Jump to content

Grubleren

Members
  • Posts

    35
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Grubleren

  1. Jeg spurte like godt Rafdal i dag og fikk raskt svar med en god forklaring: Han kunne bekrefte at de lager nye løp til rifler som Sauer 101 og Mauser M12 der løpene originalt er krympet på plass. Det de gjør er å kappe originalpipa ca. 40 mm foran låskassa for så å lage en muffe av det gjenværende godset fra denne originalpipa. Når dette er gjort kan man skru inn ønsket løp i ønsket kaliber, da er vel våpenet i praksis blitt et systemvåpen. Muffa, som altså er laget av den originale pipa, sitter godt i kassa og de har gode erfaringer med dette systemet. De har også diskutert dette med ingeniøren som designa rifla, usikker på om han mente Saueren eller Mauseren, og han hadde ikke hatt noen motforestillinger mot denne løsningen. Ellers mente han at det kunne vært en mulighet å presse ut originalpipa eller å dreie den ut for så å gjenge opp låskassa, men det "er nå litt styr" som han skrev.
  2. Se der ja, der setter de jo effektivt strek over debatten i denne tråden her i hvert fall. "Hvorfor skru eller presse hvis man kan bare lage alt i ett stykke"? Så i dette tilfellet så må selvfølgelig hele løp/låskasse - sammensetningen byttes hvis løpet blir skutt ut. Men det var det jeg lurte litt på for Mauser M12 og Sauer 101 også, om det bare er å anse løpet og låskassa som en sammenhengende enhet etter at delene er blitt presset sammen.
  3. Hehe, huffda. Men da er det bra at sluttstykket låses direkte inn i pipa slik at den ikke drar noen sted i hvert fall!
  4. Hvis jeg skulle finne på å kjøpe meg en Sauer 101 eller en Mauser M12 og klart det usannsynlige og slitt ut eller fått skada løpet, hva gjør jeg da? Jeg har skjønt at det finnes børsemakere som kan bytte løpet på disse ved bruk av spesialutstyr og -metodikk, men blir det i så fall en fullgod løsning? Eller ser man for seg å sende inn slike rifler til reparasjon til produsenten? Eller legges det egentlig opp til at det da er bare å bytte ut hele rifla?
  5. Interessant. Man skulle jo tro at det er et poeng for konkurranseskyttere å kunne skifte løp da, det samme kan vel tenkes for skarpskyttere. Men det er kanskje ikke et stort poeng for brukerne av våpnene du nevner? Er det generelt ikke aktuelt å drive med løpsbytter for skiskyttere for eksempel? Man sliter jo selvsagt mindre på et 22lr-løp enn et 6,5-løp, men likevel. Jeg har jo inntrykk av at disse seriøse skiskytterne er ekstremt nøye på alt mulig ellers!
  6. Hei. Jeg sliter med å finne et godt svar på hva som er fordelen med denne metoden med å krympe løp og låskasse sammen i motsetning til å skru løpet inn. Et eksempel på våpen med denne krympemetoden er Mauser M12 mens Tikka har løp som er skrudd inn. Er det en billigere metode, og er det i så fall bare det som er fordelen? Kan det være mer solid på noe vis? Andre argumenter for å krympe løp og låskasse sammen? Mauser M12 som eksempel er jo minst like påkosta som en Tikka så jeg skjønner ikke hvorfor de evt. skulle spare på valg av løpsmonteringsmetodikk heller, en skulle tro at også Mauser kunna ha kosta på seg å skru løpet inn slik sett. Men det er kanskje ikke kostnader som er motivet? Ulempen med krympemetoden er jo at det med denne metoden er vanskelig å få bytta løpet da, men nå er jeg mest interessert i evt. fordeler.
  7. For min del er det snakk om en rifle som er lettere enn det du har på bildet ditt, og det er også snakk om tofot rett på betong. Det kan jo hende det hadde hjulpet med en bedre baksekk. Når det er sagt så er jeg absolutt åpen for at undertegnede trenger mer trening i å skyte presist med tofot også! Jeg mener forøvrig å ha oberservert at det kan være forskjell på hvordan forskjellige rifler på en måte "setter seg" i tofoten. Før hadde jeg en Sauer 200-variant, denne opplevde jeg at "satte seg" bedre på tofoten enn min nåværende Tikka CTR. Tikkaen er jo litt lettere, men den er jo ikke så lett, spesielt med en ståldemper påmontert. Kan det ha noe med balansen på rifla å gjøre? Løpslengde (CTR'en har jo kort løp)? Jeg har planer om å sette på en matchstokk på sikt, kanskje det kan hjelpe?
  8. Jeg vurderer også dette og tenker likt som deg mtp. bruk virker det som. Har du fått testa noe mer under våte forhold? Jeg tenker spesielt på buksa, hvor raskt blir du våt i denne? Kan du f.eks. gå gjennom våt underskog uten å bli våt med en gang? Grunnen til at jeg spør er at jeg har ei Fridjof Nansen feltbukse i bomull som jeg er veldig fornøyd med (veldig behagelig og funksjonell). Men den er på ingen måte vanntett, dammene kommer etter meg når jeg har på meg den buksa. Men det visste jeg jo da jeg kjøpte den. Med denne kan jeg ikke gå gjennom våt underskog uten å bli kliss våt i løpet av kort tid, og kommer regnet så haster det med å få slengt på seg overtrekksbuksa. Er det litt mindre stress med den Sabotørbuksa når det kommer til dette, holder Ventilebomullen vannet ute lenge nok?
