Jump to content

204 Ruger

Members
  • Posts

    32
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by 204 Ruger

  1. Jeg har nå kjøpt min tredje kombi, de to foregående ble solgt av forskjellige årsaker. Den første hadde et fryktelig tungt og dårlig avtrekk. Kaliberet var 7x57r og hadde i tillegg alt for dårlig presisjon til at det skulle være håp for meg som en middelmådig skytter å kunne treffe en rype… Neste var i kaliber 222rem, den hadde super presisjon, men veide over 3,5 kg. Den ble alt for tung å drasse med seg på turer etter fjellrypa. Jeg begynte etterhvert å se på kombier med oppspenner og havnet på Merkel BBF B4 i 12/76- 7x57R. Ville ikke ha drilling grunnet vekt, vurderte heller ulempen med kun ett hagleskudd som mindre enn ulempen med tyngre våpen. Eneste ankepunktet var riflekaliberet. Ville jeg skyte godt nok til å treffe små mål som rype? Svaret er at jeg opplever presisjonen med denne som likeverdig med min Sako boltrifle. Har erfart at 7x57R med FMJ i ca 800 m/s funker nydelig på rypa. Den har grunnet oppspenner et spektakulært lett og godt avtrekk som er direkte presisjonsfremmende, det er ihvertfall noe å tenke over om primærmål er småvilt. Ulempen er at dette er dyre våpen…

    • Like 1
  2. Litt dårlig bilde av 120 grs kula, men du får nå et inntrykk. Lader denne med 44 grs N-540, col 71. I min sako med 52 cm løp har jeg kronografert kula til 915 m/s. Den har fått bra med juling i denne hastigheten og tapt overraskende noen prosent vekt. Skyldes nok at den har misten noe av vingene i sammenstøtet. Likevel tror jeg denne er mer passende i vår patron. Som sagt har jeg prøvd 140 grs kula i elg og tror nok det gjør seg med enda mer hastighet enn de 840 jeg hadde på den!

    IMG_0183.jpeg

    IMG_0127.jpeg

    • Like 5
  3. Jeg ville prøvd å få tak i N-540 og ikke gitt opp 120 grs TTSX. 29 mm er vel ikke direkte dårlig heller på en sånn jaktkule? Jeg brukte 140 grs TTSX på elg i høst og ble ikke overbevist. Lite og dårlig skuddreaksjon og mye søl med gode treff på 150 meters hold. Riktignok bare to dyr da… jeg har testet både den og 120 grs kuler i vannkanner, det var to veldig forskjellige resultat og den letteste er den som soleklart blir brukt av meg i min 7-08 fremover. Min Sako har knallpresisjon og stor hastighet med denne krutt/kule kombinasjonen. Gi et hint om det ønskes ladedata og bilder av ekspanderte kuler!

  4. Har ladet denne med 44 grs N540. Ga drøyt 900 m/s og knall presisjon i min børse. Tok utgangspunkt i Vihtavuori ladedata i appen. Gikk på 120 grs kule og la meg godt under max. For N140/N150 hadde jeg prøvd 43/44 grs. Testet også kula i vannkanner, viser at denne kula er langt mykere enn de tradisjonelle 140 grs/7mm og 150 grs/308. Har testet disse også. Uten at jeg vet vil jeg tippe at denne varianten ikke er utviklet med tanke på magnumhastighet….Ikke prøvd på vilt da den først ble innkjøpt i vinter. 

    C4866885-80E3-4075-B235-D866280771EC.jpeg

    • Like 1
  5. Prisen er omtrent som tilsvarende for 223 Rem. Problemet er egentlig at det brukes lite av dette kaliberet i Norge og det tas dermed lite ammunisjon inn til landet. Vil tro det er uproblematisk å bestille om ingen forhandlere har inne, det er ihvertfall masse forskjellig kjøpeammo å få tak i bla fra USA. Jeg lader selv og har sikret meg masse ladekomponenter, men det er jo for tiden tørke med både komponenter og kjøpeammo. Det blir nok bedre i  fremtiden, kaliberet er uansett fantastisk til sitt bruk!

  6. Stihl Crazy skrev (1 time siden):

    Er det verkeleg mindre vindavdrift med .204 ruger enn .223? Tenker på normale kulevekter for begge to, sånn på ståande fot ville eg trudd det var omvendt.

