Jump to content

Elmer K

Members
  • Posts

    184
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Elmer K

  1. De gangene jeg har opplevd hylse som sprekker midt på har årsak vært for hardt satt krymp. Ved altfor hardt satt kan en se hylse bukler seg. Da kan en anta de hylsene får noe forkortet levetid.

    Om feilen i ditt tilfelle skulle ha noe med dette å gjøre aner ikke jeg.

    • Like 1
  2. Der ligger den, ja.

     

    Ville ha gått for nytt, spesielt hva denne angår. Kanskje den fungerer 100 % dersom man rengjør den etter 2-300 skudd. Og å søke på hva den tar, evt. hva den ikke tar, av ammo kan kanskje også være en fordel. Jeg for min del ville ha satt pris på at den tok CCI standard, den er ofte grei å få tak i, til en rimelig pris.

     

    Den ammoen går upåklagelig i min IJ35 Vostok (Baikal). Den vurderer jeg å avhende/selge til fordel nettopp Stenvaag.

    Da har jeg i så fall 2 - en til det mer seriøse, og SR'en til moro.

    Ikke for det, trener man med SR'en vil evnt. progresjon også  tilfalle Stenvaag.

  3. Hvis man har ambisjoner innen spesialpistol så er kanskje Stenvaag sin  den beste. Den har et godt rekylopptak, gode sikter. Har selv en Ruger SR, forskjellen til Stenvaag er merkbar. Vet ikke hva Stenvaagpistolen veier, Rugeren veier 496 gram. Maxvekt i SP er 800 gram, altså nesten det dobbelte. Trolig vil det hjelpe å påsette vekt, men kan hende det ikke vil bli som Stenvaagen hva rekyl angår uansett, da det nok også ligger forskjeller i konstruksjonen.

     

    Har fjernet hvite "Dot" merker på siktene, de er nå svarte + i tillegg boret et 1,5 mm hull i frontsikte og isatt fibertråd.

    Det hjalp litt, men pass, siktene er av plastikk....

     

    Alt er ikke gæli, det er kurant å få et godt avtrekk på Rugeren, og den svelger det meste av ammo. Og passer til late mennesker som meg som bare rengjør når en gidder.

     

    Det har vel vært et ankepunkt det med ammo til Stenvaagen, de sier den har vært litt kresen, kanskje de nye som  kommer er bedre. Nå er vel ny Stenvaag  ikke å få tak i noe sted.

     

  4. Det har etterhvert blitt endel lading av 9 mm, av forskjellige merker for mitt vedkommende. Jeg har sluttet å sortere, det har ingen hensikt,  så og si alle merker er fullt brukbare til lading. Noen har litt tykkere gods enn andre og således litt tyngre å dra i spak, men ved riktig innstilte dier så går det greit, selv i ei svak utvekslet Lee pro 1000.

     

    Plukker jeg mine skutte hylser fra gulv for hånd så går de rett i posen og videre inn i pressa, uten vask.  Har aldri vasket ei hylse, har forlengst funnet det mer meningsfylt å vaske bilen. Må jeg feie de opp med kost og spade så kjører jeg de noen omdreininger i tørrtrommel (separator kalles det vel) for å få bort betongrester etc. - og ferdig med det.

    Skal du håndtere ukjente hylser fra skytebane så bør hver enkelt sjekkes i tilfelle det skulle være en berdanhylse blandt de - hvis ikke kan det da være greit å ha ei ekstra utstøternål liggende...

     

    Samme er det ved 38 357 og 44 hylser, for å ta de som jeg kjenner. Jeg har ladet disse i ca 35 år, og aldri vasket ei hylse. Det finnes hylsetype av disse som er utrolig trange i tennhettebrønn, har selv vært borte i de, husker ikke merket, men da er det bare å legge  disse på si, og skave av litt ved inngang hettebrønn.

     

    • Like 1
  5. "Er det sånn at man  på død og liv "må" ha 6" løp for å ha en mulighet i militærfelt, eller klarer man seg med 5"? Det kommer kanskje an på skytteren?"

    ---------

     

    Nei, en må på død og liv ikke ha en 6 " i pistol i f.eks militærfelt.

