Jump to content

HTO

Members
  • Posts

    10
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

HTO's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Takk for svar! Jeg tenkte ikke på å laste ned manualen så lenge jeg satt med en i handa, men den gamle fra 2011 var litt mer sparsom. Har ikke kjøpt nye ringer ennå, men jeg finner kanskje noe i pakka, ja, kunne jo tenkt på det først. Men 2 Nm er jo ikkeno, jeg har alltid dratt til temmelig godt på montasjene jeg uten å ha opplevd noen problemer med det. Men det går jo an å gjøre det riktig også.
  2. Får vel bestille momentnøkkel fra Kina da, siden det har gått så dårlig med hjulskifte på bilen (jeg har etter hvert dratt over gjengene på 3 av hjulboltene til Subaruen, enda jeg brukte "feelingen" som har klart seg i 50 år. Men med hvilket moment skal man dra til skruene på f.eks. QR-ringer, som jeg skal gjøre snart med ny kikkert til 9,3-løpet? Og forvirringa gjelder også ved løpsbytte på Sauer'n (202 Outback). I dokumentasjonen som fulgte børsa står det at man kan bruke 7 Nm hvis man har momentnøkkel, men den sier ikke noe om stål- eller alukasse. Jeg mener å ha sett fornuftige folk her på kammeret si 4,5 Nm på alukasse og 11(?) Nm på stål. Dette gjelder altså de tre festeskruene for løpet, festeskruen for framstokken skal visst dras til bare så vidt. Er det noe med rekkefølgen også når man drar til de tre festeskruene (står ikke noe om det i manualen)?
  3. HTO

    9,3-rekyl i Outback

    Takk for gode innspill! Nå skrev jeg vel ikke at 6,5 ikke holder til æljen, har skutt flere med det kaliberet jeg, men vi kan vel være enige om at noe mindre og lettere bør det ikke være. Helt enig i at 30-06 er det totalt sett fornuftigste, men nå har jeg jo allerede 6,5 og vil gjerne ha noe litt annerledes for at det skal bli "system" med de to løpene. 338 Federal måtte jeg google, gitt, ser at den kan gjøre jobben også, akkurat som flere andre store og litt langsomme kuler. Tror jeg holder meg til valget mellom 8x57 og 9,3x62, kjekt å kunne stikke innom XXL og kjøpe en eske patroner når som helst. Men jeg kjenner at jeg heller mer mot 8mm etter hvert.
  4. HTO

    9,3-rekyl i Outback

    Du har helt sikkert rett, spindrift, andre faktorer enn blodfortynnende har antagelig større betydning. Da jeg (allmennpraktiker/samfunnsmedisiner) begynte med blodfortynnende for 20 år siden hadde jeg hatt et par pasienter (som IKKE brukte blodfortynnende) med solide bloduttredelser etter skyting. Så da jeg selv fikk blåmerker etter hagleskyting tenkte jeg, kanskje noe forhastet, at dette går ikke og gikk over til halvauto. Resultatet ble bra i alle fall, de som overtok den gamle våpengarderoben ble fornøyd, og jeg ble VELDIG fornøyd etter at Magne Landrø noe seinere solgte meg Saueren (kunne jo fort endt opp med Blæhser eller det som verre er). Og takk for lenken, magnumhansen lager til og med løp i 9,3x57 ser jeg. Takk også for tilbakemeldinger på erfaringer med lyddemper på 9,3, jeg hører gjerne fra noen med Outback også. Det er lette saker, og det vil den forbli med billigkikkert (ser nok æljen likevel), så lett løp som mulig og en lyddemper som demper rekylen godt uten å veie for mye. Hvis det går an.
  5. HTO

    9,3-rekyl i Outback

    Takk for kjappe svar, riktignok ikke på det jeg spurte om. Det er jo noe av moroa her på Kammeret, det baller på seg. Til bbdg: Ihvertfall hagla ga noen blåmerker på skulderen, og den lette Seven, riktignok liggende på bane. Kanskje litt overdrevet og føre var, men hvis jeg ikke hadde forsøkt å redusere rekylen hadde jeg nok ikke hatt noe påskudd til å kjøpe Sauern. Og til Chiefen.v-2: 14000 er jo uansett galskap for et løp, og så skal man attpåtil betale ekstra for å ødelegge forsiktet? S&Ls løp skal være omtrent like bra sier alle.
  6. HTO

