Jump to content

keenhunter

Members
  • Posts

    264
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by keenhunter

  1. Mattilsynet har for øvrig flydd rundt med helikopter på vidda og stresset dyr i hele sommer, var det ikke hundrevis av gamle saltplasser de har gjerdet inn? Googlet på dette uten å finne noe særlig nå, det har kanskje ikke vært ønske om oppmerksomhet rundt det.

  2. Hvordan trodde folk at helikopter"jakten" foregår da? Helt som forventet det der. Ikke dermed sagt at det er trivelig å se på.

     

    Det er vel et stort problem at ingen i Mattilsynet etc som jobber med dette ønsker noe som helst risiko for at det i ettertid var deres bestlutning som førte til at skrantesyken spredte seg ukontrollert i Norge, derfor vil de vel alltid anbefale nedskyting. Det samme gjelder jo da statsråden som til syvende og sist skal bestemme dette, de får en faglig anbefaling om å skyte bort stammen og da blir absolutt letteste utvei å gjøre det. Vet ikke om det kunne vært en beslutningsprosess i slike saker som tok mer hensyn til denne skjevheten.

  3. 17 hours ago, Tofte said:

    Eller bør jeg bare gå for en Zeiss 2,5-10x50 og slippe å bytte kikkert og leve med at det er et kompromiss for både skumringsjakt og hundejakta på rådyr. 

     

    Jo denne Zeiss HT'en du nevner har jeg brukt de siste par årene, og 1-6x V6'en har vel bare kommet på en eneste gang siden jeg skaffet den. Det spørs jo hvor mye hundejakt du gjør da, og hvor glad du er i raske rifleskudd, vanskelig for andre å si.

    Rødpunktet i min Zeiss er knallsterkt så du kan nok skyte med begge øyne åpne. Men det er jo ikke en 2 MOA stor dott, den er ganske fin - dog virker den litt større på full styrke.

    Det er flere veier til målet, man tilpasser seg det man har men jeg kjenner meg godt igjen i å bytte mellom 1-6 og 3-12 kikkertene, det dekker jo all "normal" jakt. For meg med litt begrenset mørkesyn har jeg gått for 2.5-10 isteden, litt mindre/lettere, litt mindre minste forstørrelse, om jeg har merket det i praksis vet jeg ikke. Det var vel en gang jeg kunne ønsket litt mer forstørrelse, tror det var for å se detaljene på en bukk i skumring. Men kan ikke huske å ha gått glipp av felling pga kikkert, nå er hukommelsen full da.

     

    Det spørs jo litt hvor mye man går i terreng (ref de store 1-8 etc). Hvor mange børser/løp man har å skyte inn, hvor ofte man bytter ammunisjon, om man burde gå for en eller to.

     

    Apropos raske skudd var det en som viste meg i år man kan stenge linsedekselet på 3-12 kikkerten og bare skru på lyset, og skyte med begge øyne åpne hvis det blir kort hold. Vet ikke om man får tid til å lukke dekselet når rådyret plutselig spretter forbi på 5 meter da. Kan jo hende man plutselig får en trang elgpost og kan planlegge for det.

  4. Såler er bra når det fungerer. Ulempen med såler er for min del at det blir enda flere ting å ha med seg og lade. Når det skal plukkes frem år to er batteriene plutselig dårlige. Hvis det er noe man bruker mye så blir det sikkert en annen sak, da kommer man inn i rytmen med det. Kan jo hende at andre har mer tid til å håndtere duppeditter enn meg.

     

    Ulempen med vinterstøvler er ofte at de ikke er så gode å gå med. Mine såkalte "-40" støvler vil jeg heller kalle "0", for så veldig varme er de ikke. Prøvde forede romslige Sorel sko på post i går, det ble kaldt det også så det blir vel såler neste gang, men hadde i det minste plass til å vrikke litt på tærne.

  5. Gjør deg opp en mening om hvilken forstørrelse du har behov for. Mye av det som selges har lav forstørrelse og passer bra for eksempel på villsvinjakt på åtel. Men skal man bruke samme kikkertsikte på litt hold og kunne se kjønn etc på dyr så må man opp i forstørrelse, alternativt opp i oppløsning for å oppnå begge deler. Optisk forstørrelse jeg snakker om da.

     

    Dette er nå min mening, det virker som mange ikke har noe særlig forhold til det jeg nevner her og lever bra med det de har kjøpt likevel. Fra et par produsenter får du en lavkost variant med lav oppløsning men mer forstørrelse, som gir likt resultat på litt hold. Fordi du da må bruke digital zoom på kikkertsiktet med høy oppløsning og lav forstørrelse, som i praksis reduserer oppløsningen. På lavkostmodellen får du altså mindre synsfelt. Sitte og scanne terrenget med kikkertsikte med smalt synsfelt er slitsomt (man ønsker gjerne ikke å peke rifla på noe(n) for å finne ut hva det er så det er relativt normalt å gå for en spotter også).

