Jump to content

etho

Members
  • Posts

    39
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by etho

  1. Det er både enkeltpersoner og organisasjoner der ute som jobber for et totalforbud mot bly. Om de vil klare å få dette til er et mer åpent spørsmål. Vi som bruker naturen til å høste fra kan gjøre vårt ved å følge de begrensningene som vil være mot bly, altså ikke bruke blyhagl i våtmarksområder og på skytebanen, slik at vi slipper de negative avisoppslagene som vil komme ved et brudd på reglene. Samtidig så blir det nok fremover enda viktigere med sterke interesseorganisasjoner som kan drive aktiv lobbyvirksomhet opp mot storting og regjering slik at vi (og våre etterkommere) også om 50 og 100 år kan høste av naturen, og at ikke ekstremvernerne får gjennomslag for sine mest ekstreme forslag.
  2. Dette ville jeg ha sørget for å få skriftlig da det etter våpenforskriftens paragraf 79 står: Det er ikke tillatt å oppbevare registreringspliktige skytevåpen i ubebodd hytte, hus eller lignende. Plutselig er det en annen saksbehandler som kommer på kontroll og du risikerer å miste våpnene. Tidligere var det i forskriften åpning for å kun ta med vital del, men det ble fjernet under en av oppdateringene til Stortinget.
  3. Er ikke hjemme så får ikke dobbeltsjekka, men om ikke husken er helt ute så var det 1:12.
  4. Min erfaring med røssler titan er bare positiv etter litt over ett år. Var litt trøbbel med å få 223 sluttstykket til å kaste ut hylsene, men det fiksa børsemakern med å bytte ut kloa da den var feil. Etter det har den fungert upåklagelig. Våpenet er vesentlig mer stabilt enn det jeg klarer å utnytte, men med skikkelig anlegg og stabile forhold samler jeg 5 skudd på to lapper. En bedre skytter vil nok samle enda bedre. En annen fordel for meg er at treffpunktet på de ulike ladningene jeg bruker på 223 varierer med ca 2cm på 100m, så jeg slipper å skru på siktet ved skifte mellom rev- og annet småviltjakt. På 30.06 så er treffpunktet likt mellom jaktmatch og 180gr oryx så der slipper jeg også å tenke på å justere siktet. Variasjon på kruttladningene på oryx'en på 4gr ga tilnærmet samme treffpunkt men trolig noe ulik hastighet (kronografen streika under testinga). Så jeg er fornøyd så langt iallefall.
  5. En ting som ofte glemmes av både debattanter og andre i disse diskusjonene er at det nok finnes noen tobeinete ulver der ute. Altså mennesker som tar seg en "nistesau" eller ti (gjelder forsåvidt også rein). Og det er nok også ganske vanlig dersom man kjører på en å ikke rapportere dette inn, noen hiver den nok fort i bagasjen slik at ingen finner ut av det. Allikevel tror jeg nok at det er ett visst overrapporteringsnivå på rovdyrskadene, men dette er nok også en ønsket situasjon fra myndighetene. Ved å ikke kreve full bevisbyrden på alle dyrene, så sikrer myndighetene seg mot en del av ulovlige fellinger av rovdyr, siden det er en "fordel" å ha noen rovdyr i beiteområdet. Ingen rovdyr gir jo ingen erstatning, og dermed mindre penger for de dyrene som blir borte.
  6. Røssler titan har både .223, og .308. Jeg har den i 223 og 30.06, må bytte sluttstykke og magasin samtidig med pipa, samt skyte inn på nytt. Vil tro at de fleste system våpen har begge disse kaliberne siden de er veldig vanlige.
  7. Fres opp tennhettelommene da vel. Er jo litt jobb, men etter en runde funker det som bare rakkern. Hadde nemlig samme problemet selv, men etter å ha fresa opp lommene var problemet borte.
  8. De som er i forsvaret (les HV) og har AG3 som tjenestevåpen samt godkjenning fra sin sjef kan bruke AG'n på sivile baner til trening og stevner hvor det er lov med militær deltagelse (som stangskyting etc i DFS).
