Jump to content

Huggern

Members
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Huggern

 1. On 10/22/2020 at 6:54 PM, Dodraugen said:

  Kanskje du får det til med savage 110, litt usikker på låsekasse lenge.

  Blaser er egentlig det eneste fornuftige alternaltivet.

  Billigste alternaltivet er to rifler.

  Ja, begynner fort å koste en del har jeg sett. Alternativet er jo ekempelvis å kjøpe ACCURACY INTERNATIONAL AX, men da er det 70k bare for rifla.....

 2. On 10/22/2020 at 6:57 PM, slemmo said:

  Blaser R8

  Hadde de bare kunne laget en utgave der de har vanlig bolt :) Kan ikke forklare det men føles liksom rart å bare dra den osv kontra løfte opp osv- jeg gjør jo ikke akkurat mye mere på glocken men, ja... Har også skjønt det slik at blaser ikke er noe å ha dersom man tenker å bruke slike magnumer?

 3. On 10/22/2020 at 6:31 PM, Jeffery said:

  Hvis jeg tolket deg riktig, og husker rett, fra den andre tråden, så har du allerede ei rifle i 6,5? I så fall ville jeg ha beholdt den og fått bygd/kjøp ei grøvre i tillegg. Det er en langt mindre komplisert løsning. (Forutsetter fortrinnsvis at du har plass i "garderoben", hvis den skal erverves til jakt.)

  Joda stemmer det :) Får vel sette byggingsprosjektet litt på vent antar jeg, problemet mitt er vel det at jeg er den typen som skal ha ei rifle til alt.. Man føler seg jo fort mye bedre om man fyrer av 5000+ skudd med ei og samme rifle- om det ga mening :) Men får vel se på alternativer.

 4. Kjære kammerfolk da en elendig databruker som meg selv ikke greier å fjerne utkastet mitt så får jeg bare lage ett nytt innlegg…

  Jeg begynte i mitt første innlegg å fortelle om jaktsituasjonen jeg hadde opplevd i år og div, greia var i bunn og grunn at jeg nå ville ha litt grovere sats til neste års jakt og etter mye om og men, diskusjoner, + og – så har jeg landet på valget mitt. Kaliberet passer nok ikke alle, men til mitt bruk samt interesser så gjør 338 LM jobben og enda litt til.

  Det finnes mye forskjellig av rifler der ute, noe bra og noe ubrukelig – igjen alt til sitt bruk. Man kunne jo kjøpt ei ruger precision 338, savage, sako osv.. Men samtidig så vil jeg gjerne bruke børsa mye og ofte og da blir 338 halvdyr. Velger ikke dette kaliberet på grunn av billige skudd heller, så da kom jo ideen om ei custum rifle.

  Min første tanke var jo da å ta ei Remington 700 rifle og bare bytte bolt og løp til 338 når man ville ha dette kaliberet og bytte tilbake for 6,5*55. Har jo da naturligvis lest meg opp og ned i mente før jeg i det heletatt tok dette til en reel vurdering og har da oppfattet det slik at rem 700 ikke er optimal for å si det sånn.  Skyter en del, men det jeg ikke har gjort er å bygge rifler, finne de riktige delene som skal sammen osv og det er dette jeg nå søker litt veiledning til J Kunne naturligvis ringt børsemaker, men når man ikke har så store peilingen er det fort at man sier ja til ting man ikke trenger/dårlige løsninger fordi man ikke har noe å komme med selv.

  Skulle jeg nå gå for ei custum rifle så skal dette kunne hvert fall gi meg to ting.

  1-      Skal kunne veksle mellom 338 LM og 6,5*55 ved å skifte bolt og løp-usikker på hva mere som evt måtte kreves «magasin» «recoil lug?» Dere skjønner sikkert hva jeg er ute etter.

  2-      Rifla skal ikke veie all verden gjerne rundt en 6kg «uten sikte».

   Så til alle dere der ute med god peiling på bygging, hva ulike kasser måtte tåle, bolt, magasin, osv kom gjerne med innputt. Skulle noen ha fryktelig god greie på dette så takker jeg ikke nei til fullt oppsett av alt dere ville brukt til å bygge ei slik rifle heller- hadde faktisk vert helt toppers.

