Jump to content

PolarbearChimney

Members
 • Posts

  16
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by PolarbearChimney

 1. Hei, Først av alt, hvordan bør jeg gå frem dersom jeg ønsker å jakte på rev på et av de lokale jordene her jeg bor? Vært år har vi masse rev innom boligområdene, så jeg vet det er en del i området. Jeg kjenner ingen av bøndene her fra før av. Ringer man liksom på døra en tilfeldig tid og sier Hei, kan jeg jakte rev på jordene dine? Og er det noe i veien for å sette meg ned på et tilfeldig jorde å lokke på reven? Uten våpen eller intensjon om å gjøre noe, kun lokke for å se responsen og eventuelt få sett reven på nært hold.
 2. Er det vanlig med skytebriller når man skyter med rifle? Lurer på det før jeg skal på mitt første stevne. Har til nå kun skytet på innendørs bane og det virker som jeg er den eneste med vernebriller. Ser mange på forumet her si ja, at man skal bruke det og at de alltid gjør det, men i praksis ser jeg folk kun spørre om det relatert til pistolskyting. Det ser heller ikke så vanlig ut på f.eks jaktvideoer på youtube. "Proffe" briller med f.eks lapp foran det ene øye virker heller ikke til å verne mot noe som helst. Vil ikke føle meg som en dust når jeg kommer på stevne hvis det ikke er behov for briller Har noen noen gode å anbefale? Jeg har hittil bare brukt noe jeg har hatt liggende hjemme, men opplever mye dugg på dem.
 3. Takk for svar. Ta den pussestokken som eksempel, hvorfor passer den inn? Eller det jeg egentlig lurer på - den er for Kal. 22-45 - hvordan vet man at den passer til 308 Win? Er det noe oversikt noe sted som viser hva som er kompatibelt med hverandre?
 4. Før jeg går til butikken for å bytte ut pussesettet de har valgt, så vil jeg gjerne ha en mening selv om hva jeg tror jeg trenger. Mange på forumet bruker Biltema sin våpenolje, er det denne som brukes? https://www.biltema.no/fritid/jakt/vapenpleie/vapenolje-2000039698 Jeg ser de har både den varianten og som spray, og jeg tenker jeg bare går for det samme hvis den er helt OK eller bedre. Videre sitter jeg å ser på XXL.no og jeg finner ingen ting til 308 Win kaliber. Kun dette er listet opp med "308" på produktsidene: https://www.xxl.no/tetra-gun-messing-jag-kal-308-30-06-300/p/1051026_1_style Men ingen pussestokker eller bronsebørster med riktig kaliber. Da blir jeg forvirra, fordi jeg antar at noen av produktene vil passe https://www.xxl.no/jakt-og-friluft/jakt/vapenpleie-hjemmelading/vapenvedlikehold/c/22021402?pages=1 Hvis jeg tar det settet som utgangpunkt så trenger jeg pussestokk, pusselapper, bronsebørste, våpenolje, våpenfett(???). Jeg trodde også man trengte noe løsemidler, men det er ikke en del av det settet så vidt jeg kan se..
 5. Setter pris på alle råd og jeg føler meg egentlig ikke særlig forvirret. Det er kun når det gjelder å lese av spesifikasjonene på et sikte, men det ordner seg når jeg får litt mer erfaring med et Selv om jeg syntes at alle råd er gode råd, så gjelder det å filtrere ut de som passer mine ønsker best. For eksempel så forstår jeg at jeg vil få mye mer for pengene ved å kjøpe brukt, men sikkerheten av å kunne levere alt tilbake til butikken er viktigere for akkurat meg. Våpen blir litt som biler. Jeg kan ingen ting om noen av delene, men alle har sine favoritter og alle merker/modeller er litt forskjellig fra hverandre. Kjøpte forøvrig også ny bil av samme grunn. Mauser M18 var jo en jeg i utgangspunktet hadde sett for meg, og jeg kan ikke se noen åpenbar grunn til at det skulle være et dårlig valg. Så jeg holder meg til det merke. Men på bakgrunn av tilbakemeldingene her så venter med lyddemper og sørger heller for at våpenet er klargjort for å få det. Har også gjort noen justeringer på sikte og sørget for å få en pakke med alt jeg trenger fremfor en pakke med bare våpenet. Det er jo noe jeg ikke ville ha gjort før jeg opprettet denne tråden så alt i alt så føler jeg meg mye tryggere nå enn for noen dager siden og jeg tror jeg kommer til å bli fornøyd med kjøpet Jeg kommer også til å sørge for at pussesettet blir byttet ut med noe annet
 6. Var innom den lokale jaktbutikken i dag og fikk kjenne på Mauser M18, M12 og Tikka T3x Klarte ikke å kjenne noe nevneverdig forskjeller på dem, men jeg syntes boltmekanismen føltes bedre ut på Mauser'en. Den var noe tyngre også, men han som jobba der sa at det er veldig liten forskjell og det jeg følte var mest sannsynlig pga det store sikte som var montert på. Fikk også forklart at en av fordelene med M12 til Mauser er at det er mye lettere å gjøre tilpasninger og endringer på den. Men når den tid kommer at jeg ønsker det, så vil jeg mest sannsynlig ha et våpen nr 2 fremfor å gjøre endringer og da er det lite poeng å betale mer for de ekstra tingene som kommer med M12 versjonen. De ga meg følgende tilbud: Mauser M18 308 Win m/gjenger - 8.337,47,- Warne Basesett Remington/M18/101 Sort - 373,59 Warne Mazima Ring Weaver/Picatinny Fast 30mm - 703,- Våpenfutteral - 261,28,- TetraGun Pussesett Kal. 30/7,62mm Rifle - 328,66 Zeiss Conquest V6 2-12x50 Belyst Retikkel 60 - 14.490,- Totalt: 24.990,- Jeg syntes det hørtes fornuftig ut. Løp og kjøp?
