Jump to content

jrr50

Members
  • Posts

    23
  • Joined

  • Last visited

jrr50's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Det er der ingen tvil om,Trond og det har vel heller ikke blitt sagt noe annet? men at flere modeller er like eller likner i lang tid etter det felleskapet tok slutt det tror jeg at jeg kan påstå,la oss nevne rolling block både rifler 1867 som faktisk var i produksjon til 1883. som i Danmark ble omgjort til senter(m1867/96) og benyttet til langt utpå 1900 tallet noen steder.(kystfort o.l) 0g som røyksvak utgave rundt 1891 i karabiner som kom i 8*58 i begge land(til og med den siste av dem, 1888/91 utgaven/mot Danmarks siste 1894/96 utgaven som begge steder dukket opp etter magasin geværene hadde gjort sitt inntog) Og danskene sin 11,7 sentertente rifler kunne avfyre randtennte patron,de var vel de eneste som hadde sluttstykke med både rand og senter tenning ,på tross at deres patron da var da en senterpatron på de siste militære(vår militære var jo en randpatron helt til langt ut på 1880 tallet,ja faktisk helt til vi startet bruke 10,15*61) Eller krag jørgensen(der er jo det Danskenes 1888/89 mot vår 1894 men de er jo det jeg vil kalle liknende modeller da) eller Marine revolverne ,ikke rare forskjellene. Og det ville kansje være naturlig og tro at da flere andre har felles trekk og detaljer,iallefall som er fra samme tidsepoke. Derfor er det at jeg tenkte det gjerne er en liknende grunn til at disse er levert med og uten forsikte på begge lands m1848 pistol,uten at dette nødvendigvis er slik,men har ikke ennå funnet noe om det. men leter videre så får vi se hva som dukker opp.
  2. Det med de M1848 pistolene som er med og uten forsikte er jo en super gåte og hive seg i kast med og prøve og finne mer ut av,det er jo også en slik ting som du her påpeker at bildet er da isåfall feil,om du har rett her. og da er jo den literatur som skal være for både verdi setting og vurdering kansje ikke rett,dette må man vel forsøke og snuse litt mer i. Eneste samenligbare exempel jeg vet om her,om det da er samenlignbart er: at de Danske ringhane pistolene som og hadde betegnelsen M1848,er også levert uten og med forsikte.... om dette er av samme årsak eller av en helt annen grunn vet jeg ikke ennå,men skal leite litt i Arma -Dania sine arkiver og se hva der står det kan jo tenkes at det var en liknende grunn til at disse fra exakt samme tid og har samme modell-forskjell ,kansje også er av samme årsak? og er det noe slikt der kan det jo vere det også var slik her? Vi har jo en ganske sammmenflettet våpen og forsvars historie med Danmark. Eller at det kommer av noe helt annet og ikke har noe med dette og gjøre,skal iallefall snoke litt og se hva der står om dette.
  3. Må jo si Trond at disse andre som nå er lokalisert er jo med og bekrefte din tanke om nr rekken/rekkene ikke er numerisk fra 1-152 iallefall., Alle utenom den som Glomdals museet har som er:( nr 100/år 1847,)og da er det alt noe som skurrer det burde vert lavere om den var fra 1847((( og det var numerisk rekkefølge))),alle de andre har nr under 54 og godt under det også. Alle de andre er det kun to jeg vet nummeret på og de nr er 25,som og er oppgitt og være 1848 ???? Og nr 13 som jeg ikke helt bombesikkert men mener er 1847. . Så da er det denne nr 100 til Glomdalsmuseet,som er den som opp mot dette ikke stemmer. Det er ikke for at jeg betviler din kunnskap eller vil undergrave det på noe vis,du må ikke ta det slik for det var ikke på noe tidspunkt meningen , det er bare at slike gåter er meget intesanne etter min mening og det er skjelden man kan finne noe det er gøyere og forsøke oppklare enn slike gamle uløste gåter . For det kan jeg si at museene selv ,som har dem ,og har hatt dem utstillt i åresvis,har meget sparsom informasjon om disse om noen i det hele tatt. Men som er verdt og merke seg er jo at disse klingene ble laget i 100 exemplarer i 1846,og distibutert til posten i flere omganger,er det da kansje slik som andre våpen at de ikke ble levert i rekkefølge men litt om hverandre, og siden 100 er det høyeste kjente nr,så er gjerne den produsert i 1846 som den siste i første rekke av produksjonen??? og vert en av dem som ble levert i 1847 siden den og er stemplet dette årstallet,men at andre med lavere numre kansje ble levertt etter dette???? og at neste produksjon som da er tatt opp igjen senere, at her en startet på 1 igjen og denne serien da går til vel 50, er dette kansje en mulig grunn?????? som også leveres i rekker som ikke nødvendigvis er numeriske. Dette forklarer iallefall at der finnes to med like nr,men forskjellig årstall helt opp til, vel nr 50,(om de nå har blitt produsert i to nummer rekker,)noe som og kan se ut som er en mulig grunn for de som til nå er to av er vel 1,og 13 og iallefall nr 1 der er begge på hver sin side av skalaen ang produksjons år,1846 første år-og 1854 siste år,(noe som og da burde vere slik).