    Om frontmontert kan gjøre begge så er det sikkert ikke dumt, har alltid styrt unna frontmontert pga mulig ulik montering fra gang til gang men det er kanskje feil.

  6. 27 minutes ago, Ospa said:

    Jeg tror ikke det har veldig mye hensikt i å kalkulerer "trygg vinkel" for praktisk bruk under jakt. 

     

    Å vite teorien fra noen "ideelle scenarier" er vel ikke helt uinteressant. Så betyr ikke det at man setter en XX-graders strek fra dyret og sier "greit" i alle situasjoner. F.eks. hvor mye energi beholder kula ved sprett 30, 45, 60 grader fra bein, sten eller jord?

     

    1 hour ago, fleskebacon said:

    Argumentasjon av typen "kula traff jo faktisk huset, og det beviser at han ikke var forsiktig nok" holder ikke, man må faktisk ha utvist reell, kvalifisert uaktsomhet. Og det kan jeg ikke se at er bevist i denne saken.

     

    Nå har jeg ikke lest dommen, men retten konkluderte ifølge artikkelen at skogen/turområdet ikke var sikker bakgrunn, akkurat huset ble ikke nevnt der.

  7. Så hvor stor må vinkelen være for at den skal regnes som trygg? Åpent for synsing eller fakta. Vi kan jo anta blyfri ammunisjon siden vi alle vel skal over på det ganske snart.

     

    Sist det var et tema i reglene for en jakt jeg var med på var «Bakke over dyret» tilstrekkelig. Et sted jeg jakter med bygda ganske nært på to kanter praktiserer jeg det mye strengere enn det selv og har valgt ammunisjon deretter.

  8. Har ikke hatt labrador selv, men har deltatt på litt jakt med det. Som du sier så liker de å svømme, en gang ble vi bekymret da lab’en svømte ut i havet etter en påskutt gås, utenfor synsrekkevidde. De er veldig populære i Danmark på store fasan/andejakter og f.eks. trykkjakt på rådyr, de kan både rote bra rundt i terrenget og apportere på kommando i ønsket retning etter at drev/klappjakt er avsluttet. Noen bedre enn andre såklart, og det er vel mye jaktlab der, jeg vet ikke helt forskjellene.

     

    I Norge har jeg sett dem brukt på hjorteviltspor som bandhund, nesen er i orden i hvert fall som ren sporhund.

     

    Så er de veldig behagelige å samarbeide med siden de er greie å dressere, sammenlignet jakthunder jeg har sett mer av. Man får vel dyrke styrkene dens (støkk/kortjag, dressur, sporing, apport, svømming). Ha den med på duejakt/andejakt og få hentet inn fugl underveis etc. Heller enn å prøve å få den til å jobbe som en typisk norsk fuglehund (som har stort søk og solid stand i påvente av hundefører).

     

    Ble imponert da jeg besøkte noen hvor labradoren alltid gikk løs i hagen uten gjerde, opplært til ikke å gå utenfor gresset.

    • Like 1
  9. Første skuddet, sikkert greit. Andre skudd litt over horisont bortover glissen skog, folk driver jo med toppjakt tenkte han.. Siste skuddet, kun hvis dette var et dyr som var påskutt før video starter

  10. Nå har det blitt gravd litt i jordekanten, et forsøk på å drenere og senere ta tilbake et område hvor det var jorde tidligere. Det er tørt og fint der nå men kan sikkert bli fuktig utover høsten. Er det noe jeg kan så der nå såpass sent på året som rådyrene kan like de neste 2-3 månedene?
     

    Vi har også frigjort (ryddet) noen blomsterbed i hagen hjemme. Her er det tørrere og fin jord. Hva kan vi plante der som kan gi litt rådyrunderholdning for barna fra kjøkkenvinduet? Viltåkerblanding er vel for sent begge steder?

  11. Kjenner ikke området du viser til, egentlig ikke vidda i det hele tatt, har jaktet andre steder. Men det er jo slik at det er lite sannsynlig med rein på en del av vidda, mest sannsynlig med spredte bukker der tidlig i jakta siden de kan surre litt nedi dalsidene mens simleflokkene gjerne holder seg høyt for å beskytte de små. Er det varmt, er det vel sannsynlig at bukkene også trekker opp for å unngå innsekter. Så trekker de ut/opp ganske snart når de blir jaktet på.

