Jump to content

SimonMoen

Members
  • Posts

    19
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by SimonMoen

  1. Hei, folkens! Jeg er på leting etter blyfrie haglepatroner i kaliber 20/70 til rådyrjakt. Det er vanskelig å finne patroner i det kaliber i US1, US2 og US3. Noen som vet hvor man får tak i f.eks bismuth-patroner i det kaliberet til rådyrjakt? Hagla mi er såpass gammel at jeg ikke vil skyte stål i den.
  2. Heisann I vinter kjøpte jeg ny (veldig pent brukt) Nikko Golden Eagle hagle, kaliber 20 - ei utrolig fin hagle, av Japansk kvalitet. Bestefar har ei Nikko som ble kjøpt i 1973 som fortsatt er utrolig fin mekanisk, og har ingen slark eller noen andre feil - så da jeg kom over en Nikko da jeg var på utkikk etter ny hagle, var ikke valget vanskelig. Det jeg lurer på er: er denne hagla godkjent for stålhagl? Vil tro den er det, siden mange skyter stål i gamle Miroku-hagler - og de er ikke så langt unna Nikko, - men greit å være på den sikre siden, likevel.
  3. SimonMoen

    Beretta SP

    Tusen takk for det
  4. SimonMoen

    Beretta SP

    Får se hva det blir til. Hadde i utgangspunktet tenkt meg en Beretta SP, men Browning er som sagt ingen dårlig hagle. Får se om jeg finner en forhandler som fører begge våpnene, eller to som selger en av hver, kan du si, så jeg får kjent litt på begge
  5. SimonMoen

    Beretta SP

    Søkte en del både på Browning 525 og Beretta SP. Det var ikke mye negativt å si om hverken den ene eller andre, men det som kunne være et problem med Browning var at noen deler i deres våpen var håndlaget, og hvis noen del skulle bli ødelagt var det dyrt å få ny del. Var også noe med at ejectorene på en Browning ble utløst av fjærer som sitter i forskjeftet. Noe som betyr at da hagla er demontert gikk ejectorene frem og tilbake hvis man ga løpet noen shaker. Dette kunne visst slite mer på Brownings løsning mot for Beretta, der ejector-mekanismen satt på løpet - kan du si. Uansett - begge to er kvalitetsvåpen som holder i veldig veldig mange år. Men skal tenke litt på Browning, - slettes ingen dårlig hagle, det heller
  6. SimonMoen

    Beretta SP

    Høres bra ut. Spørs om det blir en Beretta, da
  7. SimonMoen

    Beretta SP

    Etter litt søk på nettet fant jeg igjen det innlegget jeg leste en gang - dette var også skrevet av Ranger#44, - som hadde erfart at treverket trutnet. Men hvis det bare er å gi hagla en skikkelig innoljing er det vel en smal sak å fikse før man skal bruke den på jakt, så jeg tror jeg går for en Beretta SP om en liten stund
  8. SimonMoen

    Beretta SP

    Tusen takk for svar. Den hagla jeg har nå (Franchi Fast Black Pro) har jeg aldri måttet olje opp igjen; bare gitt den noen strøk med olje etter jakta så har det vært greit. Har heller aldri hørt om noen som har oljet opp igjen våpenet sitt da det har vært relativt nytt. Men mulig du har rett Lånte forresten hagla til en hyttenabo et par dager under jakta i fjor, og han hadde ikke hatt det problemet at treverket trutnet. Hagla hans, en Beretta han kjøpte i 1977, har aldri fått noen annet stell enn litt olje innimellom og pussing av løp etter en del skudd. Men muligens det problemet med "dårlig" innoljing gjelder for relativt nye hagler?
  9. SimonMoen

    Beretta SP

    Heisann tenker å kjøpe en Beretta SP siden den hagla jeg har nå, som jeg har hatt siden jeg var 14 år (altså hatt den i 9 år til høsten) ikke lenger passer meg. Har bytta ut skims, satt på både rekyl- og kolbekappe uten at det blir noe bedre; synes jeg har skutt jevnt over dårlig de siste 2-3 åra med Franchi'n jeg har nå. Har fått prøvd hagla til en kompis som har Beretta SP, og føler jeg skyter mye bedre med den - både i skogen etter fugl og på bane etter leirduer. Det er bare det, at jeg har hørt at Beretta-hagler har en lei tendens til å trutne (altså utvide seg) i treverket hvis den er ute under hardt regnvær. Mente jeg leste et sted, muligens det var her på forumet, at Beretta ikke oljet stokken og forskjeftet godt nok inn. Noen som kjenner til dette, eller har samme erfaring? Ellers er Beretta supre hagler man har i flere tiår - med godt stell og puss, vel og merke. Vil gjerne høre både positive og negative erfaringer med Beretta før jeg går til innkjøp, siden ingen hagler er feilfrie - selv om kvalitetsvåpen ikke har så mye negativt over seg.
  10. SimonMoen