 7. Den Steyren dere snakker om ser jo uten tvil pen ut. Siden det er feil kaliber i forhold til hva jeg ser etter, så måtte jeg google om det er mulig å endre våpensøknaden, og det er visst ikke noe problem hos Politiet slik jeg forstår det. Men litt som når vi skulle ha ny bil, så har jeg mange bekymringer vedrørende tidligere eiers håndtering av utstyret og garantier. Derfor vegrer jeg meg alltid for å kjøpe noe dyrt brukt. Jeg kan jo ingen ting om våpen og har ikke forutsetninger for å vurdere tilstanden av noe. Hvis noe blir ødelagt som ikke skulle ha blitt det uten at det var min skyld, så vil jeg gjerne ha reklamasjonsretten å kunne lene meg på. Mauser M18 har jeg en smule erfaring med, etter å ha vært i butikken og kjent på den, tatt ladegrep, etc. Det var slik jeg endre opp med akkurat det valget. Den føltes veldig god ut å holde. Kompositt fremfor treverk er også noe mindre vedlikehold, noe jeg også ser på som en fordel for min del siden det er mindre jeg trenger å lære/gjøre i starten. Ikke akkurat mye erfaring, men den har jeg ihvertfall tatt og kjent på Når det gjelder Tikka T3 vs Mauser M18, så er jeg av den oppfatning at de er relativt like, men av de som har prøvd begge så ender flere opp med M18 enn med Tikka T3. Selv om det er lagt flere som eier en Tikka, men det er jo fordi M18 er nyere. Det samme ser jeg går igjen enter det diskuteres på forum eller tester av våpnene. Detter virker jo som et ganske bra tilbud på en Mauser M12: https://www.norhunt.no/products/mauser-m12-extreme-black-gjenget-mkoffert-kampanje Kan noen forklare meg hva forskjellen er på "Med åpne sikter" og "uten åpne sikter". Er teksten under noe som er relatert til det? "Levers med original Mauser koffert og ferdig gjenget i 15x1 når pipene er uten sikter." Når det står med eller uten åpne sikter, så får det meg til å tro at alternativet er lukket sikter, uten at jeg helt vet hva eventuell forskjell er Vil jeg merke forskjell på en M18 vs M12? Er den ene mer presis enn den andre. Mine søk sier nei - at eneste forskjell er at M18 er billigere. Det virker jo som at M12 er bedre, men i de samme artiklene jeg leser om dem, så er eneste forskjellen jeg kan se at M12 er litt dyrere. Jeg tror forresten jeg avventer litt med lyddemper. Når jeg endelig får valgt meg et våpen, så skal jeg prøve å få satt det opp som en våpenpakke og heller legge pengene jeg sparer i noe annet. Så kan lyddemperen komme noen måneder etter.
 8. Jeg vil på sikt sikkert jakte på rådyr og kanskje elg. Til å begynne med så blir det nok mest skyting på bane. Og hvis våpenet kan brukes til det - konkurranser.
 9. Hvis noen har tid: La oss si du har et budsjett på 20.000kr og kan strekke deg opp til 25.000. Hvordan ville handlelisten sett ut hvor eneste krav (pga våpensøknaden) er kaliber 308Win? Følgende har du allerede * Ørebeskyttelse * Klær * Ammunisjon * Våpenskap Men alt annet er nødvendig. Våpen, optikk, lyddemper, futteral, ting til vedlikehold av våpenet, evt +750,- for gjenging av løpet hvis den ikke kommer ferdig gjenget
 10. Takker for alle svar folkens, det er til stor hjelp. Jeg betalte avgiften for våpensøknaden i dag, så jeg regner med jeg har ca en uke med tenketid på meg før jeg faktisk kan kjøpe noe. Når det gjelder å være med på konkurranseskyting f.eks landskytterstevnet, er det noe regler for hva slags utstyr som er tillatt å bruke? For eksempel når det gjelder optikk.
