiske 1890 grensen" og kan finnes som registreringsfrie våpen. Alle disse patronene var svartkruttpatroner og .22 LR ble ladd med svartkrutt langt ut på 1900 tallet før det vanlig med røyksvakt krutt i dem. Derfor finner en nesten alltid typisk svartkruttpittring i gamle .22 LR våpen. Det ble også brukt en blanding av svart og røyksvakt krutt i mange patroner, de ble kalt LESMOKE i USA, og om jeg husker rett ble siste partiet med .22 lesmoke produsert på 1940 tallet. De fleste .22 randtenningspatronene hadde et kort liv og fosvant fra markedet tidlig på 1900 tallet og i dag er det kun .22 short, long og long rifle som er i bruk. 

Det ble lagd en del såkalte salongpistoler for innendørs skyting og av de eldre .22 våpen som finnes er det de som har en utforming som gjør at de med litt godvilje kan brukes for skytetrening. De vanlige .22 våpnene var ment som selvforsvarsvåpen og har en utforming som gjør dem uegnet til treningsvåpen på grunn av størrelse og skjefteform. De aller fleste gamle .22 våpen fra før 1890 vil ofte ha rustskader i løpet og har ikke særlig god presisjon. Unntaket er ekeltskudd salongpistoler der en med noe hell kan finne en som fungerer, men disse er ofte glattløpede, så presisjonen er ikke all verden. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...