    Ja, pussig nok er det jammen det. Marginalt og uten praktisk betydning antakelig. Tar selvsagt forbehold og utgangspunkt i mine data hva gjelder hastighet, har verifisert dette i flere ballisticprogrammer. Legger til grunn max hastighet i de kombinasjonene jeg bruker. 223 Rem: 40 grs V-Max 1090 m/s, BC 0.211 204 Ruger: 32 grs Varmageddon 1222 m/s, 0.204

  7. Når du spør om rifle/kaliber til utelukkende rev, mener jeg du bør se på kaliber utviklet nettopp med tanke på det. Har selv og bruker 204 Ruger i tillegg til 223 Rem som også blir med på fjellet på rypejakt. 223 Rem er glimrende til rev med rett kule, men min opplevelse av 204 R er at den er enda mer glimrende!😉 Mitt løp er i 1:12 snurr og stabiliserer 32 grs kule, men ikke 40 grs. En 32 grs Varmageddon som jeg bruker, forlater løpet i over 1200 m/s og har aldri etterlatt annet enn død rev. De går ALLTID rett ned uten bevegelse og stort sett bestandig pent skutt. Fordelen med 204 kontra 223 er høyere bc som gir noe mindre vindavdrift og flatere kulebane. I den grad vi snakker rekyl og smell på sånne kaliber, er det enda mindre av dette i 204 enn 223 forutsatt bruk av demper. Du klarer deg lenge med 223 eller andre kaliber, men 204 Ruger er utrolig presist og artig å skyte med. Du kan bestille kaliberet i tikka t3med god ventetid, ellers så er vel Howa på lager i Drammen mener jeg. Det beste er kanskje å få tak i egnet kasse og levere til en kjent børsemaker for å få nøyaktig det løpet du vil ha. Det bør være innen rekkevidde på ditt budsjett og gir deg en dedikert revebørse få andre har!

  8. Etter min erfaring er Scirocco betydelig hardere og tøffere enn Oryx. Likevel ser den ut til å åpne greit og krav til hastighet antar jeg nok er mer viktig i hodet mitt enn under praktisk jakt. Jeg skal forsøke med N-550 (er ikke fan av full hylse med de tregeste kruttene), får jeg ikke god presisjon og bedre hastighet fortsetter jeg med N-150 og god samvittighet!

    • Like 1
  9. Har skutt mye 180 Scirocco med N-150. Ladet med 48 grs og det gikk bra lenge, men fikk plutselig kraftige tegn på høyt trykk. Opplevdes svært ubehagelig, så jeg reduserte til 47 grs som fungerte strålende. Dette er ladningen jeg bruker i dag og gir i mitt våpen 20 m/s mindre hastighet enn 48 grs men samme gode presisjon. Likevel er jeg nok enig i at N-150 er relativt lunefull  med denne kula og kunne i tillegg ønske meg mer hastighet enn 795 m/s som dette gir i min børse. På Vihtavuori sine sider ser du at 165 grs Scirocco er oppgitt til max 48,1 grs med N-150. Fant derfor ut at samme ladning med 180 grs varianten sannsynligvis var For het. Må tilføye at Scirocco uten tvil er den beste jaktkulen jeg har brukt i 30-06, 338 og 223. God effekt, relativt korte fluktstrekker og stort sett pene slakt! 

  10. Hjortefot, ikke bry deg så mye med hva disse superskytterne skriver. Det er din opplevelse som er viktig, og så lenge du er fornøyd er alt flott! I 1:8 vil jeg anbefale deg en matchkule på 77 grs. Bruker selv både NCC og Scenar i min. Har ikke T3, men mitt tyske løp i samme snurr går styggodt med den vekten. Utover det er det bare å nyte skyteopplevelsen og glede seg over at en ny sesong er i emning💪👍

    • Like 2
  11. For meg blir 223 det soleklare førstevalget. Har prøvd litt av hvert, men syns at 308 er overkill på rypa. Den er ofte snill med fuglen i likhet med 6,5x55, men jeg jakter rype med rifle i steinete landskap,og syns det er ubehagelig med rikosjetter som jeg ofte opplever med de større kalibrene. Har vel til gode å oppleve det med 223. I tillegg ønsker jeg så lite rekyl som mulig da det gjør det enklere å treffe små mål i keitete skytestillinger. Masse god kjøpeammo til formålet i 223 og mange gode rifler. Hadde nok sett veldig nærme på en Tikka T3x superlite til formålet. Kapp løpet til 45 cm og sett på en liten og god demper så er du i mål!