 11. Syntes det er vanskelig å sette sammen en pakke selv. Jeg har prøvd meg litt frem nå men jeg syntes det er vanskelig å finne noe som kan matche en pakkepris, selv når jeg tar utgangspunkt i at f.eks sikte kjøpes brukt på finn.no. Billigste M18 rifle fant jeg på XXL til 9.999,-. Pluss 7.500,- i optikk 750,- for å få løpet gjenget 3.600,- for lyddemper Da har jeg satt sammen en tilsvarende pakke som den første jeg linket til. Så for 141,- ekstra får jeg alt fra samme sted. Da har jeg heller ikke regnet inn basen til kikkertsikte. Men basert på tilbakemeldingene deres, så blir det for lyst med 56 lysåpning, og det er den eneste pakken jeg finner til en lav pris med Zeiss optikk. Da blir dette kanskje et bedre valg: https://www.norhunt.no/products/mauser-m18hawke-vantage-3-9x50-mildot--warne-baser-og-ringer til nesten halve prisen. Så kommer lyddemper og gjenging i tillegg. Så la oss si jeg går for den siste der, til 11.990,- Er det noen grunn til å tro jeg blir misfornøyd eller at det er noe der som vil ta livet av gleden av å drive med skyting? Hvis ikke går jeg for det. Jeg har jo ikke akkurat noe å sammenligne med Nå som jeg har prøvd å sette sammen ting selv også, så er jeg av den oppfatning at det ikke følger med bag og slikt for å transportere utstyret, så det er jo også noe jeg kommer til å må bruke penger på. Bag, reim (ammunisjon selvfølgelig!), vedlikeholdsutstyr, mm.
 12. Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal lese av spesifikasjonene på et sikte. Hva som gjør et sikte bra.. I den øverste pakken der så er det er Zeiss V4 3-12x56 sikte. Men jeg sjekket finn og ser det er en i nabolaget som selger Zeiss V4 1-4 x 24 til 7.500 (nytt). Det er også en som selger Zeiss v4 3-12x56 til samme pris, 7.500 (brukt). Vil det være bedre å skrote hele pakke dealen på rifla og heller kjøpe rifle og lyddemper løst (nytt), også kjøpe f.eks sikte utenom via Finn.no? Rifle og lyddemper skal jeg uansett ha som nytt, men selve sikte er jo lett å vurdere tilstand på selv som du sier erikraude, så det kan gjerne være brukt.
 13. Funny thing! 12:36 ble tråden opprettet 12:54 kom mail fra politiet om at søknaden var innvilget. Jeg husker ærlig talt ikke når nøyaktig søknaden ble sendt, men jeg hadde en feeling på at svaret kom i dag Den første pakken jeg linker til der, den er med zeiss sikte og lyddemper Det er litt mer penger enn jeg i utgangspunktet ønsket å bruke, men det er vel sikte som drar det opp så veldig. Om jeg har forstått dere rett på forumet her så er sikte noe det er vel verdt å legge penger i.
 14. Nå er det et år siden jeg tok jegerprøven og det er på tide og ta steget videre Våpensøknad er sendt inn for en del uker siden og jeg regner med å få svar innen kort tid, kanskje i dag om jeg er heldig. Først av alt, jeg er rimelig sikker på at jeg ønsker en Mauser M18. Jeg liker utseendet og våpenet har fått jevnt over gode tilbakemeldinger. Det er ikke hakket inn i stein, så hvis noen mener det blir et feil valg for en førstegangskjøper så ønsker jeg gjerne å vite mer. Av kaliber sto det mellom 308Win og 30-06, og her gikk jeg for 308Win, rett og slett for å lette trykket på skuldra. I utgangspunktet ønsket jeg mest mulig bang for the buck og skulle ha 30-06 uten lyddemper, men her føler jeg fornuften har kommet krypende og endret ønskene mine. Har ingen erfaring med noen av delene, så det baseres kun på hva jeg har lest. Jeg har satt meg et budsjett på 20.000'ish for å kjøpe rifle med nødvendig utstyr og har funnet et par pakker jeg sitter å vurderer. Ønsker gjerne råd om hvem av dem jeg burde kjøpe. Aller helst ønsker jeg råd om hvorfor jeg ikke trenger å velge den dyreste av dem Mauser M18 riflepakke med Zeiss V4 3-12x56 m/lys https://www.norhunt.no/products/mauser-m18-riflepakke-med-zeiss-v4 Totalt: 21.990,- Mauser M18 + Hawke Vantage 2,5-10x56 + Warne Baser og Ringer https://www.norhunt.no/products/mauser-m18hawke-vantage-25-10x56--warne-baser-og-ringer + https://www.norhunt.no/products/a-tec-h2-hertz-2-nyhet-2019 A-tec H2 - 3 modul (Hertz 2) lyddemper Totalt: 17.590,- Send meg gjerne link om du vet om andre pakker som er like bra / bedre til tilsvarende pris. Vet ikke om det er relevant, men det er rådyr og elg jeg ønsker å drive jakt på. Sky som jeg er så tror jeg ærlig talt ikke at det blir noe særlig jakt på meg. Mest skyting på bane