  Takker på forhånd! J 

   

   

   

 5. Fikk jo meget med tilbakemeldinger på min første post, så da kliner jeg til med enda en :)

  Nevnte blant annet at jeg var på utkikk etter rifle i grovere sats som skulle bli brukt til lh og jakt, og fikk bestemt meg

 6. 13 minutes ago, Dodraugen said:

  Er bare blaser som har en god løsning på denne komboen

  Huff, den frykta drapsmaskina :) 

  Hørt mye rart om blaser, hadde nokk kjøpt meg ei for lenge siden hadde de bare laget faenskapet med vanlig bolt :P

 7. 7 minutes ago, Jegermeistern said:

   

  Den som kaster et slikt skjefte, skulle, som de sier nordpå, "vorre piska på pongen me ei frøssi auarshånk!".

   

  Men hadde jeg hatt ei rifle med et slikt smykke av et skjefte, ville jeg nok sett meg om etter et-eller-annet kunststoffskjefte, til utendørs bruk. Tør ikke tenke på hva som kan hende med det vakre skjeftet i steinrøysene våre - !

  Som sagt, liker de utsenemessig og hvordan de føles! , meeeeen tåler ikke å ha med meg stokker på jakt som jeg er livredd for :) 

 8. 14 minutes ago, M67 said:

  Det var nå altså faen at en ikke skulle ha bruk for den...

   

  Det er til stadighet fine M70er i 338WM på Finn, til 5000,- Jeg prøvde en sånn, og Yessir, det er good shit. Men hva skal en med det... (jeg jakter elg 2 helger i året, og skyter den aldri ca.)

   

  K

  Men få vekk trestokken :/ heheh, elsker trestokker utseenedmessig. Men man kan ikke "herje med de" uten at man angrer dyrt og helli på alle ripene. 

 9. 14 minutes ago, M67 said:

  Prøv da vel. https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=177041143

  Her ligger ei utmerket, kvalitetsrifle i 338L. Jaktriflekonfigurert, ferdig - er det noe å tenke på? Halvpen er den også, men ta et tips, monter kikkerten litt lenger fram ;)

   

  K

  Så ikke dumm ut denne! Det jeg da ikke er så bekjent er hva/hvilke rifler jeg skal se etter i 388. Hvilke har bra kasser osv som tåler trykket. Får man jaktrifler som jeg eksempelvis kan bytte løp på for å ha ett mindre kaliber til mengdetrening :) osv. Drømmen hadde jo vært ett løp i 6,5 og ett i 338 !

 10. 2 hours ago, ladebenken said:

  Skulle jeg bygd dedikert rifle til å skyte elg på lange hold hadde det blitt en rask 7mm. Kanskje 7mm RM, fint kompromiss som klarer rundt 900-920 m/s med 160gr kule, og rekyl på nivå med 30-06.  Jeg hadde brukt enten 168gr LRX, eller Federal Edge TLR. Den jeg hadde skjøt 168gr ABLR i 925 m/s. Effekten på Hjort var meget god, på avstander lenger enn jeg tør å skrive her. 

   

  Hvorfor ikke grovere? Lite rekyl betyr at man kan tillate seg en lett rifle, og man får mindre treffpunktsendring pga rekylopptak av dårlige stillinger.  

   

  Litt uklart hva trådstarter ønsker, vanlig elgrifle, eller noe dedikert til lange hold?

  Jakt blir nok fokuset, men man får jo dra den med på banen når man kjeder seg :) 

 11. 2 hours ago, BaconErGodtNamNamNAm said:

  Som nevnt over så har kanskje kulevalg noe å si for effekten i dyret.

   

  Likeså løpslengden. Altså farten på kula. Det kan være noe forskjell på 6,5x55 i 40cm løp og 60cm løp. 

   

  Når det gjelder kaliber trenger man ikke bytte til "kanon". .270 win er jo glimrende til det meste hvis du vil bytte til noe litt kraftigere en 6,5 uten den helt store rekylen.

  Helt enig i tankegangen. Løpet mitt er derimot 55cm langt og uten lydemper. Helt org. Skutt en dele med 338 wm - lån av kompiser på banen og har ingen probmel med rekylen så lenge jeg slipper 50 skud serier, hehe.

