Jump to content

jkb

Members
  • Posts

    290
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by jkb

  1. Enig med høggern, 12K er røverkjøp. Synd jeg har 3 stk allerede.
  2. Fordelen med sp-12 er at det er kulekrutt (ball powder) og flyter veldig fint i kruttmål sammenlignet med N560 og andre.
  3. At Norma påstår at denne patronen har lavt munningstrykk betyr jo ikke at det er sant. RS76 ser praktisk ut.
  4. Du kommer ikke bort fra at mrad oppløsning gir mye bedre nøyaktighet enn hullkorn. Se om en b65 går 3 eller 2.8 ganger er ikke lett i hullkorn. Som natt og dag. I finalen skjøt skytterne i kvalifisert rekkefølge, klasse 4 for seg osv men innledende var det mye komite, som det bruker å være. I tillegg skjøt man innledende stevner om en annen, slik at avstandene nok ble kjent for de som ønsker slike tips da.
  5. En ting jeg vil si er at på et slikt opplegg må kikkertklasse isoleres i et eget lag. Med MRAD sikte får du utrolig god oppløsning på avstandsbedømming.
  6. Nasjonal grovfelthelg ble en stor suksess for oss som deltok. Variert opplegg og spesielt kneholdene var i teorien overkommelig, spesielt på finalerunden. Heldig med været også, var bare en filleting å sette fingeren på og det var merkingen mellom stativgruppene, det fungerte ikke spesielt godt. Bilde fra hold 5 på Søndre Modum, lag 1. 1/4 på ukjent avstand (368m), 18m maks. Ellers var det morsomt å se gode feltskyttere bedømme 1/3 alt for kort, samme med B65 i finalen, og 1/4v som mange igjen bedømte for langt. Utrolig variert og fin løype. Med litt mer vind hadde nok hold 6 på finalerundene blitt krevende nok og så vel litt av det på finalelaget. (Dobbelt hold med b65 på 570 og småen 265). Ca 30 knepp mellom de to og 50 sekunder skytetid. Konklusjonen min er at det ikke hjelper å sette riktig avstand, må treffe med kneskytingen også
  7. jkb

    Blyforbud 15/2-2023

    Ja, ved riktig bruk. Det er en ganske liten andel av jegerstanden som bryr seg så veldig mye om hva de skyter elgen med, derfor mener jeg det blir problematisk om det innføres kobberpåbud. Nå er jeg selv aktiv i DFS så skal være forsiktig å slå alle med samme kammen, men, det stemmer at det er ikke så mye kunnskap rundt kobberkuler og fart, selv blant de som er ekstra interessert i kuler og krutt til jakt i miljøet.
  8. jkb

    Blyforbud 15/2-2023

    @Jibrag Nevnte er jo bløte kuler som iallefall ekspanderer i et bredt hastighetsområde, begrenset dybdevirkning, og mye søl og splinter men humant. Så ja, jeg tror det blir verre om vi får forbud og en hel jegerstand skal over på kobber. Andre aspektet er riflestigning og stabilitet. Når Ola skal handle kobber går han kanskje for samme kulevekt som før, 11,7 grams ja, det skal jeg ha.
  9. jkb

    Blyforbud 15/2-2023

    Finnes nå i 2022 mange gode match kobberkuler i 6.5 i 120gr klassen som vil fungere ypperlig til feltskyting.
  10. jkb

