Jump to content

oysteims

Members
  • Posts

    3
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by oysteims

  1. Det er interessant hvor mye pendelen svinger en vei eller den andre alt ettersom hvilke enkeltpersoner eller grupper/organisasjoner som bestemmer. Den nye våpenloven og våpenforskriften har vært veldig konkret og konsis - derav enkel å forstå og forholde seg til for de fleste som har lest den. På en annen side så virker det som at politidirektoratet prøver å dra i motsatt retning med dette rundskrivet. Her burde det være mulig å kuttet veldig mye av teksten og likevel klart å kondensere det som er igjen til en mer tydelig tolkning enn dette.
  2. Jeg har litt innsikt angående dette siden jeg var en “outsider” som kom inn i skytesporten ved en tilfeldighet under studietiden for typ 7-8 år siden. Jeg vet ikke om utstyrsjag eller stevnejag har så mye og si. Den største problemet sånn jeg ser det er at skyttersporten er dårlig til å markedsføre seg selv. Spesielt til folk som er gamle nok til å drive med sporten selvstendig - men som kanskje aldri har vært borti det. Blant barn og ungdom så er det så enkelt som at hvis foreldre driver med skytesport så blir ungene dratt med, eller så driver ingen av de med det og de vet ikke at det eksisterer (sikkert noen som har en anekdotisk historie om et unntakstilfelle). Det neste spørsmålet er hvorfor skal man begynne med skyting? Det finnes jo så mange andre hobbyer som er billigere og mer tilgjengelig i dagens Norge. Svaret er selvfølgelig X-faktoren - nemlig at noen syntes våpen er kult! Her er en del av problemet, at enkelte av forbundene jobber desperat med å gjøre seg selv så u-kule som overhodet mulig. Så skjønner de ikke hvorfor medlemstallene synker hvert år, og hvorfor unge voksne velger ting som snowboard, fjellklatring eller kampsport i stedet - hvor de kan føle seg kule og/eller sporty mens de driver på. —-- Advarsel: DFS “rant” under —-- Hva er vitsen med å prøve å tilfredsstille alle som ikke driver med skytesport ved å gjøre seg så gammeldags og u-kul som overhode mulig? Det er 66 år siden sorte rifler av lettvekt materialer som maskinert-aluminium og sprøytestøpt-plast ble standard, likevel er det veldig kontroversielt blant enkelte - og så skal man tviholde på treskjefte som veier et metaforisk tonn. Optikk og elektroniske sikter er blitt så billig og bra, likevel så brukes en overraskende dyr diopter som blir umulig å bruke med en gang man er i bevegelse og det er flere mål som blender inn med bakgrunnen? Eller at man fortsatt driver å styrer med den reima i stedet for en tofot. Og kansje mest bizare av alt - klovnedrakta hvor det ser ut som du kommer ferdig stroppa fra galehuset. (Mye av dette gjelder også ISSF rifle). Men med en gang du har på uniform og bærer flagg på skulderen så er selvfølgelig alle de tingene helt innafor. —-- “rant” ferdig —-- Jeg ser jo at noen elsker det (ofte de som vokste opp med det virker det som), og det er kjempefint! Men det er en grunn til at det blir færre og færre som driver med det. For en som kom helt fra utsiden, uten noen kjennskap til DFS, NSF, NJFF, DSSN, NBSF, NROF, NMSF eller noe som helst annen skytesport på forhånd; så er DFS definitivt den rareste. De er ikke bunnet til noen olympiske regler eller lignende, det er utelukkende selvpåført - og hele greia virker rart og gammeldags når man ikke kommer fra “miljøet”.
  3. Finland har svaret på hvordan dagens DFS måtte sett ut hvis de skulle være noe som helst ressurs for forsvaret, og det kalles SRA (Sovellettu reserviläisammunta). Ikke så veldig overraskende så skyter de dynamisk med halvautomatiske rifler, minimum 20 skudds magasin (eller større), ofte iført militær utrustning (skuddsikker vest, hansker, klær og sko av en militær karakter, førstehjelpsutstyr osv.) som veier minst 12 kg. Finnes flere videoer på youtube av hvordan det foregår, f.eks her, eller her. Reglene finnes også på Engelsk og Svensk, og regler for utstyr på Engelsk. Jeg aner ikke hva median alderen til DFS skyttere er, men tror mange av de hadde fått slag hvis man foreslå noe som lignet på Finnland sitt “frivillige skyttervesen”. Det at en god del av skytterne sliter med å bevege seg mellom 3 posisjoner stillestående på standplass begrenser nytte potensialet de har for forsvaret rimelig dramatisk. Det er ingenting galt med DFS, men det de driver med er omtrent like forsvarsrelatert som ISSF 25M finpistol eller skiskyting. Det blir litt søkt av DFS folk eller HV sjefer å mene at det har noe særlig verdi utover tradisjon, og at de var nyttige for 82 år siden.
×
×
  • Create New...