Jump to content

anhavang

Members
  • Posts

    8
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

anhavang's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

1

Reputation

  1. Er flere som har kommentert merkelige ladninger i tabellen til Vihtavouri, men i følge GRTools så ligger 43,5 grains på Pmax-15%. Kronografen viser følgende hastigheter for ladestigen i Blaser R8 49 cm pipe med demper. Ligger ca 40 m/s under teoretisk Vmax noe jeg tenker ikke er så pussig. Dette igjen samsvarer godt med teoretisk Vmax i GRTools Spørsmålet da er vel egentlig om tabellen til Vihtavouri er så hakkande gale?
  2. Ja det er litt merkelig at de går ned på ladning med lettere kule. Ikke alt i tabellene som gir helt mening. Men de har vel testet alle ladningene og målt trykket så vi må vel i utgangspunktet kunne stole på tabellene. La inn ladningen din i GRT og får da en V0 på 851 i 50cm pipe. Tyder vel på at GRT simulerer feil her. Voldsomt trykk og en hastighet langt over det du måler med tilsvarende ladning. Mulig dette kan forklares med at load ratioen er over 100%. Om det er GRT eksperter her så er det bare å rope ut
  3. Slenger meg på i denne tråden. Ladedata for Barnes TSX 168 gr gir i GRT et forferdelig høyt trykk. Det er bare så vidt minimumsladningen holder seg innenfor Pmax. Nå har jeg brukt TTSX 168 gr i GRT, men forskjellen mellom de to kulene i GRT er svært liten. Noen som har ladet denne og har noen erfaringer med tanke på trykktegn etc?
  4. Her kommer det inn innspill ser jeg. Må presisere at denne statistiske betraktningen ikke handler om hverken friflukt, OAL eller presisjon. Dette er ikke noe lading til BR. Dette var kun et lite eksperiment for å prøve å se om det var en korelasjon mellom avvik i lengder på hylser, og eventuelt avvik i OAL. Siden standardavviket er meget lite både i hylselengde og OAL er det ikke mulig å se noen korelasjon der. Når jeg etterspør tanker rundt dette da så er jeg ute etter deres tanker rundt nøyaktigheten på utstyr sett opp mot hvor likt vi klarer å utføre arbeidsoperasjonene fra gang til gang. Er det noe poeng i å legge ned all verdens tid for å optimalisere hver eneste prosess så lenge de fleste av oss uansett utsettes for den menneskelige faktoren Vil det uansett ha større innvirkning på det ferdige resultatet enn om alle hylser er prikk like? Bruker heller ikke tiden på dette. Var en kuriositet for å se om det kunne være mulig å finne en avhengighet der. Litt nerdig på en søndag ettermiddag.... Om man ser på resultatene fra målingene så er standardavviket veldig lite. Har kun målt kulevekt og ikke avvik i utforming på kula så de dataene har jeg ikke. Er vel det som er poenget med dette lille eksperimentet. Hvor mye påvirker egentlig hylselengden. Det er vel klart at store avvik vil påvirke kuleholdet og dermed påvirke presisjonen, men det får bli en annen diskusjon. Standardavviket er uansett svært lite for normapatroner av samme type, skutt i samme kammer ser det ut til. Målet var her bare å se om det finnes noen korelasjon mellom avvik i hylselengde og avvik i OAL. Jeg er ikke så pirkete at jeg begynner å justere kulene. Driver ikke med BR. Noen som har erfaring med hvor mye lengden til der ogivalen starter varierer for enkelte kuletyper? (Altså innenfor samme lot for samme kuletype) Er den så stor at dette egentlig har noen praktisk betydning for den gjengse skytter?
  5. Satt en kveld her og syslet med noen 270 ladninger og syntes patronlengdene varierte litt vel mye i "loten" når jeg kontrollerte. Kan det være pressa? Dien? Brukeren? Mangel på trimming? Hvem vet.... sikkert en faktor alle tre. Hvor konsistent klarer vi egentlig å være når vi gjennomfører alle operasjonene som skal til for å få en fiks ferdig patron. Uansett, tenkte jeg virkelig skulle gå litt mer analytisk til verks for å finne ut om det er forhold ved prosessen som kan forbedres. Hvor viktig er for eksempel trimming av patroner for å sørge for lik hylselengde. Jeg hadde 50 hylser etter Norma jaktmatch som ikke var ladet om. Følgende ble gjort med hylsene: Rengjøring Helpressing og fjerning av tennhette med RCBS 270 die i Rock chucker supreme enstasjonspresse Tromling med stålmedia i 4 timer Tørk og inspisering Fjerne grader. Ingen trimming av hylsene Når jeg nå målte alle hylsene fikk jeg følgende verdier: Gjennomsnitt hylselengde 64.39 Minimum hylselengde 64.19 Maksimum hylselengde 64.61 Median hyleslengde 64.4 Standardavvik hylselengde 0.086 Et standardavvik på 0,086 mm må sies å være meget bra og godt innenfor toleransen i loten. Så langt, alt vel. Da gjenstår bare å lade disse patronene og sjekke tilsvarende verdier for COL. Sette i tennhetter Fylle i krutt Kalibrere kuleisetterdien til en COL på 81mm. sette kule med RCBS kuleisetterdie og RCBS Rock chucker supreme enstasjonspresse. Kuler ble veid og avvik her er neglisjerbart. Når jeg måler alle 50 patronene får jeg følgende verdier: Gjennomsnitt COL 80.999 Min COL 80.81 Maks COL 81.18 Median COL 80.995 Standardavvik COL 0.087 Standardavviket her er på 0,087. I praksis er standardavviket helt tilsvarende som for hylsene og helt klart innenfor hva jeg regner som akseptabel toleranse. Figuren under viser hylselengde med tilsvarende COL for samme hylse. Foreløpig konklusjon: Det er ikke mulig ut fra de tallene som jeg produserte under denne seansen å konkludere med noe som helst. Det hadde vært interresant å se på tallene med hylser som varierer mer i lengde for så å sammenligne med tilsvarende patroner som var trimmet til samme lengde. Prøver igjen med et mer "assortert" og varierende utvalg av hylser. Noen andre som har noen tanker rundt dette?
  6. Er litt off topic dette her, men noen som vet hvordan man finner ut om Astro 320 er US modell? Finnes det en modelloversikt noe sted?
  7. Min bedre halvdel skal overta ei Tikka LSA 55 308win fra sin bestefar. I forbindelse med søknad om erverv av våpen skal det opplyses om pipelengde, men det klarte jeg ikke å få ut av ham på telefonen. Noen som har en ide om hvilken pipelengde det er på disse?
  8. Nå er jeg ute på tynn is men prøver å hente fram noe grunnleggende kjemi fra videregående...... Messing består av kobber (Cu) og Sink (Zn). Disse har en lei tendens til å oksidere noe som gjør at hylsene endrer utseende over tid. Dette kan løses ved å benytte syre som nevnt i et annen forumpost her inne. Alle typer syrer fungerer igrunn selv om mange sverger til sitronsyre fordi det er lett tilgjengelig i detaljhandelen. Syra vil fjerne det oksiderte belegget men jeg har meget vanskelig for å tro at den klarer å løse opp bundne bestanddeler i messingen. Såpe er ofte basisk men har også der vanskelig for å tro at en svak blanding vil løse opp messingen. Mener å ha lest at det kreves konsentrert syre for å løse opp messing. Finnes sikkert noen kjemikere her inn som kan gi et utfyllende svar For øvrig: https://no.wikipedia.org/wiki/Standard_ ... spotensial
×
×
  • Create New...