Jump to content

MatsPelle

Members
  • Posts

    136
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

MatsPelle's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/17)

  • Dedicated Rare
  • One Year In
  • Reacting Well Rare
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

64

Reputation

  1. @Torf&@bardp Jeg håper sterkt og inderlig jeg finner dere på topp 5 på LS. Vis ikke hadde jeg solgt rifla . Enig, poenget mitt var i samme retning. Jeg gikk derimot ut fra at når TS handler 6,5 CM så har han skutt en del fra før. Når skyting er "lært" holder det med ei pakke på 20 sentertennende i uka. 22lr kan en fyre av så mye en gidder og orker, men det er lagt mellom de som faktisk har nytte av alle de. De fleste mister nok konsentrasjonen før enn de orker å innrømme når de pøser på med store mengder.
  2. Mye mulig, men de må nok være unntaket. Var mer tiltenkt TS sitt referansepunkt når han/hun nevner 600-1000 i året har vært standarden med 6,5. Når det er sagt vil jeg ikke si det er lite heller. Si du stikker på banen 40 av 52 uker i året og fokuserer på hvert skudd. En pakke på 20 er i mange tilfeller "passe". Nok til å sjekke CB, samlinger, klikktabellen og øve på spesifikke ting--> quality over quantity.
  3. Er nok mange som bruker mer tid på YT enn på banen. Når det er sagt så er ikke 6,5 cm det dummeste valget heller. Jeg selv valgte 6,5 CM av den enkle grunn at jeg var låst til kort kasse og da gadd jeg ikke å tulle rundt med x55 short. Det 6,5 CM gir er jo omtrent samme prestasjon som x55 og du kan kjøpe ladepakker fra skytterlag til samme pris. Hjemmeladet 6,5 CM er samme pris som x55. Skal man skyte mye må man lade uansett. Alle patroner har sine formål, fordeler og ulemper. Pris argument kan slåes i hjel sånn. 50 ferdigladd norma gt 6,5x55 = 610kr 50 ferdigladd norma gt 6,5cm = 1250 kr Deretter lader du begge med samme krutt, kule og tennhette 10 ganger for å totalt skyte 550 skudd i året. Da snakker man om en diff på hele 640 kr på et år- wow nesten en timelønn. @Gætter Jeg hadde gitt faen i 308 og kjøpt en ekstra rifle i 223. Skal du unngå å lade er det veien å gå. Ønsker du ikke å ha rifla etter hvert kan du kaste den på finn og få igjen 70-80% av pengene, noe som er mye vanskeligere om du prøver å selge en brukt 308 pipe. my 2cents
  4. Vi fikk runda av måneden, med første oppskytning til storvilt. Som alle andre år, var det noen som opplevede av blinken ikke var stor nok. Fordelen med å starte tidlig, er at det fremdeles er mange mulige forsøk igjen. Likevel så beveger jo samtalen seg ofte i retning av "hvordan bli en bedre skytter". Her finnes det sikkert like mange meninger som folk, men jeg havna selv i tenkeboksen gårsdagen. Ser jeg noen sliter skikkelig på banen, prøver jeg å hjelpe etter beste evne. For mange kan det være en stressende situasjon, og da er det ofte nok med en rolig samtale. Noen kaver seg fryktelig opp når jaktlaget, nabolaget, kompisen, bestemora til katten til naboen ser på... Andre kan være rolig som skjæra på tunet, men fremdeles ikke klare prøva. Alt i alt, handler det om å hjelpe viss ønskelig/mulig. I går skulle jeg hjelpe Ola- Nordman 30+5 skudds jeger. Etter å ha spurt om hjelp, endte jeg opp med å anbefale litt mengdetrening med salongen. MIN erfaring, er at 22lr er den billigete måten å forbedre grunnleggende ferdigheter. Jeg snakker i hovedsak om det å ta gode avtrekk, noe 22lr er nådeløs på å vise. Får han til gode avtrekk med salongen, er jeg overbevist om at han vil se forbedringer på oppskytningen også. Til min store overraskelse, ble forslaget momentant nedstemt av en godt erfaren skytter - la oss kalle han "Arne". Selv om jeg har mine meninger, så blir jeg nysgjerrig når Arne snakker. Arne er ingen flåsete gubbe som bare slenger ut kvalme, men har blant annet vunnet LS. Kort fortalt ble det sagt " Det er ingen vits i å kaste bort penger på å trene med 22lr. For