     

    Så er det jo en veldig liten andel av dyrene som er merket (nok en gang er min erfaring fra andre områder enn Hardangervidda) så spesielt når dyr går spredt først i jakta (flokker seg når de blir jaktet på) kan du regne med at det er dyr mange steder hvor de ikke er observert på dyreposisjoner. Men der det er mye spor i dyreposisjoner er såklart sikrere områder enn der det ikke er noen gps-treff. 
     

    Du har sikkert satt deg nok inn i jakta til å vite at de gjerne samles i «motvind» enden av terrenget, altså kan det ha mye å si hvilken vindretning det har vært siste uken/dagene. Du kan jo ta en telefon til oppsynet om du ikke får lokalkjent svar her, da får du nok greit svar. Å snakke med lokale/oppsyn øker muligheten for felling betraktelig, om en ikke er lokalkjent

  12. Etter å ha vært fraværende på premieremorgenen, viste bukken seg på kvelden sammen med to geiter, men kompisen som satt der kom seg ikke inn på hold før bukken ante uråd og tok runden bak for å sjekke vinden hans.

     

    Neste morgen ble det tidlig på’n igjen. Vi våknet til tåke på jakthytta men den lettet før vi kom ut på samme postene som kvelden før. Men med unntak av geit og to kalver som trakk bort fra kornåkeren nærmere min post var det stille. Jeg hadde ikke den beste vinden så til tross for god avstand kan det ha vært det som gjorde geita ukomfortabel. Flyttet meg derfor til en stige litt på innsiden av jordet hvor jeg lokket med godt utsyn medvinds. Turen gikk gjennom duggvått gress så da var joggeskoene fort gjennomvåte på en morgen med ganske kjølig vind og tynn fleecejakke.

     

    Litt etter at jeg startet lokkingen fikk jeg melding fra kompisen om at sjefsbukken ble observert raskt på vei i min retning, så jeg lokket videre med høyere puls og børsa pekende der jeg trodde den ville komme. Plutselig knaket det et par ganger bak meg, men det viste seg å være en grevling som kjørte løpet sitt og hastet forbi. De har tydeligvis ingen fiender slik de oppfører seg. Litt senere fikk jeg besøk av et ekorn oppe i stigen. Jeg tror bukken gikk innom liggeplasser på veien, fant geitene sine der og derfor ikke ville ta risikoen, men hvem vet. Ikke helt dumt i så fall..

     

    Jeg planla å flytte tilbake til jordekanten i 7-8-tiden da jeg og yr.no regnet med at vinden ville snu da solen fikk tak. Mens jeg snek meg tilbake over jordet fikk jeg melding fra kompisen at han ville prøve et annet sted i terrenget, og han dro fra posten der vi hadde sett dyrene kvelden før. Jeg tenkte at de nok ikke var langt unna og at de meget mulig kunne komme utpå en gang til før det ble for varmt - uvanlig varm bukkejakt i år på sørøstlandet.

     

    Jeg så ikke så noe interessant fra posten min og flyttet jeg meg et par hundre meter i hans retning så jeg kunne se ned i «dumpa» de virket å ha lagt sin elsk på disse dagene, kanskje fordi sauene ble litt masete i skogkanten. Jeg hadde akkurat fått satt meg til og begynt å scanne med kikkerten da jeg så et par byks i skogkanten/buskas 2-300 meter unna meg. Det var rådyr, som kom raskt nærmere, og det virket som bukkeoppførsel, passe arrogant. Ut av krattet på 100 meter kom bukken som har hatt tilhold her siden i vinter, han beitet på blomstene i et område med dårlig kornvekst før han kikket seg nok til siden til at jeg fikk skytevinkel.

     

    Inn bak/nede i halsen og ut litt høyt i bogen, ned i smellen og blødde ut. Fusion 308 180gr fra det gamle lageret. Som forresten ikke er like stort etter at jeg dagen før bestemte meg for å sjekke innskytingen på en plankebit i skogen med kompisen som spotter. Plankebiten falt aldri, det ble bom etter bom og til slutt hadde jeg prøvd å holde til alle kanter og hadde bare noen få skudd igjen så vi gikk frem for å se hva som foregikk. Der satt alle skuddene der man kunne forvente, hullene ble bare ikke synlige fra standplass, tabbe..

     

    En av de finere bukkene jeg har sett her. Litt skade og bensplinter blir det av slike skrå skudd, merker at jeg har blitt litt hissigere på grøten etter hvert, i gamle dager ble det bare skutt bak bog.. Fyrte opp hjerte og indrefileter tilbake på hytta. Men litt masete med varmen, jeg kjørte hjem og parterte med en gang istedenfor å henge den i opp mot 30 grader på hytta. Tror jeg vil prøve å henge den i varmen neste gang, de henger jo dyr i Afrika også sies det.

