Jump to content

KanLiteVetMindre

Members
  • Posts

    10
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by KanLiteVetMindre

  1. Nå er det dessverre halvauto hagle det er snakk om. En telefon til lokalt våpenkontor sa de godkjente åpne søknader kjøp hos privatpersoner, så helt firkantet er det ikke. Jeg tipper det kan være litt personavhengig med hvem som behandler søknaden i og med at jeg skal søke på første våpen, men det er jo ikke noe verre enn å prøve.
  2. Nå har jeg hatt vett til å lese bak på blankettene, og der står det at jeg må fylle ut fabrikkmerke, modellbetegnelse og nummer i tillegg til våpents art og kaliber, om jeg kjøper hos andre enn autorisert våpenforhandler. Forstår jeg det da riktig at om man kjøper privat, så må man alltid levere en ny søknad, siden man jo naturlig ikke kan vite nummeret på våpnet selv om man f.eks har funnet den eksakte modellen man har i tankene.
  3. Jeg skal kjøpe meg en hagle (fugl og rådyr), en lett rifle (rådyr og småvilt) og med tiden en tyngre rifle (storvilt, posteringsjakt). I første omgang er det nok bare snakk om hagle til fugl og rådyr, men etter det jeg har forstått, koster det det samme å søke på ett og ti våpen? Er det da en uting å søke på 5-6 våpen for å dekke opp kombinasjoner av kalibre og automatikk, eller kommer den bare i retur?
  4. Jøss. Selv som våpenløs fersking ser jo dette ut som en helt rå mulighet for alle som har lyst til å trene og konkurrere på lang hold.
  5. Skulle bare sjekke om noen leste det jeg skrev Våpengarderoben? Er det selve våpenskapet som menes, eller det i forhold til begrensinger på hvor mange våpen man kan/bør ha? 3 store er? 30-60, 6.5x55 og .308? Jeg ser det kalibre som går mye igjen i kundeaviser fra bla xxl. Hehe, har jalla på luftgeværet. Skyter mye mer presist og raskt med jernsiktene.
  6. Nå hadde jeg ikke tenkt meg på stangskyting (bmx), noe som krever halvautomat(el.motor), dra på Landskytterstevnet (NM landevei) eller sånne ting da Overført til syklling, så har vi noe vi kaller stisykler, som man fint kan bruke på grusveier, i skauen, på fjellet, en tur i Hafjell osv. Det er bare snakk om å sette på rett hjul og kanskje styre til rett bruk. Eller man har sykkelkross-sykler som ikke er nevneverdig treigere på asfalt enn en landeveissykkel men som tåler å brukes på enklere stier. Det ser kanskje ikke så åpenbart ut, men for en litt utrent person går en landeveissykkel bare bittelitt fortere på asfalt enn en terrengsykkel. Når man får litt krutt i beina og ting går fortere blir, forskjellene større. Det er vel sånn jeg må se på riflevalg også. Jeg må begynne med en som gjør det meste greit, sånn som de 10.000 terrengsyklene man får på Gmax eller XXL. En sånn en har man alltid bruk for. Så får jeg heller gjøre som med sykkel og kjøpe mer spesialisert utstyr etterhvert som lysten og mulighetene viser seg. Det var en haug med forslag i tråden, men jeg har rett og slett ikke kunnskap nok til å kunne avgjøre basert på kaliber eller modell. Jeg må lese meg opp og få tafset på det som er mulig. * Sauer 202 (som en kjekk kar har tilbudt seg å la meg få kikke litt på) * En eller annen scout aktig sak. * Steyr .338LM til harejakt * Finne ut hva systemvåpen er, og om hvor mye man kan bytte ut uten å måtte søke på nytt. * Lese meg opp på kalibre, fordeler og ulemper. Jeg tipper det er forskjeller i hvor mye krutt de tar, hva slags kuler man kan putte i osv. Det er jo mye greier som skjer både inne i rifla når man trekker av og når kula er ute i friluft som jeg ikke har filla peiling på, men jeg regner med det kryr av nerding rundt. * Vurdere å gå lavbudsjett for å realitetsorientere lysten og bruksmengden før man hiver seg inn i enda en dyr hobby. * Finne ut om det er noe jeg absolutt bør holde meg unna (slik som f.eks Biltema terrengsykler. Man blir bare forbannet av å bruke det til terrengsykling)
