Jump to content

Brasen

Members
  • Posts

    21
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Brasen

  1. Er på hjortejakt i drittvær. Regn og blåst gir dårligere jegere, ufyselig, klissete, regn og dugg på kikkerten, vanskelig å holde børsa stille. Sitter og diskuterer hvor mye avdrift det kan være på kula pga sidevind. Feks: Federal Power Shok Copper, .308, 150 grain, utgangshastighet 850 m/s. Noen som har greie på hvor mye avdrift en kan få på 100 meter med feks 10 m/s sidevind? (Opp mot 20 m/s i kasta her. Ikkke at jeg vil anbefale å skyte da, men likevel interessant å vite, feks hvis man må skyte etter et skadeskutt dyr.)
  2. Hva betyr? Og hvorfor alle disse kryptiske kodene på krigsammo? Hadde det ikke vært lettere dersom den enkle soldat umiddelbart hadde forstått? -virker som om kodene på pakka også gjentas flere ganger... rart. PS: Jeg har en mauser i 8x57is, og har jo sabla lyst til å se hvordan de går da. Noen erfaringer herom? Vask etter skyting med korrosive hetter kjenner jeg til, men jeg tenker mer på om dette er patroner ladet for maskingevær eller rifle... TEKST: (med forbehold om disse gotiske bokstavene) i. L. Patronen s. S. P. 186 15. L. 38 Nz. Gew. Bl.P. (2.2.0,45): Mog. 34. L38 Patrh.:S*P.186 13.L38 Gefch.:P.186.5.L.38 3oh. 88: S. K. D. 611. L. 38
  3. Sikring er ikke noe man skal ta lett på. Hvis du ikke er 100% trygg på hva du gjør så anbefaler jeg feks Ing. Ragnar Hansen. Han monterer og tilpasser M70 sikring til ditt vp. https://www.hansen-rifles.no/product/m70-type-trepunktsikring-for-m98/
  4. Takker @Ei tohi varjata! Vet du om noe av dette skytbart eller smellbart i en pistol (Para Ord), eller bare å kassere? PS: Hvilken/hvilke bøker kan kammerfolket anbefale for å finne ut av den slags gamle patroner (mest fra 1930 tallet-80/90), som naboer kommer rekende med etter kjelleropprydninger og dødsbo etc.
  5. Hva med Kongsberg-avtrekket på M67… passet det rett ned i Archangelstokken? Eller måtte det tilpasses?
  6. På hvilke avstander er det man "begynner å få bruk for" 20 moa sikteskinne? Jeg har en M67 stående i skapet som skyter godt, og som jeg for moro skyld skal sette på en stokk med tofot og en 6-25 kikkert for å skyte på stål på noe lengre hold. Jeg har pr nå mulighet opp til 500 meter. Men jeg vil også at den skal være mulig å justere inn på 100 meteren. Jeg har en eldre Vortex Viper 6-25x50 liggende, men vil også ha mulighet til å sette på en 3-12 kikkert f.eks til revejakt. Jeg ser at ing. Ragnar Hansen har 0, 20 eller 30 moa sikteskinner tilpasset M67. -Hva er fordeler å ulemper med disse valg av sikteskinner?
  7. Takker for innspill folkenz! Da ble det en Magnetospeed V3 Svei litt i lommeboka den også, men det koster å være kar..
  8. Hva er kammerfolkets tips til en OK kronograf? Mitt behov er moderat; hjemmelader til litt dfs, jaktammo, og eksperimenterer med litt koseskyting i ymse riflekaliber. Det viktigste er: relativt nøyaktig, brukervennlig og pris. Jeg ser det benyttes forskjellige systemer; radar, lys, lyd. (rart det ikke en noe laser...) Men mye ser ut som noe forferdelig rælamikk og kina-plast. --Magnetospeed ser jo enkel ut i bruk da, men vil det på noe vis forstyrre treffpunkt slik at det blir vanskelig å få et riktig bilde av presisjon? --Disse som bruker lys tenker jeg vil være uhensiktsmessig å bruke på skytebanen med flere skyttere samtidig fordi man må foran å sette opp rakkelverket, og tipper det er veldig påvirkelig av sol, regn og vind som blåser faenskapet avgårde. --Lydsonar virker interessant, men hvordan vil det være med flere skyttere samtidig. Jeg tenker vel at Labradar er suveren, men det ligger utenfor hva min lommebok kan spytte ut med til en slik dippedutt, så jeg må dessverre se bort fra den.
