Jump to content

BrageH

Members
  • Posts

    18
  • Joined

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

BrageH's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter

Recent Badges

10

Reputation

  1. Nå har det ordnet seg med Tiur- og Orrfuglvinger. Mangler fremdeles Jerpe og hjorteklover. Mvh Brage
  2. Har en 40 år gammel S 685 som er komplett med skinn "koffert". Kona bruker denne og den er egentlig finere og av bedre kvalitet enn min Silver Pigeon 12/76 fra 2010. Vi vil helst beholde hagla tross blyforbudet. Den holder sikkert i 40 år til. Spørsmålet er om den kan skyte stål? Den har 1/4 og 3/4 fast trangboring. Den brukes til skogsfugl og and. Hvis den ikke kan brukes til stål, kan den da borres opp? Tips til stålammo eller alternativer mottas gjerne. Mvh Brage
  3. Hei! Skal prege en 3 mnd gammel kleiner valp på skogsfugl. Er det noen som har vinger av skogsfugl liggende? Må være i Osloområdet. Trenger også klover av hjort. Mvh Brage
  4. Miljødirektoratet skriver dette på hjortevilt portalen: "Valdets vedtekter og grunneiers rettigheter Alle jaktrettshavere i et vald som får tildelt kvotefri jakt, kan felle et valgfritt antall hjortekalver på egen eiendom. Jaktrettshaver kan felle hjortekalv på egen eiendom uavhengig av valdets vedtekter. Vi anbefaler likevel at man enes i valdet om hvordan tillatelse til kvotefri jakt skal håndteres." https://www.hjortevilt.no/kvotefri-jakt-pa-hjortekalv/ Dette skapte endel forvirring og uenigheter der vi jaktet i 2022.
  5. Det står vel «ønsker» i e-posten, så første innlegg var mest riktig Ellers er det helt riktig at kommunene ikke nødvendigvis sitter på all info som ønskes, og da har de ingen plikt til å innhente denne. Poenget med mitt innlegg var at jeg synes sammenligningen med Nord-Korea var litt bom. Videre synes jeg at også jegere må finne seg i å bli tittet i kortene.
  6. Dette er vel uansett offentlig informasjon, jf. offentleglova, så politiet gjør ikke annet enn det enhver borger kan gjøre. Til og med henvendelsen til kommunene fra politiet er offentlig. Sånn sett er det ganske langt unna tilsvarende forhold i Nord-Korea, skulle jeg tro.
  7. Jeg er ikke ikke noe ekspert på dette feltet, så det er andre som kan dette bedre enn meg. Når det gjelder vavlo sitt spørsmål så spiller det ikke noen rolle at det ikke er en definisjon av «kunstig lys» i lovteksten. Hva «kunstig lys» er presiseres i forarbeide. Det er et spørsmål om lovgivningsreknikk og har ikke noe med innholdet i regelen å gjøre. I praksis betyr dette at det er ganske stor risiko for å bli dømt i en domstol hvis man bruker termisk i jaktøyemed. Når det gjelder Ellingskaptein sitt spørsmål så er forarbeidene en del av regelen. Regelen i viltloven må tolkes i lys av forarbeidene. I forarbeidene er også opplyst retikkel nevnt. Det er lovlig. Videre er det nok ikke slik at siden mange bruker termisk til jaktøyemed, så er det presedens for at det er lovlig. Det er jegerne som må tilpasse seg loven og ikke loven som tilpasser seg jegerne.
  8. Ble ikke dette avgjort i april 2021 da regjeringa godtok lovforslaget om at "kunstig lys" skulle være lovlig til villsvinjakt? I forarbeidene til lovendringen i viltloven § 20 er "kunstig lys" avklart fordi omfanget tidligere var uklart. I forarbeidene står blant annet at: "4.2 Begrepet kunstig lys Fordi departementet nå fremmer et mer begrenset forslag til lovendring enn forslaget som ble sendt på høring, foreslår departementet i denne omgang ikke å ta inn en konkret definisjon av begrepet kunstig lys i loven. Departementet erkjenner at rettskildebildet har vært noe uklart når det kommer til hvordan ny teknologi skal vurderes opp mot forbudet mot bruk av kunstig lys i jaktøyemed. Forslaget om et nytt unntak fra forbudet i forbindelse med jakt på villsvin gjør det aktuelt å avklare hva som etter viltloven skal anses som kunstig lys. Departementet har også merket seg at mange høringsinstanser har etterlyst en tydeliggjøring av hva som er kunstig lys også i andre sammenhenger. Departementet vil derfor knytte noen kommentarer til begrepet kunstig lys i jaktøyemed. I høringsnotatet ble det vist til behovet for å avklare begrepsbruken, blant annet som følge av den teknologiske utviklingen og særlig bruk av nattoptikk. Departementet mener at begrepet kunstig lys må tolkes i lys av samfunnsutviklingen. Departementet legger til grunn at kunstig lys er lys som ikke stammer fra naturen i form av direkte og indirekte lys fra solen eller månen. Kunstig lys kan være synlig lys i form av ildslys, for eksempel lys fra fakler og bål. Det kan være elektrisk lys, for eksempel lys fra lommelykt, hodelykt eller en lommelyktlignende lyskaster som monteres på våpenet. Det omfatter også lys som stammer fra en kjemisk reaksjon, for eksempel lysstaver eller lignende. Kunstig lys omfatter også all form for nattoptikk. Med nattoptikk menes fosforbaserte eller elektroniske restlysforsterkere med eller uten infrarød lyskilde og enheter som omformer varmestråler til synlige bilder i såkalte termiske kikkerter eller siktemidler. Bruk av nattoptikk som håndholdte kikkerter likestilles med siktemidler på våpenet, så lenge bruken er «i jaktøyemed»." Etter dette er det vanskelig å argumentere med at termiske hjelpemidler ikke er "kunstig lys". Når det gjelder begrepet "jaktøyemed" så skal det forståes som "både den forutgående observasjonen og lokaliseringen av viltet, selve fellingen/påskytingen, den etterfølgende lokaliseringen av det påskutte viltet og et eventuelt ettersøk i regi av jeger eller jaktlag." For meg ser det dermed ut som om viltloven§ 20 ganske klart forbyr bruk av termiske hjelpemidler til jakt.
  9. BrageH

