Jump to content

madlychip

Members
  • Posts

    279
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by madlychip

  1. On 2/9/2024 at 8:00 PM, Rausheim said:

    Så vanskelig var det å google seg til det merket.

    Jeg har til og med mottatt pakker med dette merket tegnet for hånd.

    jeg har sendt pakker med dette tegnet for hånd. aldri fått en kommentar fra posten eller mottaker

  2. 2 hours ago, M67 said:

    Du kan lese om sveitsisk våpen-regulering her : Firearms regulation in Switzerland - Wikipedia Såvidt jeg kan se har det du hevder ikke rot i virkeligheten.

     

    K

    fullauto enkeltmanns våpen er ikke behovsprøvd. men er en ¨may issue¨ KJØPS lisens. hvor lett det er å få varierer fra canton til canton. husker jeg ikke feil er vel blant annet Geneve en av cantonene som det er meget lett å få full auto i. systemet i sveits er ikke veldig ulikt det føderale systemet i statene med 4473, men mindre restriktivt for nedkonverterte eller halv auto. men bakgrunnsjekken gjøres av politiet lokalt å går gjennom posten istedenfor digitalt. for å kjøpe hel auto så sender du bare inn ett ekstra dokument sammen med bakgrunnsjekken som gjelder for opptil 3 våpen per sjekk. våpen som er laget for å bemannes av mer en en person er heller ikke regulert å er i fritt salg. type m2hb i 50bmg. skyting med helauto er derimot regulert å man må si fra til politiet om hvor og når det skal skytes med.

     

    en morsom ting med sveits er jo at de ikke regulerer eierskap. bare overdragelse. du kan derfor teoretisk i visse tillfeller få forbud mot å kjøpe men fortsatt lovlig eie våpen samtidig.

     

    ser nå etter å ha postet at den wiki artikkelen har blit langt bedre med årene å alt dette er mer eller mindre nevnt der nå

  3. 2 hours ago, Trugetur said:

     

     

     

     

    (-Søker av halvautomatisk rifle må være minst fylte 21 år.)

    det er ikke så veldig fjærnt mtp hvordan pistoler har vært regulert.

     

    (-Ha vært registrert jeger med registreringspliktige jaktvåpen (dagens liste) i minst 3 år.)

    det finnes ikke noe liste over lovlige våpen, bare ulovlige. men i grove trekk så er ikke dette sånn spesielt urimelig heller å jeg tror faktisk dette er praktisert i en håndfull andre land, men da med å eie halge x antal år før man får kjøpe rifle.

     

    (-De siste 3 år ha betalt jegeravgift til staten med aktivert jaktkort for et område hvert år.)

    jaktkort er ikke ei greie om du jakter på egen grunn eller fått tilatelse av annen grunneier. når du har alt eid våpen i 3 år så er det vel dette strengt tatt smør på flesk å helt unødvendig.

     

    (-Dokumentere sikkerhetskurs til halvautomatisk rifle i regi av DFS eller lignende.)

    helt unødvendig å burde være dekket i jegerprøven uansett i langt høyere grad.

    de som hadde kjøpt seg ar eller lignende hadde sansynlig vis satt seg litt in i funksjon uansett å er sansynlig vis godt over snittet interisert. har holdt på med jegertrening i årevis, å de som byr på sikkerhetsproblemer er: akk tatt jegerprøven å kjøpte det han på xxl sa var bra. han/hun som med kompisen på banen for første gang. gammel mann med hv mauser.

     

    (-Generell redusert våpengarderobe med behovsprøving på kaliber (som før), og til maksimalt 2 stk. halvautomatiske rifler.)

    ja, det går jo trossalt fortere å bytte til reservevåpen en å bytte magasin.😂

    eneste argumentet jeg kan se på som legitimt for dette er at våpentantene skal ha mer å gjøre. om man har 1 eller 8 ar15 så får du uansett bare brukt 1 om gangen. tror heller ikke en ar i 6.5grendel/300legend er mindre farlig en en i 223 rem.