  9. Sjekk ut lovdata.no. Der står det klart i paragraf 29 i våpenloven § 29: Ingen må overdra eller overlate skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon til person under 18 år uten særskilt samtykke fra vedkommende politimester. Slikt samtykke kan ikke gis når vedkommende er under 16 år. Bestemmelsen i første ledd er ikke til hinder for at slike gjenstander, uten særskilt samtykke fra vedkommende politimester, overlates person under 18 år til kortvarig bruk under forsvarlig tilsyn, forutsatt at foreldrene eller den som har omsorgen for vedkommende samtykker i det. Bestemmelsen i første ledd er heller ikke til hinder for at slik person under 18 år i egenskap av ansatt gis befatning med skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon, når de etter omstendighetene rimelige forsiktighetsregler blir iakttatt. Så du må nok søke politiet om lov dersom du skal gå alene.
  10. Hare er det vel kun rifle/haglejakt, på rype kan du legge til snarefangst i noen områder. På kråkefugl, rev, mink etc så har du i tillegg til jakt med våpen også mulighet til å bruke feller.
  11. Den artikkelen er fra 1993 og omhandler de gamle reglene. Energikravet er fjernet i den gjeldende forskrift (forskrift om utøvelse av jakt og fangst) på småvilt og det er kun krav om at kaliberet er egnet for dyret det jaktes på. Det er dermed hva jegeren selv mener er kraftig nok til å gi en human jakt som er tillatt, men gjennom de gamle reglene så kan man få en viss formening om hva departementet har ment at er nødvendig.
  12. Nettsidene til politet. (Politi.no)
  13. Dette er i henhold til nye retningslinjer fra 1juni iår. Skal være slik i hele landet.
  14. Du kan få dispansasjon fra 18årskravet, men en av foreldrene dine må signere på at du får lov til å få dispansasjon av dem, og at de tar ansvar for at våpnet oppbevares etter reglene. Dette står det om i våpenlovens paragraf 7.
  15. Lokkjakt og ellers bare ha rifla klar i sofa'n. Mikkel lusker 50m fra stuevinduet, så det er like greit å blåse i åte her. Mye skabb for tida, så det er best å få skutt så mange som mulig. Blir bedre både for rev og annet småvilt da.
  16. Det har vært i noen kommuner, men tror det er dårlig med det nå. Det var enkelte som ble mistenkt for å skyte reven i en kommune uten skuddpremie og levere den inn i kommuner med skuddpremie. Jeg holder bare oversikt over mitt nærområde, og selv det utgjør over 100km i alle retninger så er det ingen skuddpremie på de plassene.
  17. Her jeg bor må det løses jaktkort også for rev. Enten så kan man kjøpe vanlig småviltkort, eller kun for små rovvilt. Små rovvilt koster hele 80,- for sesongkort, og gjelder nesten hele fylket. Og siden fylket er Finnmark så er det nok areal å ta av.
  18. Hagla er nok lagd for å vare vesentlig mer enn to år, så dermed har du etter kjøpsloven reklamasjonsrett i fem år. Eneste er pussinga på magasinet, men da må de sannsynliggjøre at dette har hatt innvirkning på feilen. Et eksempel der ville jo ha vært dersom magasinet ikke fungerte etter at du tok fjøra ut og satt det sammen igjen, da hadde du nok måtte dekke alt selv. Tror nok du har mulighet for å få det fiksa, men det kan være du må krangle litt. Og ta med loven så de ser hva som står der.
  19. Fra g&p i Danmark tok det seks dager fra bestilling på nettet og til de svarte og fakturaen kom i mailboksen. Den ble betalt 7april, og så ble det stille. Men endelig idag kom hentelappen i posten. Tror det blir sen kveld imorra når jeg får hentet den ja. Det heter at den som venter på noe godt venter ei forgjeves, men syns det tok litt vel lang tid.
