Jump to content

StefanL

Members
 • Posts

  9
 • Joined

 • Last visited

StefanL's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

 • First Post
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later
 • One Year In

Recent Badges

1

Reputation

 1. Hvem vet? Ikke jeg ihvertfall - men kanskje vi har større sjans for tips og råd nå som vi er to som lurer:-) Hva slags slipemaskin har du brukt for å slipe egg?
 2. Har gått særdeles langsomt på denne fronten, skulle kjøpe stål og få skjært ut i februar, men røk på en smell og kjøpte motorsykkel som jeg har kost meg fælt med å fikse opp og bygge om til det var tett opp til visjonen min av sykkel. Er nå igang igjen med kniver - det vil si jeg har kjøpt stål og skal få skjært ut bladene neste uke. Det blir en serie på ca 20 blader, full/heltange. En slank og pen kniv i mine øyne, ikke noen brutus for survivalisten, men en enkel, solid og moderat kniv for småbarnsfedre som bruker mer tid på å spikke pinner til pølser og pinnebrød enn å klyve kubber med kniv. Bladet blir ca 210x30x4mm. Har kjøpt et stål som heter 1.2842, skal være likt aisi O2 og böhler k720. Jeg har fått datablad med tekniske data for herding etc - det er jo en jobb jeg ikke tar på meg selv og må sette bort. Kan jeg anta at de fleste som tilbyr herdetjenester klarer å få til en bra herding så lenge jeg supplerer databladet?
 3. Har en gammel slipestein etter min bestefar, og lurer på om det er verdt å ta seg bryet med å legge den til salgs noe sted. Ser de ligger i alle prisklasser på finn. Noen som vil kime inn?
 4. Kom over 1 meter med aluminium "flat-bar" i 5mm tykkelse som skulle kastes, rett som en snor og flat som en pannekake. I går skjærte og slipet jeg ut bladet jeg har tegnet og skal lage til skaft i løpet av uken for å se hvordan den vil føles i hånden. Foreløpig lover det godt og jeg er sikker på at designet vil fungere. Blir å gå for 4 mm tykkelse på bladene jeg skal lage, da det tross alt blir en relativt stor/lang kniv blir det nok mest solid og mest "riktig". Det var lettere å se det når jeg fikk en modell i "3D" og ikke bare på papir. Går for 30 grader total vinkel, s.k skandinavisk sliping. Sikter på å ha skjært ut bladene i løpet av februar, og begynt å slipe egg i mars, herding i mai. Eller noe deromkring:-)
 5. Skjønner at det er mange momenter ved dette som aldri hadde falt meg inn å tenke på - feks lengderetning og valseretning. Jeg må bare prøve:) men jeg skal tenke nøye på å kjøpe en lengde som jeg kan skjære ut og slipe til ett blad først. Jeg har et design som er i noenlunde samme ballpark som adventure sworn hiker (om noen skulle lure), en fulltange turkniv som kan/skal brukes til pølsepinnespikking, sløye småfisk, diverse camp-oppgaver og annet som måtte falle en inn. Ingen svær og kraftig kniv til voldsomme survival-greier altså. Kunne selvsagt bare kjøpe en enkel kniv på butikken men det tilfredsstiller ikke ønsket om å få til å lage selv:-)
 6. Der kom det mye solid info - tusen takk for innspillet Metallurgen! Jeg forventer å få ca 20-23 blader ut av plata jeg kjøper, avhengig av hvor tett det kan skjæres med vannjet eller laser. Jeg så for meg at bladet ville bli litt å groveste laget i 4 mm, men vil heller minimere risikoen for at de ikke blir rette etter herding. Er det vanlig at de slår seg/bøyer eller vrir seg under herdeprosessen?
 7. Takk for tipsene - hadde håpet å slippe å Google mye ift dette og aller mest høre fra noen her på bjerget som kan si noe om egne erfaringer. Kanskje mest ift herding, hvor, risikomomenter etc. Har f.ø Googlet mye og sett en del YouTube og som du sier er det mye bra å finne der. Men har ikke funnet mye bra info for om bladene vil slå seg under herding, hva som er bra/fornuftig egg vinkel på det stålet i den tykkelsen jeg bil bruke:-)
 8. Hvis noen har innspill, svar, tips eller kommentarer på temaet hadde det vært kult å høre:-) Regner med det er mange med erfaring som kunne vært nyttig for meg å høre om:-)
 9. Som tittelen beskriver vil jeg lage kniver. Jeg får ikke kjøpt blader i det designet jeg ønsker å jobbe med, og har kommet frem til at jeg vil forsøke meg på et eget design. Tegningen er på plass, og jeg tror den skal duge. Det blir et fulltange-blad med drop-point, ala "woodlander"-kniven men med andre elementer. Ingen store designmessige krumspring - keep it simple. Dessuten vil jeg ha et enkelt, funksjonelt og elegant design. Siden jeg aldri har gjort dette før er jeg sikkert dømt til å gå på noen smeller, men det er ok. Jeg tenker følgende: Mitt blad er 20.5 cm fra spiss til bak, 3cm på det høyeste (i "holk-området") og jeg tenker å lage det i 2.5 mm O2/Bøhler K720 - dette går vel også under 1.284 eller noe sånt? For vektreduksjon av skaftet blir det skjært ut en oval som løper i skaftets lengderetning, på det minste er godset i kniven 2.5x4mm, samt 3 huller til bolter og rør med samme godstykkelse rundt disse. Jeg kjøper en presisjonsslipt plate på 2.5x300x500 mm og kommer til å bruke enten vannjet eller laser for å skjære ut bladene. Prisen er relativt lik. Må også betale en 500-lapp for å for tegnet inn i cad-fil. Så tenker jeg å lage en jigg for å slipe egg, på en diy 2x72" båndsliper. Tenker en flat egg, s.k "scandigrind" om man skal høre på internett. Hva bør egg-vinkel optimalt være når bladet er 2.5mm tykt? Målet er en lett multipurpose-kniv som ikke skal brukes til splitting av tømmerstokker og andre "survival"-greier. Har da sannelig øks til sånt. Deretter herding. Dette kommer jeg ikke til å prøve på selv. Det er jo folk som gjør sånt. Storbua har jeg sett blant annet, og det er sikkert fler. Med bladets dimensjoner og stålet egenskaper - er det stor sannsynlighet for at bladene vil slå seg/bøyes? Sprekke? Annet? Hva bør målet være ift hardhet? 58-60 hrc? Hvilke momenter bør jeg tenke grundig over før jeg gir meg i kast med dette? Lite økonomisk er det helt sikkert, men det er jo hobby med lang tidsramme. Vh Stefan - en foreløpig glad amatør
×
×
 • Create New...