    Valmet 212

    Har snart en Valmet 212 i våpenskapet. Har hørt at dette skal være gode våpen, og med muligheter til å skifte til rene hagle- og rifleløp og kombiløp. Det jeg lurer på er om jeg kan skyte leirdueammunisjon med stålladning i den?
  11. Hei! Har en relativt ny Baikal-hagle som veldig ofte skyter begge løpene da jeg skyter det underste løpet først. Har rengjort hagla i mange omganger, og da blir det bedre en liten periode, enten om jeg pusser den ofte eller ikke. Hagla kostet meg ny litt under 3000, og vil det beste være å kjøpe ny, eller levere hagla inn til børsemaker, bruke litt penger og satse på at det blir bra igjen?
  12. Tenkte at det igjen er på tide med en harejakt-tråd. Vil høre historier, erfaringer, hunder, våpen, terreng og hvor dere jakter. Selv jakter jeg (og bor) helt øst i Trysil, et par mil unna svenskegrensa. Har en x-reg dunker som er 14 måneder om noen dager. Kjøpte han i fjor september da han var prikk 5 måneder. Baro er navnet på hunden, og han tok ut 6 harer fra først i oktober i fjor til siste jaktdagen i desember. Jaktet alene hele høst, bortsett fra siste dagen, og da er det vanskelig å få noe; må stå ganske akkurat der haren kommer. Jakter med en spansk sideligger i 16/70 (et must-kaliber på harejakt;) ). Er godt med hare i områdene rundt her, og en som har hytte ca 3 kilometer unna skjøt 22 harer, stort sett rundt om her.
  13. Jeg har god erfaring med Rottweils blypatroner. Brukte først bare 3-ere i magnum versjon 12/76, men hørte at en 52 grams ladning ikke fikk samme hastighet som en lettere patron i 70 mm og jeg godt kunne bruke haglnummer 4-5 i skogen, spesielt da jeg jaktet med bly som har relativt høy egenvekt. Jeg gjorde så. Lot 76mm bli igjen hjemme, og jeg fylte patronbeltet med 12/70 4-5 i 36 gram. Det var ikke store forskjellen jeg merket i åpent landskap, men i skogtrange grantapper følte jeg at det gikk fortere med lette patroner. Og fuglen datt i smellen da jeg brukte nr. 5. Bestefar fortalte at han skjøt en tiur med nr. 7 en gang, men den trykka ganske bra, og skuddet smalt på ca 13-15 meter. Så jeg vil påstå at men ikke trenger større haglstørrelse enn 4-5. Skremmer du opp ryper som du prøver å finne igjen, så la skogsfuglpatronene fortsatt ligge i hagla – lader du med nr. 7 og støkker opp en tiur på 20-25 meter ender det mest sannsynlig med skadeskyting. Det kan også være at det går omvendt; jeg jaktet i rypeterreng, hadde nr. 6 og 7 i hagla. Så skremte jeg opp en tiur som fløy ned i skogen. Ryper hadde jeg ikke sett på hele turen, så jeg la i to 4-ere. Og bikkja tok stand i et tett skogholt, og avanserte hit og dit. Jeg var kanonsikker på at dette var den tiuren jeg hadde støkka for bare en time tilbake. Men der lettet et rypekull på minst 6 fugler (jeg fikk ikke telt, men var noe slikt). Jeg klemte i vei et skudd på en som fløy litt til venstre. Og fikk den! Så jeg ser på 4-er som en allroundpatron som kan brukes til det meste!
  14. SimonMoen