  4. Det kan virke som du har rett i dette Trond, at høyeste serie nr er 54.,hvis disse er ekte. For ellers er det jo umulig at nr 13,(fra 48), utgis før nr 1,(fra 54 som da burda hatt ett nr over 120)og det er den eneste måten det kan vere to av nr 1,også.(om da begge er ekte) for den andre nr 1,som er avbildet hos KVF er oppgitt og vere fra 1846,er jo litt uforenlig med din fra 54 som er siste året de var i produksjon. For det snakkes om etter det jeg har hørt mellom 150 og 153 produsert av dem,har aldri før tenkt igjennom dette med at det kom en ny nr serie for hvert år,men da er det jo flere der ute med samme nr ,men siden de også har årstall stemplet er det jo forholdsvis lett og holde dem fra hverandre likevel. For om dette er rett er jo KVF sine egne sider med oppgitt 1-152, da feil. Da er jo nr rekken ganske anerledes ,så er det noen der ute med en med høyere nr enn 54 så skriv inn da og fortell nr og årstall. Men må likevel legge til at her er det viktig og finne ut av dette for jeg vet om slike med serienr over 54,og det Glomdalsmuseet sin den har nr 100.og er fra 1847, som og er veldig rart da nr 1 er fra 1846 som er den som er anerkjent som ekte. Og er jo ikke med og bekrefte dette men det kan jo være den er feil for det jeg vet Det viktige her er og få på rene hva som er korrekt,så vi ikke mister viktig historie iallefall.. Men her dukket opp noe litt viktig her da jeg sjekket litt rundt dette.Følgende er fakta: Hele produksjonen og alle 152 skal være levert til Kristiania post kontor. Og det burde da gå ann og finne i Postens gamle registre derfra om disse eksisterer,og omtaler dette kjøpet,noe jeg vil tro det gjør ,og da er vel nummre også tilgjengelige der. Dette er iallefall det som er oppgitt i dokumenter som ligger på Maihaugen, at hele produksjonen på 152 stk,gikk fra KVF og til Kristiania Postkontor. Men ved nærmere søk finner jeg ut at ; Maihaugen har en i sin samling, Glomdalsmuseet har en(nr 100-/år 1847) i sin samling, -Postmuseet har en/eller flere en med (nr 25/år 48) der er det naturlig og sjekke nærmere- Norsk Rettsmuseum har også en men serienr på dem går ikke ann og tyde utfra bilder ,- Norsk Folkemuseum har en i sine samlinger. men det er vanskelig og finne flere slik på stående fot som verken avkrefter eller bekrefter dette med nr serien.
  5. Og her har Trond selvfølgelig helt rett,det var noe jeg burde tatt med men det hadde jeg glemt, så det er bra at noen påpeker dette så det blir helt rett.