     

    (-Betale årlig risikoavgift til staten kr.2000-8000,- for hver halvautomatisk rifle.)

    dette er jo totalt meningsløst å vil ikke forhindre noen med onde hensikter. det vil kanskje hindre de som er uføre eller som jobber på kiwi fra å kjøpe seg halv autoen de har lyst på. rett og slett bidrar til å skape ett klasseskille.

     

    (-Restriksjoner ned til 2 stk.5 skudds magasiner på halvautomatisk rifle, der magasinene er ført med serienummer.)

    dette er vel det minst gjennomførbare tiltaket du har kommet med. å det sier jo litt. magasiner under 10skudd er jo ikke regulert i utgangspunketet. alle magasiner uavhengig av våpen type må jo regulerers på samme vis om dette skal kunne være gjennomførbart mtp konvertering eller magasiner som passer i flere våpen typer som feks standard ar 15 magasiner. å da sitter du fortsatt med problemet som er at 3d printeren er oppfunnet.

     

    (-Etter innvilget halvautomatisk rifle, krav om dokumentert aktivert jaktkort eller annen jakt aktivitet hvert år.

    Eventuell krav om å delta i den årlige konkurranseskyting for jegere hos DFS med den halvautomatiske riflen.)

    dette er jo ganske så urimelig. aktivert jaktkort er vel ei greie vist du kjøper rypejakt eller noe på inatur? har aldri aktivert noe som helst jeg vertfall. dette er igjen bare smør på flesk å totalt unødvendig. hva om man ikke får jaktet et år. si man må jobbe i utlandet par måneder å ikke rakk jakte før. en burde ikke bli fratatt eiendeler fordi noen synes du ikke har bruk for dem lengre.

    med den årlige konkuransen så mener du landskytterstemnet eller? å jeg trodde lvl3 krav til dynamisk var urimelig😵

     

  4. 2 minutes ago, Olsenm said:

     

    aktivitet for å kjøpe er en ting. aktivitet for å beholde er en annen. det er urimelig å kreve aktivitet for å beholde noe som helst, være kjøkken kniv, lastebil eller rifle. jeg har for eksempel flere biler, men bare en jeg har brukt de siste 2 årene. da trenger jeg jo ikke strengt tatt de andre. men det betyr ikke at jeg skal måtte tvinges til å selge de. jeg har på lovlig vis kjøpt og betalt for de å da er det ett fett om jeg bruker de aktivt eller ikke. samme burde det være med våpen. har du fått tilatelse til å eie så er det ingen grunn til at du skal måtte dokumentere at du bruker de aktivt. er mange som kjøper seg våpen til jakt, jakter aktivt noen år. så har noen års opphold. det betyr ikke at de er mindre sikket til å eie de.

    • Like 3
  5. 10 minutes ago, bardp said:

    Nei ikke halvautomat men 308 kan du fint bruke i både mauser og sauer i DSF. Den tida jeg var i forsvaret og hadde tilgang på gratis 7,62x51 brukte jeg det i Sauer 200 STR.

    det var snakk om våpenet HK MR223 og HK MR308. ikke kaliberet 308win

  6. 6 hours ago, vsmeen said:

    @Olsenm og @BC.Airn Halvautomatiske våpen kan ha karantenebestemmelser slik det er innen dynamisk rifle eller for pistolskyttere for andre skyttere/jegere. Eksempelvis  kan det være krav til å ha gjennomført førstegangstjeneste, hatt medlemskap i skytterlag i minimum 3 år, og aldersgrense minimum 21 år. 

     

    Det er for meg ingen grunn til at en aktiv skytter i DFS eller andre skytterforbund ikke skal kunne erverve halvautomatiske våpen så lenge politiet finner vedkommende skikket. DFS bør ha en egen sivil klasse MR223 med og uten kikkert,  

    Leser det er en prøveordning på gang, det er vel ikke noe å prøve på. Bare gjennomfør. 

