Jump to content

HF

Members
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

HF's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • One Year In
  • Collaborator
  • Reacting Well Rare
  • One Month Later
  • First Post

Recent Badges

1

Reputation

  1. Ja jeg kikket litt på den og tenkte den måtte være noe å prøve. Sitter litt på gjerdet og venter på at sortimentet i butikkene skal ta seg litt opp. Tenkte å handle litt forskjellig for å teste ut på skive. I utgangspunktet var det jo aldri meninga at denne hagla skulle brukes noe særlig, men nå har jeg fått så mange innspill på ammunisjonstyper og nysgjerrigheten er vekket, så jeg må bare få testet litt og sett hvordan disse trangboringene fungerer i praksis
  2. Forslag til hvor man får tak i Rottweil Special i kal.16? Finner bare i 12 diverse steder. Og hos Norma får man vel bare handlet som forhandler?
  3. Begynner å bli noen år siden jeg var på haglejakt sist, har blitt med hjortejakt de siste åra. Men det er skogsfugl det går i her hjemme egentlig. Men neste år er ambisjonen å slå til på tilbudet om å bli med på harejakt også, -i tillegg til å støkke litt på fuglen her hjemme. Jeg tok jegerprøva for 16-17 år siden, og da var det jo selvfølgelig 12/76 o/u man skulle kjøpe (så gjort) og etter hvert ble det 308W med syntetisk stokk til storviltet. Håper å få brukt bestefatterns sideligger i kal.16 litt nå Pusset og oljet den i kveld, i tillegg til å olje stokken skikkelig. Ble ordentlig fin med trivelig brukspreg! Mye historie i denne tror jeg.. Løpene er blanke og fine, men selvfølgelig litt riper og småsår den siste cm i munningen naturlig nok. Har i grunn bestemt meg for å bestille litt forskjellige størrelser av Rotweil Special og Sellior&Bellot Red and Black. Klarer ikke å lese meg til det, men forstod jeg deg riktig at disse hadde filtforladning?
  4. Nå har jeg målt med digitalt skyvelære og får i beste fall 16,07 i høyre og 15,92/94 venstre... Det var da veldig trangt hvis den tabeller stemmer og er generell
  5. Hvis det er sånn at de gjerne har én grunnboring så vil det vel funke å måle munningen bare ja. Da skal jeg prøve på nytt og bruke denne tabellen. Mener å ha lest en gang at munningsdiameteren bare ville angi choken ut i fra den individuelle grunnboringen, altså grad av trangboring sett opp mot hva løpsdiameteren er. At man måtte måle begge diameterne. Men du sier altså at jeg også kan skyte alt av stål også i denne? Kammertrykket har jeg skjønt skal være innafor, men at det var litt risikabelt hvis det var trangere enn 1/2 choke?
  6. Tusen takk for utfyllende svar og mange tips. Helt gull! Såpass lenge siden jeg har drevet med haglejakt at jeg faktisk hadde glemt bort at jeg selvfølgelig kan gå ned på hylselengden... Det gjør jeg på den nyere hagla mi. Da er det jo plutselig en hel del mer å velge i! Det med prosentangivelsen din av trangboring var nytt for meg. Har funnet noen oversikter over trangboringer i kal.16 men er da nødt til å få målt løpet innvendig - i tillegg til i munningen, og der stopper det med skyvelæren for min del. Hva vil du si trangboringen din tilsvarer, Full og 1/2? Ser en en del tilsvarende Buhag-eksemplarer jeg har funnet på nettet er oppgitt å ha 1/1 og 1/2, og 1/4 og 3/4.
  7. Ser både Rotweil Waidemannsheil HV og Winchester superspeed har 31/32gr ladninger med ca 400m/s, - er dette for kraftig kost?
  8. Med fare for å spørre om noe tusen andre har spurt om tidligere... (men finner bare informasjon som er relevant fra blyforbudstida med tanke på stålhagl) Har arvet en gammel sideligger, en Buhag Suhl i 16/70. Har funnet og tydet symbolene på den, og den er bl.a. stemplet med "Nitro" men finner ingen symboler som indikerer trangboringen. Ser bare den ene løpsmunningen er trangere enn den andre. For øvrig er den produsert i 1955. Har skjønt det slik at "Nitro" betyr at den er trykktestet og godkjent for røyksvakt krutt (opp til 740bar?) Når jeg leser rundt omkring rundt dette er det anbefalt å styre unna "High velocity" og "magnum" ammunisjon i eldre hagler. Men alt jeg finner i nettbutikker av blyammunisjon er jo merket nettopp "high velocity"/"HV". Å banke ut masse skudd med denne hagla er ikke aktuelt, -trener og jakter med annen hagle. Er kun interessert i å beholde den som et familieklenodium og ha muligheten til å lufte den litt innimellom, så kan fint handle de få blypatronene det er snakk om. Men hva kan jeg kjøpe av standard blyammunisjon over disk??
  9. Takk for svar og betraktninger
  10. Takk for svar! Uten å ha fått kikket på de i butikk enda vel og merke, vurderer jeg Meopta R2 1,7-10x42 eller Zeiss V6 2-12x50. Ønsker, som sikkert mange andre, i pose og sekk og vil ha muligheten til å bruke kikkerten både på litt trange hjorteposter men samtidig også på litt lengre hold. Har med min beskjedne erfaring brukt en billig 3-9x50 kikkert på hjortejakt et par år, og det har fungert greit nok det. Men det skorter på de korte holdene på minste forstørrelse. Taper da "duellen" Bruker ikke mer tid eller penger på jakt enn at jeg ønsker en kikkert på riflen som kan bli med på det meste. Jakt på bøen nattestid er lite aktuelt... Skjønner at en 1-5/1-6 kan være ideelt på korte hold, men det er ikke aktuelt. Vil ha muligheter for litt skumring og forstørrelse, så tenker det blir en av de to overnevnte.
  11. Hei folkens. Skal kjøpe ny kikkert nå (den berømte allround) og lurer på om noen har noen erfaring med 1,7-10x42 vs 2-12x50. Altså om noen har lagt merke til noe praktisk betydning på minste forstørrelse, er det noe forskjell?
×
×
  • Create New...