Jump to content

ElleVill

Members
  • Posts

    7
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

ElleVill last won the day on November 23 2023

ElleVill had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ElleVill's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • One Month Later
  • First Post
  • Reacting Well Rare
  • Conversation Starter
  • Dedicated Rare

Recent Badges

40

Reputation

  1. En magisk opplevelse! Endelig! Etter å ha jaktet i to år med god opplæring av @Sølvrevfikk jeg min første hjort tredje året! Ganske stolt av at det var på smyg! Det har vært litt av en læringsreise som jeg bare må dele. Selv om jeg er en dreven sanker av sopp, bær og ville vekster og er godt trent i å lese naturen, biotop, spor mm så har jakt på storvilt åpnet en ny dimensjon i det å høste av naturen. Stikkordet i det hele er trening, trening og trening. Avtrekk, avstandsberegning, skuddvinkel og selvfølgelig jakt i terreng som en lærer av hver gang. Så er det vindretning, skuddfelt og og det å bevege seg seint nok. Det er mye å ta inn som ny jeger. Og så skal man være så øvd og trygg på rifla at når sjansen kommer så går det på autopilot. Min tålmodige jegerinstruktør har mye av æren! I år var jeg veldig klar for at nå måtte vi lykkes, og så klaffet alt første dagen! Etter først å ha sett to dyr oppover mot @Sølvrevsin post og meldt det på radioen, stoppet jeg opp for ikke å skremme dyrene oppover. Kikket langsomt til høyre, deretter laaangsomt til venstre og der stod det ei kolle. Opp med tostav i sakte kino, la an, avsikret, sjekket skuddfelt og bakgrunn, siktet og trakk av. Kolla hoppet nedover. Jeg slengte rifla på ryggen og gikk mot skuddstedet med høy puls og hører det smeller fra @Sølvrev sin post. Går noen meter nedenfor der den stod, og der ligger den(heldigvis). Det var en fantastisk god følelse. Melder på radioen at jeg har fått ei kolle og får til svar: "jeg også". Magisk! Det må være once in a lifetime at sånt skjer. To dyr før kl 8 om morgenen første jaktdagen! Så er det en reise i anatomi å vomme ut, pelse og etter hvert partere og pakke. Vi bruker alt, og skinnet er levert til Granberg garveri. Jeg hørte en voksen hortejeger si at man fra gammelt alltid snakket om å få et dyr- ikke om å ta et dyr. Akkurat slik som vi sier om fisk-vi spør: fikk du fisk? For meg handler det ikke om å drepe, men hele opplevelsen, innsatsen, om å aktiverer alle sanser, konsentrasjon og å få et dyr når situasjonen er der. Skuddvinkel? - læring denne gangen også. Laget rull av en liten svange. Krydret med salt, pepper, knuste einerbær, timian og bergmynte. Veldig godt! Mye godt i vente med full fryser.
  2. Når vi regner sopp, bær og grøntsesongen som over er det heldigvis fortsatt noen delikatesser vi kan finne. Soppjakt er litt som annen jakt. Man ser på trær og biotop. Her på Jæren kan vi finne soppen judasører, (kalt wood ear fungi i innvandrerbutikker). Vi finner den som oftest på gamle svarthylltrær. Den er geleaktig, men har litt tyggemotstand og den tar godt opp smak av hvitløk og chili. Den brukes en del i asiatiske retter, men smaker godt strimlet med løk og litt fløte. Soppen har umamismak, det samme som vi finner i kjøtt. Ellers så er det og tiden for å finne blågrå østerssopp. Det er den vi finner i butikkhyllene som østerssopp. Den har en kjøttaktig konsistens- kan stekes og rives som «pulled» østerssopp. Prøv den med pasta Den vokser på løvtrær og har hvitt sporepulver.
  3. Enig i at det er viktig å få ungene til å synes det er gøy å ferdes ute, men jeg synes jeg ser mange spor etter økseprosjekter der det er hugget i vilden sky og ikke til nytte. Det er viktig også å lære ungene hva som er lov og ikke, om spor og maur og spiselige vekster og detaljer som er spennende. Dette er kompetanse som er viktig for å forstå hvordan vi kan klare oss i naturen uten å bruke den opp. Men som du skriver: det må være kjekt å være ute
  4. Kunne ikke vært bedreOg jeg lærer noe nytt hele tiden, og det gjør det så spennende
  5. Litt innloggingsproblemer i starten, men nå er jeg her. Jeg er sanker i alle årstider; fra skog, fjell og hav. Og jeg kan tenne bål med flint, ildstål og egeprodusert knusk. Nå også jeger med opplæring av Sølvrev. Spent på saker her inne.
×
×
  • Create New...