    Folk med onde hensikter klarer uansett skaffe seg ønskede gjenstander, og driter i alt av forbud.  

    ganske enig med deg, men førstegangstjeneste burde virkelig ikke være krav til noe som helst i sivil sammenheng. mange av oss født på 90tallet og opp fikk ikke tjenestegjøre selv om vi både ville å kunne. ofte pga små ting som -0.7 på venstre øye eller lignende da de ikke hade penger nok til å ta inn alle som ville engang.

     

    en karantene tid på ærværv av halv auto til jakt for så å fjærne særkravene hadde jeg kanskje kunne vært enig i. samme med å innføre mr223/308 i dfs. det vil hjelpe på for totalforsvaret. det vil minske behovet for å ha store lagre av våpen å det koster langt mindre for forsvaret å lagre magasiner/ammunisjon en masse ekstra våpen(som jo også burde være lagret. men det skjer jo ikke..)

    • Like 5
  7. 2 hours ago, Haavard said:

    Jeg fikk saksdokumentene i dag og polititiadvokaten har ikke fått kopi på brevet jeg skrev. Når han velger å ikke spørre meg om min versjon og  det står i anmeldelsen at jeg  skjøt et skudd med rifle mot usikker bakgrunn og mot en annen jeger, blir jeg ikke så overrasket over utfallet. 

     

    Spørsmålet blir om jeg skal ta saken selv eller blakke meg på advokatutgifter?

    jeg vant en sak mot politet hvor jeg var mistenkt for brudd på våpenloven, hvor jeg ble utsatt for grove overtramp av politiet, feiltolking av våpenloven å urettmessig ransakelse. benyttet advokat å måtte betale for 1 time advokat selv. ble aldri noe rettsak i mitt tilfelle. bare henlagt med intet straffbart forhold funnet å erstattning på saksomkostninger. jeg tror nok du får dekket saksomkostningene dine om du blir frifunnet, evt får du sansynligvis dekket saksomkostninger når de velger å hennlegge saken. noe jeg er ganske sikker på at de kommer til å gjøre. det er ikke urealistisk at de trekker seg ganske fort etter de får brev fra en advokat å forstår at du ikke kommer til å legge deg på rygg. da blir det heller ikke mange timene å betale uansett.

     

    jeg ville vertfall aldri godtatt noe bot. jeg har overhode ingen tvil om at de kommer til å indra våpen og våpenkort i etterkant. da møter de opp mannsterke å i uniform, uten forvarsel. gjerne i tidsrommet folk er på vei ut døra for å dra på jobb. jeg ville tatt opp forbrukslån om så nødvendig for å dekke advokat.

    • Like 1
  8. On 10/21/2023 at 8:43 PM, Rausheim said:

    Nesten. De krever dokumentasjon (om du ikke har svartkruttvåpen fra før i registrene) på opplæring og de krever, ihvertfall her, at du har medlemskap i en klubb som er tilknyttet NSU.

    det er ingen krav om medlemskap i klubb i ny lov eller forskrift. det står vel heller ikke at du må ha noe svartkrutt spesefikt kurs. uten å søke opp igjen å dobbelt sjekke mener jeg kravet for å få søknaden godkjent at du er våpenkyndig eller noe slikt. i såfall vil man muligens kunne argumentere med at du kan få gjodkjent uten noe krus så fremt du alt eier våpen

  9. følg med på finn så dukker stadig opp lade sett med alt utenom dier til ok pris.

    alternativt så https://hjemmelading.no/produkt/lee-anniversary-ladesett/ pressa kan sikkert selges på finn til rundt 1000 lappen siden du har ei bedre ei.

    da trenger du die sett å trimme die. lurt å kjøpe lee sett så første settet så får du med hylseholder til standard støtbunn patroner. legger man til ei kina digital vekt eller ei litt bedre vippe vekt fra finn til 2-500kr så er du good to go. når det kommer til hylse fett så liker jeg hornady oneshot spray å en isboks. hylsevask bruker jeg salo, varmtvann å en liten dose sitronsyre i ei 10l bøtte å rører litt rundt i det for så å skylle.

