Jump to content

Kimis

Members
 • Content Count

  45
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Takk for det, skal huske det når jeg kommer på banen og prøver kulene. Lada i går, blir spennende å se hvordan de blir.
 2. Skumma fort over videoen, ikke allverden av forskjell om man ikke har rigga seg opp i benken...
 3. Når jeg skrev "factory crimpa" så ser jeg nå at det er feil terminologi, jeg burde jo skrevet "full length sizer", beklager da skjønner jeg også at forvirringen kunne bli komplett. Jeg har Lee sitt ultimate die det, og når jeg også er med på terminologien, så har jeg lest litt om å bruke denne factory crimp die. Noen steder messer de om hvor flott det er andre steder at man ikke burde bruke den dien. Så en på YouTube som testet 3 skudd uten crimp,3 med lett crimp, 3 med medium og 3 med hard crimp. De skuddene uten og de med hard crimp hadde best presisjon i den videoen. Har dere noen anbefalinger/tanker hva gjelder å bruke denne crimp dien?
 4. Det jeg mente med at jeg ikke hadde "factory crimpa" var bare at jeg ikke har gjort noe med hylsene. Kun skutt ut kula og tennhetta stod fortsatt i. Altså ei brukt hylse. Det var ikke noe poeng med denne infoen uten om at hylsa kanskje har større volum enn etter at man kjører hylsene gjennom pressa. -Jeg kunne da slippe en kule oppi og den datt rett i bunn av hylsa. Jeg helte i krutt etter min og maks gr for å se hvordan col ble og det var da jeg begynte å tvile på om jeg hadde skjønt c og f i ladetabellen riktig. Det var ikke meningen at kula skulle bli/sitte fast i hylsa under denne testingen. Jeg skjønner nå at jeg har misforstått hva c og f betyr i ladetabellen. Takk for info rundt det. Antagelig er ingenting av det jeg nå gjør ideelt 😂 og jeg har sikkert bedre kuler der ute. Men det er nå det jeg har kjøpt. Det er et ønske fra de jeg jakter med at man ikke bruker bly på dyra, da blir det kobber. Jeg lader opp litt og prøver. Jeg skal oppdatere her hvordan presisjonen er på de forskjellige kulene. Jeg har en Remington 700, 50 cm løp. Takk for tips om nosler kula, jeg skal teste den etterhvert. Jeg har også tenkt at jeg skal starte midt i tabellen et sted, jeg må ha litt fart på kulene, skal jeg holde krava. Å starte 10 % under maks ladning er jo ofte minimum i tabellen til vv. Takk for alle svar og synspunkter, setter pris på det 🙂
 5. Forventningen min var at så lenge det ikke stod f eller c i lade tabellen så ville jeg kunne slippe kula ned til en col på 71 mm uten at kule var nær kruttet. Men det stemmer kanskje ikke? Det er vel egentlig det dette koker ned til 🙂
 6. Jeg bruker norma jaktmatch hylser. Har ikke factory crimpa dem ennå. Jeg la merke til at kula skle lett oppi. Halsen var vid nok til at kula skir lett inn. Den gamle tennhetta står fortsatt i. Så jeg fylte opp med 41,7 gr med n150 og satt på 165gr gmx kula. 41,7 gr er maks i tabellen til vv, jeg skulle bare sjekke. Den datt greit ned i og stoppa vel ca 6 mm over der den skulle være. Med 38,5 gr datt den ned til col 71mm. Antar at det ikke vil være det samme etter at jeg har factory crimpa dem. Så gjorde jeg det samme med nosler e-tip 150gr. Fylte samme hylse opp med 42,5 gr n150 og satt kula ned i. Var ikke like galt som over. Men fortsatt litt å presse ned. 42.5 gr er ikke maks i tabellen. Tror det er 44, men husker ikke. Uansett var det bare for å teste. Jeg ble usikker. Hadde ikke sett for meg at at det skulle være sånn. Er litt forsiktig av meg rundt kuler og krutt, bedre å spørre dumt en gang for mye. 😂
 7. Gikk til innkjøp av n150 Nå har jeg startet så smått og fylle krutt i hylsene. Jeg begynte smått å tvile på om jeg hadde skjønt ladetabellen til vhitavouri rett, når det står c og f. Så har jeg tolket det dit hen at; F= kula går ned i hylsa og kommer akkurat i kontakt med kruttet, ved angitt col. C= kula vil komme i kontakt med kruttet før den har oppnådd riktig col, og vil presse kruttet sammen. Jeg tror at jeg har misforstått noe, ingen av ladningene til hverken hornady gmx 165 gr eller nosler e tip 150gr har hverken c eller f bak seg. Men alle foreslåtte ladninger 1 gr over minimum ladning så vil kulene komprimere kruttet. Jeg har kontrollert vekta med å måle kulene og den viser rett på 165 gr og 150gr med 0,2 gr og 0,1 gr i diff. Så jeg vil tro vekta er ok. Col er 71mm. Vil kulene stort sett presse kruttet litt ned?
