Jump to content

Elmer K

Members
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg aner ikke hvordan man måler eksakt trykk. Men her er min manuelle metode. På skytebanen her forleden skjøt jeg 357 mag med en 2,5 " 686 ladet med 16,5 grn N110. En ung fyr som sto ved siden og fortalte han skulle begynne å lade spurte hva slags lading dette var - da jeg fortate at jeg brukte N110 så hadde han ikke hørt om dette. Han hadde 158 grn Frontier, samme som meg. Han hadde bare hørt om 3 serien til magnum. Med den ladningen får man en god magnumladning, og hylsa går lett ut fra tønna, noe som indikerer slik jeg ser det at trykket er helt OK. Lader min S&W mod 29 4" med 22,3 grn 245 grn kule - samme krutt. Da går hylsa akkurat klar av veggen og glir greit ut. Lader jeg 22,7, så begynner hylsa å gå tregt ut, da har hylsevegg nederst begynt å utvide seg, trykket blir litt høyt for en S&W. For en Ruger så går det greit. Jeg krymper beinhardt, krymper til hylsa bukler seg, skrur så litt tilbake. Da forbrenner en i hvert fall kruttet.
 2. Så noe som må være vesentlig for en nybegynnerlader i pistol 9 mm, dette er jo ikke aktuelt å tenke over i lading av revolver der Frontierkulene har krymperille, da gir det meste seg selv. I mitt nyinnkjøpte Lee diesett så sto det i en vedlagt tabell/brosjyre at max lengde på patronen skulle være 29,6 mm. Målte lengden på Sellier&Bellot patron 124 grn, den var 29,4 mm. Den samme lengden hadde Fiocchi 115 grn. Der lærte jeg at det å ha rett lengde på 9 mm er vesentlig. Har prøvd Sellier & Belloten i min nye 6 " Tanfoglio (ble ikke 5" Kimber), de samlet bra. Banket ut etpar kuler i S&b, ladet de med 3,1 grn 310 - det samme diskmål og krutt som brukes i 38 sps. Funker dette så slipper jeg å bytte disk - og krutt. Nå gjelder det bare å få tid til ditt og datt. Kruttet i S&B veide 5,5 grn. Hvorfor kan de ikke påtegne hva slags krutt det er på esken mon tro? S&B hylsene, i hvert fall 38 spesial, er så trange at jeg tok en kniv og skar koning ned i hettebrønn av noen hylser jeg plukket opp på skytebanen. Virket som at 9 mm kunne være hakket rommere, prøvde å sette inn 3 stk Federal hetter i de (helt nye) hylsene, det gikk uten å lage koning på forhånd. Hos OSS der jeg skyter så ligger S&B hylsene strødd - der får jeg erstattet de som faller over standplassen. Dit går man helst ikke. Går Fiocchiene i 115 grn bra så betenker jeg meg på å lade, det er kanskje ikke verd strevet. Kr. 2,09 hos XXL er ikke galt, jeg finner ingen rimeligere i Oslo/Lillestrømtraktene. De forhandlet noen til 1,69 var det vel, Maxxis eller noe sånt, men de har fått blandede tilbakemeldinger på disse.
 3. Hei petrol. Jeg tror du med denne tabellen har bidratt til at jeg endelig har tatt en avgjørelse vedr. kruttet, takk for vedlegget! Jeg lader på en Lee Pro 1000 med disse svarte diskene. Er kjempefornøyd med pressa gjennom 30 år. Det jeg imidlertid har merket er at ved svake 38 spes ladningen på 3,1 grn 310 så kan jeg merke litt forskjell på skuddene, noen kan være litt svakere, og omvendt enn andre. Sannsynligvis så er denne litt ujevne differansen på 0,1 til 0,2 grn, noe som kan skyldes f.eks forskjell i rystelser i pressa. Har også målt forskjeller på vekta. Derfor har jeg fått den tanken at jeg tror 320 krutt kan være en smule mindre sensitiv for dette. Altså mer utjevnende. Derfor har jeg besluttet å bruke 320 krutt. I tabellen så er det ikke testet den kula jeg skal ha; Frontier 124 gr. MATCH - etter tips fra aps. Jeg tar derfor utgangspunkt i to rundnesede 124 grn - den til Lapua og den til X-Treme Bullits. Førstnevnede ligger anbefalingen ser jeg på 3,4 grn i 320, med max 4,0 X-Treme har 3,7 med ditto krutt og max 4,3 Det hadde jo vært interessant å vite hvor Frontierkula hadde lagt seg, men jeg innbiller meg at 3,8 uansett er max for meg, jeg er jo kun ute etter å unngå utkast/matetrøbbel. Jeg tror jeg vil prøve å starte på ca 3,6 grn 320 Jeg mottar gjerne innspill om noen har idè om hvor Frontier'n ville ligge, men det er kanskje vanskelig å gjette i.o.m jeg ikke ved hvor dypt kula går ned i hylsa. Imidlertid, mener å ha et godt utgangspunkt ved 3,6 mener jeg. Takk for tips og svar.