    9,3-rekyl i Outback

    Trenger litt hjelp, helst fra noen med praktisk erfaring med de aktuelle kalibrene. Rekyl plaget meg ikke før ("relax and enjoy it"), men bruk av blodfortynnende medisin gjør at de kraftigste sparkene må unngås. Hagle og Remington Seven (.308) er forlengst gitt bort, det er også Remington halvautomat i 30-06 (rekylen var OK men presisjonen for dårlig til toppjakt). Så nå går det i 202 Outback i 6,5x55 uten demper, ei børse flere klasser over alt annet jeg har hatt (som spenner fra ombygd HV-Mauser i 30-06 (ræl), via Sako i 338 (tok mesteparten av hørselen på ve øre, ingen fortalte meg at rekyldemperen egentlig var en smellforsterker), Remington 700 i 30-06 (grei nok) til Steyr-Mannlicher i 30-06 (praktvåpen, men hvor kulene ble av i regnvær må fåglarna vite). Som nevnt, Saueren er perfekt, men 6,5 er jo strengt tatt litt spedt til æljen. Dessuten, hva skal man med systemvåpen og bare ett løp? Altså har jeg lyst på et løp med lyddemper i et grovere kaliber, som 9,3x62. ML selger meg gladelig outbackløp for prisen av en god bil, men jeg må ha demper og da blir det vel Våpensmia eller Jaktogfriluft? Ut fra hva jeg har lest her og der på Kammeret har jeg tenkt meg at 9,3x62 med demper vil gi rekyl omtrent som 6,5 uten, altså akseptabelt for meg. Men da har jeg ikke tatt i betraktning Outbackens lave vekt, så det er kanskje for optimistisk? Noen skyter jo også med "potatiskastaren" 9,3x57, som ut fra tabellene slett ikke burde være noen dårlig patron, men fins det løp til Outbacken i dette kaliberet? Kanskje 8x57 IS er tingen, mange skryter av rekylen på den? 30-06 er selvsagt et fornuftig valg på mange måter, og rekylen med lyddemper blir vel som 6,5 uten selv i en Outback(?), men den gjør jo bare litt mer av det samme som 6,5 gjør og mye av poenget med "system" blir borte. Jeg vil også gjerne ha tips om valg av demper, har skjønt at større og tyngre stort sett betyr bedre demping, i hvert fall av lyden. Jeg vil drasse på minst mulig vekt, så spørsmålet er hvilken demper som sluker mest rekyl pr. vektenhet?
  7. Godt poeng Elgjaeger. Brukte piper i dette kaliberet er vel ikke så veldig brukte, nei.
  8. Ny på kammeret, prøver å bruke en gammel tråd for å sjekke om jeg er på riktig vei. Har en Outback i 6,5x55 med billig-Zeiss i QR, uten tvil beste børsa jeg har vært borti. Men ikke noe SYSTEM akkurat, begynte å tenke på det da jeg trodde det ikke var godkjente blyfrie patroner i dette kaliberet (vi selger en og annen skrott, og med dagens regler forsvinner jo "hælve kua" hvis de er skutt med bly). Nå går det vel å finne Naturalis i 6,5x55, men jeg har nå fått lyst på et nytt løp åkke som. Tenkte først på 30-06, men synes det blir litt nært 6,5, så nå tenker jeg 9,3x62. ML selger meg gjerne Sauerløp de, til prisen av en god bruktbil, men jeg forstår det slik at presisjonen er like god i S&L? Vil ha med demper på denne, og det kan jeg få både på Dokka og i Arendal? Jeg trenger da ikke skifte sluttstykke, men hva med magasinet? 9,3x62 står ikke på lista på 3-skuddsmagasinet jeg har. Har kikket litt rundt på andre tråder, og skjønner at det er flere muligheter. Andre løpsfabrikanter, neddreining av 200-løp og gud vet hva, kanskje til og med mere spennende kalibre (gidder dog ikke å begynne å lade igjen). Originalløpene i 9,3 er 17 mm, antar de går i forskjeftet uten videre, er 17 mm maks løpstykkelse? Er det andre ting jeg må tenke på, eller er det best å overlate tenkinga til børsemakeren? Takknemlig for innspill, jeg har god tid!
  9. HTO

    Ny på Kammeret

    Ok, takk for kjappe svar, skal prøve å finne noe.
  10. HTO

    Ny på Kammeret

    Hei, utrolig mye kunnskap å finne her (og ett og annet oppgulp, men OK). Og veldig mange tråder, litt usikker på om jeg skal fortsette i en gammel eller lage en ny når jeg har et par spørsmål om nytt løp/kaliber til en Sauer 202.
×
×
  • Create New...