  10. 40 minutes ago, M67 said:

     

    Takk for et fint innlegg. Håpet er jo å dra inn flere med god kunskap som kan bidra med å lage en skikkelig god oversikt. Jeg er ingen ekspert men har sålangt klart å få til noe som funker. Å jeg er som nevnt helt enig i at det er langt bedre alternativer en 310. Trailboss er jo amerikanerne sin favoritt å n32c tilsvarer vel omtrent den.

     

    Så viser det seg jo også at beste måten å få rett info er å påstå noe som er feil ;)

    • Like 2
  11. Mods kan pinne eller fjerne tråden om den ikke er ønsket.

     

    Jeg har drevet litt med subsonic lading i 308w i noen år nå. Mest for gøy men så har det jo blitt tatt en å annen grevling også. Denne tråden tenkte jeg vi kunne samle data, erfaring å råd om temaet da det er flere forumposter om temaet. Men disse er veldig spesifikke å gamle.

     

    Min erfaring på temaet er begrenset til 308w. Men skal eksperimentere med 30-30win i fremtiden å muligens litt flere kaliber på sikt.

     

    Først å fremst vil jeg si at å lade sub I overlydspatroner kan være farlig da vi benytter oss av uoffisielle ladedata, kuler som er snudd feil vei eller er veldig tunge for kaliber å "feil" krutt I mange patroner. Det meste av informasjon på dette temaet er egen erfaring å eksperimentering. Så å benytte kunnskapen her gjør man på egen risiko å ansvar. Lading av sub er ikke det første du burde lære deg å lade. Ønsker man å ha en dedikert sub rifle så er det beste å velge et kaliber som er designet for formålet eller har lav utgangshastighet å tilgjengelig data. Noen eksempel på dette er 300Blackout, 38 spesial 510førland, 45-70govt, 44spesial.

     

    Først og fremst. Kjøp en Chronograph. Å lade sub uten å måle hastighet er et sjansespill som kan koste deg dyrt.

     

    Tennhetter:

    Man burde alltid bruke magnum hetter når man lader sub for å få gjevnere forbrenning som igjen fører til mindre spredning i hastighet. Det er lurt å holde seg til et merke når man har utviklet data da det kan være variasjon i hvor mye hastighet man får fra merke til merke.

     

    Hylser:

    Valg av hylser har en del å si når vi lader sub. Forskjell i hylsens interne volum kan utgjøre nok til at en ladning som er sub i ett merke blir transonic/supersonic i et annet. Derfor burde man ikke blande merker men holde seg til en sort. Å aller helst fra samme lott når man har funnet data som funker i din rifle.

    Noen anbefaler å Borre opp tennkanalen i hylsene med 3mm borr. Jeg har aldri gjordt det selv, men dette skal vist gi gjevenere forbrenning å mulighet for å bruke vanlig LR hetter i patroner som 308w. Jeg personlig vil anbefale å holde deg til magnum hetter uansett.

     

    Krutt:

    Kruttet som brukes skal være hurtigbrennede å vi benytter derfor pistolkrutt. Jeg bruker vv310 selv. Men dette gir litt liten fyllingsgrad å krutt med høyere volum som nc32c vil nok være mere egnet. Du ønsker hurtig forbrenning å mest mulig kruttvolum ift kruttvekt for å sikre god å gjevn forbrenning samt hindre faren squibs, etterbrenning, detonasjon å ujevn hastighet.

     

    Pipe/løp å Stabilitet:

    Kuler stabiliseres av riflingen i løpet.

    Jo lengre løp jo slappere rifling ift kule vekt kan du i teorien slippe unna med. (Ifølge biskopen stemmer ikke dette da det er økt hastighet å ikke antall rotasjonen i løpet kula gjør som er avgjørende. Samt at effekten er marginal)

    Vanlig rifling i 308w er 1/10-1/12.

    En kule som riflen din stabiliserer bra i normal hastighet kan fort være ustabil i sub hastighet. Derfor er det viktig å teste patronene du lader uten demper først. Helst på 80-100m. du ønsker fine runde hull på blinken. Det betyr at kulen er stabil. Er den ustabil vil hullene i blinken ikke være helt runde å da vil du ofte ha dårlig presisjon. ustabil kule kan føre till at kulen kommer borti innsiden av demperen din på vei ut som igjen kan føre til ødelagt demper/våpen, personskade eller død skytter i verste tilfelle.