 4. Ser at du anbefaler Frontier 124 grn Match i stedet for "vanlig" 115 gr. Prisforskjellen er kun 11 øre - det rådet takker jeg for og skal følge, Lillestrøm har de kulene på lager. Jeg visste ikke at 9mm kulene ikke har krymperille, da legger jeg krympen 2-3 mm nedenfra der rundingen starter. Jeg har som du skjønner ingen erfaring med andre patroner enn Federal, American Eagle til mine revolvere, samt noen tomhylser i bl. annet IMI. Samt andre av ymse kvaliteter plukket på banen. Ser at du ikke "protesterer" på XXl sine Fiocchi 115 gr., disse skal prøves, går de greit så er de jo prisgunstige. Samt at jeg skal sjekke G-max samt øvrige du nevner. Jeg er enig i at lade - selv -prisen er så nærme fabrikkammo, som trolig også har enda bedre presisjon , at det vil nok ende med ferdigammo. Men vil prøve meg. Jeg har ingen ladetabell, prøvde å finne noen tabeller på nett, men det virket som jeg måtte kjøpe hele boka. Jeg oppfatter det dithen at i tabellen så vil chrono stå oppført, så da er jeg like langt. Derfor spurte jeg om dere syns det virket greit å starte med 3,1 grn i 310. Jeg kommer nok til å gjøre det, kaster den ut hylsa og mater greit fortsetter jeg der, hvis ikke går jeg opp til 3,5 grn, altså jeg stopper når funksjonen er ok. En av dere mente 4,1 til 4,2 i 320 er bra. Da bør 3,1 - 3,5 i 310 være godt innenfor alle sikkerhetsmarginer tenker jeg. Det må vel bare være marginalt bedre sikkerhetsmessig å lade 4,1 i 320? Det vil ikke være noe problem å gå over til 320 til pistol sånn sett. Det er plass til en boks 320 i hylla. Er egentlig noe usikker her. Igjen, takk for svar.
 5. Så noen gunstig priset geco 9mm 124 grn hos BM Wear, men det var et tilbud på Finn.no som muligens ikke gjelder lenger (?) Skal ringe de over helgen okke som. Edit. Det kan muligens se ut til at grunnet nedstengningene p.g.av koronaviruset så kan dette også ramme ammofabrikker. Nedstengningene gjelder i alle fall våpenfabrikker. Det er kanskje ikke så dumt å ha endel kuler/krutt/hetter som et slags nødforråd? Vi vet jo ikke hvor lenge dette vil vare.
 6. aps. Takk for svar. Grunnen til å lade er at jeg syns det har sin charm å kunne lade min nye skyter i 9mm. Jeg har ikke bedre svar. Er overrasket at du mener Frontier trolig er en dårlig kule i de fleste våpen. Jeg er klar over at sammenlikningen kan være dårlig, men jeg har god samling i 38 sps med Frontier 124 gr og 3,1 grn - 310 krutt. Det er jo i en 686 - 6" løp, det blir kanskje anderledes i et 5" 9mm pistolløp. (?) Jeg vet ikke om Frontier 115 grn har krymperille som alle de andre Frontierkulene jeg bruker har. Men det burde ikke ha noe å si. Jeg vet ikke om andre kuler å lade enn Frontier, som jeg kjøper på Lillestrøm, men hvis du har andre forslag til kule så håper jeg du nevner det, dette bør ikke ansees som reklame. Pris på Frontierkula er ca 1 kr +. 65 øre for tennhetta (federal) + krutt, så er en nok oppe i 1,80. Jeg har aldri hørt om geco - og vet ikke hvem som fremskaffer de. Håper du kan nevne hvor jeg kan få tak i de de uten å bryte reglement (jeg skal søke selv også). Men å få 9mm skudd i 124 grn til 1,75 syns jeg hørtes mer enn fristende ut. Da er det bare tullball å lade - i hvert fall økonomisk sett. Jeg har sett at XXL har hatt Fiocci (heter det vel) i 115 grn til omtrent samme pris for ikke lenge siden, nå skal de ha kr 2,04. Jeg har ikke N320 krutt, har alltid ladet i N310 og N110. Ser da ingen hensikt å kjøpe det inn, da lader jeg med 310 som jeg har. Ser at du ikke vil anbefale noen mengde, men prøver med 3,1 grn. først, for evnt gå opp til 3,5. Har bestilt 9mm dier i dag fra Notodden - vil bare ha muligheten.
 7. Hei. Skal kjøpe ny Kimber Team Match - lurte på hva som kunne være best egnet av N310 eller N320. Kula kommer til å bli Frontier 115 grn , det er den billigste så vidt jeg kan se av markedet. Skyteren skal kun brukes til mosjon/rekarasjon, noe faktorkrav er uvesentlig, det er kun funksjon jeg er ute etter. Jeg ønsker at ladingen må være så kraftig at jeg unngår matetrøbbel, men ikke sterkere enn det som stort sett er nødvendig. Har dere noen idè om at 320 krutt gir jevnere smell enn 310? Den fyller jo hylsa mer. Så Øystein R nevne i annen tråd 3,8 til 4,1 i 320.. Syns dere dette kunne det være det beste/greieste til mine ønsker? Eller å bruke 310 krutt? Men i hvilken vektmengde? Det finner jeg ingen antydninger om noen sted. Jeg lader 38 spl, 310, 3,1 grn med 124 grn. kule. Altså en slapp 38. Er denne kruttmengden for lite for å unngå funksjoneringsfeil? Evnt. hva mener dere en må opp i? Jeg er grønn hva pistolladning angår, men har laaang erfaring i revolverladninger og krutt til disse skyterne slik at jeg har i alle fall grunnkjenskapen til kruttmengde/egenskaper. Jeg vet at det går an å prøve seg fram med 310 kruttet, jeg har til nåværende pressediskdiskinnstilling til 3,1 grn, for så å prøve seg gradvis oppover. Men dere kan mer enn meg så hvorfor ikke spørre folk som kan/kjenner denne biten bedre enn en sjøl? Hilsen Elmer K
×
×
 • Create New...