    Våpenolje vinter

    Tusen takk til tussehaugen og Gundersen for gode råd. Omega 66 grease var dyrt, men verd pengene. Superfet til svært lave temperaturer! Når det gjelder våpenolje så blir det mer tørrpussing der det er mulig. Schel-tec fungerte forøvrig finfint. Takk for hjelpen!
  10. Hei, Noe av mekanikken på rifla og kikkerten blir tregt når gradestokken kryper ned mot -10 grader. Det samme gjelder mekanikk på båten jeg bruker til og fra jakt. Er det noen som har noen tips om hvilke våpenolje og marinefett som er gode på vinteren? Finnes det noe typebetegnelse eller liknende som indikerer at produktet tåler godt med minusgrader? Takk for svar Mvh Brage
  11. For det meste CCI standard (40 gr/1070fps). Går bra og samler som regel greit på 5 kroning på 70 meter. Skal blant annet prøve Stinger og Eley Sub hollow i nye løpet. Demper er A-tec.
  12. Takk for tips! Skal måle kulehastigheten. Og teste litt forskjellig ammo og eventuell forskjell i presisjon på de to løpene. Antagelig er det liten forskjell. Sendet deg PM når et av løpene er klare til salg. Er komplette 22lr kit.
  13. Godt spørsmål. Det gamle er kappet ca 7 cm (kjøpt brukt) og det nye er ukappet. I løpet av høsten skal jeg teste litt rundt hva som gir optimal kulehastighet, lengde på løp og samtidig være sub sonic. Nå jakter jeg ender og etterhvert duer på opp mot 70-80 m med 22lr løpet. Det fungerer fint og de blir liggende med ett skudd, men jeg synes det bråker for mye til å være sub sonic. På lengre hold og til gås bruker jeg 6.5 løpet. Jakter bare fugl. Så nytt 22lr løp er kjøpt inn for å sikre at jeg får mest mulig ut av kaliberet. Etterhvert skal jeg selge det ene 22 lr løpet. Trenger ikke to.
  14. Ja, nettopp. Begynner å lure på om mitt gamle 22lr løp tilfeldigvis gikk med samme montasje og kikkert som 6.5 løpet. Det er i såfall et godt argument for å beholde det gamle 22lr løpet og selge det nye. Når det er sagt så får jeg høre med en børsemaker om hva det koster med tilpassing av nytt løp. Skulle gjerne hatt navnet på en børsemaker med erfaring fra tidligere justeringer. Send gjerne PM om dere kjenner noen. Takk for gode råd og innspill!
  15. Det er riktig at treffpunktet er forskjellig, men det ble løst ved å skyte inn med 6.5 løpet. Deretter null stilte jeg sikte,også skøyt jeg inn med 22lr løpt. Merket meg hvor mange klikke det ble i hver akse. Så når 6.5 løpet er på igjen klikker jeg kikker tilbake til 0. Det fungerte fint for meg, men er det noe jeg har oversett tar jeg gjerne imot råd!
×
×
  • Create New...