  9. Hvis man skal velge ett riflekaliber til småvilt som bever, hare, storfugl/toppjakt, rype, gås, rev, grevling, mink... Hvilket kaliber? Kriterier: effektivt, flat kulebane, presist, rekylsnill, mindre kjøttødeleggelse, lade selv, overkommelig pris. Fra før har jeg selvsagt hagle 12x76, samt kombi 12 + 7x57R til flere av disse artene. 6,5x55 til rådyr og hjort, 308 og 8x57 til elg++
  10. Ordinær M98kF1: får man fra 500-2000. zf41: her er det mye replica ute og går. Montasjen for ca 1500->-> Og deretter er det spørsmål om hvilken kikkert som evt sitter på....... Det blir litt vanskelig å svare på spørsmålet ditt uten å vite noe mer om tilstand etc. Foto er alltids moro å se
  11. Hmmm, kanskje det er tiden jeg må forlenge... Jeg har vanligvis vasket i ultralydvaskeren i 1/2 time, maks 1 time. Noen fortalte at man ikke bør bruke såpe som skummer, da det kan redusere effekten (kavitasjonen). Ikke vet jeg. Skal prøve med Zalo. (PS: Jeg bruker trommelvaskeren uten de hærsens stålpinnene ja.)
  12. Jeg har en 300W Ultralydvasker, 6 liters. Bruker varmt vann med ca 10-20% rengjøringsmiddel beregnet for ultralyd. Erfaring 1: Jeg er ikke fornøyd med resultatet ved hylsevask (ca 200 hylser om gangen). Har gått over til trommelvasker. Erfaring 2: Jeg er godt fornøyd når jeg bruker den til å vaske lyddemperen. (Ca 1 x i året etter ca 400 skudd med jaktrifla i .308) Spørsmål 1: Bør jeg være forsiktig/unngå å vaske for eksempel dioptersiktet, avtrekkerhuset eller bolten til matchrifla? (Sauer 200 STR) Jeg tenker da på om vibrasjonen som oppstår ved ultralydvask kan medføre slitasje i de små delene som sitter sammen under vask. Spørsmål 2: Noen som har tips til annet effektivt rengjøringsmiddel enn disse som er spesialmiddel for ultralydvasker? Ultra Clean koster feks 150 kr pr liter. Til 4 liter vann bruker bruker jeg 1/2 flaske, og dette synes jeg blir i dyreste laget. Har prøvd også bare med vann, men synes ikke at fettstoffer løser seg opp. Vil f.eks. husvask eller kraftvask redusere ultralydvaske effekten?
  13. Bor og lim inn en gjengestang, eller to. Prøv selvreparasjon - skaden er jo allerede skjedd. Eller lever til en børsemaker eller en møbelsnekker. Jakt og Friluft tar 700 kr for jobben. Eller undersøk om du kan få kjøpt ny med butikken / fabrikanten. Å lage selv er myyyye arbeid....