    Baikal MP27M1C

    Hei! Jeg kjøpte for snart ett år siden ei hagle til bror min; Baikal MP27M1C. Jeg har bare et spørsmål: tåler den stålhagl? Nå som blyforbudet blir opphevet er vel stål uaktuelt mange steder, men på andejakt blir bly ulovlig. Jeg har noen kompiser som har Baikalhagler, og her er svaret fra dem litt ymse; at det går, at det ikke går, at det går kun med leirdueammo. Bror min har jaktet mye skogsfugl, men da kun med bismuth og tungsten. Noen som har erfaring med stål i ny Baikal?
  15. SimonMoen

    baikal mp27m1c

    Kanskje sent svar, men bedre sebt enn aldri. Kjøpte helt klin lik hagle til brutter'n i april for snart et år siden. Har selv jaktet en god del med den, og skutt mye på leirduer. Har ikke noe annet å si enn at hagla er er helt kanon, og brutter'n er også storfornøyd. Hagla ble levert med tre stk. utskiftbare choker, 1/4, 1/2 og 1/1, enkelt avtrekker med løpsvelger, automatisk sikring og ekstraktor (brutter'n hater ejector, noe som jeg skjønner godt!!). Kaliberet er 12/76, men kan i begynnelsen være vond å brekke etter å ha skutt med de tyngste 76mm magnumpatronene; har mer sans for 32-36 grams ladninger da disse får bedre fart. Selv jakter jeg med S/S hagle kaliber 16/70, - merket er Danok. Har ingen planer om å kvitte meg med hagla mi, men hvis jeg skulle for å kjøpe annen hagle hadde jeg helt klart gått for Baikal!!
  16. Jeg bruker Bismuth. Jeg kjøper hos G-Sport i Trysil, men har også fått en venn av meg til å kjøpe det hos XXL i Hamar. Jeg vet at mange sliter med å få ''lovlig'' ammo til kaliber 16, og siden det kan bli dyrt å bestille drar de heller over grensa og kjøper bly. Bly er også billigere, og hvis jeg hadde vært en dårlig skytter hadde jeg også gått for bly. Men det er jeg ikke (ikke for å skryte), og da blir det bra utbytte ut av dyre patroner og lite bom. Nå vet jeg ikke hvor du holder til, men leter du lenge nok finner du til slutt- eller du kan bestille, men det kan bli dyrt hvis man bare skal ha noen få pakker.
  17. Jeg har en ganske gammel hagle - S/S kaliber 16/70, så for min del går det mye i Bismuth nr. 4-6. Har skutt ganske mye fugl med de patronene denne høsten, og kan ikke annet si enn at jeg er storfornøyd. Ble først anbefalt sink/tinn, og jeg prøvde de på ryper, og det gikk slik bon-bob; selv om jeg følte jeg hadde hamret et godt treff, måtte jeg nesten alltid fyre på en oppfølgningsskudd. På skogsfugl funka tinn helt rævva, og endte med to treff på tiur men skadeskudd - og det på maks 20 meter! Bytta da til Bismuth, og har ikke hatt en skadeskyting siden, - det jeg skøt på falt rett ned som gråstein. Eneste minuset med patronene er at de er dyre, og en må nesten være millionær for å kjøpe to stk. esker med 25 patroner. Har også skutt hare med Bismuth nr 6 på ca. 40 meter, og den datt den også! Terningkast 5 til Bismuth, det som trekker ned er prisen!!
  18. Hei! Jeg har lenge vært med på harejakt med finskstøver, en jakt jeg synes var veldig spennende og ikke mist trivelig. Sannelig en opplevelse å se hunden i arbeid, og det å høre en klingende harelos i skogen mens vi satt ved siden av et kaffebål og en stekepanne med fresende flesk er noe jeg ikke ville bytte ut med noe annet i hele vie verden. Jeg har nå bestemt meg for å kjøpe en harehund, men for og ‘’ta vare på’’ de norske rasene vil jeg gå til anskaffelse av en dunker. Jeg har aldri hatt hund, selv om jeg har hatt en bestefar jeg jaktet mye med - da med gordonsetter i skogsfuglskogen. Men jeg har kompiser med harehund, alle unntatt en har finskstøver, - og den ene har dunker. Senest i dag var jeg med og jaktet med han og dunkeren, og det resulterte med en hare på meg og to på han. Dunkeren hans er to år, men jobber på som en helt i skogen. Det jeg lurer på er hvilke tiltak jeg som valpeeier skal gjøre for å få en god harehund? Ta den med ut i skogen med en gang den er kommet i hus, eller vente i noen uker? Kompisen min ventet i nesten to måneder før han tok hunden i skogen der han visste det var hare. Som sagt har jeg ingen erfaring med trening av ung harehund, så her hadde det vært med fint med tips og råd i fleng!
×
×
  • Create New...