Jump to content

TEL

Members
  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

TEL's Achievements

Newbie

Newbie (1/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Jeg har nå skutt i mer eller mindre 48 år, men blir aldri for gammel til å finne på nye ting å undres over. Noen ganger blir det bare for dumt, som da jeg forsøkte å åpne magasinbunnen på en mauser 98 mekanisme ved å trykke inn sperreknappen og skyve magasinbunnen framover. Det hjalp ikke, selv ikke med hjelp av flat skrutrekker som brekkstang, så jeg gav opp, men gav ikke opp å undres over hvor feilen lå. Den lå i hodet. Det tok to sesonger før jeg fant på å skyve magasinbunnen BAKOVER, og det på tross av at jeg har skutt mauser siden jeg var 15. Å skamme seg viser i hvert fall til skamvett... Nå er det noe annet jeg undrer på, og det er mellom hvor på kulehullene man formelt måler den eksakte samlingen som eksempel for egenspredningen i en skuddserie. Er det mellom kulehullenes midte, mellom ytterpunktene eller mellom innerpunktene?
  2. Du må være mannen som kan svare på noe jeg har fundert på en stund! Vil det være mulig å ta en 98K ombygd til 7,62x51 mm av det norske forsvaret og bore opp dette løpet til (originale) 7,92x57 mm? For meg høres det alt for lettvint ut å skulle kunne bringe våpenet tilbake til "originaltilstanden" (minus "HÆR" stemplingen) på en så enkel måte, men går det altså an, og har du tips om hvem som eventuelt kunne gjøre best jobb med dette?
  3. Våpenet er jo ytre sett meget pent selv om det selvsagt aldri er eller kan bli "historisk korrekt". Det viktigste er vel uansett det man selv kjenner for prosjektet? Går det kanskje å vende denne montasjens øvre del slik at kikkerten blir sideforskjøvet til venstre for våpenets senterlinje og du dermed kan bruke original sikring og ladeklips? Du får da sikte med venstre øye, noe som er en ren tilvenningssak. Ellers får du kjøpt god reproduksjon av reim samt andre deler til 98K hos zib Militaria!
  4. Jeg ville først ha demontert hele våpenet ned til siste skrue og detalj. Metalldelene kan med fordel kokes i rent vann ispedd eksempelvis litt Zalo. Stokken ville jeg ha behandlet først med dampbad ("stiming") for å rengjøre og rette ut småbulker i treverket. Lett overflatepuss med sandpapir 400" for å ta "reist" ved kan påregnes etter tørking. Deretter et par omganger med rå linolje tynt iblandet terpentin gnidd inn med eks. fille både til ytterligere rengjøring og impregnering. Avslutt med ublandet linolje til stokken virker mettet. Metalldelene bør få et overtrekk av moderne våpenolje etter at alt vann garantert er fordampet. Siden våpenet er i 30-06 er det jo langt fra originalt, hærmerket og med utfresing over kammeret for lengere patroner enn originale 7,92 som det er. Det finnes reproduksjoner av gammel militær optikk, eksempelvis hos zib militaria, men den ballistiske kammen i optikken stemmer overhode ikke med 30-06. Det kan også finnes gamle sidemontasjer her og der hos børsemakere. Avtrekkeren som vanligvis er treg kan finjusteres ved forsiktig å slipe ned den fremre avtrekkerhaken, men husk at dette er finmekanisk arbeide for hånd!
×
×
  • Create New...