  14. For en tid tilbake demonterte jeg en neve med krigsammo i 8x57 is, og tok kun vare på kulene. Husker nå ikke hvilken type patroner dette var, men kulene veier ca 178 grain, men er ganske mye lengre enn de jeg normalt bruker. Normalt lader jeg treningsammoen jeg trenger til elgrifla med: 47,0 grain N150 krutt og 196 grains S&B FMJ. Det er en passe mild ladning som korresponderer godt med treffpunkt for jaktammoen jeg har brukt. Patronlengden jeg har brukt er 76mm. V100 er 670 m/sek med min korte pipe. Da jeg skulle lade treningspatronene og ville bruke bruke de gamle, men lettere kulene; støtet kulene i kruttet allerede ved C.O.L. ca 81 mm. "Magebeltet" på kula lå ved hylsekanten på 80mm COL. (Jeg tipper på at det originale kruttet tok mindre plass i hylsa; flakkrutt.) Det knaset godt i kruttet da jeg dyttet dem ned til ca 78 - 78,5 mm. Særlig lengre ned i hylsa ville dem helst ikke. Jeg har ikke fått målt friflukten, men ladearmen går i alle fall ned uten unormal motstand. Disse gamle kulene er spissere enn de jeg normalt bruker. Og siden de er lettere, antar jeg at det tåles godt å bruke den forholdsvis milde ladningen jeg bruker til mine tyngre kuler. -->MEN: Hvilken risiko løper man ved komprimering av krutt i denne skalaen? Takker for innspill
  15. Det hastet litt med å få helpresset noen hysler, og jeg var tom for hylsesmøring. Hva skulle jeg bruke ? Har tidligere brukt Lee sin hvite smørning. Den er vannløselig såvidt jeg kan forstå, og lar seg i alle fall greit vaske av. Jeg kunne jo i prinsippet brukt hva som helst, fra vaselin til våpenolje, meierismør eller olivenolje. Men tanken var at smørningen lett skulle la seg vaske av. Ville derfor ikke bruke noe fett eller olje som ikke er vannløselig. Derfor falt valget nettopp på såpe, og i dette tilfellet på grønnsåpe. Kunne sikkert brukt zalo eller annen såpe også.. Erfaringen etter å helpressa 200 stk hylser i en fart: Ingen som satte seg fast i dia eller antydning til dette. Kjapt å børste hylsehalsen innvendig med børsten fuktet i litt grønnsåpe. Og kjapt å smøre en og en hylsekropp med fingrene dyppet i litt grønnsåpe - og helt trygt mot huden. Brukte bare et ørlite tynt lag på hylsekroppen og holdt fingrene på den andra hånda tørre rundt hylsehalsen og skulder. Pressa de mens hylsa var lett fuktig av grønnsåpen. Hylsene ble rene og pene etter en runde i trommelvaskeren etterpå. Tenkte jeg bare skulle dele erfaringen - vet ikke om såpe som hylsesmørning er vanlig praksis - men det funka i alle fall - kjapt og billig. -Er det noen betenkeligheter her? Vel, jeg tenker kanskje på om grønnsåpen inneholder noe vann, så jeg vil passe på så ikke dia ruster. -Andre forslag?
  16. Noen som har erfaring med Wheeler Universal Barrel Clamp ? Funker den for å få skrudd av pipa (mauser98)? Koster rundt 3-400 kroner på nettet + 4-600 i moms og frakt. Browells sin "steel barrel vise" med diverse bushings kommer på over 3000 Eller har noen andre forslag uten at det koster skjorta / evt. gode hjemmelagede varianter? Låskassenøkkel har jeg fått laget meg.
  17. Har et lite ombyggingsprosjekt på gang: Bygge om en G.33/40 til ei lett jaktrifle. Snart ferdig, men trenger noen råd: 1) Kappe pipa 27 mm til der forsikte-hylsa sluttet. Krone på ny. Gjenge opp til feks 14:1. 2) Ikke kappe pipa. Gjenge opp fremre del til 1/2":28. --se foto. Pipa original er 49 cm lang. (kaliber 8mmx57 Mauser). Der forsikte-hylsa en gang var er pipa kun 13,5 mm. Pipeveggen er kun ca 2,7 mm, altså ganske tynn. Og tynnere blir den dersom jeg gjenger opp til 1/2" gjenger til en rekyldemper eller lyddemper. Blir dette for tynnt? Jeg heller mot å kappe pipa lengre inn for å oppnå tykkere pipevegg. ( i tilfelle det skal jaktes i Sverige er vel minimum 45 cm). Noen som har tanker om hva kapping evt kan gjøre med presisjonen på dette kaliberet? I dag samler den til snusboksen på 100m.
  18. Hvilken løsning har du brukt til den justerbare kolbekammen der @M67? Den så fin ut. Hvordan justerer du den, og er den stødig? Er jo greit å kunne ta ned/justere på en grei måte for å ta ut sluttstykket når man skal innom butikken etc. Beklager til trådstarter dersom dette spørsmålet er off-topic...
×
×
  • Create New...