Jump to content

Trym 40

Members
  • Posts

    7
  • Joined

  • Last visited

Trym 40's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Det e nok rett som du skriv at i en bestand der elgen lever under press fra større rovdyr, er det naturlig at rovdyrene tar en stor andel kalv, men dette skjer mest om våren når kalvene er små, og vil dermed ikke forstyrre kuas brunst utpå høsten! Når det gjelder okser er det oftest de gamleste oksene som har måttet kjempe mest om kuas gunst, og kanskje går skadde eller utmattet etter brunsten som blir rovdyrbytte utover seinhøst/vinter. Men, nå er det slik at i de fleste områder i Norges land er ikke elgen presset av andre rovdyr enn vi mennesker. Det gir oss den unike fordelen/ansvaret, at vi kan påvirke elgbestanden enten i positiv, eller negativ retning. Fokuset må være at vi skal forvalte elgen langsiktig til artens beste over tid, og ikke hvor mange flere kilo kjøtt vi kan ta ut om det gjøres sånn eller sånn, eller andre forhold som er bekvemme for oss mennesker. Mein at det e kommet mange gode forslag, og som også er satt ut i praksis som jeg forstår. Ex utsettelse av jaktstart, sørge for at det er en høy andel, og store okser i bestand. Mein personlig også at det e alt for mye elg i mange områder, der vinterbeitene ikke er tilstrekkelig og dyrene går mer eller mindre og svelter seg gjennom vinteren. Også at man bør ta seg tid til i å prioritere å ta ut små kalver/ungdyr(skrapdyr)
  2. Heisann! Interessant innlegg forresten! Her har dokker jo vist i praksis at vi kan gjør en forskjell til det bedre for elgen og dermed for oss sjøl også, men som du sei så blir det en masse styr, og det kommer vel av at folk og forvaltning mange plassa e skeptisk til alt som heite nytenkning. Du sei at dokker har fått opp en god stamme med store oksa som begynn å brunst tidlig, og at dettan stimulere kyrn til også tidlig brunst. Får dyran vær i fre de her uken, har oksan gjort opp sæ i mellom, og de kyrn som då e kommen i brunst blir parra med de beste genan, og vi får tidligfødte kalva, som har fått den beste start på livet til å kan bli et premiedyr! Man bygg kvalitet i stammen!! Du sei at dokker har en positiv utvikling på kalvevekten, forde at dokker starta jakta ei uka seinare? Va litt nysgjerrig på kor mye vekten har stege, og om ikkje årsaken også ligg i at der kommer kalva til verden fleire uke tidligare nu enn før? Møsta kua sjansen til parring første brunst går det tre uke før ho e brunstig igjen. Det vil si minst tre færre uke for kalven å veks på sommarn når beita e best. Ka har det å sei for kalvevekta?? Trur dokker tenk veldig rett, men mein personlig at starten av jakta kunna vært utsatt enda 14daga til! En anna positiv ting med det, e at elgen e blidd mykje roligare, går meir spredt, og står mye lettare for hund! jakta i helga, 12 og 13 Okt, og av fem dyr blei 4 skutt i los. I førstvekka felt vi fire dyr og ingen blei skutt i los! De dyran som hundan tok laus første vekka, sprang gjerna ei halv mil, og laangt ut av terrenget før de stoppa, og sånn har det vel egentlig bestandig vært, med litt variasjona i forhold til ka slags type ver man har hatt. Ser det nevnes, at uttak av ungdyr veldig lett går ut over piggokse i stedet for kvige, men ka skjer i dag med kalveuttaket? Etter egne erfaringe så e minst 75% av kalvan som blir skutt oksekalva! Har jo også erfart at det lett skytes piggokse enn kvige, altså dobbeltfeil...Kan vær interessangt å hør andres erfaringe der? Et ungdyr e jo tross alt et ungdyr til det e opptil 160-170 kilo og då kan det også vær 2,5 år gammel, så man har jo litt å gå på. Mein det må etterstrebes å ta ut små kalva og små ungdyr, da disse ikkje bør kom inn i aveln!
  3. Debatten går vel i retning av at mye e usikker teori. I tillegg lev elgen et marginalt liv de 11 månan som det ikkje jaktes. Vi snakka om rovdyr, kvalitet på beite(sommer/vinter) påkjørsla i trafikken, dyr som ellers omkommer i fjellet av div. grunna, mm. Men allikavel e jakta det som påverka en elgstamme mest, og då mein æ vi må vær oss ansvaret bevisst, å heile tida vær på hugget for å BYGG KVALITET i en stamme, kontra som det e nu, der det ser ut som om forvaltninga har låst sæ fast i retta avskytningssporet, og der det på grunn av tidspress blant jegeran ofte skytes det som kommer frem. Heilt sekker på at det e me elgen så me husdyr ellers, at vest det ikkje avles på de rette genan, og at det ikkje e meir dyr i marka enn at beita e optimal, så går det ikkje mange generasjona, før det blir berre porr igjen. Ta eks. rein på Finnmarka, den e blidd 30 prosent mindre på 30 år, Det e høyst alvorlig, og menneskeskapt. E man først kommen i den situasjon, vil det vær svært vanskelig å