Jump to content

Greppe

Members
 • Content Count

  290
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by Greppe

 1. Jeg bruker den minste Lava vakuumpakkeren og det ser ut som om det er en grei combo. Hva angår styrken rundt rekylklakken, så kan det hende at dette et et svakt punkt. Jeg er imidlertid ikke redd for å bruke den slik den er nå. Det har vær såpass artig å fikle med dette at jeg trolig kommer til å lage flere stokker. Da vil jeg legge inn noe mer forsterkning rundt rekylklakken. På denne stokken vil jeg nøye meg med å holde øye med dette området. Jeg antar at endring i presisjonen vil være en god indikator på at noe er i ferd med å løsne. Vurderer også å bruke denne stokken til å teste hva dette egentlig tåler, men det blir ikke før jeg har laget en til. Det er et par andre ting jeg vil forbedre...
 2. Hei @Bly, takk for fine kommentarer. Litt usikker på om jeg forstår akkurat hva du mener i det første spørsmålet, peel ply’en er jo perforert. Dette blir ikke som å støpe med vakuum hvor all epoxy skal suges igjennom det hele. Duken er i utgangspunktet mettet med epoxy og overskytende trekkes ut igjennom peel ply’en. På denne måten får man ikke mer epoxy i duken enn det man må ha/trenger. Ekstra epoxy gir lite styrke i forhold til vekta det tilfører. Når men trekker av peel ply’en vil man se om det eventuelt er luftlommer eller helt tørt. NB! Det jeg kan om dette har jeg lært ved å lese på nette og på pakningsvedlegg🙄 Med andre ord, jeg er ikke ekspert på noe av dette... Når det gjelder bedding av rekylklakken, så har den kontakt med de innvendige karbonpanelene og med den delen av skallet som er brettet over kanten. Du kan se hva jeg mener med brettet over kanten på de første bildene der jeg legger på kevlarduken. Videre bakover har den kontakt med magasinbrønnen hvor masinet sitter tight. Etter å ha forsøkt å jobbe med Divinycell 60 som er tilsløt med epoxy er jeg ikke så bekymret, det blir noe helt annet enn f.eks, byggeskum eller Bonocell. Skulle jeg på ett tidspunkt finne ut at noe er svakere enn antatt vil jeg legge det ut med en gang. Da dette ikke er laget for salg har jeg også full kontroll over kaliber og denne stokken vil ikke bli brukt til noe kraftigere enn 308. Hadde jeg brukt Divinycell 60 i midten også ville jeg ikke hatt noen skrupler med å bruke den til whatever.
 3. Greppe

