Jump to content

ArcticJohnsen

Members
  • Posts

    41
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ArcticJohnsen's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Norma har hatt 6.5 creedmoore hylser en stund og de skulle være bra.
  2. Rangemaster fra peregrine ja .. mener å huske at jeg lukta litt på de for en tid tilbake (mener han tiborasaurus rex karen sa noe om de men det var kanskje riflene deres ?) Må vist ha gått i glemmeboksen.. men da kan jeg drite i rocky mountain kuler og heller prøve rangemaster sine kuler. Genialt at du valgte så tight snurr i pipene. Plz hold oss oppdatert når du skyter på disse holdene Hvor lange løp har du på riflene i 30 og 338 ?
  3. Rocky mountain kuler ? ja de skal vist være bra men har hørt at folk har hatt sporadiske resultater med de, men jeg har ikke testa de selv og .bcen er jo veldig bra. 935 m/sek med 275 grains kule der var ladninga si ) med du har vel et løp på lengde med ormen lange ? .bc en du oppgir er jo utrolig da og for noen år siden ville det vært uhørt med så høy .bc men for å sette disse nye flatline kulene opp mot rocky mountain kulene: 256 grains 338 kule med g1 .bc 894 ( både lettere og høyere .bc ) G7 .450 198 grains 30 cal kule med g1 .bc på .855 ( både lettere og høyere .bc ) G7 .430 Hva slags twist har du i 338 lm løpet ditt Knut Erik ? Skal som sagt selv ha et løp i 338 norma magnum og hvis jeg ikke får tak i disse nye kulene fra warner tool så tenker jeg å teste RM, Windcut og cutting edge opp mot hverandre for å se hva som er best. Hvordan er RM kulene dine på lange hold ?) Jeg vet at vi er mange som savner dagene da du posta videoer og info som en helt og presset holdet til 2 km og videre Ville være moro å se om noen får til relativt små grupper på 2 km med disse nye kulene.
  4. Da har jeg brukt mye av kvelden og nesten hele natta for å sjekke ut disse flatline kulene .. Jeg kan nesten ikke tro det jeg leser .. litz + han karen som har presicion rifle blog (han tester grundig alt mulig utstyr fra sikter til kuler) og snipers hide sin kanal SHLowlight på youtube samt et par konkurranseskyttere på høyere nivå i USA bekrefter det Warner tool sier om disse kulene.. Ikke bare er .bc en utrolig ... men bæreflaten og designet på kulene gjør at man får en god del raskere hastighet en tilsvarende kuler med samme vekt. Man kunne plutselig leke seg med 338 norma magnum i jbm balistics med en flatline kule som er 256 grain i utrolige 940 meter i sekundet .. den har visstnok en bekrefta .bc på G7 .450 .. da havner jeg på 2100 meter i supersonisk rekkevidde med standard norsk sommervær Som om ikke det var nok kunne jeg i min 300 norma magnum kjøre 1040 meter i sekundet med flatline sin 198 grain kule .bc G7 .430 og supersonisk rekkevidde ble utrolige 2250 meter i norsk sommervær ... Det er ihvertfall 4 haker: 1. Kulene er dyre. 2. Man må i følge berger sin twist rate kalkulator ha løp med ganske tett twist. Jeg ville ønske 1-8.5 i 338 norma magnum og 1-7.5 i 300 norma magnum. Da er kulene optimalt stabile selv i 25 - 3. Dette er pionerområde i forhold til ladning og man må prøve seg fram selv, eller vente til noen har gjort det. 4. Kulene er ganske lange og noen kaliber og rifler vil ha problemer med å få disse inn i magasinene + at man trenger spesielle sete dier slik at man ikke ødelegger spissen på kula. Det er enda ikke noen jaktkuler fra Warner tools men akkurat det blåser jeg i da berger og andre har plenty gode kuler til jakt. Jeg stoler vel egentlig på det jeg har lest de siste 7 timene, men jeg har nesten vanskelig for å tro det i forhold til alle de oppblåste .bc tallene vi har fått servert fra forskjellige fabrikanter i de senere år. Jeg skulle egentlig bestille 1 løp i 338 norma magnum (pga at jeg fant utrolig gode 338 kuler fra cutting edge bullets og windcut bullets). Nu trur jeg egentlig at jeg vil bestille 2 løp. Et i 300 norma magnum som jeg allerede har våpenkort på, og et i 338 norma magnum(som blir en egen våpensøknad). Begge passer min Surgeon XL repeater kasse. Skulle disse nye kulene floppe i 300 norma magnum er jeg sikra gode kuler og ytelser i 338 norma magnum. Men hvis alt funker (som det ser ut til at det gjør for de som har testa disse kulene) så kommer jeg til å skyte 198 grains kulene i min 300 norma magnum i lysets hastighet
  5. Det skjer mye spennende på kulefronten nu om dagen. Vi får håpe .bc tallene er noenlunde rette eller ihvertfall veldig gode. Enda et poeng til tettere twist i løp.
