Jump to content

joar1

Members
 • Content Count

  93
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Verden gpr fo fremover, og jeg garaterer ikke at M98 er verdens beste børe til evig tid. Men HV-mauseren er jo et lite stykke kulturhistorie, som det er verdt å ta vare på. Den er på en måte 1900-tallet i et nøtteskall: Først som standardvåpen i Hitlers hær, deretter smidd om til NATO-kaliber og brukt i det norske forsvaret i 40 år, og så, helt i slutten på århundret, frigitt for sivil bruk for gode nordmenn. Det er en vakker reise fra det aller mørkeste til det fine og lyse. Hver ganbg jeg ser NAZI-ørnene som er stemplet på låskassen, tenker jeg på hvor heldige vi er som lever i et fritt land i dag. Det kunne veldig lett gått andre veien ...
 2. Vel - det blir opp til deg. Jeg ønsker deg lykke til med våpengarderoben. Jeg kommer nok til å bygge ned min etterhvert som jeg blir eldre, men det sitter langt inne å kvitte seg med mauseren. Den er nok den siste som ryker ...
 3. Hvis jeg skulle startet helt fra scratch - så ville jeg statrtet der jeg startet fot 20 år siden. En HV-mauser- Vet ikke om Magne Landrø selger disse ennå i originaversjon, men det er sikkert ganske mange ombygdde versjoner å få tak i. Hvorfor HV-mauser ? M98 er den beste våpenmekanismen som er designet og produsert noensinne. Har du en M98 i hendene - da har du "benchmarken" i hende. Det er den kvaliten/funksjonen alle andre rifler måles opp mot. M98 ER kongen. Og for tjue år siden kunne man få kjøpt et fint eksemplar av Magne Landrø for noen hundrelapper. Vi er vel ikke der lenger, regner jeg med. Men børsene er der ute - den som leter, den finner. Forøvrig ønsker jeg lykke til med oppbygging av våpegarderoben. Mitt generelle råd er å kjøpe kvalitetsvåpen. Jeg har noe skrap i mitt våpenskap som jeg nok kommer til å slipe i stykker, og overlevere til polititet for strykning på våpenkortet. Det er tildels farlige våpen, som jeg absolutt ikke vil overlate til en billig penge for nybegynnere. Da er vinkelsliperen det rette verktøyet. Unngå å kjøpe billig skrap. Men min M98 kvitter jeg meg aldri med. Den er bare så bra !
 4. joar1

  Ny rifle - halvautomat?

  Men kjøp en -223 med krapp riflestigning, 1:9 eller krappere., Vanskelig å få presisjon med lange (tunge) kuler som er nødvendige på rådyr . "vanlige" kulevekter i .223, sånn cirka 55-grain-ish, blir litt for lett for rådyr. Hvor fornuftig forskriften er, kan diskuteres. Men forskift er lov, og den skal man respektere, så kenge den er vedtatt av et lovlig storting.
 5. Tredje tur på skytebanen, blir dyrt dette, så denne gangen med husflidsammo, 147 grains FMJ (NATO-style) i helpressede hylser med 57 grains NORMA 204. 50 skudd. Konklusjonen totalt sett, denne gang, er at fabrikkmagasinene er OK, hadde en-1 forkiilning. Det tilskriver jeg "dårlig ammo" 🤪 Den patronen havnet på 500 meters dyp i Boknafjorden - tydelig bulk i hylsen etter boltens forsøk på mating - ute av syne - ute av sinn. Men 10-skudds-magasinene fra TrippleK har vært en stor skuffelse. De har rett og slett for slakke magasinfjærer, så av og til mates ikke neste patron helt opp - men det gjenstår endel forskning ennå. Litt finpussing og smøring er kanskje alt som skal til. Og nå i den stille uken - som man skal respektere - skal jeg pusse børsa skikkelig. Plukke den helt fra hverandre, og rense den skikkelig. Så, etter påske, med nyoljet børse og magasiner som er polert og pussert og smurt opp etter alle kunstens regler - KAN jeg stole på Rem 750 ? Eller må jeg ta til takke med verdens beste børse noensinne - Mauser M98 - som ALDRI jammer. ALDRI. Vel. rent kontrafaktisk, hva om Werner von Braun hadde blitt ansatt av Remington, og ikke av NASA ? Hadde jeg da slitt med mateproblemer i dag ? USA hadde nok ikke kommet først til månen, men kanskje Remington hadde laget bedre børser ? Kontrafaktisk tenkning er morsomt, men dessverre lite produktivt.
 6. joar1

  Ny rifle - halvautomat?

