Jump to content

Silver66

Members
  • Posts

    76
  • Joined

Posts posted by Silver66

  1. Trenger litt hjelp med disse... Våpna er registrerte og eieren er en eldre nabo som ba meg om hjelp da han ønsker å selge unna noe for å rydde opp. Men våpna er utafor det som jeg er kjent med.

    1. Ei s/s dobbeltløpet hagle (cal 12?) merket: L.H. HAGEN & Co CHRISTIANIA. Kan man skyte "vanlige" haglepatroner med denne? Fint hvis noen kan si noe om cirka alder/produksjonsår. Er dette ei vanlig hagle bortetter i de norske hjem, eller er den sjelden? Kan det finnes noen interesse eller er den klar for å bli spiker? Hva kan man i så fall legge ut den til salgs for / verdi?

     

    2. Ei boltrifle (cal .30?). Boltmekanismen ligner på en slags kopi av mauser, men jeg har aldri sett akkurat denne før. Eneste av synlige bokstaver er ERA. Har ikke skrudd den fra stokken og sett under. De samme spørsmålene som for hagla er også interessante her. Takk for eventuelle svar!

    v1-1.jpg

    v1-2.jpg

    v1-3.jpg

    v1-4.jpg

    v2-1.jpg

    v2-2.jpg

    v2-3.jpg

    v2-4.jpg

  2. Min G33/40 trenger åpenbart ei ny pipe.  Noen tips om hvor/hvem som kan skaffe ei brukelig jakt-pipe i 8x57, uten at prisen gjør at man blir helt kvalm? Jeg kan bytte pipa sjøl, men setter jobben gjerne også bort for å få 200% riktig headspace. Det beste er jo at pipa er brunert fra fabrikk, for ei blank pipe koster vel litt å få brunert skikkelig, dersom man da ikke skal gå for en kald-brunering...

       Hele børsa bygget jeg om for noen år siden til ei brukelig jaktrifle, og den brukes aktivt. Det kappa originalløpet i 8x57 har nå gått endel tusen skudd til trening og jakt. Den gangen jeg overtok den for mer enn 30 år siden var løpet heller ikke så pent, og nå har det åpenbart gjort sitt. Mistenker at det en gang i tiden var benyttet patroner med korrosive hetter, og at den bare var satt bort uten vask og stell. Nå har den begynt å spre for mye (Den lå godt inne i 10'eren, men nå kaster den uhemmet rundt i ni'eren på 100m. Andre årsaker er eliminert bort). Har lyst til å bruke den i mange tiår til, og det er fullt mulig bare man kan få satt på ei brukelig jaktpipe. Er veldig glad i 8x57 patronene til storviltjakt!

    20200730_140745.jpg

    20200803_192840.jpg

  3. Takker for svar. Det var et nytt bekjentskap for meg. Da antar jeg at dette er Jarmann-drivpatroner (Raufoss Ammunisjonsfabrikker - 10,15x61R - Drivpatron 1,6g - Hylseladning for M/28),altså ammunisjon jf definisjonen i V.l. §2, nr 4. b)

    Man skal vel da enten ha våpentillatelse for våpen dette "drivmiddelet" passer i, eller være registrert patronsamler. Siden jeg ikke har/er noe av delene, så blir dette enten innlevert/destruert, eller så er spørsmålet om en patronsamler kan være interessert å overta, helst i Halden. Send gjerne PM.

  4. Går vel sånn akkurat med 30-06 i Arcangel magasinet, men de lange kulene kan krangle litt. PS Arcangel er en stokk som ikke er egnet til noe særlig annet enn med tofot til litt moroskyting.

    20211011_192434.jpg.6c2783ed1620365f8908043d592c147b.jpg

  5. Noen som har peiling på merke og modell rifle disse magasinene tilhører??

    Ett treskudds og ett femskudds stålmagasin. På treskudds står det "Cal.308" på tilbringeren, ellers ingen merking.

     

    Lengden er 78 mm, og bredden 15 mm. Forholdsvis korte magasin altså, og virker å tilhøre en "short-action" rifle.