     

    Da kompisen lokket fra et litt usannsynlig sted første morgenen, kom det plutselig en bukk på kamera der det ikke hadde vært rådyr hele sommeren, trolig for å runde ham for å sjekke vinden hans. Fikk den ikke frem igjen og hadde den ikke tilfeldigvis gått forbi kameraet hadde vi aldri visst om den. Det har sikkert vært

    flere i nærheten også. For et pr dager siden kom det en ny bukk på

    kamera, vil tro at den finner seg til rette nå som gammeln er borte.

    1E07983B-C7BD-4B7B-98DF-A53680F85043.jpeg

    • Like 13
    • Thanks 1
  13. Legger den seg delvis åpent så ser du den jo med en gang i spotteren, men ofte gjør de jo ikke det, det spørs jo litt på terrenget ditt. Selv med termisk drone kan det være vanskelig å finne dyr, det er jo trær og unntatt tidlig morgen og/eller med hinsides dyrt utstyr blir det mye «støy».

  14. Pruting er greit over alt, det blir jo opp til selger å vurdere hvor mye han yter utover det du får på nett (med hjelp, service etc) og verdien på det. Men i en del tilfeller føler nok butikker seg utnyttet ved at man får kjøpsghjelp der (valg av børse etc) og så bestiller billigere fra et annet sted. Det er jo et problem i utvikling, at det på grunn av dette ikke lønner seg over tid å lønne dyktige folk, leie lokaler til utstilling osv slik at det etter hvert blir vanskeligere å få god hjelp. En stor norsk sportskjede vet for eksempel at de ikke vil tjene særlig penger på salget av et våpen til 8000 kr hvis de bruker mer enn XX minutter på salget. Derfor styrer de ofte unna å gi kjøpshjelp utover «hva er budsjettet ditt» og litt bruksområde. Ofte ender jeg opp med å stå i en butikk og lese om produktene på nett fremfor å spørre de som jobber der

    • Like 2
  15. Har selv brukt mest 308, på 8-10 rådyr i året de siste årene. Smaken er jo som baken på slikt, så like greit å starte et sted og utvikle det derfra hvis du ikke blir helt fornøyd.

     

    Edit: Så ikke at det ble spurt om blyfri kule, så da kan du se bort fra nedre halvdelen.

     

    For noen år siden hadde jeg jaktet mye villrein med flattskytende dvs relativt lett, raskt, bra BC, kobber. Federal Premium Copper heter den vel. På rådyrene hadde jeg da for vane å skyte rett bak bogen og de fleste dyrene merket ikke engang at de var skutt og blødde ut i løpet av 10 sek. Men hadde de merket det hadde de hatt mulighet til å sprette et godt stykke inn i krattet så det er kanskje greiest med god tilgang på hund og ikke må ringe en ettersøksring og være nervøs i tre timer til de kommer bare for å finne dyret helt i nærheten.

     

    Så gikk jeg vel tom for de patronene og fant en pakke med Nosler Partition i skapet, da ble alle dyrene liggende på flekken.

     

    Så skulle jeg jakte i tettbefolket strøk i Danmark og i mangel på noe bedre alternativ begynte jeg å bruke av Federal Fusion lageret fra gammelt av for å få mindre flat kulebane og full blykjerne dvs mindre sannsynlighet for rikosjetter. Tror jeg brukte det i fjor også, da falt også dyrene greit, såklart med litt større radius enn Partition. Et halvdårlig treff førte til at et dyr gikk ca 80 meter over grensen til naboen (og da er det naboen sitt). I forhold til mye av min jakt med bebyggelse og hundefører/poster i nærheten liker jeg fortsatt tanken på blykjerne men kunne gjerne tenkt meg litt mer ekspansjon enn Fusion gir. For enkelhets skyld (og økonomi, jeg har det liggende) er det dog det det er skutt inn med i år også.

     

    For et par uker siden hadde jeg klart å ta med feil løp (eller ammo, avhengig av hvordan man ser på det) til bukkejakten i Danmark så jeg lånte meg en 6.5 med Nosler Ballistic Tip. Bukken lå på stedet og det var knuste ben både her og der, spiserøret var også skadd (og jeg tok ikke ut av den med en gang siden det var flere dyr i området så det ble grisete). Har sett flere som bruker BT i Danmark, det er vel fordi et ettersøk går rett til folk/hunder i det offisielle systemet og man ikke kan forfølge til naboen.

     

    Så kan det jo være at noe samler bra eller dårlig i ditt våpen også.

    • Thanks 1
×
×
  • Create New...