  6. Kan skjønne at noen synes dette er pirk og at det er vel mye at de kan reagere ,og bøtelegge på denne måten for et slik fille ting ,men,Med tanke på miljøet rundt stasjonen her og det harde oslo miljøet ellers er jeg glad dette blir håndhevet strengt,men er jo og rom for og praktisere håndheving av dette forbudet,på en vettug skjønnsmessig måte andre steder nvor det er mer lovlydig og fredligere. Det har nok endel med både reaksjonen og den strenge håndheving av forbudet og gjøre. Her var det nok mest stedet jeg var på som gjorde at det ble reagert slik,og som bruker av stasjonen er jeg glad at mange av dem som henger rundt der blir fratatt "farlige gjenstander", men den plausible grunn /og aktverdig formål,skal jo gjøre at de som yrkesmessig og på andre måter trenger slikt i jobb eller andre "lovlydige" gjøremål ikke skal rammes, og vil jo håpe de da viser litt skjønn her og praktiserer slik at man kan utøve: arbeid ,friluftsliv,fiske og annet som er innen for de"normale" og "lovlydige" gjøremål,på en forholdsvis enkel og gjennomførbar måte. Men forstår at det er steder der miljøer har så godt feste at det ikke kan tålereres at noen i det hele tatt bærer kniv. Men med tanke på at jeg fremdeles satt der og ventet på neste buss og var utstyrt "like farlig"ennå var det kansje litt i overkant med bot og beslag av denne lille belte kniven. Men at de kom da en annen påpekte at det var observert noe som han opplevde som farlig er noe jeg synes er helt greit,og er glad de kommer hurtig på slike bekymrings meldinger,så får det heller være slik at man får tåle at en og annen,som følge av dette; blir kontrollert som ikke har gjort noe galt og har alt sitt på det tørre,for dette er et offentlig sted med masse forskjellige folk og det er absolutt et sted hvor de etter min mening bør være strenge og håndheve forbudet på en "strengere"måte enn de nødvendigvis må andre steder.
  7. Syns det med kniv forbud på offentlig sted i Norge er helt rett,man må jo ha en meget god plausibel grunn for og bære kniv på seg i det hele tatt,og det med butt spiss ,tror jeg ikke hadde hatt noen effekt ,man hadde bare endt med "butte" skarp slipte blad,eller løvtynne fjærstål blader istedet. Bare for og vise hvor strengt knivforbudet her til lands er kan jeg henvise til en konkret hendelse: Jeg skulle til Danmark på buejakt,(ja ,det er lov og jakte med bue i Danmark,på alt småvilt og til og med rådyr men man må avlegge teori og skyteprøve med buen og prøven er streng.) AVSPORING;men tilbake til tema: Jeg skulle ta bussen til København fra busstasjonen i Oslo,og i køen måtte jeg åpne veska,hadde også med buekoffert til buen,men åpnet den andre veska for og ta opp noe i forbindelse med billett kjøp.(og der lå et par kniver og pilspisser synlig) Da var det en som sto i køen der bak meg ,som plutselig bare gikk,tenkte ikke mer på det før han kom tilbake med en vekter ,vekteren stillte seg opp og ba meg stå der med ham til Politiet kom ,han hadde alt ringt dem,skjønte lite da. Politiet kom ,og det var først mye stress og amper stemning,fikk forklart hva jeg skulle vist papirer og dok på at det var lov,men de ville leite igjennom vesker o.l og se,de fikk de. De ble veldig opprørt av jaktspissene som er expanderende,skarpe baberblader som skal monteres på pilene og først etter og ha sjekket lovlig heten flere ganger fikk jeg beholde disse. Så de forsto etter hvert at dette var i Danmark på lik linje med annen jakt helt lovlig,og jeg ble tilslutt dimmitert og fikk sette meg og vente på en ny buss til Danmark og jakt turen min. Jeg mistet selfølgelig bussen og måtte ta neste,og endte med og få en bot(1500,-) for en liten kniv jeg hadde i beltet ,en liten brukskniv,for den ikke var nedpakket slik den skulle være,og den ble beslaglagt ,resten fikk jeg beholde uten mer stress. Så til og med med alt dette "farlige "jakt utstyret med meg var det og bære kniven i beltet et slikt sted et klart brudd på regler og lover og dette måtte jeg innfinne meg med. Og det er nok sikkert like bra at de også er så streng på dette for det er mange der ute som ikk engang burde ha en skrutrekker. Det var sure penger og lenge til neste buss men jeg synes det gjerne var greit nok likevel etter nærmere ettertanke.