rett opp skaden! Elgens ve og vel må kom meir frem i forvaltninga! Så, ka kan vi påverk i jakta? Mein at det e få områda i Norges land, kanskje foruten Finnmark, der det ikkje vil ver nåkka problem å utsett jakta til 10-15 Okt, og jakt ut November. Fordel: Brunsten har fådd gådd sin naturlige gang, og de fleste kyrn e blidd parra tidlig,dettan e så viktig at det kan ikkje bli sagt for ofte!! En anna ting e at det meste av lauv e borte a skogen, kanskje mest relevant i kyststrøkan, og vi kan då lettare sjå dyran før ei felling og dermed vælg ut de dyran det e rett å ta ut, det være sæ små ungdyr kvige/piggokse, små kalva. Mein også at okseandelen ikkje må ver mindre enn en pr. 1,5 ku. Om det då tas ut oksa som e på topp spella ikkje så stor en rolle då det vil vær en sterk underskog av rekrutta som neste høst vil ver på topp. La de kuen som går med de største kalvan få gå i fred! Det vil sikre at vi bygg på kvalitetsdyr allerede fra kalvestadiet. Det vil også generere kvalitetsdyr oppover i aldersgruppen. Har ikkje tru på at ett forvaltningsregime kan vær rett for evig og alltid og for heile landet, men regional forvaltning ut i fra naturgitte forhold og ka som kan la sæ gjennomfør. Mein iallfall at i kyststrøkan nordover har vi en unik mulighet til å optimalisere elgstammen betydelig i forhold til dagens praksis. Kanskje den største utfordringa ligg i ansvarsfraskrivelsen i forvaltninga og ikkje minst under jakt blant oss jegera!!!
  4. Hei! Et interessangt og høyst berettiga tema i storviltforvaltninga! Høsten og brunsten er den viktigste perioden for i dette tilfelle elgen, da de beste gener skal velges ut for artens mest optimale fremtid. Men ka skjer? Jakta kjæm inn som en orkan, i akkurat samme tisrommet der høybrunsten nærma sæ, og oksan følg opp de kyrn som nærma sæ brunst. Ofte blir Oksen skutt, og gjerna en kalv i samme slengen. Kua står tilbake i en helt anna situasajon, der ho kjæm til å leit etter kalven i en tid, pluss at ho må bygg et nytt forhold til en anna okse. Resultat? Kua møsta mest sannsynlig sjansen til tidlig parring med de beste gener, samt at den kalven ho kanskje får neste vår kommer til verden mye senere enn det som e opotimalt , og møsta mulighetan til å nå optimal vekst frem til voksen alder. Mein vi allerede ser resultat av at dennan praksisen har vært praktisert nu i mange Elggenerasjona, kalvvekten blir mindre og mindre, og det e nesten årvesst nu å treff på rødkalva i jakta... kan nevn at for 20år sia blei det skutt en kalv på 108 kilo. Snittet då låg vel på 75-85 I dag ser vi ofte kalvvekte rundt 60. Potensialet e enormt. En anna ting, og spesielt i områdan her ute me kysten, e at vi ofte kan betrakt dyran lenge før det kommer til en felling. Har vi då lagt kalvskytinga over på ungdyr, e det relativt lett å då ta ut ungdyr som ikkje har hatt en optimal vekst, og Kua får en mye fredeligare høst enn ka som e tilfellet nu! Trur det trengs en ordentlig gjennomgang av hele forvaltninga som egentlig e tufta på å bygg/øk bestanda, enn å kvalitetsbygg en allerede stor bestand. Trur heller ikkje det e bra for elgens ve og vel at vi har sånne store bestanda som vi har i dag! Har tatt opp temaet gang,på gang i eget jaktlag, med lokal viltforvaltning, men der ligg problemet, ansvarsfraskrivelse, og uvilje til å endre dagens praksis, synd!! Mein også at jakta sku vært utsatt minst 14daga!
  5. Hei, ja ser der er mange utgaver av denne. Er interessert i en sen helstokkutgave med snellert, og mulighet for toppmontering av kikkert? Hadde tengt å bruke rifla på Elgjakt, og vil gjerne ha et litt argere kaliber enn 308. Ser de finnes i et kaliber 358? Skjønner at disse våpnene var kvalitetsrifler i sin tid, og står seg vel godt enda. Hadde vært interessangt å finne ei av disse i god skikk!!
  6. Hei! For noen år siden felte jeg en sykkelstyring med en Barnes X i 308. Elgen sto helt åpen på en lyngmo med en del ur og store steiner omkring. Holdet var ca 80m skrått oppover. Elgen fallt i skuddet. Kula hadde gått inn på dyrets høyre side, litt lågt i bogen. Da vi begynte å flå oppdaget vi at skuddet hadde gått gjennom dyret på venstre side, rikkosjert og gått inn i vomma på venstreside, og inn i høyrelår, der fant vi kula. Syntes episoden var ubehagelig, og der endte mine erfaringer med homogene kuler.
  7. Kom over ei flott rifle på Jagthuset i Århus i sommer, en såkalt Schønauer, ei helstokkrifle fra Mannlicher som ble produsert frem til utpå 60 tallet tror jeg? Blei veldig interresert og nysgjerrig på rifla. Har tengt å bruke den i forbindelse med storviltjakt, elg for det meste.(hundeførerrifle) Er det noen der ute som har erfaringer med denne rifla så er jeg veldig nysgjerrig!!
×
×
  • Create New...