    På bruktmarkedet er det definitivt flest  5 " pistoler. Det sier en at de fleste valgte  5 " i sin tid, også til felt. Jeg for min del valgte 6 " fordi jeg kjøpte nytt. Jeg tviler på at jeg skyter nevneverdig bedre med min 6 tommer kontra en 5 tommer. Så jeg for min del mener du trygt kan gå for 5 "løp. 

     

    I revolver er det noe annet, der er det 6 " som gjelder, og på bruktmarkedet der så er det også flest av de - det er jo magnum disse også er egnet for.

  6. Når det gjelder revolver er nok en S&W 686 357 Mag det som i utgangspunktet gjelder. som også nevnt over.

     

    Jeg kjøpte for en tid siden en 6 " Tanfoglio GM  9 mm. Den valgte jeg fordi den satt best i hånden min, bedre enn 1911 modeller.

    Altså min hånd. Jeg tror en skyter best med det som sitter og passer best til ens egen hånd og grep - i utgangspunktet.

    Pardini GT9 er det mange som snakker godt om - passer den ens hånd, og budsjettet tillater, så er den neppe noe bomkjøp.

    Men jeg tror de fleste pistoler skyter bra oppspent i en randsom rest. Lader man selv er vel kulevalget også noe som spiller inn.

    Ellers er det slik Rausheim over her beskriver ganske treffende.

  7. Kennethj skrev (1 time siden):

    Det er ingenting som heter "Eller tilsvarende", forsvarets våpen er ikke omfattet av våpenloven.

    Jeg tror de fleste, Kennethj, forsto at poenget mitt ikke var hvilket foretak etc etc som kunne gi hjemmel for inneha våpen, men at det var flere enn medlemskap pistol/skytterklubber.

    Derfor er det noe som heter "tilsvarende"..

     

    I liket med Rausheim har jeg heller ingen flere teskjeer å mate deg med.

     

    Hurra for HIS 7 pistol.

    Slit den med helsa.🙂

    • Like 1
  8. Det vil neppe spare nevneverdig tid på våpenkontoret hvorvidt det dreier seg om søknad nytt våpen eller "bytte" av våpen til samme kaliber. Trolig bare minutter.

     

    Greia er om trådstarter fra tiden før  4 mnd tilbake hadde våpenet uten tilslutning pistolklubb ELLER tilsvarende - som f.eks  forsvaret som evnt.  gir hjemmel for å inneha trådstarters våpen. Hvis ikke så har trådstarter hatt våpen ulovlig i en (eller flere) perioder etter min oppfatning.

     

    Har trådstarter dette i orden kunne trådstarter spart seg bryet med denne tråden, aktiviteten er jo helt innafor.

    🙂

  9. Jeg fikk prøvd Caldwellen på utendørsbanen nå i dag/kveld. Det var faktisk et stativ der i klubbhuset (det hadde ikke jeg sjøl), skjøt på ca 3 m + avstand. Caldwellen fungerte perfekt!

     

    Det er jo 1/4 " skruefeste på denne som kanskje er på de fleste - og du har rett, Vargen, flere skyttere ville prøve sine ladninger - èn i hvert fall fikk seg en a-ha opplevelse.

     

    Det virker som N110 kruttet forbrenner dårligere en 3N37 slik at jeg velger det inntil videre. Og det er det jeg har.

    22,3 grn 110 bak 245 i 44 mag ga mellom 310 og 326 i faktor, altså godt over. Og ubehagelig i en kortløpet 44.

    Jeg hadde ladet opp noen 13,8 grn 3N37 med samme kule/skyter. Faktor rundt 295, altså endel over her også.

     

    Da er det å lade opp noen nye 44 med det kruttet og teste forhåpentligvis om ei uke, velger å gå ned  rundt 1 grain - til 12,8.

    Så får vi se.

     

    7,8 grn 3N37 og 158 kule med 6 " løp holdt ikke faktor, bare rundt 160. Må sikkert opp mot 9. 

     

    Noen - eller flere av de jeg pratet med bruker N105 til magnum, de sier 110 er for laange løp. Det kruttet er noe jeg evnt. får komme tilbake til.

     

    En erfaren skytter bekreftet det du sa om flimmerlys. Det gjelder også i vårt fjellanlegg. Han hadde lagt ei stor papplate over kronografen og hadde klart sånn noenlunde å få til målinger.