at 22lr skal lønne seg må du ha en sauer, eller så kaster du bare bort penger og tid. En sauer har evnene til å være identisk (avtrekk, stokk, sikte) for både 22lr og 6,5. Siden du da har samme rifla i hendene hele tiden, vil 22lr treningen overføres effektivt. Dersom du skal trene med en rifle, bli god og deretter hoppe over til jaktrifla er du nesten like langt. Du må igjen trene med jaktrifla, fordi stokk og avtrekk er ulik. Viss man ikke har to identiske rifler har det ingen ting for seg å trene avtrekk med en annen rifle. Det er da mye bedre å heller skyte mer med jaktrifla. Den beste løsningen for deg vil være å kjøpe 5 esker med ammunisjon, og spre de utover 5 skytetreninger. Da blir ikke skuldra lei, og du får brukt rifla. De 100 skudda er bedre trening enn 1000 22lr". Igjen så har jeg mine meninger, og løsninger, men enhver idiot tror selv man har rett. Hva er deres tanker om saken og hvordan trener dere for å bli bedre?
  5. @Smell Du kom deg fra en gjeng med gamlinger og inn i en ny . Når man blir eldre så får man sære og spesifikke preferanser. Disse preferansene blir da det eneste korrekte og akseptable for mange skyttere. Dette er jo et naturlig resultat etter å ha prøvd mye forskjellig og funnet ut hva som fungerer for seg. Noen skal ha 60 graders hevarmsløft andre ønsker 90 grader, noen skal ha flat sko på avtrekket og andre skal ha bøyd osv. Med alderen blir stort sett lommeboka også større, og da betyr det ikke så mye om låskassa kostet 24k lapper, avtrekket var 6000k, karbonpipa 15k og kikkerten kosta 30k. Så tilbake til det opprinnelige spørsmålet: "er en retta remington 700 bedre enn en tikka t3x". Uten å basere svaret med maskinerings kunnskaper, men på ren erfaring så vil jeg si en t3x er relativt bra ut av eska. Hva som ansees som bra er jo igjen subjektivt, men jeg personlig har ikke vært borte i en t3x som ikke lar seg samle under 20mm 5skudd 100m. Fabrikkpresisjon, slutstykkegange og avtrekket er relativt bra til prisen. Nye avtrekk kan naturligvis bidra til forbedret presisjon, men dønn ærlig så fungerer tikka- avtrekket helt fint. Skru skruen ut til den stopper og du ender opp med et direkte avtrekk på ca 900g, som jeg personlig mener er akkurat passe. På banen føler du ikke at du må "ta i" og ute i felt så kjenner du avtrekket før det smeller. Kjøp t3x, kast den i stokken, bruk magasin uten binder plate. Det viktigste med skyting er jo å komme i gang. Skal du sitte på gjerde, vente, spare, spare, og ikke skyte så går du etter min mening feil vei. Den dagen du har behov for custom våpen så er vet du hva du vil og hvordan du vil ha det. Sagt på en annen måte så ville jeg ikke anbefalt å bruke store summer på custom våpen nå. Har du ikke sett denne, så se serien.
  6. Nå har jeg brukt en del kartonger med n19 og jeg må spørre dere. Ulik lott kan jo ha ulike prestasjoner, men sånn realistisk hvor stor forskjell er det på en lott til skytterlagskrutt og hvorfor er de mer sensitive enn andre?. Hatt forskjellige lotter på n19, men aldri merka noe prestasjonsforandringer. Så er det mest teori eller er det noe i det?.
  7. Absolutt ikke, tenkte bare at siden m67 skulle pensjonere trg'n så dukka det sikkert opp ei ny fullblods custom rifle og dermed formulerte jeg meg slik. Skulle jeg personlig startet med prs hadde det sikkert blitt en t3x frest ut for å bruke ai magasin, m24 pipe profil og c4 stokk. For den type skyting så jakter man ikke mm presisjon på samme måte og da hadde jeg heller brukt 10 lapper andre steder en i kassa når den er "god nok". Det jeg derimot tenker å gjøre er å bygge meg ei rifle. Ei rifle er kanskje den beste beskrivelsen siden jeg ønsker å komprimere de tre jeg nå bruker ned til ei. Her er tanken: * Hansen 704 * Whiskey foldestokken (bruker allerede) * TriggerTech diamond 2 stage flat sko (bruker allerede) * Integrert skinne i kassa * Rast rekylklakk * 2 sluttstykker en for magnum og en for standard * 2 piper en for 6,5x55 og en for 300prc Med fast klakk så får jeg endelig mulighet til å bytte piper selv hjemme og da slipper jeg mye styr. Har jeg i spaceren i stokken kan jeg bruke vanlige La magasiner (6.5x55), tar jeg den ut kan jeg bruke 3,850cip magasin (300prc). 