  6. Berger sin twist rate kalkulator er veldig bra og der kan du legge inn data for kulene dine og se at m67 har helt rett når han sier at twist rate har mye mer å si en hastighet. Legg inn ei kule og forandre hastigheten og du kan se at høyere hastighet øker stabiliteten men ikke med så mye. De gamle standardene for twist rate ble utarbeidet på bakgrunn av kuler som ble brukt for over 25 år siden og praktiske skyteavstander for jakt og datidens konkurranser. I dag er kulene lang bedre og de beste premium kulene er virkelig gode. Det har også blitt mye mer populært med langholdskyting. Hvis vi i tillegg tar norske forhold med og skyting som kan foregå i minusgrader da er det kjekt med ekstra twist. Prøv med samme kule å forandre temperatur i berger kalkulatoren fra 25+ til 10- og se hvor mye stabiliteten går ned (husk at hastighet på kula også går ned når det er kaldt hvis kruttet har noenlunde samme temperatur som omgivelsene) Lærte en gang at de fleste fabrikanter utvikler kuler og prøveskyter de i sommerhalvåret uten at jeg kan gi konkrete eksempler og fakta på dette. Kanskje det er mer praktisk og behagelig å være ute da ? Men for å være veldig klar. Jeg prater ikke om å minimum twist rate for å unngå at kulene blir ustabile. Jeg prater om twist rate som er høy nok til at kulene har optimal gyrostabilitet (altså at de spinner linjært fra boattail til kulespiss, og ikke tumbler rundt sin egen akse) Uten optimal gyrostabilitet så mister du bc. Gruppene vil også åpne seg litt opp i vind da vinden treffer kula annerledes og i verste fall med større flate en ei kule som har optimal gyrostabilitet. Man mister rett og slett presisjon og man får mer sporadiske treff på lange hold når kula mister gyrostabilitet. M67 sa at det er bedre å skyte ut 3 S&L løp en et custom løp. Tja jeg er kanskje enig da trening og mye trening gir resultater. Men at de beste skytterne ikke vet sin egen twist rate .. det er ikke mye å skryte av. Får man ikke best resultater om man både skytter mye OG med bra utstyr ? Jeg hadde heller skutt ut 3 custom løp med optimal twist rate og topp kvalitet en 3 S&L løp som var mindre optimal.
  7. 200 str er et veldig bra våpen. Pipesnurren er vel den største svakheten. Med et langt og solid løp er de jo i utgangspunktet bygget for å være veldig gode med tyngre kuler 130-160 grain men pipesnurren er for slakk. Man vil miste litt bc. og gyrostabilitet med tyngre kuler og man mister mye hvis man skal skyte langt med tyngre kuler i minusgrader. Men til sitt formål 0-1000 meter i greie temperaturer med 120-140 grains kuler er det gode våpen. Mange fabrikanter er litt gammeldagse på dette med pipesnurr men kunnskapen begynner å bli godt kjent nu så kan vi jo håpe at de oppgraderer litt slik at det kommer oss langholdspatrioter til gode ) Inntil det skjer får man bare bestille custom piper hvis man vil ha optimal ytelse med de beste kulene for langhold.
