Jump to content

Olav69

Members
  • Posts

    28
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Olav69

  1. Hva ligger forøvrig slaktevekta på for halvannetåringer på Vestlandet nå?(er vel gjerne variasjoner der også...) Jakter selv i sør og her er det gjerne 50-54kg for hodyr og 54-58kg for hanndyr. Har dere sett noen utvikling i slaktevekter?
  2. Ja, jeg har også flere ganger blitt overrasket over hvor skrått viltet har stått når lyset har vært litt dårlig. Er enig i at human jaktutøvelse må gå foran pent slakt dersom man må velge. Må bli litt flinkere til å løsne bogen når jeg henger opp tenker jeg. Mulig jeg skal vurdere å legge siktepunktet ørlite høyere. Er forøvrig påfallende å se hvordan andre dyr som regel bare blir stående hvis et dyr bare faller rett ned. (skyter med demper)
  3. Hei, Hvor sikter dere på hjorten? Jeg jakter med 6,5x55 og for det meste på post med godt anlegg osv så jeg kan rette et godt skudd. Tidligere har jeg prøvd å legge treffet litt høyt og bak på stillestående hjort. Resultatet er fint slakt, men hjorten tar ofte litt ut. I år har jeg skutt de midt i bogen med det resultat at alle har falt rett ned. Har da også kunnet skyte dyr nr 2 ved et par anledninger når jeg har kontroll på det første. Men slaktene blir jo ikke så fine med mye blødning. Får mest dyr i skumringen slik at jeg liker å se hjorten falle der og da. Noen synspunkter?
  4. Hvor vanlig er det å bruke restlysforsterkere på hjortejakt på vestlandet? Er det noen sinne noen som er anmeldt for slik bruk?
  5. Det er vel ikke helt umulig at loven kommer til å tydeliggjøres i favør av nattjakt dersom hjortestammen fortsetter å øke slik den gjør. På mine trakter er hjortestammen relativt ny, men det er en voldsom økning nærmest fra år til år nå. Det er nesten ingen som jakter spesifikt på hjort og nattjakt tror jeg ikke forekommer. Selv har jeg investert i et 1kg telt der jeg overnatter og jakter i grålysningen. Har selv sett elg trekker vekk når hjorten kommer for å beite. En liten historie fra i år. Det er en hjortefarm her og denne tiltrakk seg en hjortebukk utenfra som ble stående ved gjerdet og ville inn. Den ble etterhvert skutt. En stund etterpå klarte en ny bukk å komme seg inn i innhegningen! Det ble en voldsom kamp med avlsbukken som var i farmen og man fikk skutt inntrengeren. Like etterpå var også avlsbukken død av kampskadene!
  6. Mars6x hpti koster vel ca 28000. Ellers er det forbudt med nattjakt i staten her. Man kan jakte en halvtime før soloppgang og en halvtime etter solnedgang. Det gjelder i alle fall på hjort. I Norge er det vel lov å bruke restlysforsterkere under forsvarlige forhold.
  7. Vedkommende som jeg testet for hadde nettopp både en zeiss 2,5x10x50 og 6-24x72 med svingmontasje. Han vurderte løsningen med ps40, men gikk bort fra den fordi den optiske kvaliteten var langt bedre med mars. Hjelper ikke med bedre forstørrelse når du ikke ser dyret. Ved dårlige lysforhold er det strengt tatt fast forstørrelse som gjelder. Viser til sammenligningen mellom forstørrelsen på mars 6x og cgti kikkert på 8x i tillegg der man ser bare grøt med 8x. Det er ikke alltid bedre forstørrelse hjelper heller. Ellers er det jo slik at hvis du skal bruke våpenet på hjortejakt/bøjakt så har du jo bare behov for nattsiktet påmontert og ikke å bytte mellom natt og dag. Du kan nok få kjøpt med hpti i Norge ja, montert nede i Europa. Synes forresten hpti var vel så god som gen3 mars, men har dessverre ikke fått testet samtidig.
  8. Har hørt at mars sikte skal være betydelig bedre enn både ps22 og ps40. En fordel med de to siste er forøvrig at du får en mye lavere montasje. Ved skudd med mars på 50m og 6,5x55 lå jeg noen cm under siktepunkt og på 100m en del cm over siktepunkt. Går nok greit å leve med på hjortejakt forøvrig.
  9. Med vekt på "svakt" månelys ville jeg sagt at grensen gikk nettopp mellom gen2 cgti og hpti på bar bakke. Testet også med en zeiss 6-24x72 og cgti-modellen var selvsagt mye bedre enn denne. Nettopp på 100m var det bare grøtete bilde med cgti der det var relativt tydelig og klart bilde med hpti. Ved kun stjernehimmel og klarvær er cgti ubrukelig på 100m mens hpti kan brukes på 100m. Med ir-lykt er det selvsagt noe annet. Da vil selvsagt cgti holde godt. Skal i kveld teste en 4.gen mars.(er i USA) Antar det blir noe helt annet igjen.
  10. Har vært så heldig å få testet litt atn utstyr. Termisk kikkert flir scout ps32: fantastisk til å oppdage dyr og må også fungere ypperlig til ettersøk. I forhold til jakt på kveld/natt når det har vært fint vær , så bør den helst brukes i flatt eller skrånende terreng nedover. Med himmelen i synsbildet vil all mark/vegetasjon merkes rød ved bruk av Instalert. (rød fargefunksjon) Testet en gang på rådyr i skodde. Rådyrene varmet opp skodden rundt kroppen slik at dyrene så ut som bjørner på 60-70m. Men ellers fungerer den svært bra også ved en del tåke i motsetning til restlysforsterkere. Instalert funksjonen med 4 nivåer fungerer fantastisk. Man justerer gjerne følsomheten litt utover kvelden etterhvert som det blir mindre varmeforskjeller i naturen. Mars kikkertsikte 6x hpti: Fantastisk bra kvalitet og overgår cgti modellen mange ganger. Den lille prisforskjellen(ca 2000kr) gjør det til et enkelt valg. Gjør stort sett ir-lykt unødvendig. Forholdsvis stort fokusområde. atn nvb8x cgti kikkert: Fin og anvendelig, men klare begrensninger i forhold til mars hpti. Man må ganske fort over på ir-lys når det blir mørkt for å få utbytte av den. Foretrekker heller å bruke ps32 sammen med mars6x enn restlysforsterkerkikkerten. Den er også mye tyngre å holde og ser ikke like godt gjennom vegetasjon som ps32. Kikket på en hjort på 100m mellom trærne en gang med ps 32. Var umulig å oppdage med nvb8x selv om jeg visste hvor den var. Med mars siktet kunne man se dyret, men ikke godt. Med ps32 så man dyret øyeblikkelig ved et raskt sveip over terrenget. Det var svært mørke forhold. Nvb8x har begrenset fokusområde slik at man stadig må fokusere når man skal betrakte på ulike avstander. Noen som vet om noen som forhandler ir lasere? Hadde vært moro å teste.
  11. Olav69