90% av tiden så er det jo 6,5 det skytes rett og slett på grunn av patronens prestasjon og pris. Når høsten kryper innpå bytter jeg enkelt om hjemme og vips har jeg mer fart og tyngre prosjektil. Klør man etter 7mm prc i fremtiden så er det heller ikke noen utfordring å skaffe det til rifla. Klart kunne man sikkert hatt en 200STR for mengdeskyting og brukt den gamle r700 kassa utelukkende til PRC, men så digger jeg krg stokken og avtrekket.
  8. Mulig dere begge er inne på noe her. Likevel så stiller jeg meg litt forundrende til dette. Hadde vi snakka om 15 åringer som skal ha første rifle og var forelska i youtube så kanskje. Når vi derimot snakker om voksne folk med kunnskap så høres det helt fjernt ut at de på død å liv skal ha noe fra USA om ikke kvaliteten er bedre. Er det rett og slett mekrepres som ligger bak så blir det Hansen for min del. Merke er ubetydelig så lenge funksjon og resultat er topp. Sant, men låskassene koster jo det samme . Hadde alt vært likt hadde man vel valgt det beste produktet. Sku du hatt ny kasse til prs, hadde du endt opp med hansen ?
  9. Nytt år nye prosjekter! For første gang skal ei custom låskasse i hus og dette synets jeg rett og slett er jævlig spennende. Har lenge lurt på hvorfor man skal svi av 20 lapper på ei kasse når man kan få en remington 700 for noen få lapper/gratis, bruke 2-3000 på å få denne retta og være i mål med prosjektet. Har derimot kommet dit at jeg vil prøve ei custom når lommeboka tillater det. Grunnen min for å lage denne tråden er jo det faktumet at jeg hadde tenkt å velge Ragnar Hansen sin låskasse, men denne tanken er jeg etter hvert blitt mer og mer skeptisk til. Før jeg kjøper ting så ser jeg jo som oftest på hva folk bruker i miljøet. Det sier seg litt seg selv at om "alle" snekkere bruker milwaukee, makita eller dewalt, så er kanskje ikke Ryboi verktøyet på Europris tingen. Samme tankegangen følger meg når jeg skal velge låskasse. Jeg har rett og slett sett veldig få Hansen kasser der ute. Om vi later som at 200str ikke eksisterer virker det som at Deviant regjerer i prs miljøet selv her i Norge. I går poppa det opp melding på finn om at Jakt & Friluft importerer Lone Peak låskasser og bygger rifler til deg. Ellers så har jeg møtt folk på banen med Ultimatum, Zeus, Stiller og Bat låskasser. Oppsummert så ser jeg utrolig lite av Hansen og lurer derfor litt på hvorfor. Grunnen til at jeg sikta meg inn på Hansen var på grunn av at jeg så det som lettvint å ha produsent og børsemaker i landet. Når det er sagt så gjør det ingen ting å kjøpe en Fusion låskasse og få j&f til å montere pipe og avtrekk. Om Hansen leverer bob bob kvalitet så gir det jo mening. Hva er greia folkens, kjedelig å kjøpe katta i sekken !
  10. Igjen må man ha ny pipe og med noe sparsomt erfaringsgrunnlag så er jeg nysgjerrig på deres meninger om saken. Hva tjener man på å kjøpe de dyre fremfor billigere alternativer. Til nå så har jeg brukt LW, Lilja og Kieger i denne rifla. Av dette sparsomme utvalget er det eneste jeg kan si at Krieger ikke trengte noe landstige for å finne presisjon, men når man fant riktig ladning for de to andre så var presisjonen lik..
  11. @Curious hvilken stokk må du bruke SA kasse til?
  12. Det er jo ingen bombe at bedrifter presser opp prisene rett før, for så å gi "tilbud"... Likevel så kan det være greit å minne seg selv på at "tilbud" kanskje ikke er tilbud... Eksempel på vortex razor HD gen II 3-18x50 ebr 7c Eller storebroren 4,5 - 27 x 57 som 20.10.22 kosta 29 689kr men nå koster 37 779kr og har supertilbud så du får den til 30 799kr....... Kunne dratt frem mange eksempler, men tenker målet er nådd. Tenk dere om og sjekk litt rundt