    Blyforbud 15/2-2023

    Synes @Nybegynn3r har gode poenger jeg, det er jo godt dokumentert at en rekke blyfrie kuler trenger mye fart for sikker og tilstrekkelig ekspansjon. Er jo en annen tråd her inne hvor det er testet en rekke kobberkuler i .30 kaliber i forskjellige anslagshastigheter. Resultatene er ikke veldig tilitvekkende. Velger man riktig kulevekt, og har langt nok løp/kaliber til å oppnå tilstrekkelig hastighet ved anslag til ekspansjon så fungerer det sikkert flott, men om den store jegerstanden har den kompetansen når de skal handle ammunisjon vet ikke jeg.
  11. Mest prat om kikkertklassen. Jeg tror ikke det er noe vondt ment. Ærlig talt, jeg har skutt Blakerfelten på Østlandet siste 3 årene det har vært arrangert og det har vært 1-2 deltagere. I Trøndelag nærmer det seg 0. Hvor mange ville flydd inn til Sigdal for å skyte disse stevnene i kikkertklassen?
  12. Fjerning av stålmål er pga https://dfsgrasrot.no/norsk-skyttertidende/article/forbyr-metallmaal-fra-2025
  13. Aldri vært å få kjøpt ombyggingsett så vidt jeg vet men kanskje de 3-4 prototypene som ble levert til skytterkontoret?
  14. Framgangsmåten til boble er genial, det er bare å bruke styretappen som motstand for skruen som du skrur inn motsatt. Med denne måten er det enkelt å få pipa ut og ikke minst lett å få pipa inn igjen slik at styretapphullet blir sentrert.
  15. Det har jeg, men jeg byttet skytterlag etterhvert. Alt alle skal kunne skyte akkurat som de selv vil til alle tider er noe som vanskelig lar seg gjøre og det er nå masse oppsatte skytinger og dugnader.
  16. Jeg hyller Nidaros, av alle skytterlagene i regionen er det masse tilbud og mer åpent og inkluderende miljø skal du vel lete lenge etter. Finner du banekalenderen så finner du jaggu mye skyting du kan være med på. Som det skrives over her så var det desverre grove brudd på sikkerhetsbestemmelser som tvang gjennom endringene rundt skytebaneledelse/kursing. Jeg har 0, zero, nada forståelse for sutringen her i denne tråden.
  17. Dette med vindklokka kan forenkles litt, blåser det ikke rett 90 grader så kan du trekke litt fra. En billig ms måler er kjekt for å kalibrere oppfatning av hva 2 eller 6 ms er som jeg også bruker utenfor konkurranse men den hjelper deg ikke til å lese terrenget og hvordan vind tar i kulebanen. Men du blir ikke god på dette uten å skyte en del, og her er dfs feltskyting genialt for du får ikke prøveskudd så du får mange muligheter til å skru deg bort:) Det er ting som trigger meg til å skru opp mot full verdi og det er 1) høy kulebane. Det blåser i høyden. Se på flagg på en heisekran for eksempel.. 2) åpent lende uten hindringer Ut å skyt er min oppfording.
  18. Gamle tommelfingelreglen og barnelærdom fra DFS som stemmer forbausende bra for avstander ut til 600M Forutsetning for metoden er - kneppverdi ca 0.1 mrad (1cm ved 100M avstand) - Vinden blåser 90 grader i hele kulebanen og med samme styrke i hele kulebanen. - Ca 0.5-0.6 BC fra 800ms til 900ms Tommelfingerregelen er Knepp = Avstanden i 100m x vindhastighet i m/sekund : 2 Eksempelvis - 200M og 4 ms vind gir (2 x 4):2 = 4 knepp. - 500M og 2 ms vind gir (5 x 2):2 = 5 knepp - 600M og 8 ms vind gir (6x8)/8 = 24 knepp Begynner du å blande cm i dette må du gange opp med hva 1 knepp flytter på gitte avstand. (f.eks 4 knepp er 8 cm ved 200m gitt forutsetningen). Nå er det veldig sjelden at det blåser nøyaktig x ms og 90 grader i hele kulebanen, og det er dette som gjør at man tenker at "det hørtes mye ut" men sammenligner du med avanserte utregninger er feilmarginen veldig liten når man sammenligner tommelfingerregelen med fasit.
  19. Jo lengre diopterhullet er flyttet bakover jo større utslag blir det, derfor mange veteraner med svære irisblendere med diverse overganger osv kan oppleve treffpunktendringer. Om man bruker diopteret som designet er det vel knapt merkbart.
  20. Den har funksjon utover det nevnte ved at den tar ut slarket på diopterstammen. Uten den vil du kunne oppleve treffpunktavvik sideveis. Ekstreme utslag om du også har en irisblender som flytter diopterhullet lengre vekk fra stammen.
  21. Jeg var aktiv 91-96 og har flere ungdomsmedaljer fra den perioden. Vi skjøt med fabrikkammo og tror det var ca 30 stevner i året i Namdalen. Forbausende mange stevner. Vi dro ikke lengre, annet enn på LS og når vi var på LS skjøt vi det programmet og ikke 10 stevner rundt om LS arena. I den tiden holdt et sauer løp foret med rekruttammo 3 sesonger. Geværet var ubeddet og man hadde 2 hullkorn og 3-4 magasiner. Første skytterjakkken var hjemmesydd. Det jeg kanskje prøver å si er at det i dag har blitt et utstyrsjag, løpa holder visstnok kortere og ungdommer skyter mer. Skytterklær osv. Man må jo ikke skyte 100 stevner i året, da skjønner jeg det blir dyrt. Nå som senior skyter jeg 10-15 feltstevner og det er kjekt det. Forsvinner feltskyting i dfs blir det prs istedet, med kobberkuler om så det blir blyforbud.
  22. Ville nå bli ganske overrasket om Ola Tore skulle jobbe FOR innførsel av 5.56 all den tid han var kraftig imot (selvsagt ikke pga hans rolle som Norma ansatt) men som skytter.
  23. Må si jeg synes dere overdriver kraftig. 25% på villedende er tegn på desperasjon?
  24. Javel? Har du noen eksempler ? Jeg har ikke sett noe til desperasjon akkurat
  25. Min 1900 fra 1970 har direkte avtrekk, justerbart på vekt så det tipper jeg er ettermontert.
×
×
  • Create New...