  8. Da er den bestillt,hadde Jon på tråden i dag og han klarte opp i dette for meg og siterte ut fra si bok,og anbefalte meg og kjøpe den han og. Fikk iallefall en mail av han med sida med årstallene til Jarmannene og de eksisterende nummere og da er det ganske greit og forstå "gåta" men var litt på leit på nettet i natt etter vi var på chatten og satt til 04-05 og fant stort sett intet av interesse bortsett fra flere serienr med ingen sammenheng og rekkefølge,såg det var henvist til denne boka flere steder og det er nok sikkert like greit og kjøpe den ,er nok ikke siste gang jeg blir sittende og leite igjennom og bruke timer på og ikke finne ut noe som helst og da er denne et godt hjelpemiddel.
  9. Da er nyskjerrigheten blitt stillt,fikk et svar av en som hadde dokumentasjon fra K Hanevik, om hvordan det hadde seg med Jarmann børsene sin "forsvinning" det viser seg at flere tusen har blitt omsmeltet i Norge ved Raufoss fabrikker av okkupasjonsmakten under ww2 og smeltet ned til jern ,så blitt exportert ut av Norge som metall. Og 5000 var blitt solgt til Tyskland men der er ikke dokumentasjon,det viser seg og at børsene IKKE ble sendt ut fra Kongsberg VF i serie.nr rekkefølge det er det som gjør det hele så totalt så forrvirrende, og at i 1889 var siste serie nr 14.943 ,og de med serienr over dette er levert i 1890 eller årene etter frem til 1897,som er ganske akkurat de 15.000 som jeg trodde var før 1890 og ca halvparten av den totale (ca 28.000) produksjonen av Jarmann.(bomma med 57 stk) og at etter dette var det overgangen til 1887 fullført og overgangs modeller 84/87 tok slutt. og det egentlige siste serie nr er 27.850 i 1897.(men da er prøve modeller o.l tatt vekk så det ligger noe høyere når de tatt med). Siste forsendelse var i 1897,med et parti på 107, av årgang 1896 børser,Men her er det også unntak,det står at:noen få av dem er merket med 1897(så produksjonen varte til 1896/97). Og når det gjelderM28 Fangst geværene og rednings geværene er det ikke så rart de og har kommet i "random" serienr når børsene og ble levert slik,men det ble iallefall laget 1911 stykker ,som da er fordelt både mellom 1884 og 1887 modeller og de beholdt orginal nummereringen slik at de med serienr under 14.943, er fra før 1890 og går under antikk regler. Mens resten av de KAN vere fritatt fra våpen loven som rednings gevær,men kun dersom de er KUN egnet til denne bruk, (det vil si at de må IKKE ha riflet løp ,som de fleste av dem faktisk hadde da de ikke er nyoppbygget men kun ombygget) og resten med høyere numre enn 14.943 er fra senere år,1890-97.og er slik sett ikke antikk iallefall,og må da registreres om de ikke er rene line/rednings geværer,forsto det slik at det var en ting som var meget intresant ang dem . Etter litt fin lesing i leveringslistene med nummer og årstall ,før 1890,og etter 1890 ser jeg at det er et NB tilleg i Hanevik sine kommentarer som kommer dem med børser som har serienr under 18.700 til gode. det står følgende at det var overlapping i nr rekkefølgene her,og mellom 14.942 og til 18.700 er disse NESTEN bare levert etter 1889 og da i 1890 og senere, men det NESTEN er jo noe som gjør at det kan vere rimelig tvil,for disse børsene om de da er fra før 1890, i det minste for serienummre tidlig i denne rekka , Men her er det viktig og merke seg;uten at jeg skal spesifisere hvor langt opp det bør gå,men, det er noen av disse med høyere nummer enn 14.942 som er