    Når vi lader sub så er det ønskelig med mest mulig aggressiv rifling. Min tikka t3 har 1/11 som egentlig er litt for slappt.  Optimalt i kaliber 30 sub med kuler i klassen 180-230 er 1/7.5. Men hva som blir stabilt å ikke varierer fra våpen til våpen. Min t3 med 45cm løp stabiliserer foreksempel hornady sub x i 300ms. Samme kule å hastighet kan fort være ustabil i en helt lik rifle. hva som funker er idividuelt til vert enkelt våpen. Derfor er det viktig at man sjekker Stabilitet med alle ladedata man utvikler. Avsluttningsvis kan det nevnes at det ikke er kulens vekt alene som avgjør stabiliteten, utformingen er det vil bety mest. Så om man stabiliserer foreksempel s&b 180 grain så kan det hende at PPU 180 ikke vil bli stabil selv med helt like data ellers. Derfor må man alltid sjekke Stabilitet når man endrer noe i oppskriften.

     

    Valg av kule:

    Valg av kule kommer helt Ann på formålet med patronen du lader. Om du bare skal skyte på blink så kan en standard 30 kaliber 147 grain kule snudd feil vei funke fin fint. Men det har jeg ikke prøvd selv. Jeg liker kuler i klassen 175-190grains ladet rett vei selv. Men skal du jakte grevling så vil jeg anbefale å bruke kuler som er laget for å ekspandere i subhastighet. Jeg har blitt veldig glad i Hornady SubX 190 grain. Denne har vist seg å  både penetrere tilstrekkelig samt ekspandere fint på 80meters hold med utgangshastighet på ca 300ms for meg.  Ellers så har jeg hørt fra bekjente over dammen at leight defence har en kule som ekspanderer i sub å skal gi gode resultater.

     

     

    Tips og triks:

    Når vi skal lade sub så jobber vi oss ned over i kruttmengde i motsetning til Når man lader vanlig ammunisjon.

    Som et eksempel så har jeg gjordt det slik:

    Våpen tikka t3 308w

    kule Subx 190 grain

    Hylse GFL

    Federal LR magnum

    Vv 310

    Første skudd 15 grain

    Andre skudd 14 grain

    tredje skudd 13 grain

    Osv.

    Jeg går ned 1 og en grain til jeg er i området 350ms. Derfra justerer jeg ned 0.2-.05grain i gangen til jeg har nåd ca 310-320ms.  Går man under ca 270 ms øker sjansen for at kulen setter seg fast i løpet veldig mye, derfor anbefaler jeg å holde seg mellom 290-330ms.

    i min rifle med mitt løp å mine komponenter så har jeg lagt meg på ca 315ms med 8.2grains vv310.

    Jeg setter også kulen ganske dypt. Mine patroner har en COL på 66mm. Dette gjør jeg for å minske volumet i hylsen. for å minske sjansen for detonasjon eller andre uheldige effekter ved å ha såpass lav fyllingsgrad.

     

     

    Lydens hastighet er ca 343m/s ved 1 bar å 20°c. Dette er en tommelfinger regel å ved en temperatur på 0°c men ellers like forhold kan Lydens hastighet gå ned til ca 330. Mye snodig kan skje. Jeg har selv opplevd at ammunisjon jeg ladet og testet var sub men så skulle jeg skyte med de noen måneder senere et annet sted og årstid, da var jeg plutselig i transonic området på hastighet.

     

    Legger med et bilde av siste batch. Disse endte opp med hastighetsvariasjon fra 314-320m/s

    Kulen er Hornady SubX med en col på 66mm

    20231028_174828.jpg

    • Like 5
  12. On 10/25/2023 at 10:49 PM, Ei tohi varjata said:

     

    "Frittstående" er løst/vagt definert som grep som står igjen om du tar av "kolben", altså M4-kolben (som du trykker inn en spak og drar rett av på 2 sek) i dette tilfellet.