  13. Bronsebørster er det bare å bruke om du har kjemikalier som ikke ødelegger disse. Fordelene med nylon er at du kan "snu" børsten midt inne i pipa uten å tenke på at den knekker eller lignende. Karbonringer kan være eksempel der slik er hendig, om man ikke har tid som sunnmøringen sier til å la midlene virke. Sant, men så er som BR skyttere stadig sier. "man kan holde pipa like ren, men man kan ikke holde den like møkkete". Har det egt noe betydning for den vanlige skytter- kanskje?. Men om du alltid pusser pipa di så vet du i alle fall hvor første skuddet havner. Erfaringsmessig så sparer man ikke små mye tid om man ført starter med pussen når presisjonen har falt, da har man lang jobb kontra 10minutter etter hver økt.
  14. Angrer litt på at gamle Barnard rifla di ikke står i skapet, men når den dukka opp på finn for litt siden så var ikke "behovet der". Hva mener du, er jo bare å sjekke alle kataloger og nettsider der under "kan ikke restnoteres for øyeblikket "
  15. Jeg kunne sikkert brukt litt mer tid på forklare i det store og absolutte, men var litt på latsiden når jeg stilte spørsmålet. Når man nevner 338 eller andre "kanoner" så er det veldig fort å havne i debatten om at mindre kaliber ofte fungerer like fint om ikke bedre. Selv har jeg full forståelse av at erfarne skyttere momentant fraråder større kaliber enn nødvendig på bakgrunn av hvilke krav det stiller til skytter og lommebok. Utsagnet @Bly kommer med "Jeg har lyst til å si at hvis du må spørre om dette så bør du ikke kjøpe noe annet enn en helt standard 338LM" kan kanskje virke litt smakløst @Haavard, men det stikker ikke dypt og jeg tror ikke det er ment så i dypt heller. Bakgrunnen er vel snarere at så fort noen spør om magnumer så har 98% ikke bruk for det 1% har full peiling og bruker dette og vet da akkurat hva de vil bruke og hvorfor. Når den siste % kommer (meg) som da spør om hva og hvorfor så havner man fort i kategorien 98%. Grunnlaget for spørsmålet er jo derimot at vi her i kommunen bare er 3 stk som bedriver slik skyting og erfaringer med ulike patroner da noe mer begrenset. Selv har jeg brukt 338lm mye både aktivt og på banen når jeg jobbet i forsen, men har ikke eid dette sivilt. Mangelfull erfaringer med nye patroner blir da grobunnen min for å spørre om det er noe man heller skulle valgt av nymotens patroner og kaliber. Selv om jeg er veldig klar over effekten av 338lm med 250gr eller 300gr. Noen sitter jo kanskje med erfaringer om at 300nm ikke har mer rekyl en 300wm og knuser 300wm enkel å lade til osv, type informasjon jeg selv ikke innehar og google ikke kan gi et realistisk bilde på. Så hva er tiltenkt bruksområdet? Selv om jeg er helt enig i at 338 er tiltenkt lengre hold så er det jo litt gøy å rive ned skiver på kortere avstand, spesielt når man henger de opp sjæl... Jeg blir å skyte på alle skivene vi har over 400 og da til ca 1500 etter hvert. 400m og 338 hva i helvete tenker jeg med? Noe så enkelt og primært som at om elgen tilfeldigvis står på jorde så skal jeg ha data til å legge den ned, selv om hovedbruken blir 800-1500. Avstanden fra «standplass» til der hogstmaskina står er 1541m +-1m så vi snakker ikke om ekstremavstand, men nok til å kjøpe noe som gir litt større indikasjon på bomm. Ammunisjonskostnad er jo alltids ett tema, men samtidig så er det ikke så relevant heller. Jeg er i samme bås som @Sunnmøringmøringen det får koste hva det koster. Personlig så blir jeg ikke å drive med mag dump med 338 heller, primærinteressen er CB skudd, ikke hva jeg greier å skru meg etter når jeg har hatt noen forsøk. To skudd for å treffe med 338 er forøvrig billigerene enn 10 skudd med 6,5 for å finne ut hvor man traff En interessant nykommer, men tar vel noe tid før det er et alternativ. 300win dreper dyra mine enda, men ved neste pipe skift hvem vet.
×
×
  • Create New...