Jump to content

AndersSH

Members
  • Posts

    18
  • Joined

  • Last visited

AndersSH's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Takk for tilbakemeldinger! Jeg har laget en kniv til, helt lik, men noe slankere. Jeg prøvde på denne å kombinere masurlær med tynt farget lær. Tenkte det skulle gi et fint stripemønster. Det fungerte i prinsippet greit, men det sorte læret gir fra seg mye "skit" som setter seg i læret som ikke er farget. Lærdelen av skaftet ser da litt skitten ut, noe jge ikke helt liker. Tror jeg holder meg til ufarget lær fremover. Jeg skal få opp bilde av slira på den forrige kniven, så fort jeg husker å ta den med hjem fra jobb.
  2. Tradisjonelle... tja. Syns de er ganske eksotisk jeg. Du lager utrolig flotte kniver! Kniv nummer to av de siste du la ut fester jeg meg veldig ved (med mellomstykke av stabilisert mammutstøttann). Enkel, elegant, harmonerende og balansert. Skulle gjerne hatt den i beltet!
  3. Tusen takk for det. Det er veldig hyggelig med tilbakemeldinger. Må innrømme at det er noe av grunnen til at jeg legger ut. Alltid spennende å høre hva andre syns. Skal i gang med to like kniver nå, og får da muligheten til å forbedre de tingene jeg føler kunne vært bedre på denne.
  4. To fine kniver. Kniv nummer 2 var veldig flott. Liker godt måten du har laget slira på. Det gav meg inspirasjon til å tenke litt annerledes på hvordan jeg syr og setter sammen sliren.
  5. Jeg har i sommer vært på hytta i Valdres, og plukket der med meg masse bjørkenever. Jeg dro hjem og var klar for å lage kniv med neverskaft, men har fort innsett at neveren må bli noe tørrere før jeg setter i gang. Etter en uke på hytta der min bror pusset på sitt knivprosjekt, var motivasjonen og iveren på topp. Jeg kunne umulig vente med å lage kniv og måtte derfor finne et annet knivprosjekt i mellomtiden. Jeg har sett kniver med lærskaft, men har vært usikker på hvordan man lager det, og det er også få tråder på nett jeg har funnet som dekker dette. Den som intet prøver, intet vinner, heter det vel... Så da bar det avgårde til Jørn Jensen lærhandel for å kjøpe knivblad og lær. Jeg har i det siste brukt mest håndsmidde blad, men likte godt bladet broren min brukte, Helle Besseggen. Et kraftig blad. Som hobbyknivmaker har jeg fortsatt til gode å lage en god kniv til meg selv (har så langt gitt bort alle i gaver), så da skulle dette endelig bli den gangen jeg lager en skikkelig turkniv til meg selv. Kniven er som sagt laget med Helles knivblad "Besseggen", for- og bakholk av stabilisert lønn, innlegg av vulkanfiber og aluminium og lærskiver. Dette er en solid kniv med et forholdsvis stort skaft. Den sitter som støpt i hånden. Jeg syns det var viktigere med denne kniven å sette bruk fremfor estetikk, selv om jeg føler de begge blir ivaretatt i denne kniven. Kniven er til nå pusset opp til 600 og satt inn med lærfett. Jeg avventer litt med å pusse videre. Jeg liker den matte overflaten og er redd for at en glattere overflate skal gå utover grepet. Mens jeg tenker videre over overflatebehandling av kniven, får jeg se å lage en slire.
  6. Nei, du er absolutt ikke alene om å tenke det! Jeg har også et spørsmål til knivene dine. Jeg legger merke til at de knivene du lager nå har en mer "firkantet" underside, det jeg oppfatter som "kanter". Hvordan ligger de i hånden i forhold til kniver som er mer runde? Er det noen vesentlig forskjell?
  7. For en fersking som meg må dette være gull verdt. Takk for tipset!
