Jump to content

SteinarBM

Members
 • Content Count

  176
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

5 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg mener en viktig forklaring på at det oftere "går galt" nå er at stadig færre har nærkontakt med f.eks husdyrhold og jakt. Å se dyr bli slaktet er helt fjernt for de fleste som vokser opp i dag. Jeg var med som sjåfør da klassen til yngstejenta fikk omvisning i slakteriet til Nortura. Glimrende opplegg syns jeg, nyttig å se hvor maten kommer fra. Flere foreldre til barn i klassen var derimot sjokkert over opplegget, og lurte på om skolen hadde vurdert om ungene kunne bli traumatisert... jeg mener å huske at to unger ble holdt borte fra denne omvisningen. Men kjøpe produktene til Nortura i butikken er greit!
 2. SteinarBM

  338 WM

  Regner med du har sett på ladedata fra Nosler: https://load-data.nosler.com/load-data/338-winchester-magnum/ COL ca 84,6 mm. De har ikke oppgitt ladedata for N160 for 250 grain kula, men for 225 grain kula (mellom 69 og 73 grain). Jeg vil anta at 69 grain er en OK ladning for 250 grain kula, men ville kanskje ikke gått så mye høyere? Jeg får forresten super presisjon med 225 grain Nosler Accubond i 338 win mag, lader med 70 grain N160.
 3. Interessant å høre andre sine erfaringer med beagle på rådyr! Min beagle-hann er nå 4,5 år, og vi jakter som regel i kulturlandskap med store jorder og små tette skoger. Jeg har egentlig motsatt problem av trådstarter: min beagle henger på til han stuper! Noen ganger turer det fint runde på runde, andre ganger går det ut av terrenget og videre til andre skogholt. På grunn av at enkelte retninger medfører risiko for farlig vei kryssing så har jeg ofte hentet han inn midt i drevet, selvsagt uheldig siden han da har forstått at far før eller senere kommer og henter uansett. Jeg har kanskje sett en tendens til at han har roet seg litt nå i høst, i sin fjerde sesong... har hørt fra flere andre med hunder som har blitt litt mindre jaktidioter med årene, men kanskje ikke alltid tilfelle? Problemet med å jage inn på hare er å finne terreng med grei bestand av hare, som ikke har rådyr... slike terreng finnes ikke der hvor jeg bor. Så min beagle jager fint hare, men kommer han over ferske rådyrspor så skifter han rett over!
 4. Woodleigh PP 165 grain har blitt min favorittkule i 308 win. Lader med 43 grain Norma 202, ca 790 m/s med mitt 50 cm løp. Har skutt flere rådyr, hjort og rever med denne kula, god effekt og fine slakt. Jeg har til nå ikke funnet igjen noen kuler. Har også skutt ett villsvin med denne kula, gjennomskudd på villsvingalte, ca 95 kg... selvsagt ikke statistisk underlag for å vurdere denne kula til villsvin, men basert på andres erfaringer så høres dette ut som en god kule til typisk 308 win fart. Jeg hadde nok gått opp til 180 grain i 30-06.
 5. Hei, Den skudd-lydeffekten du har i starten og slutten av hver sending er veldig høy sammenlignet med talelyden... det blir iallefall et veldig høyt smell når jeg hører på dette i bilen. Ikke bra for oss som er redde for hørselen Men uansett - veldig bra opplegg! Håper å høre flere podcaster fra deg fremover!
 6. Er virkelig 500 NE bedre enn 470 NE til elefant? Tenker da på våpen som skal brukes av betalende klient, med oppbacking av PH. Inntrengning er vel viktig på elefant, frontalt hodeskudd f.eks... 470 NE er akkurat litt bedre enn 500 NE på inntrengning.
 7. Ser bra ut det der, Elgjaeger! Bøffelen kommer til å slite etter en kjapp høyre-venstre kombo fra 500'en! Når det er sagt, hva tenker dere om oppfølgingsskudd på bøffel: ekspanderende eller helmantel? Jeg er klar over at det tradisjonelt anbefales kun helmantel til oppfølgingsskudd på bøffel. For en stund siden var det vel mange som mente at kun helmantel var dugende på bøffel, også til førsteskudd, men den diskusjonen er vel lagt død nå. Men jeg ser at det også er ulike meninger nå om helmantel er nødvendig i det hele tatt, gitt moderne ekspanderende kuler. I boka "Buffalo!" skriver Craig Boddington: "for the second shot, I'm on the fence"... En amerikansk bekjent, som har skutt flere bøffler, ga meg følgende råd: "load up your 416 with A-Frames and leave the solids at home". Min plan med boltrifle i 416 Rigby på bøffeljakt har vært å fylle magasinet med 410 grs Woodleigh FMJ, og legge en patron med 400 grs Swift A-Frame øverst til førsteskuddet. Jeg regner uansett med at jeg følger rådene fra PH'en i Zimbabwe.