levert i 1889,og dermed er det jo en grunn til tvil om de likevel kan være antikke og med god grunn i og med det ikke er noe register som vet nøyaktig hvilke av dem,men det dreier seg nok om de par første leveranser og hver leveranse var på 120 geværer,så rundt 2-300 stk som er usikre om det ble produsert/levert før/etter 1890. Men fra 18.700 er det helt sikkert 1890 eller senere, og også at det dreier seg da om m1887.men det finnes og noen m1887 som ble levert med nummre under 14.942 ,(disse etter dette nr skulle være m1887,men det er untak her.) faktisk helt ned til 14.462 som er det laveste serienr fra året 1890,og dermed og en M1887,så dermed finnes det noen få som har betegnelse m1887 som er fra før 1890. ,Så dette er ikke noe enkelt felt ,men her må man finlese og ta høyde for litt slinger i rekkene. Så dette må jo være en gledes melding for dem med serienr mellom14.942 og et stykke oppover mot 18.700,(her vil jeg ikke antyde noe nummer,for det er ingen som vet helt sikkert,men rundt 2-300 stk fra og med 14.942,det er såpass tvil at disse er godt mulig fra før 1890 og dermed antikke. Men det er jo POD som da endelig skal si om de godtar dette,og gdtar dem som antikk med nr over 14.942(alt før det er antikk og fra før 1890,men de som muligens ,kansje, kan være,det spørs?????????? Det ,kan nok bli tøft og overbevise dem men det er iallfall ,tall og lister som underbygger tvilen ,men de gir jo ikke noen dok på at de er fra før 1890,kun sår tvil om de kansje kom ut alt i 1889, så det kan bli en debatt som blir hissig dette,,,, ABSOLUTT ET SKIKKELIG VANSKELIG OMRÅDE DETTE;MEN DESTO MER MORRO SYNES JEG DET ER OG SNOKE I, OG FINNE UT AV/ ELLER IALLEFALL FORSØKE FINNE UT AV; OGSÅ. Så er det marine Jarmann geværene da som ble levert fra 1890-92 og har egen nr serie 6001-6400 og er da ikke antikke og regne siden de ikke er fra før 1890. der er og noen med nr serie 2500-2800,som da er levert spredt mellom 1886 -1890,og er da fra før 1890. så her er det ca halvparten det dreier seg om. Men er vel såpass skjeldne at her er det bare og kjøpe og heller få det registrert om det er en av dem med 6001-6400,siden det er kun snakk om en skjeldenhet som er virkelig vanskelig og finne.(er kun disse vel 700 laget(717er oppgitt men da er det ingenting som stemmer igjen ,dette er altså ca.) Så da ble det hele oppklart,takker for hjelpen og for god info fra Jon til og oppklare,eller i allefall nøste seg noe nærmere et sikkert svar på; Jarmann gåten.
  10. Det er sikkert en sprø ide. Men ble de solgt til en nasjon som vi i etterkant forsto ikke skulle hatt dem.eller at andre land vi var avhengig av ikke ville skulle hatt dem? måtte skjule hele affæren. For det var ikke lett for en mening mann og få noen annen versjon enn den offentlige den gang? Var det noen som tjente penger på de avlagte børsene og så måtte vi skjule det for allmennheten siden det var en nasjon av en meget uheldig sort som fikk dem. Det er gjerne mer i historien om skipsforlis under transport til Afrika enn vi vil innrømme. men de sank gjerne ikke men kom frem? ?? Og etter det var for seint og angre så kvittet man seg med alle dokumenter men hadde ingen anelse om hvor stor interesse d en gang ville bli for disse. Heller ikke at allmennheten skulle få innsyn i hvor mange det hadde vert laget. Og derfor ikke gjorde mer enn og lage et hull i vår historie og trodde at tiden gjorde at det ville bli glemt, kun en teori? ???