     

    En blir visst aldri utlært i dette gamet...

     

    • Like 1
  10. Problemet er at klubben min ikke har noen utendørs bane, kun en vi leier en gang pr. uke. Muligheten for  å sette seg  3- 4 m bak kronografen og skyte er begrenset - det er for mange der, eier av banen tillater det kanskje ikke.

    Skal forhøre meg.

     

    Skulle kronografen kun la seg avlese ved hvert annet skudd er det greit nok for meg.

    Jeg føler jeg har funnet ladningen til 44 mag, 4 tommern, - det er 14 grn 3N37 bak 245 kula. Jeg tror den er innafor. Og adskillig bedre å skyte enn 20+ med N110, - i en 4 tommer.

    Jeg er overrasket over så mye uforbrent krutt en må kunne påregne ved N110. Er ikke det også et argument for å velge f.eks. 350 eller 3N37? Både Joska og Humbo er inne på det. Trolig gjelder dette kanskje spesielt ved korte løp.

     

    Jeg er i villrede når det gjelder 357 mag 1 til 6 " min.

    Trolig er løsningen 350 eller 3N37 også her. Selv om løpet her da er 6". Har ladet opp noen 357 med 7.8 grn 3N37 bak kula på 158 grn (Frontier) til denne . Synd at ikke VihtaVuorikatalogen har med Frontier eller Rainer, de som er der er ukjente, i alle fall for meg.

     

    Så får jeg se om det skulle by seg en anledning å få målt de.

  11. Dere sier begge 3 m avstand, da er det bare å følge  det.

     

    I bruksanvisningen oppgis det 10 til 15 feet avstand - det er jo fra 3 m til 4,5 m. Jeg leste dette, men fant avstanden merkelig lang, tenkte dette måtte gjelde visse rifler. Men det sto streng tatt ikke noe om det.

     

    Det er ikke  "flimmerlys" der slik vi kjenner lavfrekvent vekselstrøm fra f.eks. jernbanestasjoner - der en kunne se "blinkene", vekslingene.

    Lyset er trolig OK -  greia kan nok være avstanden .

    Jeg bare takker for hjelp.

     

  12. Jeg sto inne i et fjellanlegg.

    Passet på at ikke munningsblåsten skulle påvirke, holdt ca 20 cm fra åpningsensor. Prøvde å trrekke meg lengre unna, men med samme resultat, med spinnville tall. Eller ingen tall, bare "error".

    Prøvde å skyte så parallelt som mulig. Men var langt unna meteren fra. Mye nærmere som sagt . Kanskje var det feil?

     

    Det med lys kanskje kan spille inn?

    Jeg får antatt sjanse å prøve den utomhus i morgen.

    Vil gi måleren en ny sjanse, med annet lys - og lengre avstand.

     

    Det jeg reagerer mest på er at det første skuddet funket. Prøvde å resette - med å kople ut batteri - uten resultat.

     

  13. Da var Caldwellen prøvd, men en gedigen skuffelse, den serverte elleville tall, foruten all "error". Målte ikke 44 mag med 22,3 grn N110 i det hele tatt.

    Fikk èn måling med 44, det første skuddet, med 3N37, som viste faktor 284 med  14 grn 3N37 bak 245 kula - i 4 tommeren, det er omtrent identisk med hva  Humbo refererte fra Quickload katalogen. Det stemte. Så takk for den infoen i hvert fall.

    Rekylen var bedre med 3N37 kruttet kontra 22,3 grn med N110 som jeg allerede hadde ladet og brukt tidligere.

    Da er i alle fall dèt valget i boks.

     

    Jeg er like langt når det gjelder mag 1 og 6 tommeren min.

    Får bare gjette at 13 grn N110 bak 158 grn Frontier kula er sånn noenlunde. Og/eller at 8 grn 3N37 vil være noenlunde.

    Hint mottas med takk.

     

    Caldwellen kostet ikke mer enn 1500 slik at jeg tåler tapet.

  14. Jeg trodde egentlig 18 grn med 110 skulle holde faktor, selv med 4" løp. Men faktor er da altså 250 - godt under. Da er det vel rundt 19,5 eller 20 grn 110 som kanskje holder mål.