  20. Dersom man ser på våpenforskriftens paragraf 22 så står det: § 22.Erverv av pipe og glidestykke Hos autorisert våpenhandler kan innehaver av våpenkort uten politimesterens tillatelse erverve geværpipe, revolverpipe og pistolpipe kamret for samme kaliber som den som skal skiftes ut, mot å fremvise våpenkort og legitimasjon. Forhandleren skal i tillegg til de opplysninger som er nevnt i § 40, også protokollføre våpenkortets nummer og utstedende myndighet. Dersom våpeneier beholder gammel pipe, skal dette noteres i forhandlerens protokoll, og ny pipe registreres hos politiet etter melding fra forhandler. Ved distansesalg skal kopi av våpenkort og legitimasjon vedlegges bestillingen, og forsendelsen skal skje som rekommandert post. Det er forbudt uten politiets tillatelse å eie eller inneha glidestykket (sleiden eller tilsvarende) til hel- og halvautomatiske pistoler. Dermed så er det vel den pipa som skal skiftes ut som kan kjøpes uten å søke, pipe til andre våpen er vel fortsatt søknadspliktige (selv om jeg personlig ikke helt ser grunnen til det). Nå er det nok bare en formalitet å få godkjent et ekstra løp til andre våpen man har, både om man har samme kaliberet på andre våpen eller ikke. Koster rett nok et kvart rettsgebyr, men det er nok ikke den kostnaden som dreper økonomien. Men det enkleste er vel å sende en mail til sitt våpenkontor for å få et skikkelig svar på hva de mener (det er jo tross alt de som kan gi oss trøbbel dersom ikke alt gjøres etter boka). mvh ET
  21. Du viser våpenkortet og legetimasjon, kvitter deg med litt penger og går hjem med løpet. Så kommer det et kort i posten ettehvert som forhandler får sendt inn papirer til politiet. Søknad er ikke lenger nødvendig så lenge det er samme kaliber som du har fra før. mvh ET
  22. Mest sannsynlig så må du være medlem i skytterlaget for å få bruke banen utenom oppsatte treninger, men dette får du vite når du kontakter lederen av skytterlaget. Også om det er andre krav som ikke skyting etter et visst klokkeslett, evt alder etc. Nå vet jeg ikke hvor du holder til, men dersom du holder til på landet er det nok mer trolig å få lov enn dersom du bor i byen. Dette siden våpen er mer eller mindre ansett som et verktøy på landet og noe farlige greier i byen. mvh ET
  23. Som første hagle ville jeg tatt den som passer best, uavhengig av om det er en halvautomat, sideligger, o/u, eller enkeltløper. Har selv sideligger og enkeltløper (begge er arvegods), og ser fordeler med begge. Har skutt med hagle som ikke passet helt og den sparka nesten skuldra mi av ledd (den det er vel nesten 30 år sia). Rekylen er ikke ille i hagler når den sitter rett i skuldra. Dersom jeg hadde kjøp ny idag ville jeg nok primært ha sett etter en o/u, rett å slett for at jeg liker enkeltheten i brekkvåpen. Halvautomater har mer som kan gå i biter, og på jakt er det kun muligheter for å bruke to patroner uansett. Dermed faller mye av vitsen med halvautomater og pumpehagler bort etter mitt syn, men til leirduer kan det jo være et poeng. Summa summarum så er det vel du som skal ha våpenet og leve med det, så det faller til hva DU liker best, men som sagt så pass på at den enten passer til deg eller at den kan tilpasses deg. mvh ET
  24. Jeg bruker .22 demper til 17HMR etter anbefaling fra børsemaker. Har ikke merka noe til dårlig presisjon så langt. Med skikkelig støtte ligger hullene helt tett i skiva, 5 skudd på 100m dekkes med en lapp i vindstille, er ikke det jeg kaller dårlig presisjon (og ikke ser jeg helt at det kan bli mye bedre heller). Jeg har riktignok ikke den presisjonen når ikke alt er optimalt, men det er vel det at jeg er ikke en veldig dyktig skytter. Men moro er det lell.
  25. pluss en lett småviltrifle til hare etc, og en kort hundeførerbørse. oisann der var vi oppe i ni våpen allerede. mvh ET
×
×
  • Create New...