Jump to content
Adventspatronquizen 2018 er i gang Read more... ×

ahumbo

Members
 • Content Count

  110
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. ahumbo

  Ta med 6.5-en på rypejakta?

  Etter at Tikka sin T1x kom på markedet må jeg ærlig innrømme at jeg ikke kan se noen konkurrenter...hva gjelder de bittesmå..
 2. ahumbo

  Hornady superformance 140gr 6,5x55

  Dette er ikke lett når man er uerfaren og skal ta i mot mange velmenende råd. Men støtter de som mener Oryx til alt hjortevilt fra rådyr til elg og Norma jaktmatch til alt annet. Disse vil stort sett også gi likt treffpunkt i børsa di. Gjennomprøvd og velfungerende! Lapua Mega er etter mitt syn en vel så god storviltkule i 6,5x55, men vil ikke nødvendigvis gi likt treffpunkt som jaktmatch. Jeg lader selv og bruker andre kuler, men for deg som skal ha fabrikkammo, er dette trygge valg du vil bli fornøyd med!
 3. ahumbo

  Kikkertkjøp til .308, god allrounder?

  Har både QRW og Maxima QD, flere av hver. Må si jeg liker Maxima best. Forsåvidt like solide og funksjonelle begge to, men vingemuttern du skrur montasjen av med er lengre og enklere å få tak på hos Maxima. I tillegg må du ikke klipse ringene på kikkertrøret som med QRW med påfølgende stygge merker som resultat (om du er uheldig da..)
 4. ahumbo

  Kikkertkjøp til .308, god allrounder?

  Vurder Warne sine Maxima QD ringer, (eller Leupold QRW). Solide og gode, samme som du har, men beregnet på å ta av og på uten treffpunktforandring. Koster 12-1400,- nye, men følg med på finn.no og her på kammeret, blir lagt ut brukt rett som det er.
 5. ahumbo

  Storviltprøven 2018

  Er du gal??? Så mange treningsskudd??? Nei, foreslår å droppe hele storviltprøva! Alle vet at litt trening bare øker sjansen for skadeskyting, og det å skyte så mange skudd som 200 FØR storviltprøven er kun mulig for de aller aller ivrigste. De er sannsynligvis også så gode til å skyte at de skyter elgen fra hofta i utgangspunktet!!
 6. ahumbo

  6,5x55 med 42 cm løp

  Alvorlig talt, er det noen her som har blitt kontrollert på jakt av lensmann og prest med beskjed om å bevise prosjektilets kraft i forhold til regelverket? De gangene jeg har blitt kontrollert, har kun jegeravgiftskort, jaktradiolisens, jaktkort og våpen blitt kontrollert. Jeg har aldri fått spørsmål om løpslengde og ammunisjon. Har full forståelse for bekymring over hvor vidt ammunisjon brukt på storvilt holder bestemte krav, men bruk sunn fornuft! Det er ikke nødvendigvis slik at en 6,5x55 absolutt skal ta livet av en storokse. Når det er sagt har jeg vel ikke sett at elgen , uansett type og størrelse, har ramlet noe seinere enn andre kalibre med god kule og gode skudd. At dagens regelverk er noe snodig er en annen diskusjon. Myndighetene burde skjønne at det er en viss forskjell på å skyte de største elgoksene og dyr på størrelse med reinkalv/simle/elgkalv. Selvsagt vil mange forbudte kalibre med gode kulekonstruksjoner være ypperlige valg til mye av storviltet som skytes i dag. Da ville sikkert også 6,5x55 med kort-kort løp være ypperlig..
 7. ahumbo

  Kuler på fugl. Ressurstråd?

  Hastighet på kula og skuddhold har helt klart mye å si. Til jakt legger jeg meg 1 grs under standard ladningen på Scenar. Har der kanon presisjon, samtidig som hastigheten blir så liten som mulig. Scenar er den kulen jeg foreløpig har hatt best resultat med. Har skutt fugl og hare med jaktmatch, lapua fmj, golden target, Nosler custom competition, fiocchi fmj, scenar og hornady fmj både hjemmeladd og fabrikk i 223, 6,5x55 og 308. Favoritten er som sagt 69 grs Scenar i "lav" hastighet👌
 8. ahumbo

  .222 på rådyr - marginalt eller helt innafor?