     

    Når vi er i det leitet med 110 så syns jeg det blir mye rekyl. Vil tro 14 grn 3N37 vil  kunne gi mindre. Hadde jeg hatt 6" løp eller lengre hadde nok dette ikke hatt så mye å si. Ønsker man minst mulig rekyl er 4" feil rett og slett.

     

    Nå skal jeg hente en boks 3N37 i morgen - det er vel det beste kruttet å velge, i og med 350 ikke er å oppdrive. Forskjellen er vel ikke all verden.

     

    Kronograf er bestilt. Kommer ikke utenom. Da kan jeg også måle faktor på 9 mm felt ammoen min ,opererer vel med feil faktor der også.

    I tillegg til usikkerheten ved Mag 1 ladningene jeg bruker. Der har jeg 6" løp så der tar løpet opp rekylen.

     

    Kanskje burde det fleste hjemmeladere ha sin egen kronograf når man skyter Mag 1 og 2 samt felt 9mm?

    Min 629 har noe slark mellom tønne og kammer, den er gammel og velbrukt, slik at det er håpløst å anta noe riktig i slike tilfeller som også Vargen er inne på.

     

    -------------

     

    Stusser på at å øke med hele 4 grn 110 kun gir økning på 30 i faktor. At kun 77 % blir forbrent med 22 grn overrasker.

     

    Kjenner godt til det gule uforbrente kruttet. Noen patroner avgir det, andre ikke. Slik at forbrenningen kan variere. Men det kan vaiere også mellom hylsefabrikantmerkene - til tilstand hylse hvor godt kruttet blir forbrent. 

     

    Har lagt merke til at en generelt må krympe det en kan for å få best forbrenning. Hylsa må helst være av den stivere sorten. I myke hylser, da må jeg sette krympen helt til hylsa bukter seg + litt tilbake. Slik at mye kan spille inn, kanskje også hva slags hylse og/eller krymp måling er foretatt med  i Quickload sine målinger?

     

     

  15. Vargen.

    Har tenkt på det med å anskaffe en kronograf sjøl, men det ser ut til at de fleste kronografene er utsolgt, i hvert fall hos Landrø. Skal innom der på mandag og forhøre meg om den ene de har. Det er en Air Chrony MK1.

     

    Enig med Humbro at N110 neppe er det best egnede for så kort løp. Søkte litt her inne på forumet og så en som brukte 350 sammen med 240 kule - antatt noenlunde lik min - med en 5 " skyter. Han la i 12.4 grn som ga 290 i faktor.

    Fint, tenkte jeg, den prøver jeg. Men akkurat dèt kruttet er de fleste utsolgt på.

     

    Men 3N37 har de fleste. Den er så vidt jeg kan se en mellomting mellom 340 og 350. Trolig vil det ikke bli veldig feil å legge 12 grn bak 245 kula. Det koster ikke all verden for en boks så verd å prøve. Men det ser ut til at en ikke kommer utenom en kronograf, for enten skyter man for slapt og ulovlig, eller en sikrer seg og legger i for mye  med unødvendig my rekyl, det siste er jeg litt lei av.

     

    ------------

     

    Ser i ettertid at Chrono MK1 neppe er egnet.

    Har nå bestilt en Caldwell , får håpe den er egnet.

     

  16. Er det noen som vet hvilken mengde N110  krutt som skal til for å  stryke sånn noenlunde rett over faktorkravet, det er som kjent 275. Altså lavest mulig godtatt faktor.

    Kula er 245 grn Frontier FP. Kruttet er som sagt N110.

    Skyteren er  629 med 4" løp.

    Syns det er vanskelig  å finne ut av dette i VihtaVuorikatalogen med dette kruttet - og kula også for den saks skyld.

    Jeg mener en bør kunne gå endel under 18 grn, men vet ikke hvor langt.

     

     

  17. Takk for svar, MelvinP.

    Jeg burde jo tenkt sjøl at kruttet og patronene som opprinnelig ble brukt i denne rundt 1875 var svartkrutt. Røksvakt krutt - med de egenskapene det har,  fantes jo ikke på den tiden.

     

    Fyren som har fått denne i eie kommer aldri til å lade noe som helst.