 12. 3 hours ago, Jegermeistern said:

  Når jeg leser startinnlegget i denne tråden, melder et spørsmål seg straks. Noen har vært før meg med det:

   

   

  Dyra dør ikke av det som måtte stå på bunnen av patronhylsa, men av massive skader i vitale organer. Skal man nå dit inn på store dyr, må man ha kuler som holder sammen, og ekspanderer kontrollert.

   

  Jeg brukte Barnes X i flere år, i kaliber 30-06 (150 grs) og 9,3x62 (250 grs). Jeg fant ikke igjen ei eineste kule fra normale jaktskudd, alt gikk tvers gjennom. Etter det har jeg brukt Swift A-Frame, i de to nevnte kalibrene, og i 6,5x55 og 308 Norma Magnum. Stort sett samme historia. I fjor var jeg så heldig å skyte en okse med så seigt skinn at jeg fant igjen to 165 grs A-Frame, fra 308 NM'en, på utgangssida. 95 % restvekt.

   

  6,5x55 er kanskje marginal, for skudd mot stor elg skrått forfra. Men "elgpatron spesial", 9,3x62, duger. Jeg skjøt en okse skrått forfra, med 18,5 g Norma Alaska. Kula gikk diamentralt gjennom elgen, og endte mot skinnsida bak i motsatt lår!

   

   

  Hei, kula jeg bruker er Lapua mega. 6,5 har nok aldri vært optimalt for de største dyra, men det var først i år at jeg opplevde at det hadde vært kjekt med litt mere..

 13. 6 hours ago, Wintel said:

  Du skriver at 230m er moderat hold på elg - da ville jeg opp i 7mm rem mag, 300 win mag, 338 win mag eller 338LM. 45-70 Gov er sikkert gøy på korte hold, men for krum kulebane om du synes 230m er moderat. 375H&H og 9,3x62 er også supre patroner til elg.

  Jeg har skutt endel dyr med et 338LM match løp ladd med 250gr Swift A-Frame i litt over 900ms - alt går kontant ned i smellen og gjennomskyting uansett treffpunkt. Med avstandsmåler i kikkert og ASV på optikken blir selv drøye hold "moderat" :-)

  Men det blir litt begrenset hvor mange km man gidder å gå med 8kg børse på ryggen så jeg vurdere å bytte ut 338LM med en Kipplauf i 7mm rem mag

  Hvordan vil du si at 338 er i kjøttødeleggelse kontra 6,5 og 30 kaliber? Hadde håp om å få bygd ei god rifle til under6,5 kg.. men er vel kanskje vanskelig :)

 14. 12 hours ago, M67 said:

  Jeg skjønner ikke helt at elgen skal dø så innmari mye fortere av ei kule fordi den har 2mm større diameter. 338LM-kula har ikke mer fart enn 6.5x55 kula heller.

  Ja jeg har skutt rådyr med både 6.5x55, 308, 30-06, 7mm WSM og 338LM - jeg har faktisk ikke sett noen stor sammenheng mellom kaliber og virkning. Virkningen kommer av plasseringen.

  Det sagt, 338LM er moro, løp og kjøp, selv om nok tror det vil lønne seg å gå for størst mulig kule, og ikke mest mulig krutt, om målet er å få elgen til å ligge stille fort. 375H&H er er mye brukt kaliber ved jakt på store dyr, 458Win Mag - den type ting.

   

  Min "drømme-elgvelter" for tida er en Marlin 1895 SBL i 45/70

   

   

  K

  Den dør nok ikke fryktelig mye fortere, som du sier så er ikke store forskjell på diameter. Det jeg dog prøver å overbevise meg selv om er at med 338 så vil jeg personlig aldri oppleve at kula bare går til første riben og blir ståående- avstand blir etter mine begrensinger og ikke kaliberet.  Men kanskje 375 også skal vurdere siden jeg fremdeles beveger meg i kanonsiktet.

  Hadde ei Marlin 1895 i 45/70, men den springer nå lillebror rundt med på rådyrjakt - solg i studentida.. 