  7. Det er vel rimelig å tro at det løsnes fryktelig mange flere skudd på bane og trening enn på jakt. I og med jeg ikke bor i jaktterreng (dvs jeg gjør jo egentlig det, men kvotene pleier å være fylt timer etter starten på jakten), blir det mer "prosjektjakt" enn jakt som stor del av friluftslivet. Opplevelse og matauk. Blinkskyting har jeg flere anlegg for i kommunen, selv om ingen av de er på lange hold. Men fine treningsmuligheter og rikelig med utfordringer for mitt nivå. Jaktfelt ser jeg jo at det kryr av utover vinteren, og med sykkelsesongen i dvale på den tiden, har jeg massevis av tid til å drive med dette. Så da får jeg testet på litt hold også. Men slik jeg ser konkurransereglene er det vel utelukket med tunge rifler laget primært for å ligge å skyte med støtte både foran og bak. Selv om sånn skyting ser utrolig artig ut.
  8. Ahh, Fredrikstad. Men jeg er veldig mobil når det gjelder å prøve utstyr eller bli med på aktiviteter. Man er nesten nødt til det når man driver med terrengsykling
  9. Den lignet ikke mye på våpnene som brukes nede på skytebanen i nabolaget. Der går det mer i plank og "Denne er utskjært med neglene til oldefaren til Jordmor Matja". Men de gamle knektene med skyter jo midt i blinken hele tiden selv om det knaser når de går ned på knestående og de har skjælvehender så fort de setter fra seg børsa. Ungene var der nede å skjøt en periode for et par år siden, men det var da bare jernsikter og runde blinker. Men når jeg hører smellene derifra, høres det ut som det er mye forskjellig det skytes med. Jeg får stikke ned å se og prate litt. Når det gjelder kaliber og utførelse er det vel nesten umulig å finne det man vil ha uten å prøve selv? Det er vel det som høres mest fornuftig ut, men jeg er litt usikker på hvor mange som er hypp på å putte rifla si i hendene på en som dukker opp med 20 år gammel støvete jegerprøvelapp
  10. Jeg har muligheten til å bli med på noen jaktturer gjennom årene, men verken lyst eller tilgjenglig tid har vært nødvendig stor nok. Nå har dette endret seg, og i tillegg til selve jaktturen har interessen for matauk og selve skytingen en viss kløe. Men det er jo endel ting som skal falle på plass før man sitter hjemme med steika i ovnen og en god følelse av å gjennomført en effektiv og trygg felling. Jeg har én stor betenkelighet med å drive med jakt, og det er å ikke klare å kjenne igjen en skuddsituasjon hvor risikoen for skadeskyting er for stor. Jeg må få trent og opparbeide meg tilstrekkelig evner og selvtillitt før jeg vil våge å løsne skudd mot vilt. På toppen av dette har jeg hatt det fantastisk moro de gangene jeg har skutt på blink eller leirduer, og jeg synes hele opplegget med å skyte på blink på lange avstander ser fryktelig moro ut. Koblingen med teknikk, fysikk, konsentrasjon, nøyaktighet og det å fokusere på kvalitet fremfor kvantitet i antall løsnede skudd er noe som fascinerer. Men spørsmålet er jo hvor jeg skal starte? Det jeg har hatt av innbefattelse med skyting er: * Førstegangstjenste (Stort sett AG3, men litt MG, Glock, 12.7 og M72 også) * Jegerprøve (Salongrifle og hagle) * Et par firmagreier med leirduer (som gikk veldig bra ) * Østeuropeisk ferieadspredelse (pumpehagle, Uzi, Ak-47, glock, M16) * Haugevis av skudd med ok luftgevær på papir og selvanvisere (og kretskort). Jeg bryr meg lite om finish og merkenavn. Derimot bryr jeg meg fryktelig mye om at stokk og skjefte passer meg. Om rekyl plager meg aner jeg ikke, og jeg vet ikke helt hvordan boltriflene er i forhold til de automatriflene jeg har prøvd. Om ammunisjonskost er et issue, kan jeg godt lade selv. Det gjør meg ingenting å bruke litt penger på en hobby hvis jeg ser et fornuftig forhold mellom tid og moro delt på penger. Det går jo noen 10k i året på sykling f.eks. Så, går det å få én rifle til meg som passer til jakt, baneskyting, feltskyting og tre-fire runder i året på langholdsbaner med stålplater? Kanskje like greit å begynne med en Mauser til 1500,- og se om jeg får til presis skyting med den før jeg setter igang med noe mer. Klarer jeg ikke å skyte så presist som jeg vil, skal jeg hvertfall ikke på jakt, og jeg tipper blinkskyting ikke blir særlig moro heller.
×
×
  • Create New...