  Valg av ladevekt

  Fikk sjokk da jeg begynte å kontrollveie på elektronisk vekt. Trodde en balansevekt var det mest stabile, men nå har jeg tre elektroniske. Fikk ikke 222 til å gå før jeg fikk låne en el. vekt. Ja, de elekroniske vektene kan vise feil, men de fleste kommer med lodd for kontroll. Mulig det er noe rart med min gamle RCBS balansevekt, men heretter blir det elektronikk så lenge jeg skal lade for presisjon det finnes batterier...
 4. Takker for kommentarer. Ja, det er sikkert mange måter å sette sammen dette på. Det er kun to lag med duk pluss de platene som ligger inni. Disse skal i min teori overføre kraft fra kasse til bakstokk. Samtidig er bedding gjort etter at duken ble bøyd oppi uthuling til låskasse. Er ikke redd for å få det i trynet. Etter testing i lead sled er jeg sikker på at det begynner å skrangle / sprekke først. Tror ikke det skjer. Slik det er nå kjennes den stivere enn McMillen stokken. I pistolgrepet er det skjøt med overlapp spå der er det i praksis tre til fire lag. Understreker at jeg ikke har gjennoført noe som kam minne on vitenskapelige tester eller beregninger. Kun skutt fra LeadSled og slått på et 1 cm langt snitt med hammer, resulatet etter fire rapp med 16oz hammer ser du under. Der er det tydelig at det svakeste leddet er kjernen i midten. Resten er fremdeles stivt. Har veid den, men husker ikke om jeg la på alt, men jeg mener å huske at det stoppet rett under 0,5 inkludert kolbekappe, magasin med fjær og en tung avtrekkerbøyle. Tar jeg feil så er det 50 gram opp. Skal sjekke når jeg er hjemme fra jobb til fredag.
 5. Det vises ikke å bildene, men det er altså peel ply utenpå duken. Dette gir en ru overflate som gir god heft til neste lag. Prosessen over ble gjentatt med karbonduken, også den ble tatt i to omganger.
 6. Årsaken til å la det herde før det smøres epoxy utenpå duken er at vakumeringen har en tendens til å suge rynker i duken. Dette var viktigste lærdom fra pilotprosjektet. I vakuumeringen er det en fordel å være to. Jeg hadde ikke tid til å vente, med det resultat at jeg måtte vakumere fem ganger før alt lå slik det skulle. Prosessen over ble gjentatt for bakre del, men denne gangen med skjøt på undersiden. Jeg slurvet litt med skjøtene, men det ble ikke så verst til slutt. Oppdaget i siste liten at jeg hadde glemt å forsterke rundt utspringen for hevearmen.
 7. Plutselig var det å tide å legge på kvlar duk. Jeg spekulerte lenge på hvordan jeg skulle få det til å bli slik at det ikke ble for manfge stygge skjøter. Når Sako lager stokk til Carbonlight så bruker de en karbon strømpe som tres utenpå, dermed blir det ganske lekkert... I mangel på avanserte produsjonsmetoder bestemte jeg meg for å bruke to deler og å ta det i to omganger. Skjøt med noe overlapp i pistolgrepet vil vel også gi litt ekstra styrke til et anntatt svakt punkt. Jeg brukte fargemiddel i epoxyen for å unngå blindspots. Smurte inn og lot det herde til det var klebrig nok til å holde litt igjen da jeg tok på med engangshansker. La på duk og lot det herde til det var ca 80% herdet før jeg smurte inn med epoxy, la på peel ply, tørkepepir og gladpack før det ble stappet i vakuumpose.
 8. Hullet som vises i underkant av bildet over er for reimfestet som ble støpt in med et lite anker for å sikre at det sitter:
 9. På det siste bildet over ser man tydelig ulempen med på bruke kjernemateriale med forskjellig hardhet. Jeg blandet epoxy med mye microlight og fylte hele veien utvendig. Dette var ganske lett å slipe til:
 10. Finner ikke ut hvordan plassere bilder innimellom teksten... Magasin brønnen ble støpt og alurør/pillarer ytteligere støpt inn før jeg begynte å å forme stokken slik jeg ville ha den. Ideen er at de gjennomgående karbon panelene i midten skal overføre krefter og stive av i samme retning som rekylen virker.
 11. Da jeg åpnet etter herding var det meste av utsiden dekket md epoxy. Dette var veldig kjedelig å jobbe med så jeg fik tak i en bånsag og skar rundt hele profilen. Da ble det veldig enkelt å grovforme resten, (her brukte jeg kniv og rasp. Jeg gikk så i gang med å gjøre en grovinletting. Schilen avtrekket smatt akurat i mellom det jeg grevde ut i 10mm plata i midten. Det skal ikke være løst magasin eller hengslet underbeslag. Jeg har fått kjøpt, veldig rimelig, et innvendig magasin og avtrekkerbøyle av en Kammerat. For å spare litt veskt og for å ikke bryte laninatet som er lagt inn i sidene kappet jeg magasinbrønn slik at det rommer to skudd pluss ett i kammeret. Nå begynte det jeg var mest usikker på. Aluminiumsrør ble støpt inn for å ha referansepunkter.
 12. Selve vakumeringen er enkel men det er greit å være to slik at en kan passe på at det ikke forskyver seg. Jeg måtte åpne og rette opp flere ganger. Når det er vakumert bør man sjekke mot et plant underlag og eventuelt låse med tvinger slik atdet får herde helt rett i alle plan.