     

    Da går jeg ut ifra at det ikke er registreringsplikt på denne.

     

     

  18. En bekjent har anskaffet seg en Colt Peacemaker, trolig produser rundt 1875. Den har lavt serienr. som tyder på tidlig produksjon. Det står stemplet 21 355 som vel må være produksjonsnummeret.

    Ellers står det stemplet PAT.SEPT: 19. 1871. Under står det stemplet:

                                           PAT. JULY.2. 1872.

    Revolveren er kjøpt på et renomert auksjonsfirma i Norge - for ca 30 000. Denne skal visstnok hatt hæren i USA som første eier.

     

    1)Denne er vel registreringsfri i.o.m den selges fritt slik på auksjon?

    Den ser ut til å være i svært god stand.

     

    2) Kan man i prinsipp skyte dagens Long Colt 45 patroner - som er kaliberet, med denne?

    For ordens skyld, denne skal ikke skytes med av nåværende eier, kun samleobjekt.

     

    Jeg har kun dårlige bilder av skyteren, men synes det står

    COLT ( så et tall eller bokstav uleselig) PT. F.A. MFG. C/O HARTFORD CT U.S.A.

  19. Som jeg har nevnt tidligere så må en ta oppgitt COL med en klype salt, utformingen kan avgjøre. Oppgitt COL til mine flatnesede var 29, men da stakk patronen langt utenfor kammer, kamret ikke i det hele tatt, måtte ned til 26.38, for å få det. Da stakk kula 1.2 mm dypere enn 124 RN, begge Frontier

    Det øker jo trykket. Og en løsning på dette er du  inne på. Men en kan vel si at vel så viktig som COL må være settedybde til den og den kula med det og det kruttet. Som du også er inne på.

    Har man tilsv. kule(data) er det jo greit, men det er jo det som ofte mangler. I alle fall i VV sin katalog.

     

    Mulig eldre løp hadde en kon ved enden løp, men at den nå ser ut til å være fjernet, da går riflingen helt til kammer. Dette vet jeg jo ikke. men synes å se at nå ser det ut til at patronprodusentene stort sett leverer rundnesede(?) Geco, som er snakket varmt om her inne, er også det.

     

    Men så var det de som ikke er.

  20. Jeg bruker tidvis Fiocci sjøl. De fungerer perfekt. De er også rundnesede...

     

    Det er kjipt å få noe nytt som fungerer dårligere Især om den ikke samler noe bedre - en må undres på hvorfor fabrikke gjør det. Vil Tanf. helst ha Fiocci?

     

    Neppe, da Sellier sine også funker utmerked i min og andres Tanf. Men de er også rundnesede. Det er vel også MAXX tec?

     

    Jeg vil trolig heretter kun bruke RN kuler, om de er 115 eller 124 betyr ikke noe for meg. Bare det mater.

    Med antatt COL som jeg har brukt før - 29.

    Min Tanf. er jo også av nyere dato, kanskje den også har denne "nyere" egenskapen?

     

    Vi får se.

  21. Vaquero.

    Svært interessant det du skriver. Og det er nesten skremmende at det kan være så stor forskjell fra løp til løp. Især samme merke.

    Men at den kule eller fasong patron som passer i en pistol eller løp passer gjerne ikke i en annen. Åpenbart.

     

    Du skriver, jeg oppfatter deg dithen at du ikke har hatt ladeproblemer med 124 RN, deriblant Frontier i Tanf.. Det er min erfaring også. Jeg brukte i mangel av annet noen 115 grn Frontier en gang - også RN. Heller ikke her noen problemer.

     

    Jeg har tenkt litt som deg, at det kan være den flatnesede Frontierkula Tnf. min ikke liker. Jeg har aldri skutt annet en RN, derfor kan dette være en forklaring - en ny erfaring.

     

    Derfor lader jeg nå 200 skudd flatnesede med 4,1 grn 320 krutt,  som jeg alltid har gjort med 124 kule. Får jeg mateproblemer nå så er det trolig FN kula.

    Tenkte å lade med 4,0, men vil forvisse meg om at det ikke er kruttmengde som mangler.

     

    Blir det fortsatt  mateproblemer så lader jeg resten av kulene til 357'n til 38 ladning. Litt snau dia., men den er sizet til 356, ikke så langt unna. Det går til min slappe koseladning.