 8. Nå vet ikke jeg hva GRT er... 🙈 hva er det? Hva er det som anses som tunge og lette kuler til 308? Er det sånn at 110 til 130 gr er lette, ca 147 til 168 gr er medium og over 170gr er tunge?
 9. Jeg har kikka på n540 og n550 også. Jeg leste på et amerikansk forum at de mente at 500 krutt serien ødela løpene en god del fortere enn 100 serien gjør. Er det noe sant i det? Jeg kommer sikkert til å kjøpe forskjellig krutt etterhvert, når jeg har lada en liten stund. 🙂 men akkurat nå tenkte jeg å kjøpe en kilo eeller 3,5 av n150 også prøve meg litt. Etterhvert blir det sikkert n140 også. Kjøper sikkert n540/550 også etterhvert for å teste. Man har ikke kjøpt rifle og ladeutstyr for å spare penger 😂 det er en myte 😂 det som skjer er at man skyter mer.
 10. Det kan jeg gjøre. 🙂og jeg har lest den også, men den oppgir begge og mange flere. Så det var derfor jeg spurte 🙂
 11. Takk, det jeg lurte på var om jeg kunne bruke ladetabellen til 150 gr jacketed bullets i Modern reloading boka på GGG kula (147gr)? Og da skjønner jeg det slik at jeg kan det. Starter selvsagt lavt og går oppover. Med n150 krutt sier tabellen med 150 gr jacketed bullet mellom 42,5 og 47c gr. Jeg kommer ikke til å gå for komprimert ladning. Antar at komprimerte ladninger starter ved ca 45,9gr (iallefall det jeg regnet meg frem til)
 12. Jeg har appen til vv på telefon og kan snart landingen for 150gr og 165/168gr kuler i hodet 😉 Har ladedata fra nosler og hornady også. Det er ikke det som er problemet. 😂 Nosler anbefaler n140 til sine kule i 150/155gr med 42,5 gr krutt som den mest optimale landingen av de krutt typene de har oppgitt. Problemet er at jeg skal ta en avgjørelse på n140 eller n150 eller begge. Men som det nevnes over så er vel kanskje n150 greit når man er fersk.
 13. Hei. Har så smått startet å lade, dvs lest ladeboken utg. 2, lee sin modern reloading 2. Edition, samt et ladehefte reloading guide for 308 & 30-06. Det jeg ikke har gjort er å lese dem 2 ganger fra perm til perm. 😉 Har nå gjort ferdig ca 100 hylser for påfylling av krutt. Kuler jeg har i kal 30 er: GGG 147 gr Hornady GMX 168 gr Hornady ELD 168 gr Nosler e-tip 150gr Det står på hjemmesiden at N140 er for presisjon, N150 er for jaktladninger. Jeg ønsker å holde meg til en produsent da jeg blir ør i hode av å lese alt om brennhastighet mellom de forskjellige produsentene og at det endrer deg fra tabell til tabell. 🤮😩Har prøvd å finne likhetstrekk mellom kruttypene og produsenter, men det dropper jeg. Ladeboken utg 2 nevner ikke n150 når det er snakk om lading i kaliber 308. Modern reloading 2. Edition har n140 og n150 nevnt om hverandre i ladetabellen. Så hva skal en stakkar velge, må jeg kjøpe begge? Når det nevnes "jacked bullets" i Modern reloading, er det det samme som fmj kuler her i Norge?
 14. Hvordan fungerer det muffesystemenet? Det sånn at du skrur løpet inn, men er det settskruer for å holde det der?
 15. Takk for alle svar. Jeg er i utgangspunktet enig i at det å ha rifle i 308 som alltid er på er fint, men skytebanen er oppe hele året (unntatt ved covid-19 smittefare, da er det stengt) og da kan jeg skyte inn tre ganger i uka. Lurer litt på om dersom jeg tar løpet ut og inn etter innskyting må jeg da skyte inn på nytt? Jeg har tenkt å lade selv, slik at jeg lurer på om jeg skal velge 22-250 eller 260 rem, bruker man vanlige 6,5mm kuler ved lading av 260? Hva vil dere anbefale av de to kaliberne, jeg skal bruke det til rådyr, bever og gås(hvis bonden gir tommel opp). Lurer også på hva som anbefales av løpslengde på de forskjellige kalibrene? Løpet jeg har idag er 308 varmint, jeg har tenkt på om jeg skulle hatt et "lettere-/jaktløp i 308 i tillegg eller i stedenfor 22-250/260. Hva vil vekt reduksjonen være ved å bytte til en jaktpipe i samme kaliber, tror løpet er ca 50cm
×
×
 • Create New...