 13. I den følgende operasjonen ble det dårlig med bilder da det ble ganske hektisk. Epoxyen blir ikke lett å jobbe med om det går for lang tid… (Det er altsåher det er greit å være to) Nå skal de ni delene (fem Divinycell biter og fire karbonpaneler) settes sammen til en enhet. Oppdelingen av lamineringen er ikke basert på annet enn magefølelsen og det er sikkert mange varianter som kan funke. Her er det lett og stivt som er målet. Før man blander epoxy er det viktig å være helt klar med underlag bestående av gladpack (for å kunne gjenbruke vakuumposen dersom den er kappet lang nok). Oppå den legges tørkepapir for å suge opp overflødig epoxy, oppå der legges et lag peel ply, tilvarende gjøres klart for å legge oppå. Gjør klar en vakuumpose som er en del lengre enn akkurat så er gjenbruk mulig. Bruk engangshansker, her blir det fort litt søl. For å gjøre det mulig å håndtere dette brukte jeg tape som hengsel på 20mm sidene som skal lamineres med karbonremse horisontalt. Smør epoxy i snittflaten, legg karbonpanelet inni og lukkt hengselet, (kan være litt vrient å få panelet til å ligge riktig). Legg siden på det klargjorte underlaget og smør epoxy på siden. La så på karbon panel med kolbeprofil og smør epoxy, (ikke bruk mer epoxy enn nødvendig) alt blir presset sammen og overflødig epoxy er bare ekstra arbeid. Nå er det 10mm Divinycell som skal oppå før den siste siden lamineres og legges oppå et karbonpanel. Bruk elektrotape for å holde det hele sammen mens det legges i vakuumposen. Dette ble sikkert litt vanskelig å se for seg. Det neste bildet viser hvordan det skal bli til slutt, kanskje det gjør det litt enklere å forstå. Eellers er det bare å spørre!
 14. Startet med å skjære ut tre stykk ønsket form, med ganske godt mål, 2x20 mm og 1x10mm (10mm skal i midten). De to 20mm delene ble splittet horisontalt i hele stokkens lengde for å få ekstra stivhet og feste i mot ytterskallet. Klippet til to 20mm strimler karbonfiber og to profiler tilsvarende formen på kjernematerialet. Det som kommer nå kan det være lurt å være to om.
 15. Tenkte å lage en liten tråd om tilblivelse av lettvektstokk. Utgangspunktet er en Rem 700 (Hansen) i 308 med McMillan stokk på 3,3kg uten kikkert og demper (52cm pipe). Da våpen garderoben er full og jeg "trenger" ei lett rifle til den dagen jeg får villreinkort et sted med dyr. Ideen er å lage en lett stokk, og få på ei kort tynn pipe. Stokken baseres på sandwitch prinsippet. Kjerne av Divinycell med kevlar/karbonduk. Laminering ved hjelp av vakuumpakker. Kevler innerst for styrke mot støt / slag og karbon ytterst for stivhet. Prosjektet har nå kommet så langt at jeg har testskutt i LeadSled for å sjekke at ikke noe ryker med en gang. Hvordan det er etter hundre og etter tusen skudd, det vites ikke, men LeadSleden gir mindre etter enn skuldra mi og det er ingen tegn til svakhet. La det være sagt med en gang. Med mindre man finner en smartere metode enn jeg har brukt så er ikke dette gjort over natten. Årsaken er at det blir mange operasjoner og lang herdetid på epoxyen. Samtidig har det vært gøy og lærerikt og det blir fler prosjekter. Jeg har begrenset erfaring med denne type arbeid. Har jobbet litt med polyester og glassfiber på båt for lenge siden. Gjore et pilotprosjekt med å lage en lettvekts stangtube i karbon ved hjelp av vakuumpakker. Her er kortversjonen av materiallista: - Divinycell, 60 kg/m3 20mm - Bonocell 40 kg/m3 10mm (anbefaler å bruke Divinycell 60 på alt da det er fastere). - West System epoxy, (Biltema sin gjør sikkert samme nytte). - West System 410 Microlight (fyllstoff til der det ikke trengs max styrke). - West System 403 Microfiber (fyllstoff som er sterkere, men tyngre og hardere å slipe). - Sort fargemiddel til epoxy. - Vakuumposer på rull. En lang pose er nok om man unngår søl med epoxy. - Elektronisk vekt til oppmåling av epoxy da det er vanskelig å måle små mengder nøyaktig med f,eks doeringssenheten til West System. - Kevlar/Karbon duk fra West system. (Viktig med en god saks man kan slipe). - Karbonduk fra Biltema (Billig, men relativt stiv og vanskelig å forme der det er krappe kurver. (Har bare sammenliknet med kevlar/karbonduken). - Peel ply (duk som gjør det lettere (mulig) å få ting fra hverandre. At det er mange West System koponenter har med tilgjengelighet å gjøre. Bilder og kommentarer følger.
 16. Kommer det ett nytt blyforbud nå så er vel det i form av et EU direktiv. I såfall tror jeg det vil føre til at det blir produsert mange alternativer også i kal 16. Håper jeg har rett for jeg er stor fan av kaliberet.
 17. Hei, Jeg ville ha vurdert en drilling i 2x16 og 7x57R eller 5,6x52R. Disse er ofte ganske lette og ikke avskrekkende dyre. Ikke noe problem å finne ammo i kal 16. Du finner de også i kal 12, men de blir ofte litt tyngre. Lykke til!
 18. Argumenter for eller i mot? Det er vel mulig å få denne til å veie atskillig mindre med en carbonstokk og ei litt kortere og muligens tynnere pipe, eller flytte. Jeg aner ikke hvor mye lettere S&L låskassa er, men det er vel begrenset hvor mye man kan spare i vekt der. Du sier ikke noe om presisjonen til børsa, men antar at den er upåklagelig med de «justeringene» som er gjort. Men har du ført lyst på ny børse så er det vel bortkastet ungdom å argumentere i mot. Bytter du børse så er det i alle fal en som er fornøyd med ny Vixen:)
 19. @M67 , jeg har en Hansen 702 i 308, men ønsker å ha mulighet til å bytte løp. Vil ha mulighet til å bruke rifla til alt. Har du moffe, eller er bruker du pipetvinge og sluttstykkenøkkel? I så fall, er det mye styr og er det eventuelt en operasjon man kan gjøre f.eks. ved pickupen om man har en plate for pipetvinga på planet?
 20. Greppe