    • Like 6
  12. Både HT 2,5-10 og 3-12 har den beryktede «dorulleffekten», dvs uklar i kantene. Det betyr forsåvidt ikke veldig mye da man gjerne fokuserer midt i bildet. Dette har jeg ikke sett i V6. Flere på jaktlaget mitt har V6 2-12 og er meget fornøyd. Det er etter mitt syn skarpe og gode kikkerter med bra synsfelt som klarer seg godt i dårlig lys. I tillegg er de en del rimeligere enn HT og det gjør jo ikke noe..😜

    • Thanks 1
  13. Jeg har hatt V6 2,5-15x56 og har HT 2,5-10x50. Begge brukt på rev, rådyr, elg, trening osv. Min erfaring er at siden det mangler manuell parallaksejustering på V6, slet mine øyne med uklart siktebilde over ca 12x forstørrelse på litt avstand. Dette gjorde at det i dårlig lys ble uaktuelt å utnytte de høyeste forstørrelsene. Med HT opplever jeg ikke dette og den dekker derfor NESTEN samme jakt for meg. HT 3-12x56 har jeg også hatt, et supert sikte, men etter MINE øyne noe oppskrytt. Du kommer langt med en HT 2,5-10, men ønsker du mer forstørrelse er V6 2-12x50 et meget godt alternativ. I litt høyere prisklasse er Leica Fortis 6 2-12x50 et fantastisk alternativ. Jeg har denne også og optikken i den er helt vanvittig rå, det beste jeg har vært borti. Jeg skyter en del rev på åte, og MIN erfaring er at når det er mørkt så er det mørkt… jeg må derfor ha noe lys på åtet i form av lys, måne, snø på bakken etc. det spiller da mindre rolle om kikkerten har 50 eller 56 objektiv. Det som betyr noe er at optikken er god slik at jeg har skarpe klare bilder på alle forstørrelser og at jeg har så stort synsfelt som mulig i kikkerten. Lykke til med alle velmente råd her inne!

    • Thanks 1
  14. Når «Per-S» og hans likemenn har så enormt mye kunnskap på omtrent alle områder som diskuteres på kammeret, blir jeg litt overrasket over at de faktisk gidder å bruke tid på å opplyse alle oss andre uvitende på nettopp kammeret. Personlig syns jeg det er greit med enkle fakta å forholde meg til, samt andre dødeliges brukererfaringer - uten å måtte gå gjennom alle nummer av «Illustrert vitenskap» og kjente/ukjente forskningsrapporter for å kunne få lov til å ha en mening. Jeg velger å stole på norske myndigheter og fagpersoner i langt større grad fremfor det jeg opplever som bedrevitende kverulanter her på kammeret. Til høsten kommer jeg derfor til å jakte elg med homogene kuler på 120 grs i min 6,5x55. I tillegg kommer jeg til å gjøre det med god samvittighet, og om det skulle dukke opp en stor okse innenfor det mitt jaktlag har på kvoten, ja da kommer jeg også til å skyte!

    • Like 3
  15. Betyr det at ved å bestille på kuiu.com og velge norsk / NOK, tilkommer det ingen toll, moms eller fortollingsgebyr. Det blir mao kun å betale det som kommer frem i kassa på nettsiden til kuiu?🤔

  16. Har tenkt en del på dette med skyteprøven og skytestillinger/hjelpemidler. Det er helt klart forskjell på treningsskyting til jakt og selve storviltprøven. Stillinger og hva som funker best er subjektivt og kan diskuteres opp og i mente. Men, hvorfor blir de som vil gardere seg på selve prøven «mobbet»? (Liggende med reim…) senest i år hevder Miljødirektoratet at skyteprøven er en test på jegers utstyr, derfor dropper de det jeg mener er det viktigste, nemlig kravet til trening. 
    Mange hevder at prøven er for lett til å være en test, men er viktig for at skytter skal få testet utstyret og bli kjent med egne begrensninger. Hvorfor er det ikke da tillat med samme hjelpemidler som man finner naturlig å bruke under den jakta man bedriver? Selv tror jeg aldri at jeg har skutt et storvilt på frihånd. Så lenge det er lov å bruke reim i valgfri stilling, mener jeg det burde være lov å bruke fastmontert tofot og skytestokk. Synspunkter på det?