  8. Takk for det Berserk! Haretex, du har helt klart et poeng. Jeg får si til min tante som mottok denne at hun får komme til meg og få montert på en reim dersom den blir løs.
  9. Da har jeg sydd ferdig slire. Det ble desverre et hasteprosjekt, da 50årslaget jeg trodde var om 2 uker, var denne helgen. Så da måtte sliren sys på rekordtid og tiden til å eksperimentere og planlegge ble borte. Slira ble grei den, kniven sitter fint, men skulle i ettertid forandret en del. Jeg ville vinklet slirekanten den andre veien, slik at den følger linjene til skaftets ende. Jeg ville også farget i en annen nyanse som passer kniven bedre, men det var nå det jeg hadde for hånden. Slik er det. Jeg er klar for neste kniv og slire, og skal gjøre det uten tidspress denne gang. Nå bærer det til villmarksmessa, så får jeg se om det er noe knivrelatert snæcks der.
  10. Jeg syns du skal overveie å file ned en millimeter på fingerbeskyttelsen, selv om det blir en del merarbeid. Dette for at du kan benytte en "konvensjonell" slire. For øvrig en nydelig kniv! Joda, kunne gjort det, men har ikke lyst til å sy konvensjonell slire. Og har ikke lyst til å file ned fingerstoppen. Jeg får pent se å lære meg å sy annen type slire. Det er jo ikke noe morro når man ikke lærer noe nytt!
  11. Slik ser kniven ut i dagslys. Etter litt polering er ikke merkene så fremtredende som før. Slire skal vise seg å bli en utfordring. Jeg lagde en i går som ble total fiasko. Jeg har fått dreisen på lukket slire med baksøm (etter oppskrift på Haretex sin "slire til neverkniv"-tråd), men matematikken sviktet meg på første forsøk på denne. Jeg skjønner jeg må tenke annerledes og bruker en annen fremgangsmåte, men slira bli likevel helt feil. Finnes det noen tråder her på forumet som tar for seg andre typer slirer? Kniven skal bli en 50-årsdagpresang til min tante, så jeg syns den fortjener en slire som ser pen ut.
  12. Liker veldig godt den med bjørkenever. Ser flott ut med sølvtinn uten vulkanfiber. Jeg syns ikke alltid det gjør seg, men på denne kniven er farger, materialer, mønster og sammensetning veldig balansert og fint (hvertfall etter min smak). Kan man plukke never fra en hvilken som helst bjørkevedkubbe, eller må det hentes fra treet på en spesiell tid av året?
  13. Takk, det var hyggelig å høre! Akkurat som du sier, var tanken å gå for åpen slire. Jeg har sett noen av disse som er åpne, men likevel lukket. Der det ser ut som sømmen går et lite stykke ut fra kniven over fingerstoppen, og at sliren er flatet ned fra sømmen og inn til kniven slik at sliren likevel sitter tett på skaftet. Forstår jeg det riktig da at sliren vil gi rom for å utvide seg slik at kniven slipper ut. Håper jeg gjør meg forstått her. Sliretypen jeg tenker på er brukt på en del fulltangekniver.
  14. Jeg har brukt INSTA-CURE, super thin (blå flaske). Virker omtrent så tynn som vann.
  15. Takk skal dere ha for svar. Jeg skal prøve en annen fremgangsmåte neste gang. Jeg er forholdsvis fersk i gamet, så er i aller høyeste grad fornøyd med kniven, og gleder meg til å prøve på nytt med en til. Her er bilder av kniven slik den ser ut nå. Jeg har filt ned søvtinnet, og gitt den en rask finpuss/polering. Fortsatt svarte merker, men det får bare være slik. Jeg skal polere litt til, og så må den få slire. Kan ikke ligge naken sånn. Dere erfarne knivmakere må gjerne komme med litt ris/ros, hvis dere gidder Knivene deres (Dagl, Haretex) har vært en stor inspirasjonskilde og motivasjon!
×
×
  • Create New...