Jump to content

Keino

Members
 • Content Count

  72
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Keino

 1. Ikke sikkert man skyter mye bedre med ei tyngre hagle hvis man har gått lenge og er sliten i armene. Og mange velbygde kaliber 20 hagler har fin balanse og gode å skyte med selv om de er lettere enn kaliber 12, men rekylen vil nok bli kraftigere. Er man for eksempel en lettbygd person med ei hagle på 3,5 kilo kan det fort bli sendt avgårde dårligere skudd enn om det hadde blitt benyttet lettere våpen selv om ikke balansen er like god.
 2. Kan legge til at halvauto krever som oftest mere puss. Min er gassdrevet og da blir det en del å rengjøre. Hvordan det er med rekyldrevne, kan jeg ikke uttale meg om da jeg ikke har pusset en slik. Er også lei av hylser som fyker alle veier på jakt. Skal gå over til o/u og ha ekstraktor på min neste hagle. Har heller ikke bestemt meg om det skal bli en kaliber 12 eller 20, men heller litt mot 20 da det fort blir lange dager i fjellet.
 3. Tenker at hvis tennmekanismen ikke kommer skikkelig på plass under oppspenning så skal det ikke mye støt til før skudd går av. Hvis dette skjer 1:100 oppspenninger så skal børsemaker sitte rimelig lenge å kakke børsa i gulvet før han konkluderer, hvis det er slik han tester. I tillegg så kan støt kommer fra forskjellige vinkler som blir påpekt i posten over.
 4. Børsa er ikke min, men jeg har lånt den en del. Gikk av skudd en gang jeg bar den og en gang med eieren selv. Børsa var nesten i ny stand første gang det skjedde, bare brukt 4-5 ganger på leirduebane og 10-15 ganger på rypejakt med normalt vedlikehold etter hver tur. Børseguruen hos forhandler kunne ikke se at noe var galt. Virket ikke som de trodde helt på hva vi hadde opplevd. En annen børsemaker jeg snakket med som ikke har sett på børsa kunne tenke seg at det hadde noe med at tennstift ikke var kommet ordentlig i på plass i avtrekk, og løsnet under bevegelse. Men det er bare spekulasjoner. Vet ikke eksakt hva som var årsaken.
 5. Har opplevd at skudd blir avfyrt under bæring av sikret lanber baron. Skjedd 2 ganger med samme hagla. Fikk et lite støt i våpenet og pang sa det.
 6. Min erfaring med tunge kuler i 223 er at kulene må være godt stabilisert. Kan ikke ligge på grensen av hva riflestigninga i børsa klarer å stabilisere, da kula kan velte ved anslag og lage splatt. Lette kuler med ønsket fart på omkring 800m/s og kaliber med stort hylsevolum kan bli utfordrende. Jeg liker lette kuler forde det skal mere til for at de velter, og om de velter har det ikke så mye å si da de er så kort.
 7. Å jeg som synes 223 er litt vel romslig i hylsa til rypejakta. Har planer om 221fireball til rypa og reven. Ligger randen til soting i 223en med n130 som er kruttet jeg har fått best presisjon med. Bruker fmj kuler rundt 50grs. Testet ut litt tyngre kuler tidligere for å slippe utfordringen med lavt trykk. Blir ikke bra resultat når de velter i mat- eller pelsvilt. Jeg vil si 22-250 er for spesielt intresserte hvis det skal brukes til rypejakt.
 8. Ettermarkedet til tikka er vel noe bedre? Å skulle du trenge nytt løp så er vel det også enklere å få montert av hvem som helst av børsemakere. Noe nytt de har kommet med som jeg har gått glipp av😁
 9. Børsemaker anbefalte meg svemko magnum, eventuelt standard hunter hvis jeg syntes magnum ble for stor og klumpete. Svemko hadde han best erfaring med til sub. Har ikke kjøpt selv enda, da jeg ble å selge børsa. Skal ha ei ny rifle i det kaliberet, veldig moro både til trening og jakt så da må man nok kjøpe den demperen. Svemko har en veldig bra hurtigkoblig, nokså lik den man får til atec.
 10. Leif och billy på elgjakt: https://www.svtplay.se/video/20798364/leif-och-billy/leif-och-billy-sasong-3-jakten
 11. Skikkelig jegerprestasjon av jeger nr. 2..... Klarte å finne fram på gps til oppgitt posisjon på noen minutter og bistå jaktkameraten med et fangstskudd. Nei, dette blir for dumt. Er bare trist at folk legger slikt ut som skrytebilder etter jakta, spesielt med den forhistorien.
 12. Keino

  Sakoklubben

  Puss rifla godt med mantelfjerner. Etter grundig rens kan du å ta ut sluttstykket å se fra munningen langs med riflinga innover så får man et greit inntrykk av tilstanden. Må holde kammerenden mot et lys.
 13. Keino

  223 eller 17HMR?