  17. Scirocco er en forholdsvis stiv kule med lang bæreflate som bygger trykk relativt fort. Jeg har skutt mange elger med denne kulen og den er helt klart den beste storviltkulen jeg har prøvd. Den vil ofte gi gjennomskyting, men har likevel blitt funnet igjen i elgskrotten ved flere anledninger. Ekspansjonen har vært perfekt i min verden med høy restvekt, dvs over 90%. Som med de fleste kuler vil også denne ofte tendere mot «styggere» slakt med høyere hastighet. Har lagt meg på ca 800 m/s, noe som har gitt topp resultater på alt fra bitteliten elgkalv til veldig stor elgokse. Krutt som URP/ MRP/ N-560 og N-160 er tradisjonelle for 30-06. Likevel liker jeg å bruke raskere krutt i dette kaliberet. Oppnår selv omtrent samme hastighet som de andre mer sentbrennende kruttene, men får merkbart mindre rekyl ved lavere kruttvekt. For denne spesifikke kulen på 180 grs har jeg lagt meg på 47 grs N-150!

    • Like 2
  18. M67:

    hvordan kan det «neppe være særlig straffbart» samtidig som det er «åpenbart ulovlig»? Ikke ute etter hverken være vanskelig eller bidra til en usaklig diskusjon. Mange har helt sikkert veldig mye mer erfaring og kunnskap enn meg. Men, er det slik at det er ulovlig å løsne skudd for treningens del (jeg snakker ikke om organisert trening over tid med massevis av skudd) er det vel neppe lovlig å jakte i samme område? Har du alt av papirer i orden og jaktkort på statsgrunn kan jeg ikke skjønne det skal være problematisk/ulovlig å skyte noen treningsskudd i området, ihvertfall ikke innenfor jakttidene. Setter pris på om noen som virkelig kan lovverket kan informere på skikkelig vis. 

  19. Om du har våpentillatelse, betalt jegeravgift og jaktkort på småvilt/ smårovvilt, kan jeg ikke drømme om at du gjør noe ulovlig. Å drive ikke-organisert trening på statsgrunn når du har alle papirer i orden bør vel tvert i mot være positivt? Du har jo da allerede grunneiers tillatelse...Tar selvsagt høyde for det vanlige som sikker bakgrunn, ingen folk, hytter etc i nærheten. Bruker du demper og tar hensyn til helligdagsfredning etc kan jeg ikke skjønne det kan være noe problem. Selv gjør jeg dette gjennom hele året og mener regelmessig «trening» der jeg jakter er avgjørende for å felle småvilt så humant som mulig. Jakter man mye forskjellig gjennom året har ihvertfall jeg behov for å jevnlig teste skyteredskapen. Så kort oppsummert fra mitt ståsted; har du grunneiers tillatelse, papirer i orden og tar normale sikkerhetshensyn og hensyn til ferdsel/helligdagsfred, så er du temmelig innafor!

  20. Kjør N-140 (Vihtavuori) så tror jeg du vil bli veldig godt fornøyd. Jeg bruker 23,5 grs til 69 grs Scenar. Fabelaktig presisjon og moderat hastighet. Har gitt knall og fall samt fine slakt på alt fra rype til rev. Med twist 1:8 kan du med fordel bruke 77 grs Scenar. Mindre vindavdrift og samme gode effekt/presisjon. Bruker 23 grs på denne, col 57 på begge. 

     

    • Like 1
  21. Jeg mener at Tikka T3x er en bedre børse. Vektige argumenter for å gå fra X-Bolt til T3x er at sistnevnte har et mye bedre avtrekk og et mye bedre magasin. X-Bolt sitt magasin slites fort, og «leppene» som holder fast patronene har en tendens til å slippe når det blir litt slitt. Bruksområde gir 6,5 en liten fordel og siden T3x kun kommer i en låsekasselengde gjør det valget lett. Jeg har hatt begge børsene selv, så har litt erfaring med dem. Kjøp brukt, eller få en god pris på ny børse med demper. Velg så en god brukt kikkert så er du i gang. Som du sier vil det være lettere å bytte kikkert enn børse senere! 

  22. Godt å høre patenten kanskje har blitt bedre. På mitt deksel var det kun en liten magnet. Kom du såvidt borti så spratt dekselet opp, svært frustrerende! Har Alumina deksler på min Leupold, disse har to magneter og sitter skikkelig. 

     

  23. 52 minutes ago, seawolf said:

    Har noen av dere erfaring med denne  linsebeskytteren til Zeiss?
    Syns prisen er heftig,  1300 kroner, riktignok originalvare fra Zeiss, men alikevel...
    Er det holdbart og solid og varer noen år med normalt bruk, så kan det jo vurderes, men er det i klasse med Butler Creek når det gjelder holdbarhet er det litt mye penger ut av vinduet.

    Kvaliteten er forsåvidt god, men magneten er alt for dårlig. Resulterer i at dekselet åpner seg for det minste. Styr unna - kjøp butler creek og bruk så lenge de holder, eller bruk neoprentrekk på siktet!

×
×
  • Create New...