  Herregud Ko-Stens, gjør det enkelt for deg selv😜 Har vært og er forsåvidt enda litt der du er, spekulerer og grubler... Har funnet ut at det enkle som regel er like greit, om ikke det beste... Jeg har testet masse kuler i mange kalibre opp gjennom, resultatet er en pose med ekspanderte kuler, skutt i vanndunker. Jeg har lest side opp og ned og blitt hellig overbevist om bestemte kuler og kalibres saliggjørende effekt på jaktbart vilt. Resultatene har stort sett bare gjort meg forvirret.. Konklusjonen min er å bruke det jeg selv har tro på og ikke gjøre ting vanskeligere enn det er. Bruk din 222 med en god loddet kule som samler godt i børsa de, det er det viktigste sammen med sunn fornuft! Selv bruker jeg nå bare Swift Scirocco2 i alle jaktbørsene mine og er strålende fornøyd med det, og er ferdig med all prøving og testing. I min 223 blir det like ofte knall og fall på rådyr som med 30-06 og 6,5x55, og ihvertfall ikke styggere slakt.👍
 9. ahumbo

  Kuler på fugl. Ressurstråd?

  Har prøvd mye forskjellig i flere kalibre, men har også landet på 69 grs Scenar i 223. Riktignok ikke skutt rype eller skogsfugl, men testet i mange skjærer, kråker, ravner og en...rev... Alle med fabelaktig resultat. Hull rett igjennom, ingen sprengt. Noen tok til vingene og krasjlandet etter 20 meter, andre gikk noen meter, mens atter andre stupte i smellen. Reven skjøt jeg under kontrollerte forhold i dagslys, den raste ca 60 meter med voldsomme blodspor etter skudd gjennom lungene. Kun lite hull gjennom, ikke sprengt. Kaliber: 223 rem 45 cm løp kule: Scenar 69 grs Ladning: 23,5 grs N-140 Utgangshastighet: 800-820 m/s Avstand: 50-100 meter Resultat: fine slakt
 10. ahumbo

  .223 Nosler RDF 70grs

  Har prøvd disse i min 223 med 1:9 twist. Fra før gikk Scenar 69 grs sinnsykt bra i børsa, bedre enn tilsvarende NCC. Var spent på RDF kula, men den gikk utrolig bra! Har kun prøvd en ladning, men er godt nok fornøyd med presisjonen så gidder ikke test dette mer. Kun prøvd på ca 100 meter, men blir å skyte utover til ca 600 meter med denne i sommer . Min ladning er som med de andre kulene: N-140 : 24,5 grs, col 58. Dette gir 830 m/s i min Lothar Walther pipe på 45 cm. Lykke til😀
 11. ahumbo

  Kaliber til jerv

  En skikkelig kule i 223 gjør jobben uten tvil. Bruker kaliberet mye selv og blir stadig overrasket over hvor potent patronen kan være. Velger du f.eks fusion som fabrikksladd er det ikke noe å lure på. Hadde du hatt kun 308 hadde det vært greit nok, men er du heldig å først få felle en jerv er det vel litt stas å ikke ødelegge den for mye? Den dør garantert greit med 223 også
 12. Valgte også muffa til Rafdal og har to løp, 338-06 og 30-06 i min Remington 700. Til jakt fungerer det utvilsomt bra, men opplever at rekylen i 30-06'n gjør at løpet løsner ved treningsskyting. Fikk flere merkelige treff og opplevde at løpet var løst, uansett hvor hardt jeg klarte å stramme det. Sikkert mulig å gjøre noe med, men jeg valgte som pererik å bruke locktite på 338-06 løpet og pensjonere 30-06 løpet. Ble egentlig litt skuffet over dette, men er ikke meningen å disse Rafdal på noen måte. Kjøpte i stedet en billig brukt Remington til i 30-06 og kan bruke stokk og deler om en annen med den andre børsa. Er i grunnen godt fornøyd med denne løsningen...Egentlig rart hvor lite som skal til før usikkerheten melder seg, med locktite sitter nå ihvertfall løpet fast og vil la seg løsne om jeg skulle ombestemme meg i fremtiden..
 13. ahumbo

