Jump to content

Sonic

Members
  • Posts

    137
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Sonic

  1. Jeg har denne veldig gamle "tangen" for støping av kuler. Den har vært i familens eie i ca 100 år. Den tilhørte etter sigende opprinnelig første eier av eiendommen vår som selv skal ha bla. jaktet bjørn. Han levde mellom 1854 og 1919 så den har da vært i bruk i det tidsrommet. Kulediameter er ca 10mm. Noen her med kjennskap til hva dette verktøyet heter? og hvilket rifle det kan ha vært? og hvordan ble de ladet? Av en eller annen grunn blir bildene satt inn på høykant. Får ikke gjort noe med det.
  2. Sonic

    Sakoklubben

    Hvorfor? Slik jeg ser det er de "jaktstokkene" som rifler vanligvis leveres med i dag helt utdaterte. De var utformet i en tid hvor åpne sikter var standarden og tre var det materialet man hadde. Hvorfor majoriteten av rifler i 2020 fortsatt leveres med en stokk som fra grunnen av er utformet for bruk med åpne sikter er underlig, da bortimot 100% av jegere i dag bruker kikkertsikte. Jeg har en Sako85 hvor jeg har måtte putte på en kolbeforhøyer, og det funker greit, men skulle gjerne hatt en S20 stokk istedet. Hvorfor anses slike stokker å ikke være jaktstokker?
  3. Du kan ikke ha sett Pawn Stars på History Channel ihvertfall. Folk prøver å selge gamle våpen de har restaurert selv og blir overrasket over at restaureringen har gjort at de har stort sett mistet all verdi. Jeg ville bare hengt den på veggen slik den er.
  4. Om du synes det er gøy å bruke allverdens med teknologi, det være seg termiske kameraer, droner, hvaenn som måtte bli mulig, for å finne viltet, så gjerne for min del. Men jeg tror nå man etterhvert mister en dimensjon ved jakta. Men som sagt, helt opp til deg hva du velger å gjøre.
  5. Ærlig talt, det må være lov å komme med innlegg i tråden som fremmer refleksjon rundt bruk av teknologi i jakta uten at det skal bli klassifisert som "barnehage-aktivitet" eller "unyttig" Selv tenkte jeg en periode på bruk av droner, (før jeg fant ut at det var ulovlig), og kom til at det tok bort noe av det jeg faktisk likte med jakta, nemlig at det skulle ikke være så enkelt. Gjør hva du vil. Men man kan jo kanskje tenke seg en dag så vil noen bruke en slik til storviltjakta om de bare fikk muligheten https://no.wikipedia.org/wiki/Fjernstyrt_våpenstasjon
  6. Er det lov så er det vel bare å kjøre på. Men hvor mye teknologi skal man bruke før det ikke lengre er "jakt".. Men det samme kan man kanskje spørre om for både kikkertsikter og avstandsmålere.
  7. Man kan bli overrasket over størrelsen på kablene for flere dyr.. Utrolig hva de klarer å trykke ut.. Og reven spiser jo alt mulig. Også bær. https://www.nordlys.no/nyheter/i-golferne-trodde-det-var-bjornebasj-gjett-svaret-i/s/1-79-6874301
  8. Kan se ut som han bestemte seg underveis under skriving av innlegget..
  9. Jeg leste om en metode som heter Verharrmetoden som kan brukes for å avgjøre om en hund er på sporet eller ikke, hvis man er usikker. Den er beskrevet i boka "Ettersøk"av Magne Klokset, fra 1998, som er tilgjengelig på nb.no Det går ut på å stramme opp lina slik at hunden blir stoppet. Hvis hunden da fryser med hodet i retningen den gikk er den på sporet. Om den slår ut til siden er den ikke på sporet. Noen her som har prøvd/bruker denne metoden?
  10. Av vesentlig betydning er også om man har en driftsplan, og/eller om man har kalv/ku igjen å felle. Da trenger man ikke nødvendigvis vente til man er 100% sikker. Det blir ingen krise alikevel.