  9. Ser bra ut det, er vel noe slik jeg hadde sett for meg jeg også. Hvilke sekker er det der da, hva skal jeg søke etter? Rart det ikke er å kjøpe som hyllevare forresten, med eller uten ris!
  10. Hva bruker dere som støtte når dere skal teste våpen og ammo? Jeg for min del får ikke dette til med tofot og baksekk enda. Jeg ser jeg har bevegelse i våpenet og ligger dårlig an allerede før jeg tar avtrekk, så å samle i lappen er å håpe for mye. Det er forsåvidt godt nok for skyting som sådan (jeg klarer jo å holde tieren), men ikke godt nok når det skal testes. Noen tips, hadde det kanskje vært bedre med en eller annen puteløsning f.eks?
  11. Jeg er litt på samme galeien akkurat nå jeg også, det er en interessant tanke å bytte ut min 200 STR - rigg med en Tikka CTR i 308 for så å bytte ut originalstokken med en KRG Bravo. Men hadde det ikke vært en fordel med KRG-varianten som tar AICS-magasiner? Vil ikke det gi flere valgmuligheter, som f.eks. 5-skuddsmagasiner?
  12. Etter hvor mange meter er vi på vernebrillenivå for 17HMR da tror du?
  13. Jeg mener å huske at dette med 3000 meter for 7,62 var noe vi lærte i militæret, men da var det snakk om at kula fortsatt er dødelig på dette holdet. Bare hvor langt den kan fly er kanskje noe annet sånn sett? Kan kula sies å være dødelig etter 5000 meter, eller er det bare så langt kula kan fly? Det samme med 17HMR. Den kan sikkert fly 1600 meter, men hvor mye skade kan den gjøre på dette holdet? Ikke det at man skal gamble på dette selvfølgelig, men likevel.
  14. Hva kan sies å være sikkerhetsavstanden til 17HMR? Altså ikke praktisk rekkevidde, men sikkerhetsavstand. En tommelfingerregel for 308 og lignende er jo ca. 3000 meter, altså at kula fortsatt er dødelig på dette holdet. Men hva er det som er gjeldende for 17HMR?
  15. Hvordan er presisjonen når man formskyter med standard jaktammo i 30-06? Kan man trygt benytte seg av standard 30-06 kjøpeammo til jaktbruk i et AI-kammer hvis man må det?
  16. Svar fra Våpensmia: "Dessverre har vi ikke piper i kal 3006 til SAUER, Vi har i dag kun avtale om å produsere piper i kal. 6,5 og 308 til, men vi har et håp om at vi på sikt kan produsere piper i mange kalibre."
  17. Slo på tråden til Ragnar Hansen i dag, han kunne fortelle at de tok 7400 kr for ei 30-06 - pipe til Sauer 200 STR. Dette er for basic pipe da, ikke rustfritt eller noe.
  18. Jeg antar du er typen til å kverke en elg med bare hendene! Ikke ulikt Lars Monsen når han avliver fisk. Det var jeg ikke klar over, vi får se hva som skjer da.
  19. Litt synd det der egentlig, den har jo potensiale. Den er jo solid konstruert, jeg liker materialet den er bygd i. Og det er vel ingen alternativ heller egentlig? GRS? Jeg har ikke inntrykk av at GRS er like solid. Men det verste er at de også gikk på en ergonomismell, de glemte jo også å tenke på folk da de designet dette klumpete og skjeve pistolgrepet Jeg har til nå hatt KKC og Bredvold på STR'en. Egentlig likte jeg KKC best av de to, men den sprakk opp. Når det er sagt så er Bredvold også veldig god ergonomisk, i tillegg virker den mer solid. Drømmen må være en stokk med ergonomi tilsvarende disse 2 og som er like solid bygd som en McMillan!
  20. @kjella, joda, ser fine ut disse. Men jeg tenkte mer på 200 STR-varianten jeg fikk tafsa litt på for en stund tilbake, den passa meg dårlig. Men jeg skal vel ikke dømme McMillan nord og ned av den grunn, kan sikkert passe for andre som ikke har kontorfingre som meg!
  21. McMillan er jo ikke laga for folk, så det skjønner jeg godt!
  22. Jeg ser "Hansen rifles" kan lage det meste av piper på bestilling, så dette er vel en mulighet hvis man vil ha noe skredderesydd og nytt. Men da drar det vel seg mot 10 000 riksdaler og vel så det tenker jeg. Mulig jeg er gnien, men jeg synes det er litt i dyreste laget, da begynner man jo å nærme seg prisen for en helt ok rifle, spesielt hvis man kjøper brukt. Dette er forøvrig en av grunnene til at Blaser og lignende i utgangspunktet ikke ville vært aktuelt for meg, prisen på løp der er jo helt krise. Uansett, det er vel lov å håpe på 30-06 hyllevare for STR på sikt. Jeg synes som sagt 200 Max er veldig interessant, får håpe J.P. Sauer & Sohn tar opp stafettpinnen der (som de gjør med STR'en)! Men @Torf, hvordan er det du gjør det, har du en egen dedikert STR i 30-06 som du bruker til jakt, eller driver du og bytter om på pipene? Eller har du gått over til 30-06 på fulltid i STR'en? Bare nysgjerrig, for min del har jeg fattet interesse for gode gamle 30-06 samtidig som jeg er veldig glad i STR'en min som per nå er i 6,5 X 55.
×
×
  • Create New...