  11. Kongsberg våpen fabrikk har et svar på dette du spør om og det er:spredte nummer. Og av flere modeller. Det Gjør at man ikke lurer mindre iallfall når det er tilogmed det skriftlige svar i egne historie sider
  12. Hei, jeg har prøvd i lengre tid og finne et helt sikkert svar på produksjons år for Jarmann geværer , noe som viser seg og ikke være lett. Produksjonen startet vel med noen prøve modeller i 1882, og så er jo da må 1884-jarmann produsert fra 1883- og utover etter Kongsbergs lister, og med serie nummer fra 1-14370. Men dette er jo kun m 1884 ? For den totale produksjon var jo 21000 oppgitt noen steder, og 28000 , oppgitt andressteder. Men jeg har funnet ut at siste serie nummer jeg har sett er 29850. Så det er jo ikke bare og lese seg fram til dette for det er jo ingen helt oppdaterte nummer lister og finne. Hvorfor det? Hadde det vert i krigstid, kunne jeg forstått at listene hadde blitt destruert men her snakker vi om geværer som var militært foreldet alt i 1.verdens krig. Det er jo ikke noe poeng og destruere noe slikt? Og de ble jo forsøkt solgt i sin helhet, og til flere forskjellige land, men pga politisk grunner handlene ble kansellert. Og når man tilbyraandre nasjoner hele lagre med geværer, da er det vel papirer på dem med nummer og type og antall i hvert kolli (tviler de talte opp for hånd), og et gevær det norske forsvar brukte i over et 10år) ingen lister? , og tyskerne som destruete meste delen etter historien, de dokumenterte til og med eiendeler de beslagla fra dem de førte til gasskamrene. Men her er det ti tusen vis av rifler som er beslaglagt og destruert og det finnes knapt et foto (hører andre har sett bilde men jeg har leitet og aldri funnet bilder av dette). Og det og brenne opp geværer høres litt rart ut. Det er lite som brenner og du har jo ingen garanti for at de er ødelagt etter trevirke er brent ? De hadde jo masse moderne utstyr og virker ikke som at og brenne dem er noe god løsning. Hva skjedde egentlig. Hvor ble de av? Hvor tok papirene veien. Militære register-produksjonsdokumenter-lager lister for tilbud til flere land -frakt manifest - og de tyske dok?destruksjon protokoll-beslags lister? ??Synes dette er litt rart og hvorfor er det så totalt fraværende dokumentasjon på disse? (? Hva er det som skjedde? ? (? Men iallfall så er det jo flere modeller og sikkert en god del overgang/prøve modeller og. Har sett 9mm karabiner, og 6,5×54 med boks magasin, og det finnes sikkert flere. Men det jeg lurer på er: 14370-som er oppgitt som siste nummer på m 1884- hær jarmann modeller. er det inkludert de 630 sivile og de 717 marinen fikk? For eneste pekepinn på hvor langt nummer rekka var på gitte tidspunkt er det et gevær med serie nummer; 15530, som og er oppgitt som m1884 og er produsert i 1890. Eller er det en m1884/87? Hvor går skillet mellom 1884-jarmann og 1884/87 eller 1887 modellen. Og blir det riktig og si at alle med serie nr over 14370, eller eventuelt+de 717 og 630=1347. Som da Gjør at jeg havner på 15717 st til modell skiftet i 1890,-men for og skape ennå mer forvirring, er jo ser enummer 24740 da oppgitt og våre produsert i 1892? De har virkelig lagt seg i selen og produsert mellomrom 1890 og 1892 altså? Med nesten 10000 geværer på to år. Og tidligere var serien 1- 15000sånn røfflig produsert over 7 år? Og om ikke det er nok så fra 24740 og til der siste nummeret jeg har funnecct 29850 -så er det med et ca 5000 geværer på 5år( 1892-24740) og siste ut fra fabrikken (1897-29850)-det var voldsomme forskjeller i års-produksjon. Min konklusjon er som følger:noen av børsene må jo ha fått nye nummer og modell betegnelse , i skiftet 1884-1887/88, og at alle får 1890 har serie nr under 15000, og da alle de andre som er da etter alle fornuftige regne metoder er da m 1887 , eller i beste fall m1884/87.og som er med nummer over 15000, produsert mellom 1890 og 1897. (Så er det jo disse i kal 9mm, og 6,5×54,+ da med boks magasin og et trommelmagasin og, om de kan plasseres i rekken med nummer eller om de er for seg selv, noe jeg ikke engang drømmer om og klare nøste opp i) Sikkert forvirrende og tung lest innlegg dette men jeg har i lang tid forsøkt og oppklare denne serie nummer gått og er ikke det spøtt klokere. Har lest og søkt hos Kongsberg våpenfabrikk forsvaret og en drøss våpen forum. Ikke noe sikkert og helt avklarende svar noe sted) Er det andre her som vet noe mer om dette? Hadde vert kjempe glad for et svar eller andres meninger om dette.