   

 15. Da var elgjakta for 2020 ved sin veis ende, og søndag satt vi alle samlet rundt bålet en siste kveld "tradisjon". Her diskuteres det, mimres og mobbes det jevnt og trutt i takt med sola som går ned :) Det som derimot vart hovedtemaet for skittpraten ble den berømte kaliberdiskusjonen. Ingen av oss på laget har vel aldri hatt det store fokuset på hva som brukes så lenge det er godkjent, men i år fikk vi dessverre noen utfall som vi ikke har sett før og slikt blir jo alltid grobunn for videre diskusjoner.. 

  Den første tilfelle skjedde relativ tidlig i jakta, og satte en liten "aha" opplevelse i meg som jeg ikke har blitt helt kvitt.  Oksen ble påskutt, men løp fin til neste post før den datt i skuddsmellen.(her på en god del lengre hold også)  Når vi hadde flådd den så satt mye av kula i skulderbladet- påskutt skrått forfra nedentil. 

  Tilfelle 2 var det ikke vi som var borti, men nabolaget. Her hadde en jeger skutt på moderat jakthold, målte meter var ca 230m. God skuddposisjon, avstandsmåler, god tid og ett treff der det skulle, men kløftingen labba videre og ble hentet ut fra terrenget vårt ca 500-600 meter fra der den hadde fått i seg kula. 

  Begge disse 2 tilfellene var med samme kaliber 6,5*55- noe som jeg selv har brukt i litt over 10 år på elg.

  Nå er ikke jeg av dem som har skutt flest elg heller, men de 6 jeg har skutt så har jeg ikke hatt noen baktanker med 6,5 før nå.. I takt med diskusjonen rundt  bålet kom det jo frem klare fordeler med ulike kalibere- men så sitter det jo sånne labradorer som meg  "tunglærte" å funderer på hvilket kaliber skulle man liksom gå for om jeg skulle pensjonere min 6,5 som storviltrifle. Grunnlaget for kaliberbytte skulle da også være kriteriene, tung kule, ikke stoppe i ei skulder eller ett ribben og ikke minst ha egenskaper som gjør det litt gøyalt å strekke holda på skytebanen. 

  - 308 w ikke mye mer futt i denne en en 6,5

  - 30-06 tunge kuler og godt utvalg

  -300 win mag samme som 30-06, men enda bedre til å dytte hastighet på de tunge

  Så sitter jo jeg her å tenker, viss jeg først skal ha som mål å lempe 200 gr+ kuler, hvorfor ikke bare gå for en 338 win mag? Nå skal det nevnes at 2 på laget bruker akkurat dette kaliberet og jeg kan ikke si at jeg ser mye større kjøttødeleggelse på disse kontra 30-06, elgen har vel aldri gått noe særlig med meter heller. Men igjen... når først 338 Lapua er oppfunnet så er det jo bare å plage seg selv når man kjøper 338 win mag - både i jaktsammenheng og på langhold. Så her sitter jeg, mista bakke feste totalt og usikkerheten er stor--> hva skal jeg gå for tro..

  30-06 med tung kule og max ladninger vil vel slite ett løp på kort tid

  300 win mag vil vel slite løpet hakket fortere en 30-06 med samme kule 

  338 lapua, hei her har man fort dobbla levetiden på løpet?..

   

  Så hva vil jeg ha ut av dette innlegget?.... Gjerne erfaringer fra folk som har jakta med 338 Lm både + og -, spesielt interessert i kjøttødeleggelse osv.

  Hadde egt bestemt meg for at 30-06 måtte være et bra valg, men om man først skal jakte kulevekt osv hvorfor ikke velge ett kaliber som "bare funker" og er laga til å dytte tunge prosjektiler..... 

   

  #som sagt prat meg gjerne bort fra domskapet, hehe. Ellers så blir det fort ei ny børste i grov sats for langhold og jakt... 

  # Og om noen har pris på hjemmegrulla jakt og trening skudd hadde det jo også vært interessant å sett :)

   

  Alltid vært han som mobba "kanongutta", men når man ført begynner å se på andre kaliber så fikk jeg fort argumentert med meg selv til å gå for de større når man først er i gang.

  • Like 1
×
×
 • Create New...