     

    ----

     

    TheEdge.

     Som vi er inne på over så holder det vel ikke bare med kulelengde, mye tyder på at formen på kula kan ha mye å si. I tillegg til løpets utforming ved enden til kammer. Som Vaquero beskriver. Men det kunne vært greit å fått kulelengde oppgitt, det kan godt hende.

     

    Jeg har i alle fall lært  at skal jeg lade noe ukjent så er det bare å sjekke COL, altså at den kamrer slik den skal, det er bare å glemme oppgitt COL i katalog. Patronen må jo løpe fritt, hylsemunning må mot kammervegg. Men det behøver åpenbart ikke være nok.

     

    Så må en jo ha trykk/kruttmengde samt settedybde i bakhodet okke som.

     

     

    • Like 1
  22.  

    Har nå vært og prøveskutt 80 stk av de flatnesede med 3,8 grn 320. Jeg opplevde mateproblem. Jeg må ha skutt mangfoldige tusen av 124 grn RN med 4,1 grn og 320. Har aldri opplevd mateproblen en eneste gang. 

     

    Ladningen føltes slapp, er temmelig sikker på at det ble for lite krutt.

    Discen til min Lee Pro er kanskje ikke den mest presise, og kommer man ned på 3,7 (eller enda lavere) så kan det bli for snaut.

    Det var ikke antydning til for høyt trykk på hylse.

    Jeg koseskyter med en 686 med 2,5 " løp, der lader jeg 3,1 grn med 310 og 124 RN - innimellom så merker jeg veldig godt forskjell på kruttmengden  med den ladningen. Det hele ligger nok ved  kruttmåldiscen. Hadde jeg skutt bedre enn jeg gjør eller hatt høyere ambisjoner ville jeg byttet kruttmål.

     

    Går tilbake til 4,1 grn, er sikker på at jeg vil være godt innafor, dybdesettingforskjellen er for minimal ved disse to kulene.

     

    Tipset ditt å først prøve noen dummies var lurt - de matet fint. Med det  så ble jeg obs på at mating er også noe å tenke på - ikke kun trykk - selv om det er vel så viktig å ha i mente.

     

     

     

  23. Hei Øystein.

    121 grn FP kula er kortere enn 124 grn RN, og da skjer det som du beskriver innledningsvis.

    Da måtte jeg gå fra COL 29 som sto i katalog og ned til rundt 26.38 for at patron skal kamre.

     

    Diffen på kulene er ca 1,4.  Lagt merke til store variabler både lengde og vekt på 124 RN kule fra Frontier. Men det er vel en annen sak. 121 FN match kule er mer like syns jeg.

     

    Utformingen på FN kula gjør at de butter  i riflingen, da må jeg helt ned til COL 26,38 som nevnt. Mulig møter kula riflingen tidlig på Tanf. også - selv om den ikke har ordinær rifling. Men utforming av løpet kanskje bidrar lettere til dette.

    Har  lest at det er variabler på våpen til våpen, et sted leste jeg at CZ 75 har rifling helt inntil kammervegg

     

    Problemet mitt er at jeg ikke har ladedata og forholde meg til for å sammenlikne min ladning med tilsvarende som en kronograf kunne bidratt godt med. Jeg har ikke noe tilsvarende ladedata for denne kula. Det måtte i så fall blitt en generell antydning. Men er enig, det ville  vært bedre enn ingen sammenlikning overhode. Jeg har jo kruttypen, vekt krutt og kule, slik at et bilde ville hastighet gitt.

     

    Ladet noe dummys etter ditt råd, de veksler perfekt. Og med å sett kula til kun det jeg må vedr. dybde er det ikke stort annet å gjøre. 

    Jeg ser ikke den helt store risken ved å øke settedybden 1,2 - 1,3 mm. Reduserer kruttmengden også. Men at COL på 26 ikke er uvanlig så jeg også i følgene blogg:

     

    " Barbarens Pistol & lade blogg "

     

    Skal skyte denne kula i dag, vil følge godt med og sjekke hylsa og hette grundig - også ovenfor tidligere hylser. 

     

    Takk for svar.

×
×
  • Create New...