     

    Ole

    Dette er jo litt rart. Jeg tenker det blir mere som å ta av kolbekappe på en kolbe når man tar "kolben" av buffer røret. Intensjonen var vel at man ikke skal kunne gjøre våpenet mye kortere å "sjulbart" mens våpenet ennå er funksjonelt

  13. pistolgrep er lovlig så lenge det ikke står igjen på riflen når stokken blir tatt av. i dette tilfellet blir vel det buffertuben. dette gjelder også bare for rifler registrert til jakt. handguard som dekker oversiden av pipen er ikke lov å ha på våpen registrert til jakt så fremt den ikke var registrert på eier til jakt før siste våpenlov/forskrift å ikke står på forbudslisten. å montere på handguard nå på rifle som er reg på eier pre siste lov og forskrift men lovlig til jakt ennå er gråsone å ikke lurt å eksperimentere med.

    • Like 1
  14. 1 minute ago, lolinski said:

     

     

    jeg er forsåvidt enig med deg. om du må være konkuranse dyktig.

    jeg har skutt dfs stevner noen få ganger. da endten med lånt bane mauser eller jakt rifla mi. å jeg skyter links. bruker ikke kondom klær å klovnesko. stiller i joggesko, cargo bukse å t skjorte. blir aldri å nå toppen slik, men det er da litt gøy. å man må jo nesten delta noen ganger når man sitter i styret i lokal laget😂

     

    men med det sakt, så skulle jeg virkelig ønske at mr 223/308 med rødpunkt fikk egen klasse å erverv. helst med krav om at skytter dress å slikt ikke var lov i klassen.

    • Like 1
    • Thanks 1
  15. F

    Forleng kammeret en cm eller to gjerne med en borr som er hakket større en kammeret egentlig skal være å lakke opp skjønnheten i en vakker farge. Vil fortsatt funke like godt som enkelte i skyttermiljøet hevder 22 halv auto gjør originalt å du kan sove godt om natta uten å være redd for at den forsvinner ut av politiets lager å blir brukt til ugang 😛

  16. oppbevarings inspeskjon ble brukt som grunn til å komme inn til meg. viste seg at de egentlig var ute etter et automatvåpen de hadde fått tips om at jeg hadde. jeg hadde aldri noe automatvåpen. de hadde heller ikke noe annet som pekte mot at jeg hadde noe slikt utenom et tips. å derfor tror jeg de valgte å bruke våpenskap inspeksjon som unskyldning siden de ikke hadde noe som kunne gitt de ransakelsesordre.  alt som kan bli misbrukt av politiet blir misbrukt av politiet. det beste eksempelet er kanskje all den tiden politiet har valgt å skremme ungdomer tatt med mindre mengder rusmidler med å tilnermet begå sexuelt misbruk av mindreårige for å ¨skremme de på rett kjøl¨. de som fortsatt har tilitt til politiet burde virkelig tenke seg godt om. du trenger nemmelig ikke å ha gjordt noe som helst for at statens versjon av hells angels skal begå urett mot deg. eneste politiet jeg har noe form for tilitt til er lokal lensmann.

    • Like 2
  17. 5 hours ago, Sakoen75 said:

     

    er ikke en enest ting på det bilde du vil få lovlig registrert da. er vel kanskje en stor del av problemet. er nok mange som sitter på ting de ikke får beholde lovlig å derfor blir det heller aldri registrert. det er jo i seg selv et tegn på at loven er for streng å derfor ikke får ønsket effekt. nå med reglene for plombering som de er blitt ser jeg for meg at amnestiet vil være enda mindre effektivt. da de som kunne tenkt seg og beholde det de har plombert kanskje ikke ønsker å betale mange tusen for en meget stygg å ingripende deaktivering + registrering, å derfor velger å ikke benytte seg av amnestiet.

  18. det der tror jeg aldri blir stabilt. tipper du tar baffelene i demperen. skal du lade org t3 i 308 til sub så er min erfaring max 190 grain kule. ville også startet noen få flere grain krutt å satt kula dypt

×
×
  • Create New...