    Treskudds har en bredere asymmetrisk bunnplate. Femskudds har en bladfjær, og treskudds en slags saksefjær-anordning. Se foto.

    (Jeg "arvet" endel patroner via via, og oppi der lå magasinene. Ukjent opphav.)

     

    20210613_123024.jpg

    20210613_123139.jpg

    20210613_123947.jpg

    20210616_163437.jpg

  6. Hvordan regner jeg ut utgangshastigheten når jeg vet hastigheten på 100 meter? Og hva vil hastigheten være ved for eksempel 200 m?

    Hvilke parametere må inn i regnestykket? Har folket noen program eller app å anbefale?

     

    Eksempel:

    70 cm løp, 6.5x55, Sierra MK HPBT 140 gn, 39.0 gn NC96M.

    V100: 745 m/s

    Har hørt at temp og lufttrykk spiller inn, men vet ikke hvor mye dette har å si... (15 gr C, 1025 hPa)

  7. Sikkert noen her som har falt for fristelsen til å sette en KKC Hunting stokk på et mauser 98 jern...😁🤠

     

    👉Er det noen som vet om KKC stokken kommer med rekylklakk innfelt i stokken? Samt avstandshylse til bakre skjefteskrue?

    Selges dette separat, eller må jeg plukke det ut av den gamle stokken før jeg bedder dette sammen? (prøvde å spørre på butikken, men de visste ikke...!?!)

     

  8. "Original"? Vil det si at den er i 8x57is? Eller er den bygget om til med ny pipe til 30-06 Sprg, frest plass til lengre patron i fremre låsering, forlenget magasinbrønn,  ny profil i baksiktet, nytt korn i framsiktet, frest inn nytt vpnr på v side av låskasse, altså ikke lenger original... What so ever - skulle du skyte også med gammel krigsammo, så husk at disse korroderer løpet ditt. Bør renses i så fall med varmt vann og såpe etter skyting med ammo før ca 1950 eller så. Morsomme børser dette som spiser det meste av ammo i rett kaliber, så kos deg på skytebanen.

  9. Ja, takk for svar så langt. Da ble jeg litt klokere.

     

    Men, da vil jeg si at ordlyden i paragrafen 2. ledd om dette med "særskilt tillatelse" er misvisende. Er lett å tro at noe slikt finnes...

     

    PS, kanskje dumt spørsmål, men: er skytevåpen produsert før 1890 alltid svartkrutt?

     

    Og; en bør vel da i forhold til krav om ansvarlighet 'alltid' innhente en fagperson uttalelse om våpenet alder? (Dersom en selv er grønn på antikke våpens produksjonsår).

  10. Spørsmål fra en som aldri har eid et antikt våpen, men prøver å hjelpe en som har fått en gammel revolver, som dukker opp i et dødsbo i slekta. Leser om reglene i våpenforskriften par. 1, men sitter fortsatt igjen med spørsmål. Ha overbærenhet om dette blir "teskjemetoden"...

     

    --Er det slik å forstå at ethvert antikt våpen må ha en "dokumentasjon med aldersbestemmelse" ?(Altså der årstall ikke er gravert inn i jernet- og er det tilstrekkelig? Modell og produksjonsår kan jo være forskjellig).

     

     --Og må et antikt våpen ha en "særskilt tillatelse"? (Er det et eget register eller arkiv for "godkjente" antikke våpen?)

     

    --i så fall; hvem utsteder denne dokumentasjonen? (Politiet, eller en eller annen autorisert fagmann)

     

    --dersom vedkommende arvtager ikke finner en slik dokumentasjon blant dødsboet, er dette da å finne i et arkiv hos politiet?

     

    Så vidt jeg kan forstå er altså:

    1)hovedregelen for antikke våpen før 1890.

    2)Unntak kan gjøres for nyere våpen etter 1890, dersom POD har vurdert kalibrert utilgjengelig i alm handel etc.

     

    3) dersom hagler og rifler er eldre enn 1885. Og dersom pistoler og revolvere er eldre enn 1871, kan innehaver beholde disse uten særskilt tillatelse, dersom han eide dem før våpenforskriftens ikrafttredelse. (1.6. 2009).