  13. Har selv ei Lee dobbel tang i .515,som jeg bruker til og støpe mine 12mm kuler til Rben,og sotinga av forma er mega viktig,gjør at kulene slipper mye lettere når du skal ha dem ut,er ikke nødvendig og sote den mer enn ca hver 15 -20 kule,bruker peis fyrstikker (de lange) de soter bedre enn lighter men det går det også,sot filmen blir en slags barriere mellom alu og bly uten at den går på bekostning av diameteren eller brenner seg fast,jeg sizer mine ned til .510. Jeg kjøpte meg ei enkel kokeplate til 300kr som jeg har stående ved siden av på 500w der setter jeg fra meg tanga med aluminumen rett på elementet og må vel stå ca10- 15 min første gang(etter plata er varm)-(har også prøvd og la tanga stå på plata mens jeg fyller ho,hvis det er problem med og få fylt skikkelig enkelte smelte -batcer er det-og det funker forsåvidt greit,men må vere rimelig rask. Men søl på plata er lett og ta vekk(evt et lag alu-folie ka legges mellom men har en tendens og henge seg i tanga) -vent til plata er kald og bare ta det av og hiv det i til ny smelting, mellom fyllingene står den ca 45 sek på plata for og varme seg opp så er den klar igjen ,om man ikke bruker for lang tid og ta ut kulene,(((raskere med mer varme men for mye varme, så blir forma så varm at det ikke vil størkne kjapt nok og dermed får man deforma kuler))), jeg støyper gjerne 20-40/50 om gangen og de er blanke uten rukker,for når jeg har dyppa tanga i bly har det til tider kommet smelta bly inn mellom halvdelene som har gjort at den har vert vanskelig og få lukka sikikkelig og dermed har jeg fått skjeve kuler. Og da med påfølgende rensing og masse plunder med tanga etterpå. mvh jrr50
  14. hei vet at Husqvarna laget RB både hagle og rifle med helstokk,men er ikke så sikker på om de laget med diopter montert på tangen,og H Larsen i Oslo(Kristiania laget og noen med diopter montert på tangen men montert på løpet er vel ikke noe jeg har sett (men disse er heller ikke hverdagskost,mener og huske noe om mod 22)tror dette ble bygget på gamle kongsberg Rber. hvis du googler Husqvarna rolling block kommer det masse bilder av de med hel stokk,var tydligvis veldig populær i Sverige. Vet at L.H Hagen hadde en gammel katalog der disse med helstokk og diopter var en av de som de tilbydte for salg,disse med helstokk går langt tilbake Husqvarna og Larsen sine ble laget helt tilbake i 1880 åra. Lykke til med anskaffelse av de beste riflene som er bygget etter min mening. håper du finner en(men de er nok dyre,men vet at det selges dioptere for etter montering på tangen),sjekk: S&S Firearms i USA,har selv handlet med dem og de sender til Norge og de har et enormt utvalg og har gjerne et sikte som kan likne det du er ute etter, og de er rask og ekspedere og absolutt til og stole på mvh Jrr50
  15. Colt new line 38 er for .38 long colt,men .38 short colt går greit og bruke,disse kom med .361 kule der kula er like tykk som hylsa (som på .22lr),dette er patron våpen fra fabrikken,de kom både i center og rim fire(ble og levert i .22-.32 -.38og .41 (noen ytterst få i .30),hadde en selv brukte .38spesial hylser de er bare et par mm lengre og passer fint så lenge det lades med wadcutter kuler eller semi wadcuttere(150-158gr) og ble opprinnelig ladet med 21 grains svartkrutt(men jeg ladet mine med 18grain med svartkrutt fffg men 21gr er den ladningen de var beregnet for som ny for øvrig samme ladning som .38 special svartkrutt ladning,(det er ikke stoppkant i kammert på dem så det har vert ulykker pga dette for den kamrer og med 357mag. så lenge det er wadcutter kuler siden den ikke har stoppkant i kammeret,saami oppgir max trykk på 17500 cup for .38 long colt + spl i svartkrutt (cup er nesten det samme som psi)mens .357 mag har 38000psi som max kammer trykk,slik at man skjønner at det går dårlig) disse revolverene har tønne stoppen i bakkant på tønna,i motsettning til de fleste som har den på siden av tønna(det er ikke stopp hakk synlig på tønna utvendig på new line og new house som var den samme revolveren men med litt lengre løp og et annet skjefte) så ver extra oppmersom at tønnestopperen er 100% for dette var en svakhet på dem. har skutt mye med disse de er noe upresise pga den litt rare kuledia. men går greit og skyte .358-.359 men den slenger kulene litt da. lykke til med colten. mvh jrr50
×
×
  • Create New...