  Samme pris på cci 17hmr og GGG 223 fra jaktdepotet, 4,50 kr smellen. GGG går faktisk utrolig godt i mange våpen.
 14. Jo lengre ut du trekker sluttstykket, jo mer bevegelse sideveis får du. Du kjenner på bolten at det kan knipe litt om du trekker sluttstykket helt bak og trykker sluttstykket til siden samtidig som du skyver fram. Denne luggingen har jeg ikke fått til i ei rifle som har lengre låskasse enn kaliberet, men boltstopper tilpasset kaliberet. Men liker smekre låskasser tilpasset kaliberet, har ikke noen annen grunn en at de ser penere og mere avmålt ut så da kan jeg leve med bakdelene. Derfor har jeg cz 527 og sako vixen i våpenskapet😊
 15. Har lenge hatt den meningen at rifler i 222/223 bør ha kort låskasse. Har både sako vixen og cz 527 i våpenskapet. De er flotte våpen, bevares, men boltene kan lugge litt og har liten støtte når den er i bakre stilling. Hjelper på luggingen å polere, men litt slark kommer med årene. Med årenes løp har jeg kommet bort i en del rifler med lang låskasse i forhold til kaliberet. Er stortsett mindre slark på velbrukte eksemplarer og ofte silkemyk sluttstykkegange. Hadde nok vært mer fornuftig å kjøpe en tikka t3x i 223 enn en sako vixen som jeg endte med. Men våpen kjøp handler vel ikke om fornuft😉
 16. Har brukt 18grs N130 og norma 55grs fmj. Fungerer bra. Testet litt med raske krutt som N110, N120 og norma 200 for å få litt høyere trykk med lav fart, men fikk best presisjon med N130.
 17. Har jaktet rype en del år med cz 455 17hmr. Den var veldig presis, men ammunisjonen er varierende kvalitet på etter min erfaring. Brukte stortsett cci ammunisjon, fmj på rypa og gamepoint på hare. Ble noe ødelagte ryper da jeg testet gamepoint på de. Rifla var beddet og presisjonen var god i selve rifla, var ammunisjonskvalitet og vindfølsomhet som gjorde at jeg sluttet med 17hmr. Har nå gått over til å bruke andre rifler på rypa, jaktet litt med sako vixen i 222 og litt med tikka i 6,5. Begge gir like pene slakt som fmj 17hmr, bare at jeg slipper å være så forsiktig med vind. Til 222 er jeg avhengig av hjemmeladd for å få lavere hastighet på kula, finner desverre ikke norma fmj fågel lengre i butikken.
 18. Keino

  Homogene kuler

  Jeg har ikke brukt 6,5x55 på elgjakt da jeg har annen rifle i annet kaliber som dekker det behovet for meg. Men når jeg ser andre bekjente som har brukt 120grs ttsx på elg så har det ikke vært noe problem hittil med effekten. Gamle blykuler som holder kravet er jo lettere en ttsx når man ser på restvekt. Er mange som har god erfaring med litt lettere homogen kule i litt høyere hastighet og da mener jeg at de som får det å funke bør få bruke det. Forskriften burde vært oppdatert etter dagens situasjon. De som ikke er overbevist må også få bruke de kulene de vil. Mener folk må få ta selvstendige vurderinger og bedrive human jakt. Finnes selvfølgelig homogene kuler som ikke egner seg til elgjakt, men det burde være jegers ansvar å velge rett.
 19. Keino

  Stokk tikka t3

  For min del var grs berserk stokken verd hver en krone. Fantastisk comfort og fikk bedre samlinger. Sitter en tikka t3 i den.
 20. På rårandslær kan det være litt vanskelig å skjule råranda i sømmen, men med litt trening går det nok bra. Er nok enklere å starte med vegetabilsk gjennomgarvet skinn. Har vært veldig fornøyd med shaftlær. Gir en stødig slire og man slipper å ta hensyn til råranda, selv om det kanskje blir best med rårandslær om man er dreven. Vil anbefale shaftlær til en som skal starte med slirer og ta det videre med rårandslær om man ønsker mere utfordring. Råranda skal ikke synes på den ferdige slira etter min mening. En gjennomgarvet lærbit man har til overs.
 21. Keino

  Sakoklubben

  Flott rifle du har, plugg69👍 Har du fått laget gjengebeskytter med forsikte? Eventuelt andre som har en genial løsning? Det er noe jeg har tenkt på en stund på min grizzly i 9,3x62. Bruker å ha det moro på løpende elg med kompiser, å da skyter vi åpne sikter. Derfor har jeg ventet med demper, men det hadde vært topp å kunne montere de åpne siktene om man vil selv om man gjenger for demper.
 22. Testet litt i sommer. Grei nok, men noe klumpete/kvass i kantene. Fikk ikke gofølelsen. Grepet var ukomfortabelt. Som skrevet i innlegg over, ikke forvent grs/kkc feeling med denne.
 23. Det er dette Jenny Rolness arbeider for:https://www.nrk.no/nordland/dyretragedie-i-hattfjelldal_-_-minst-100-elger-har-sultet-i-hjel-1.14099740 De fleste jegere er like interessert i dyrevelferd som dyrevernere. Bare det at dyrevernere har låst seg til taken om at jakt og dyrehold er dyreplageri. Man må kunne se det store bildet. Jegerene er opptatt med å bevare artsmangfold og bestander. Problemet med kråkefugl og rever er at bestandene er kunstig høye på grunn av menneskelig aktivitet. De lever i mange områder av avfall og dermed blir trykket høyt på byttedyrene også. Naturens avlivningsmetoder er grusomme, og kan heller ikke sammenlignes med ett velrettet skudd.
×
×
 • Create New...