Jump to content

Balder1979

Members
 • Content Count

  31
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Balder1979

 1. Takk for svar. Mistenkte også det var vanskelig å lade bort treffpunktendringen. Men jeg skal teste litt forskjellig ammunisjon for å se om det iallefall kan reduseres.
 2. Det er en drilling ja. Relativt mye fra 1-2 skudd ja. Men ikke så mye "verre" på 3. skudd. Nei, få det bort tviler jeg på. Spørsmålet er om man får redusert det.
 3. Hei Søker råd hos noen som muligens kan ha vært borti liknende, eller iallefall har mer erfaring enn meg på dette. Status: Gikk til innkjøp av en ny Merkel 96K for to år siden. Skyter jeg raske skudd med rifleløpet med denne, kryper 2. skudd opp 8-10 cm. Tar jeg meg litt tid mellom skuddene samler den veldig godt. Det er selvsagt ikke vanlig med mange raske skudd med denne, men liker bedre at det går midt i uansett. Jeg skyter RWS ammom med 10,5 g kuler. Jeg har tidligere ladet en del til litt forskjellige kalibere, har alt av utstyr, men har lagt det litt "på hylla". Så var det en på skytebanen.som tipset meg om at man kunne bruke tregere krutt, i håp om å få mindre varme i pipa. Muligens også i kombinasjon med lettere kuler. Børsa brukes til rådyrjakt, men må ha muligheten til å skyte hjort også. Er det noen som har tips/ erfaring ift om hjemmelading kan gi mindre "kryp"? Om noen har, setter jeg pris på tips til både kuler, krutt og ladninger :-)
 4. Takk for svar folkens! Fyll gjerne på med rapporter ang skogsfugl. Rype har jeg "hørt" litt negative tilbakemelding på, men som alltid vil det være variasjoner fra område til område.
 5. Hei folkens Nå som båndtvangen er opphevet, er det noen som har foreløpige rapporter på skogsfuglbestanden i sør- og midtnorge?
 6. Jeg var i Gjerstad/Felle et par dager i forrige uke, med hund. Der var det også begredelig. De jegerne vi traff på meldte om det samme desverre.... Virker til at det er skralt lengst sør i landet!? Hedmark uken før derimot var bra!
 7. Takk for svar 308nm. Da er børsa i hus 😃 Jeg landet til slutt på en R8 pro Savanna justerbar kolbe, påmontert ev V6 2-12×50 og a tec demper. Har kun fått noen få testskudd, men så langt meget fornøyd med riggen. 😁😁
 8. Hei folkens. Har lest en del på tråden og ser at det er plenty med kompetanse og erfaringer her. Status er at Sakoen skal byttes ut. Sauer og Blaser er vurdert, men har landet så sistnevnte i R8. Etter all sannynlighet med en Zeiss V8 1,8-14×50. Men jeg skulle gjerne hatt noen innspill på meninger om R8pro x vs R8pro vs R8pro success. Succsess modellen er mest smak og behag ift stokken? Jeg syntes at siktet satt relativt høyt på denne med skinne. Det samme gjelder ift skinne vs ringmontasje? Ser noen mener at R8pro x har bedre avtrekk, men syntes det er tungvint å tømme magasinet på denne. Veldig takknemlig for alle råd og innspill!
 9. Hei Jan Og takk for tilbakemelding. Sveiobonden har jeg hørt litt om, men har ingen erfaring selv. Som du skriver er opplegget det viktigste, og at markene er gode selvsagt. At svina er vrange er nå så. Kun svinejakt dere var på da, ikke noe annet?
 10. Lærer stadig noe her jeg Ja, kikkertsikte gjør alt så mye enklere. Er så langt godt fornøyd med svingmontasje og S&B jeg har på toppen. 96k'en har som sikkert mange vet et skur som kan vippes over. Det til rifla og et halvmåne-skur (som sikkert noen har et navn på), til haglepipene. Jeg får legge meg i trening for å få flyt på de raske skuddene...... Rifla kommer trolig kun til å bli brukt med kikkert på.
 11. Slb; Takk for nyttig info. Da skal jeg ta en vurdering på dette. Jeg var ikke klar over at de er skutt inn på denne måten. Jeg har bare skutt med åpne siker på 50-60 m, men dette skal gi omtrent samme treffpunkt som ved 100m. Skuddene satt da 15-20 cm for høyt, så det skal da stemme relativt bra om jeg hadde holdt i underkant av svarten. Har alltid vært glad i å kunne holde "midt i" så litt uvant å måtte "tenke" før man trekker av....