     

    -- vil det si at det utstedes "særskilt tillatelse" for antikke våpen? 

    Og betyr dette at ved arv, må "ny eier"/arvtager alltid få ny særskilt tillatelse?

     

    Puhhhh😖🤓

  11. Det undrer meg hvordan enkelte forhandlere i våpenbransjen beregner fraktpriser. Har handlet litt her og der, og fraktprisen har normalt vært fra 'gratis' til kr 49,- opp til 149,- i Norge. Vi snakker om pakker med alt fra våpen, stokker, kikkertsikter, kuler, krutt og ammunisjon, til verktøy og ned til skruer. Har også handlet varer fra forhandlere Tyskland, UK og USA, uten at vi snakker om avskrekkende fraktpriser.

    Inntil jeg handlet en liten pakke på ca 400 gram fra "Pedersens Vaabenlager i Kristiansand - Kvalitet & Service siden 1895" . Kroner 220,- i frakt takk!! Fast pris uansett hvor mye, eller lite, man handler for... Hadde jeg funnet varen annetsteds, så hadde dem mistet den kunden. Kanskje dem er så store at netthandel-kunder er uinteressante...

    Hvordan kan noen sende inntil 10 kg for kr 149,-, mens det er fast fraktpris på 220 spenn på alt annet enn brevpost hos PVAS, og det uten ekspedisjonsgebyr? Kjører dem pakken med diligence til Østlandet?

     

    • Like 1
  12. Når det gjelder Archangel stokken i lenken din; så er det en billig plastikkstokk som til nød eller moro kan egne seg til tofot skyting. Har en selv som jeg leker meg litt med med en tofot, og der gjør den nytten som en budsjettløsning. Ellers er den rimelig ubrukelig til rem- eller stående skyting/jakt eller jaktfelt er bare å be om ergrelse.

    Grs Bifrost og kkc er begge gode stokker (dyre), men det blir litt smak og behag,  og om du liker laminat eller kompositt.

     

    Hva skal du bruke den til? Og hvor mange lapper er du villig til å legge i? 

  13. 14 minutter siden, Chiefen.v-2 skrev:

    Det er limt en harvedplugg i boydsstokken.

    Takk for info. PS: tenker du at en slik limt hardvedplugg er tilstrekkelig Chiefen.v-2? Sånn innenfor 16-meteren i alle fall, for å si det sånn...

     

    Bare spør for å få litt mer fred i sjela dersom jeg kan slå meg til ro med at det funker. 🥶 Bedding blir det med Brownells Gel Acraglass, by the way 🤠

  14. Ja da kom en Boyds stokk i posten til et lite mauserprosjekt, sånn for moro skyld. Både Brownells, Jakt&Friluft og Jaktdepotet selger disse, kanskje flere også. At det ble en Boyds handlet mest om prisen for en justerbar stokk til 3 1/2 laken, ikke billig men overkommelig. Har lest meg gjennom noen tråder om Boyds her på Kammeret nå, men fant ingen som omhandler disse spørsmålene. Prøver meg derfor her under børsemaker og prosjekt... 🧐

     

    --->Stokken kom til min forundring uten KRYSSBOLT (Recoil Lug)  👈

    Ikke kan jeg se at denne er integrert i laminatstokken heller (kun en svartmalt ring på siden av stokken). Ikke står det noe om det i medfølgende dokumentasjon, og ikke har jeg funnet det på nettsiden til forhandlerne.

     

    --->Og den hadde heller ikke BAKRE SKRUEHYLSE (Rear tang action screw stock ferrules) 👈

     

     

    Dette forundrer meg, i alle fall at den manglet kryssbolt. Jeg er av den oppfatning at å montere jernet i stokken og fyre løs uten disse to komponentene vil bidra til en dårligere presisjon, og fare for at stokken til slutt sprekker. 😩 Skruehylsen er en kurant jobb å montere, men kryssbolt...litt mere innfløkt for en legmann.

     

    Tenker jeg feil, eller er det en svakhet hos Boyds og forhandlerne her? Jeg imøteser noen innspill fra folket 🤠

     

    sammenligning kryssbolt.JPG

×
×
  • Create New...