  8. Fislete ... Selv en 300 rum går sakte hvis man lader de med alt for lite krutt, kula stukket helt inn i hylsa og attpåtil med ei hard kule som øker trykket + ei kort pipe ... Selv hadde jeg 970 m/s med 230 grains kule fra berger i 300 norma magnum .. vel og merke med coal på litt over 94 mm og et 32 tommers løp. Så det står ikke på kaliber valget her men heller at våpenet ikke er optimalt for kaliberet
  9. Ja vist ja Ser på Blaser sin side at de tilbyr 300 norma magnum fra juni i år ) Og med fabrikkammoen fra Norma skulle den kanskje akkurat gå i blasermagasinet og du kan klare å få 910 ish m/sek. Smart at du skal ladde selv og at du vil ladde med litt lettere kuler da twisten i løpet ikke er helt perfekt for 230 grain hybrid kula fra berger. Blir spennende å høre hva slags ladning du ender opp med og hvordan den vil skyte )
  10. Kult at du har valgt 300 norma magnum I mitt første løp som var 32 inches med 1-10 i twist hadde jeg 94,5 mm coal og brukte 92,5 grain med n570 bak en 230 berger hybrid kule om jeg husker riktig. Dette var en ganske hot load i forhold til quickload men jeg hadde ingen tegn til overtrykk så det gikk fint. 1-10 er for slapp twist syntes jeg spesielt for tyngre kuler. Men skyter du med 200-215 grain går det nok fint, 220 scenar går sikkert bra den også så lenge det ikke er for kaldt. Man taper litt .bc hvis kula ikke er stabilisert godt nok. Du kan teste hvor godt kula di er stabilisert og hvor mye .bc du eventuelt taper i berger sin twist rate calculator. Hadde bestilt et nytt løp med 1-9 i twist med det tok så lang tid at jeg avbestilte det. Berger har også satt ned .bc til den kula litt og det har kommet mange veldig gode dreide kuler så jeg har bestilt et nytt løp i 338 norma magnum med 1-9 i twist som jeg tenker å skyte 277 grains cutting edge kuler med. og hvis cutting edge, windcut eller andre dreide kuler ikke gjør jobben har man et godt utvalg av vanlige kuler til 338. Det jeg likte med 300 norma var at rekylen var ganske mild og kulebanen veldig flat. Men den spiser løp raskt ) på pluss siden fikk jeg mange omladninger av normahylsene. Følg quickload og start under max ihvertfall og så kan du øke. Hylsene er veldig sterke og tåler fint 63000 + psi men jeg vil alltid anbefale å starte litt slapt og så øke. Man bruker ikke mer en 30-60 skudd på det og sikkerheten ivaretas. Vet ikke hva slags twist du har men jeg kan veldig varmt anbefale berger kuler. Hm rota igjennom de gamle laddepapirene og ser at jeg hadde tilnærma identisk ladning med begge mine 300 norma løp. Som sagt bestilte jeg et tredje med det tok evigheter så det ble avbestilt. løpslevetiden på de 2 løpene ble 1765 med det første og 1500 akkurat med det andre. De skyter greit da også men gruppene åpner seg litt selv om de enda er under 1 moa. De var begge under en halv moa i snitt når jeg passerte 1000 skudd. Tror kanskje at levetiden ble litt kortere på det andre løpet fordi jeg hadde en twist på 1-8.5 men er ikke helt sikker. Det løpet var 28 inches og skaut som en drøm. Hadde rundt 970 m/sek med det første løpet og 952 ish med det andre. Du får holde oss oppdatert med hvordan det går når du får løpet da
  11. Det KE sikkert mener er at viss du skal ha max ytelse altså presisjon så vil du være bedre tjent med skikkelig kasse og pipe bygget spesifikt for f- open å slik. Selv har jeg en surgeon kasse og den er langt stivere og heavy duty en noe du får fra AI. Men action er bare en liten ting egentlig, det som er virkelig viktig er pipa og her igjen er custom best viss man kan. Bartlein eller Krieger, Lothar walter fks. Disse pipene burde være bedre en en fabrikkpipe fra AI samt at man kan få de tykkere, lengre og stivere. Stokkene fra AI er i custom klasse ville jeg påstå og man kan trygt velge en av disse til custom bygget sitt. Andre virkelig bra stokker kan man få fra Mcmillan eller kanskje de nye deilige karbonfiber stokkene fra manners. Mange gode valg man kan ta på skjefte siden. Det er lite å utsette på en rifle bygget av Surgeon fks, med Surgeon kasse og ei MTU contour krieger eller bartlein pipe. Hvis stokken er bra da så er det stor sannsynlighet for at du får noe som er helt i verdensklassen selv innen custom bygg. Og som burde være en del over noe du får fra fabrikk. Kaliber valg har også en del å si da for noen kalibre gjør det bedre en andre når det kommer til rein presisjon. Jeg ville kanskje heller valgt en 300 wsm over en 300 wm av disse hensyn. 300 wsm er statistisk mer presis. Samme går for 7mm rsaum over la os si 7mm rem mag. I store magnum klassen kan man velge 338 lapua som er meget bra men som vil bli en veldig lang patron med de beste kulene. Eller man kan gå for 300 norma magnum eller man kan også velge seg en villkatt da viss man gidder styret med det og da er det mange gode valg.