 12. Hei folkens! Det er sikkert masse relevante tråder om dette, men jeg har søkt litt uten å finne "fersk" info. Jeg er lysten på å forsøke svinejakt i Sverige, for første gang. Kombinasjonsjakt, om det lar seg gjøre, med feks dovhjort kan også være aktuelt. Ser at det er flere som har vært borti useriøse utleiere/ aktuører, så jeg hadde satt stor pris på om noen kunne komme med forslag til anbefalte utleiere/ operatører, hvor dere vet det er godt med gris og opplegget er bra. Jeg (og noen jaktkompiser) kan også være intr i å hive oss på en større gruppe om andre skal avgårde. Kontaktinfo eller link til nettsider mottas med stor takk (fra jeger med abstinenser og aaaalt for lang ventetid i møte her til lands før jakta starter).....
 13. Det er selvsagt et alternativ å lodde på høyere korn. Men er det noen som har erfaring ift patronvalg osv og hvor mye dette kan påvirke treffpunkt? Samtidig gjelder det alle 3 løpene, så må vel tukle litt med siktet isteden. Noen som vet om det er kurrant å file ned siktet, istedenfor å lodde på kornet? Ikke så lyst på et langt korn som henger i kvist og kvast....
 14. Jeg har en 3,5 år gammel BFDB. Jager som en gal, gjerne i noen timer, men sliter også litt med "trangt" søk. Jeg merker at dette henger ltt sammen med formen til hunden, da han søker bedre på slutten av sesongen. Han slår lite ut om det ikke er noe fot, men om han går på fot drar han ut så langt som det er nødvendig for å ta ut dyret, så dette plager meg ikke. Jakter også i relativt små terreng, så jeg ønsker ikke at han skulle vært en "milsluker" i søkene, da vi fort ville fått los utenfor drevet, men noe bedre søk kunne jeg tenke meg. Jeg harforsøkt å sette meg ned å vente. Da kjeder han seg. Om jeg venter lenge nok, så kan han slå ut flere runder et stykke unna, men må gjerne "få han avgårde". Dette tar også såpass mye tid, at det er lite egnet når vi er flere på jakt. I hovedsak forsøker jeg å trekke rolig rundt i terrenget til han kommer på fot, så ordner han resten greit. Ulempen er at vi av og til går på dyr som blir støkket, og drar rasker ut av terrenget. Det er ikke mulig å kalle han inn fra los, med mindre han har holdt på 2-3 timer + og/ eller han er et stykke bak losdyret. Da kan det gå om jeg roper litt hardt på han. Jeg forsøker da å rose han veldig når han kommer, og gjerne slippe på nytt sted, slik at han ikke blir "straffet" når han kommer inn. Jeg har ut over dette ikke mange gode innspill....
 15. Det ville jeg ikke bekymret meg for..... Jakthunder merker nok muligens slitasjen litt mot slutten av karrieren, men om den er på jakt 2-3 ganger i uken så er vel ikke det veldig utenom det normale.
 16. Hei folkens. Tror jaggu jeg hiver meg på her.... Basset av type BFDB, (nr 2 i rekken, første var en BAN) har jeg hatt i 3,5 år. Forskjellene mellom disse to er større enn jeg forutså, da jaktlysten i Fauven er vesentlig større enn i BANen. Den har ikke noe imot loser på flere timer. Så, ang drillin. Etter å ha siklet på dette i lengre tid, spesielt på en Merkel 96k hos JogF i Asker, kbenyttet jeg anledningen når de nå skulle tømme butikken. Så langt strålende fornøyd, til tross for at jeg kun har skutt inn med siktemiddelet som er en S&B 1,5-6*$42 på en svingmontasje. Fikk også skutt rådyr på tampen rett før jul. Syntes så langt det virker meget bra. Børsa skal primært brukes til rådyrjakt, med hund. Testet også litt uten kikkert, men syntes den gikk høyt både med hagleløpa og rifla. Dette er selvsagt bare vane og trening, men noen som har erfart det samme? Eventuelt noen som har gjort noe med det? Jeg må skyte med kornet veldig lavt i skuret. Jakter i tett og kupert terreng, så det å gå uten kikkert kommer til å skje ganske ofte....