  9,3-rekyl i Outback

  Hvis du ikke vil ødelegge åpne sikter på din 6,5x55 er det argument for ikke å sette demper på den. Argumentet om at kaliberet ikke holder på elgen er bare tøys! Men, en fornuftig løsning på det du spør om er det jeg selv bruker en del og er meget godt fornøyd med. 30-06 med A-tec 119 Hertz. Mitt løp er 50 cm, får grei hastighet og lite rekyl med en fantastisk og lett demper. Etter min opplevelse bedre enn Hausken, jeg har begge. Helt ærlig så snakker vi om relativt normale kalibre som har tilnærmet lik praktisk effekt i viltet. Det som vil være avgjørende for effekt er etter mitt syn kulevalg og skuddplassering. I så måte er 30-06 et fornuftig valg med det bredeste utvalget av både ferdige patroner og ladekomponenter. Tviler helt ærlig på om de andre nevnte kalibrene er veldig mye dårlige eller bedre!
 14. Jeg har selv både 223 og 30-06. Lader selv og tilpasser patroner til disse to til alt vilt. Har prøvd myyye forskjellig, inkludert flere T3 og Remington 700 i diverse kalibre. Jeg sitter igjen med tre forskjellige Remington 700. Mitt soleklare råd til deg er å velge en Remington 700 i den varianten du selv ønsker. Kaliber 30-06!! 308 i Remingtons korte kasse er også et godt valg, men lader du selv har du en mye mer fleksibel patron uten nevneverdig annerledes rekylopplevelse. Et relativt rimelig, robust og driftssikkert system, med et hav av tilbehør. Du kan velge å spesialtilpasse denne til det ugjenkjennelige eller beholde den enkel rett ut av esken. Istedet for 2 nye rifler er det mest fornuftig å investere i ladeutstyr ( dette behøver ikke være veldig dyrt) og tilpasse patroner til den jakt du skal bedrive. Da har du etter min mening to utrolig flotte og anvendelige kalibre til all jakt opp til farlig vilt i afrika! Når det gjelder kikkert har jeg også prøvd mye forskjellig. Mitt valg hadde vært en brukt Zeiss 2,5-10x50. Om du velger classic, victory eller victory HT er ikke veldig avgjørende. Jeg har alle sammen og er godt fornøyd med samtlige. Det du spør om er det forferdelig mange meninger om. Lytt til fornuftige råd fra de som har prøvd en del selv. Du kommer sikkert til å få mange svar her. Lykke til!
 15. ahumbo

  338-06 A-Square

  Oppdatering så langt i elgjakta for de som er interessert.. Har vært heldig og skutt 3elger så langt med 338-06'n min. Har prøvd to kuler, Woodleigh 225 grs og Scirocco 210 grs. Konklusjonen min så langt er at elgen ikke ramler spesielt mye fortere enn andre kalibre, MEN, det blir markant mere blod i sporet som gjør det langt enklere å finne dyret! For å utdype: Første elgen, en piggokse på 161 kg skutt med scirocco på 125 meters hold. Gjennom begge lunger, løp ca 100 meter, flott slakt. Andre elgen en 5-spirs på 189 kg skutt med Woodleigh på 125 meter. Inn bog, gjennom begge lunger og andre bogen, løp ca 80 meter og fikk et nytt skudd på ca 200 meter. Dette skuddet gikk gjennom hjertet og hadde ikke ekspandert, kun spjæret hjertet og tynt hull tvers igjennom. Store hull i elgen på første skuddet. Prekeverte fremparten på utgangssiden i dag og fikk meg en overraskelse da jeg åpnet bogen. Var sikker på jeg hadde gjennomskyting, men på bordet trillet Woodleigh-kulen med to splinter. Den hadde knatret bogfjølen på tur ut, og truffet akkurat i den store kulen/leddet i overgangen overarmsbein/bogfjøl. Den har fått kraftig juling i møtet med grove bein. Restvekt er 68 %. Tredje elg var en liten kalv skutt på 50 meter med Scirocco. Gikk ca 20 meter, lungeskudd. Meget pent slakt. Ser at Scirocco har gitt bra hull og god utblødning, og oppført seg relativt likt på begge elgene med meget pene slakt. Woodleigh åpnet seg vel fort og ga større hull og marginalt verre slakt på ca samme avstand. På lengre hold åpnet den seg kun marginalt. Vi har flere dyr igjen og foreløpig fortsetter jeg med Scirocco..
×