  For den son følger føljetongen min om Remington jam-o-matic, blir ikke overrasket over min konklusjon at man er mer sikker på et raskt andreskudd med en boltrifle, enn med automat man ikke kan stole på. Til jaktbruk er det stort sett bare fordeler med boltrifler vs. automat, dette er selvsagt generelle betraktninger., og unntak kan forekomme; Men allikevel, her er grunnene til at boltrifler er å foretrekke (i tilfeldig rekkefølge): 1: De er mer funksjonssikre. 2: De er mer enkle/sikre i bruk. 3: De er mye enklere å pusse / vedlikeholde. 4: De er mer presise. 5: Lettere å overholde våpenlovens krav til frakt/oppbevaring osv. For de som likevel er interessert i jaktautomater, kan de følge tråden min om Remington 750. Joda, det ER gøy å skyte på løpende elg med halvautomat, men når man aldri er sikker på om neste skuddet kommer fram til kammeret - da er en boltrifle med sikker funksjon å foretrekke i en virkelig jaktsituasjon. Til punkt 5 er å si at eneste praktiske måte å "ufarliggjøre" Rem 750 på i felt, er å fjerne avtrekkermekanismen. Men det er ikke bra nok, skal man følge regelverket strengt. Så lovvverket er heller ikke tilpasset bruk av automater på jakt.
 7. joar1

  M98 Låskasse s/42 1936

  Ja, da er det skikkelig mauser-mauser Men jeg har allerede en 1939-modell fra samme fabrikk, og kan garantere for kvaliteten, så det blir nok andre som stikker av med denne godbiten !
 8. Tiltredes. Det er relativ fuktighet som er viktig, og stabil temperatur. Metallet har best av minst mulig fultighet, mens treverk tørker ut og i verste fall sprekker ved for lav fuktighet. Så det som er anbefalt her virker som et fornuftig kompromiss. Ammunisjon som er riktig produsert (tette hettelommer, krympet hylsehals) skal ideelt sett ikke bli påvirket av slike faktorer, men over tid vil det ugjendrivelig være uheldig for selv den beste ammunisjon med feil klima.
 9. Nyttig for konkurranseskyttere, men for jegere er det lite aktuelt. Da er det maks. 150 m som gjelder, selv med tofot brukt på riktig måte. Det er dyret som skal være i fokus - ikke løsne skudd uten å være sikker. Har sett mange som har tofot som ikke vet hvordan den skal brukes. Tofoten skal ha feste i bakken, og så skal man lene seg mot den når man legger seg i anleggstilling. Det er da man får den stabiiteten som tofoten er ment å bringe. Det er mange som ikke skjønner dette. Hoffameg. ... allmenn førstegangstjeneste for absolutt alle - betalt av oljefondet. Jenter som gutter. Det er eneste håpet for vårt lille land. Sukk.
 10. joar1

  M98 Låskasse s/42 1936

  Mauser-werke i Obernhof ?
 11. Saklig kritikk mottas med takk.
 12. Det jeg har funnet ut, etter en ny tur på skytebanen er at originalmagasinene fungerer, men de uoriginale TripleK 10-skuddsmagasinene fremdeles jammer. Etter nærmere undersøkelser har jeg oppdaget at kanten foran i Tripple-K-magasiene er litt høyere enn på originalmagasinene. Oppdaget det da Norma Oryx faktisk buttet i mot kanten av magasinet. Så nå skal jeg først forsøke med å slipe ned 3K-magasinene slik at de samsvarer med originalmagasiene - det er kanskje alt som skal til. Håper jeg :-)
 13. Jeg var litt uklar der. Jeg mente selvsagt at har man sett ett sporlys fra en MG3 rikosjettere mot himmelen fra et islagt vann på Heia - så behøver man ikke se de neste 50 for å skjønne tegningen. De oppfører seg forbausende deterministisk. Men ulike kalibre, ulike anslagsvinkler osv- det er mange variabler.
 14. joar1

  M98 Låskasse s/42 1936

  Hva betyr s/42 ? Og følger bolten med ?
×
×
 • Create New...