    Ny jeger

    Har forresten selv en tikka t3 som jeg er godt fornøyd med, men nå gjenger jeg om børsa og går fra atec ctm4 moduldemper til hausken. Har svingmontasje med forskjellige kikkerter.
  12. Olav69

    Ny jeger

    Hadde valgt en annen demper enn atec. Mye problemer med dem. Kjøp hausken med 13x1 gjenger.
  13. Dette blir vel fort mellom 5000 og 10000kr alt etter hva du sår bare i frøkostnad.
  14. Hva er din konklusjon? Hvilken er eksempelvis best på 10x med tanke på lysgjennomgang?
  15. Kan noen anbefale en børsemaker i aust-agder eller østlig del av vestagder?Har brukt Ole Eidet tidligere, men får ikke tak i han.
  16. Til foxhound, Skyter med begge øyne åpne med dette kikkertsiktet, så synsfeltet er ikke noe problem.
  17. Har en zwarovski 1,25-4 med opplyst circle dot. Nydelig å skyte hagleskudd med. Foretrekker klart belysningen. Heller ikke så følsom for at man plasserer øyet likt hver gang. Det er også viktig.
  18. Hjertelig takk for svarene. Ja, det må vel bare være fokusen. Kunne ikke helt skjønne dette. Ser forøvrig bedre gjennom min zeiss victory kikkert 8x40 (eller er det 42) enn gjennom kikkertsiktet 6-24x72 i skumring på 8x forstørrelse. Kan det skyldes dårlig fokus på kikkertsiktet eller er det to linser på kikkerten og fast forstørrelse som gjør kikkerten best mon tro?
  19. Beklager uvitenheten, men hva står BT for? Ellers har jeg en zeiss 6-24x72. Har hørt at man skal kunne gjøre et grep på denne når man har zoomet inn et dyr i siktet for å kunne se litt tydeligere. Gjelder vel spesielt i skumringen. Noen som kjenner til dette?
  20. Har en mg 92 6,5 med zoli hurtigmontasje. Synes den er litt riglete på montasjen, men skyter likt hver gang, så da får det gå. Har en zwarovski 1,25-4 med flash circle dot på og er godt fornøyd. Vurderer å få satt på zwarovski 1-6, men blir vel ikke noe av. Mitt desidert mest brukte våpen. Hatt den i 7-8 år nå. Ingen problemer med to rifleskudd.
  21. Det har såvidt begynt å komme termiske sikter. Disse kan vel så gjerne brukes om dagen som om natten. Ser ikke for meg at man kan bli dømt for bruk av disse om dagen. De kommer vel i samme kategori som restlysforsterkere. Da ender man opp med at det er lysforhold og muligheter for ettersøk som avgjør om jakt er lovlig eller ulovlig. De siste dommene tyder på at lysforhold, treffpunkt og jegerens utstyr og ferdigheter teller mest. Selv har jeg en zeiss 6-24x72 og når den etter mørkets frembrudd ikke duger lenger på skudd opp mot 100m, så er neppe jakta lovlig. Spørsmålet er om man kan bruke et termisk sikte/restlysforsterker om morgenen en times tid før zeissen duger? Det er det vel bare en domstol som kan avgjøre. Dette vil vel være en gråsone. Noen synspunkter? Hovedintensjonen i jaktloven er vel trygg og sikker jakt.
  22. Jeg ser at på siden til politiet i Trøndelag står det at nattsikter ikke er lovlige til jakt. På siden til winge våpen står det motsatte. Forskriften om kunstig lys i viltloven sier ikke noe om restlysforsterkere. Jeg tipper forskriften med tiden vil bli endret slik BT skriver, men mener at man per idag ikke kan bli dømt for bruk av nattsikte under jakt i grålysningen.
  23. Dn hadde en artikkel i 2001 som konkluderte med at nattsikter var ulovlige til jakt. Artikkelen er imidlertid meget svak. Man mener man må tolke lovteksten ut fra at den er skrevet i en annen tid, i en tid da nattsikter ikke var særlig aktuelt. Lovteksten viser tydelig til lyskilder, dvs lys som lyser opp objekter. Dersom lovteksten skal få en ny anvendelse så må også teksten forandres. Dette har man hatt god tid til, men intet er gjort. Vi må kunne forholde oss til en såpass tydelig formulert lovtekst. Det er ikke bibelen heller dette her.
×
×
  • Create New...