  12. hehe ja tro meg jeg tenkte akkurat det samme som deg da jeg er 1.88 m på strømpelesten. Men jeg ble overraska, det tok liksom 2 minutter så føltes det helt fantastisk. Det er faktisk veldig mye lettere å holde øyet i kikkerten under skyting enn det har vært på noen av de andre riflene jeg testa med unntak av Sako trg m10 som var like bra på dette. De har liksom fått til en rifle på 5 kg men som har så si samme følt rekyl som AICS. Jeg har bare skutt med MRAD en gang og den føltes bra men når du opererer bolten syntes jeg at den kanskje virket litt billig i forhold til Sako og AICS. Men den skaut ganske bra husker jeg.
  13. Jeg har fått testa mye bra optikk. S&b, Nightforce, March, Hensoldt, ikke så mye med Khales men litt. Selv bruker jeg en March FX 5-40x56 ffp iluminated og er meget fornøyd med denne da retikkelet kanskje er det beste som finnes til jakt. Til taktisk skyting og langhold er den også bra. Plusset med sikte er ekstremt mye zoom (som er genialt i forhold til identifisering), fantastisk bra retikkel og klar og fin optikk. Minuset er at det bare er 24 mil total elevation adjustment på denne men du har i tillegg 14 mill i retikelet som gir deg 38 mil totalt viss du har riktig tilt på skinna og montasjen din. Det tar deg ut til over 2000 meter med de fleste kaliber(får 2500 meter med mitt kaliber). Litt etter nyttår kommer det noe fra I.O.R Valdada som jeg tror vil bli verdens beste sikte til dette bruket. De kaller den for I.O.R Crusader og den finnes allerede, men i moa/moa. Litt etter nyttår kommer denne i mil/mil. 5.8-40x56 ffp med 28 mil adjustment og latterlige 45 MIL i retikkelet(73 totalt!!!). Optikken på denne vil være helt i verdensklasse på lik linje med det beste fra S&B. Det mekaniske skulle være verdens beste da I.O.R kom best ut i den testen som ble referert til her tildligere. Retikkelet ser helt perfekt ut for meg hva angår taktisk skyting og langhold. Sikte skulle tåle meget røff bruk selv med .50 cal i all slags vær. Ergonomien ser også ut til å være utrolig bra. Eneste jeg er litt usikker på er hvor mye av retikkelet som kan opplyses. En del andre I.O.R sikter opplyser bare dotten i midten. Jeg foretrekker å ha opplyst hele retikkelet. Trur uansett at dette sikte blir det som kommer på min neste rifle. http://www.valdada.com/scopes/tactical- ... um-reticle" target="_blank Litt Info og bilder fra hjemmesiden deres Er egentlig enig med Knut Erik når det kommer til valg av rifle. Gå for magefølelsen viss du ikke klarer å skille på riflene med fornuften. Selv hadde jeg valgt en Desert Tech SRS A1 i 338 lapua og med en 6.5x47 lapua konversjon da 6.5x47 lapua gruser 308 i alt stort sett. Da hadde du hatt like bra presisjon som MRAD og AICS. 26 inch pipe men i en mye kortere og litt lettere pakke. Den ville føles mye lettere å holde i på sittende og stående skyting da tyngdepunktet er mye nærmere kroppen. Det ville gjøre den mye bedre egnet til jakt en de andre riflene og være minst like bra liggende. Du får også et magasin som tar 10 cm patroner som igjen gir deg masse friheter til lading av de lange og flotte patronene som de aller fleste må skyte som enkeltskudd i sine rifler. Har selv skutt ganske mye med Desert tech sine rifler og jeg har bare bra å si om de. Presisjonen er upåklagelig, faktisk ville jeg si bedre en MRAD og AICS da Desert tech får piper levert av lothar Walther.
  14. Ja sant. Det er jo klart at med en normal jaktkule på kort avstand med meget høy fart vil det jo bli betydelig ødeleggelse. Men det går også en del på diameteren på kula og vekta og mer masse og diameter gjør storstett mer ødeleggelse. I en del afrikanske land har de jo et minimumskrav til .375 i kaliber på the big five nettopp for at kula ikke bare skal drepe dyret men gjerne stoppe det der det står.
×
×
  • Create New...