  11. Joda, pluss flere andre ting. Men det er store og små 1,5 åringer. Og forskjellen ift. stor kalv eller liten 2,5 åring være veldig liten. Man klarer ikke veie dyret på øyemål... De eneste gangene man kan være bortimot 100% sikker er hvis det er to tvillinger sammen med moren og den ene er en piggokse.
  12. Det gjør det enklere å forstå hvor vanskelig det er iallfall. Har jaktet på elg selv i 25 år, og gamlingene i laget har sikkert jaktet i 50 år. Like fullt sliter vi mange ganger.
  13. Vavlo, mener seriøst at de fleste ikke sliter med å se forskjell på 1,5 og 2,5 års ku?
  14. Jeg sendte spm til Miljødirektoratet. Fikk svar umiddelbart:
  15. https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2020/april-2020/skyteproven-fra-i-fjor-gjelder-ogsa-under-arets-jakt/ Dette vel vel også gjelde for de som faktisk deltok på jakt, men ikke registrerte det innen fristen på 1 mai. Noen som kan bekrefte?
  16. Mine døde etter noen år. Fant etterhvert ut at det var microchippen som var gåen.
  17. Min mening er at skyting på levende dyr på 250-300 meter så må absolutt alt ligge tilrette for det. Og presisjonen er minst like viktig som hastighet på kula da. Min erfaring er at en av de vanskeligste tingene er å se vinkelen dyret står i, og beregne hvor siktepunktet må ligge. Det kan være vanskelig nok på 100m. Har selv skutt mange elg på rundt 200m, og over det. Men har etterhvert kommet til at 250-300m blir i absolutt lengste laget for å kunne ha noenlunde sikkerhet på å treffe der man skal, og marginer...
  18. Hun fulgte det nok 50m i gal retning, og kom da ut av sporet der det var en vinkel. Kan ha vært pga det blåste en god del. Det var også veldig tørt i det området. I starten av sporet var det vått og hun fulgte sporet veldig fint der, de første 100 meterne. Selv om det var motvind og sporet ikke gikk snorrett fulgte hun det rett på. Problemer kom der det var tørt, og det var lagt inn to vinkler. Men hvordan kan hunden merke hvilken vei et spor går? Jeg har tenkt på å ett gå et blodspor motsatt vei enn det ble lagt ut. Hvis vinden har snudd retning. Er det helt feil å gjøre?
  19. Gikk et blodspor i dag. Det var motvind første halvdel av sporet. Så hun tok overvær og kuttet sporet. Når hun da kom inn på blodsporet lengre fremme fulgte hun da dette i gal retning. Altså tilbake. Hva burde jeg gjort da? Jeg tenker at på en blodsporprøve vil man jo ikke vite hvor sporet går, så man har ingen mulighet å vite at hun går tilbake i gal retning. Og på en prøve vil antagelig sporet være lagt i en "U", slik at man får motvind på deler av sporet. Jeg lar hunden gå delvis løs, slik at hun drar sporlinen etter seg selv. Dette fungerer bedre når hun skal rundere der det er mye trær. Er det noen regel om at man må holde i linen? Hun har ikke så mye fart i sporet at jeg ikke klarer å holde følge.
  20. høyere hastighet, og lavere bc gir mindre fall på kula. Kombinert med vesentlig bedre presisjon. Du kan selvf bruke avstandsmåler og kompensere da. Uansett kommer du til en avstand hvor spredningen blir så stor at det ikke er brukbart ift å kunne treffe sikkert det du sikter på.
  21. Hadde en 22wmr pipe til min Cz455. Prøvde det meste men fikk aldri noe bedre enn 40mm. Og veldig ofte noen slengere som lå langt utenfor gjorde at det var umulig å stole på det til jakt. Bytta til en 17hmr pipe i samme våpenet og det er en helt annen verden. Går utrolig bra med alt jeg har prøvd av ammo. Ingen grunn til å kaste bort tiden med 22wmr når 17hmr er så mye bedre. Mindre vindavdrift og bedre rekkevidde er det også.
  22. https://www.nrk.no/nordland/hundeeier-i-bodo-skjot-elgkalv-ved-boligomrade-_-na-risikerer-han-fengsel-1.14583729
×
×
  • Create New...