 8. Jeg har også fått meg ei rifle i 338 win mag ganske nylig, custom Mauser M98. Har foreløpig testet litt med Norma FMJ 225 gr og Nosler Accubond 225 gr. Veldig bra presisjon med Accubond kula, ca 25 mm på 100 m. Lader med N160 krutt. Jeg har også kjøpt inn 225 gr Woodleigh PP, har veldig god erfaring med Woodleigh i andre kaliber. Jeg ser at det tradisjonelt er anbefalt 250 gr kuler til jakt i 338 win mag. Er det virkelig behov for tyngre kuler enn 225 gr til dyr opp mot elg i størrelse - gitt moderne lodda kuler som Nosler Accubond, Swift A-Frame, Woodleigh PP eller Oryx (230 grain)? I ladeboka står det vel også noe sånt som at "250 gr kuler er vel egentlig det eneste fornuftige kulevalget til 338 win mag". Kan det tenkes at denne anbefalingen kommer fra tida der Sierra GK og tilsvarende kuler var det eneste tilgjengelig? Nå vil jo også en 225 gr kule i .338 ha litt høyere SD enn 180 gr i .308, hvis det er en referanse...
 9. Jeg har ladet til drillingen min i 7x65R: 140 grain Nosler Accubond, ladet med 53 grain Vihtavuori N160 krutt. Hastighet litt over 800 m/s. Med denne kula har jeg felt tre rådyr med ganske bra resultat. Jeg har også skutt et par harer med denne kula - og det så ikke bra ut! Nå har jeg testet 150 grain Norma FMJ i drillingen tiltenkt småvilt, god presisjon, problemet er at treffpunktet med denne kula er veldig forskjellig (ca 8 cm) fra Nosler Accubond. Lite praktisk å skru frem og tilbake på jakt alt etter hva en har på skuddhold... Jeg vurderer derfor å gå over til Norma Oryx 156 grain, sannsynligvis lettere å få til likt treffpunkt som FMJ kula til Norma. Eventuelt 160 grain Woodleigh. 8x68S: Hva forer du dine ladninger med for å få likt treffpunkt med Norma FMJ og Woodleigh/cdp?
 10. Du trenger jo ikke nødvendigvis slippe hunden for å drive jakttrening. Min beagle liker veldig godt å gå på ferskspor i terrenget i line i perioder med båndtvang. Blodspor kan du selvsagt også trene. Jeg var veldig ivrig med min beagle det første året, slapp han så ofte jeg kunne... og endte opp med en skikkelig jaktidiot! Hvor viktig er det med innjaging egentlig? Bikkja mi er rett på sak på første slipp etter rådyr 25. september, ofte etter et halvt år uten slipp. Det er nok vel så viktig med generell dressur det første året.
 11. Fin artikkel om Harry Selby sin Mauser i 416 Rigby.
 12. Jeg skal en tur til Zimbabwe i september, også på bøffeljakt. Min outfitter anbefalte å fly med Emirates via Dubai, og helst unngå de store europeiske flyplassene. Jeg flyr da til København - Dubai - Harare. Jeg vurderte også diverse ruter via Johannesburg, men tror (som beskrevet over) at du må sjekke ut våpen i Johannesburg og sjekke inn på nytt til Zimbabwe.
 13. Har du sett noe prisestimat på denne? Kunne ikke finne dette våpenet på nettsidene hvor de annonserer brukte våpen; Westley Richards. Hadde vært interessant å lese eventuelle historier fra Christian Thams... tviler ikke på at denne dobbelrifla har sett litt action!
 14. Rekyl fra en 458 Lott ligger ca 20 % over 416 Rigby, gitt lik vekt på børser og at de skytes med "standard" ladninger. Lott'en kan selvsagt lades ned, men det kan også Rigby'en. Nå kan en sikkert si at begge disse røsker såpass mye mer enn vanlige riflekaliber at en ikke merker forskjell uansett. Jeg har en 416 Rigby, men skal ikke påstå at jeg skyter like godt med den som med 308'en. Er 458 Lott brukbar på skandinavisk jakt? Helt sikkert - hvis du treffer der du skal!
 15. Skaubjønn: brukte du haglepipa med slug som skudd nummer tre på villsvintoget? Har forresten denne merkelen tre slaglåser slik at du kan skyte alle tre løpa uten å brekke børsa? Fikk du prøvd de åpne siktene, eller ble kikkertsiktet sittende på under hele turen? Veldig bra tråd forresten, lysten på rifledrilling har kommet litt snikende... nå har jeg akkurat solgt dobbelrifla mi (9,3x74R), fant meg egentlig aldri helt til rette med den. Mulighet for haglskudd åpner jo opp litt andre muligheter.
×
×
 • Create New...