 15. Takk for svar! Jeg regner med at jeg vil forstå mye mer etter jegerprøvekurs. Spesielt om det er noe for meg eller ikke Worst case så vil jeg sitte igjen med masse nyttig kunnskap om temaet! Jeg bor på Østlandet i Skedsmo kommune. Blir veldig gjerne med noen på ett-eller-annet for å observere og lære. Jeg vet jeg trenger å lære masse om våpen, skyting, jakt, vedlikehold av utstyr, sikkerhet og jeg er sikker på at jegerprøvekurs kun vil dekke en liten brøkdel av hva jeg trenger og ønsker å kunne. Jeg tenker også å lage ammunisjonen min selv, så det er jo noe jeg trenger å lære. Jeg er glad i ritualer og å fikle med ting, så det å gjøre klar ammunisjon og våpen til jakt og trening høres ut som noe som er midt i blinken for meg.
 16. Hei! Tenkte å presentere meg selv og samtidig stille spørsmålet om det jeg gjør er helt på tryne..! Jeg er en 28 år gammel kar som nettopp har meldt meg på kurs til jegerprøven. Jeg er interessert i jakt og skyting, men har i praksis null erfaring. Utdannet IT-konsulent, stort sett kun erfaring med data og serverdrift. Jeg føler at jeg har egenskapene som skal til for å være en god skytter. Jeg er flink til å holde hodet kaldt og fokusere på jobben som skal gjøres, og er godt vandt til å takle stressende situasjoner som jeg tenker er viktige egenskaper om man skal behandle våpen og skyte. I flere år har jeg hørt på mine kolleger snakke om jakt og det er nok derfor jeg i et øyeblikk av impulsivitet valgte å melde meg opp til jegerprøven. Det å være en del av et fellesskap utenom det vanlige familielivet er noe jeg savner i livet mitt, og jeg ønsker muligheten til å være mer ute i marka. Enten med eller uten hunden vår som jeg tenker å trene opp i sporing. Det er ikke det at jeg ønsker å jakte kun for å skyte. Jeg ønsker å jakte rådyr, elg, hjort og lignende, og da er det jo langt ifra man får skyte hver gang. Men jeg må jo bare være ærlig og si at det å behandle og skyte med et våpen gir meg en svært god følelse som jeg ikke føler jeg får fra så mye annet. Drivet mitt for å skyte tenker jeg i all hovedsak blir oppfylt igjennom trening. For meg så virker det som at 50% av jakta er fellesskapet med et jaktlag (grilling, kos, campe), 25% det å lære seg å kjenne miljøet man skal jakte i, 24% å vente i spenning mens man følger med og den siste 1% selve skytingen for den som er så heldig å få den oppgaven. Er dette riktig? Hva er jakt for dere? Det er nettopp denne tankegangen som gjorde at jeg valgte å melde meg opp til jegerprøve og ikke bare melde meg inn i en skytterklubb. Jeg er jo samtidig redd for at jeg nå skal ta jegerprøven og at jeg ikke klarer å finne meg et jaktlag. Jeg kjenner jo ingen i nærheten, og de jeg kjenner som driver med jakt er stort sett kolleger som bor langt unna og som jeg ikke har noe privat forhold til. Jeg føler jeg har mitt å bidra med til et jaktlag - jeg er f.eks veldig glad i å lage mat, finner ofte nye måter å tenke på og lærer fort. Jeg er like glad i å ta kontrollen selv, som jeg er i å følge noen andres kontroll og trenger bare å få en beskjed en gang. Erfaringen min med å være ute i skogen er telttur med familien et par ganger i året og jevnlige turer med hunden - altså ikke så relevant i forhold til jakt. Jeg syntes ikke det virker noe gøy å ta livet av et dyr, men det er ikke problematisk for meg så lenge det gjøres på en ryddig måte og ikke piner dyret unødvendig. Jeg ønsker noe mer i livet mitt og jeg ønsker noe som gir mer mening. Jakt er en del av våre tradisjoner som jeg vil være med å ta vare på, og samtidig formidle det videre til mine fremtidige barn. Så hva mener dere? Er det helt på tryne av meg og melde meg opp til jegerprøve kurs, eller kan det hende jeg gjør noe riktig?
×
×
 • Create New...