  Systemvåpen.

  Uff, skulle det reelle behovet styre så ville jeg endt opp med en 22Lr, en 308 og en OU kal 12/70. Har jo dette i dag, men har lurt meg til fire godbiter til. Har hatt Blaser med flere løp, det fungerte utmerket. Nå har hver børse sitt kaliber for sin jaktform. Sysler med planer om å bygge stokker som gjør de like å skyte med. Foreløpig har jeg tilnærmet lik stokk på Vixen og Hansen samt på luftgeværet. Leter etter tilsvarende til ZKK 602 i 375H&H. Beklager om dette ble litt off topic.
 21. Greppe

  Kikkert til jakt

  Har eid mange forskjellige kikkerter. Det jeg har endt opp med er en Leica 8x20. Fordi den er lett nok til alltid å være med på tur og et godt optisk kompromiss. Henger i kort stropp rundt halsen og er ikke i veien. Den er dog ikke veldig mye til hjelp når det blir mørkt, men den er med... Skulle jeg postere mye på kvelden ville jeg ha gått for en brukt 8x42 europeisk.
 22. Skjøt et år ei røy til 25000 uten å regne med andre kostnader enn jaktterrenget. I år har jeg ei toppand til 8000.- Hadde jeg jaktet for å få billig kjøtt eller tjene på det så hadde det vært j.... kjipt:)
×
×
 • Create New...