 17. Din beskrivelse passer også godt om min BFDB. Det kan til tider være litt irriterende, og selvfølgelig skulle man ønske at hundene hadde vett til å legge av akkurat når vi selv skulle ønske, avhengig avlosretnin, vær, klokkeslett, kommende selskapligheter m.m. Jeg har likevel slått meg til ro, og er egentlig ganske så fornøy! om man skal velge mellom for lite eller for mye jaktlyst er valget enkelt syntes jeg.....
 18. Hei! Jeg kan forsøke meg. Har tidligere vært eier av en BAN, jaktet relativt mye med Petit, og har nå en 2,5 år gammel Fauve. Har også jaktet litt med en annen Fauve. I hovedsak mye likt med disse rasene syntes jeg, men skal forsøke å holde meg til forskjellene, og ikke likheter og kvaliteter. Det er nok store individuelle forskjeller. Jeg har hørt av veldig mange at "Bassetene" er slow starters. Fauven jeg har nå startet å jage når han var 4-5 mnd, og det er mer enn tidlig nok. Det tok ikke mange losene før det gikk i 20-30 min, hvor første dyret ble skutt for han ved 6 mnd. Petitene jeg har jaktet med har vært flinke til å legge av hvis losen drar ut, eller om losen går en stund. Fauven gjør ikke det. Fungerer greit nå når han ikke er i toppform, men han har ikke noe imot å holde på noen timer. Vi hadde bl.a. et par loser rett før jul i fjor, hvor han holdt på i mange timer. Dette er vel den største forskjellen jeg har merket. Men har ikke jaktet med mange Fauver heller. Har også fått tilbakemelding på at Fauven kan være litt striere enn Petiten. Hvorvidt det faktisk er riktig vet jeg ikke. Min har foreløpig litt dårlig søk, uten at det er noe problem når bestanden er tett som den er der vi jakter. Meget spornøye, godt mål og tett losføring. Flink til å komme tilbake til uttak, når han da legger av.
 19. Ser forresten at det annonseres valper fra BFdB i nyeste utgaven av Jeger
 20. Du har veldig mye å glede deg til PederNes. Man har hund 12 mnd i året, og ikke 3 mnd. Som hund til å ha i hus er alle Basseter jeg har vært borti helt fantastiske! Om du har lyst til å hilse på en BFdB for å se litt på lynnet, er det bare å gi beskjed om du skal til Oslo traktene. Ellers er det bare å ønske lykke til!
 21. Bare hyggelig PederNes. Ser for øvrig at det ble en del skriveleifer i innlegget mitt, men det får stå til. Etter at BFdB jeg har nå begynte å dra på skikkelig på loslengden, begynte jeg å sjekke ut om dette var vanlig (som du skjønner litt manglende undersøkelser i forkant). Jeg har da fått indikasjon på at det for BFdB ikke er uvanlig med litt lengre lostider. Dette har kommet fra andre med lik hund, uten at jeg har funnet noe fakta på dette. Ellers er jeg enig med Cameron. Ikke nødvendigvis slik at man skal kjøpe valper av høyt premierte foreldre, men av foreldre som tidligere har fått valper som har blitt gode jegere. Som noen påpeker er det nok litt større risiko for å få en Basset som ikke blir jeger, enn en Drever. Likevel, av de jeg kjenner til har alle lyktes med sine Basseter. Det er nok lurt å ha fokus på valper av foreldre med mye jaktlyst. Jeg for min del syntes det er langt viktigere enn utstilling osv. Hvor i landet skal du jakte, og hvordan er bestanden?
 22. Jeg hadde før en BAN, som sporet fint uten lyd, til tross for at han var mest vant til å lose. Var godkjent ettersøkshund også. Han klarte likevel ikke å holde kjeft når vi kom helt innpå i ettersøk. Nå har jeg en BFdB. Han klarer IKKE å holde kjeft om det er nogenlunde ferske spor. Han gir gass så det holder. Han er for øvrig en del "løsere" enn BAN jeg hadde. Jeg vil likevel tro at man kan prege hundene noe vedr det du spør om, om man starter tidlig.
 23. Jeg skal ikke putte noen av disse i bås, men jeg kan skrive litt om de erfaringene jeg har med de Bassetene jeg har jaktet med. Jeg har tidligere hatt en BAN. Tidenes familiehund, mer er det ikke å si. God jaktlyst, med de første losene da han var 6 mnd. Godt søk, og en god egenskap til å legge av når losen gikk ut av terrenget. Normale lostider rundt 1,5 time, og de lengste opp til 3 timer. Så tilbake til uttaket. Veldig ærlig i losføring, dog "trang", spesielt med dårlig vitring og dyr som lå langt foran. Meget spornøye. Godkjent som ettersøkshund uten noe problemer med prøver. Ble skutt 60-80 rådyr for han, før han hadde sine siste loser i en alder av 12 år. Også jaktet en del med noen forskjellige Petiter. Store likhetstrekk med disse syntes jeg. Spesielt men en som en bekjent har. Dette er vel kanskje den beste hunden jeg har jaktet med "all over". Samtidig er vel dette den Basseten som bryter med myten om at disse har dårlig søk - den slår ut hinsides, selv uten å følge en fot! Ellers fantastisk å ha i hus, tett og fin i målet. Ellers har den Bassetenes gode egenskap - legger av når losen drar ut og kommer tilbake. Lostider opp i rundt 3 timer (så vidt jeg husker), men det hører til sjeldenhetene. Normalen er vel opp til 1,5. Har selv skutt en del dyr for denne. Jeg har nå en BFdB. Denne fylte akkurat 2 år. Er en drøm å ha i hus, til tider lat, men elsker å herje med ungene. Startet å jage i en alder av 5 mnd. Første høsten ble det 5 dyr. Veldig tett og fin i los, spornøye og holder losen godt. Trygg i skogen, men ikke allverdens søk, men med godt tempo. Behovet for godt søk varierer selvsagt med terreng og tetthet av rådyr. I områdene vi jakter er det godt med dyr, så behovet for voldsomt søk er heller ikke stort. Jeg foretrekker at uttaket ikke er alt for langt unna. Det var også forventet at lostidene ikke skulle være for lange. Ble derfor noe overrasket da losen rundet 3 timer rett før jul første høsten....... Andre høsten startet de første losene på rundt 30 min, trolig begrenset av formet. Ellers fungerte det meste veldig fint utover høsten og godt med dyr ble felt. Søket ble gradvis bedre. Han holder god kontakt når jeg er i bevegelse, men når jeg setter meg ned slår han ut et par hundre meter, og søker av ganske systematisk. Håper likevel han utvider dette litt kommende høst. Har han noe lukt i nesa er ikke halvkilometeren noe hindring. Så var det dette med lostider. Utover høsten når formen ble god, var det ikke langt mellom 3 timers losene. Han var også oppe i 5 timer noen ganger, når dyra ikke lå for langt foran. Så hadde han også en del loser som han la av etter et par timer, men jager definitivt lengre enn hva jeg er vant med og har hørt om Basseter. Vet ikke om dette er så lett å gjøre noe med, bortsett fra å ikke skyte for han når losene blir for lange. Totalt sett strålende fornøyd (men hvem er ikke det med egen hund), med et lite minus på at noen loser drar over 3 timer, da dette i mine øyne holder lenge. Dette er ikke nødvendigvis slik Bassetene er, men mine erfaringer med en tillitsfull, sosial og glad hunderase.
 24. Det er nettopp hva jeg skriver også. Aldri vært noe problem. Det kan jo være greit å være klar over for en som event vurdere å kjøpe et slikt våpen, da det er mange som er tilhenger av R-kaliber.......
 25. Jeg er og har vært eier av en slik kombi i 10-15 år. Superfornøyd! Som nevnt over er det ikke den aller letteste kombien, men til mitt formål (rådyrjakt) nedlegges det sjeldent store distanser, og dette har ikke vært noe jeg har tenkt over. Ellers aldri hatt problemer med tennstifter eller noe annet med børsa. Driftsikker på alle måter, dog har jeg ikke skutt hundrevis av skudd, da den ikke brukes på bane. Noen titalls rådyr har det likevel blitt. Kan nevne at presisjonen er meget god, du har to kalibere med godt utvalg av patroner, rifle på bakerste avtrekker samt utskiftbare choker. Eneste minuset for min del er at den er litt kort i kolben, og jeg er ikke støpt etter standardmalen. Det anbefales fra mange hold å kjøpe R-kaliber i kombivåpen, men jeg har intet problem med å kjøpe samme kaliber i kombi igjen.
×
×
 • Create New...