Jump to content

Epp

Members
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

Epp's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • Collaborator
  • 10 years in
  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

2

Reputation

  1. Det endte med Fallkniven dc4 og sprittusj. Fungerer bra. Det tok ikke lang tid før ungene i 5. klasse kunne bryne knivene sine selv!
  2. Jeg er lærer i kunst og håndverk på en barneskole og har bestemt meg for å lære barna å bryne knivene selv. Det må gjøres enkelt. Jeg tenker to grader av korning og vannsteiner - i alle fall ikke olje. Helst rimelig priset uten at det trenger å være billigdrit. Noen forslag til steiner eller diamant eller annet jeg kan bruke?
  3. Er det noen som har prøvd å lage asymetriske skaft? Hånden er jo ikke lik på begge sider av skaftet. Eller tenker jeg helt feil?
  4. Epp

    Knivstål FAQ

    Spørsmål til @Metallurgen - som kanskje er det store spørsmålet og som kanskje ikke er så enkelt å svare på, men uansett: Hva er det beste rust»frie» alternativet til f eks A8-mod og 80CrV2 - altså seigt og hovedsakelig til bruk på tre? Og: vet du hvilket stål det er i denne kniven? Spikket en hel sleiv i tørr einer med endel kvist og den barberer armen min fint fremdeles.
  5. Har sjekket deling og rettigheter osv. Alt skal være ok. Aner ikke hvorfor noen ikke ser bildene. Prøv her: https://goo.gl/photos/R9fSViwBj4uN1V1BA Så kan vi jo heller diskutere knivene
  6. Det var synd, bildene var jo hele vitsen... Men jeg har sjekket, de skal være tilgjengelige. Jeg får dem opp hos meg.
  7. Tenkte bare jeg skulle legge ut en smakebit på mine siste bekjentskap av fulltange friluftskniver. Etter å ha brukt Hellekniver i mange år og endel selvlagde tenkte jeg tiden var inne for å se om det kunne komme noe godt utav nyere stål og knivtyper. Jeg pleier sjelden kompromisse på kvalitet og gikk for noen modeller i den dyre enden av skalaen Jeg bruker knivene til generelt friluftsliv, endel tre, fiske og kjøkkenkniv. (Om jeg skal på sjøen bruker jeg som regel Fallkniven F1 eller annet i mer rustbestandig stål. Liker F1 også, men det blir langt ifra det samme som disse her!) Gough Custom er helt ny: http://goughcustom.com/products/resolut ... k-iii.html FH SERE: http://xxxknives.blogspot.no/2014/05/sere.html FH Bushcraft: http://xxxknives.blogspot.no/2010/11/bushcraft.html Fra venstre: Samekniv fra Masi ca 1960, FH SERE, FH Bushcraft, Gough Custom Resolute MK III Vekt m/slire: Samekniven 248g, SERE 360g, Bushcraft 214g, Resolute MK III 255g iPhone forvrenger litt, men jeg prøvde å vise tykkelsen. Samekniven 4mm innerst - 3,5mm på midten, SERE 5mm, Bushcraft 3,8mm, Resolute MK III 4mm FH Bushcraft er "custom" da jeg ba Haakonsen lage den tynnere enn vanlig, da jeg mener 3-3,5mm er passe (og mer enn nok) til kniver i den størrelsen. Dette var så tynt han ville gå. Alle er MEGET flotte brukskniver, men min favoritt er Bushcraften. Jeg vet ikke helt hvorfor, kanskje pga "Scandi" slipen?
  8. Ja... jeg var visst litt uklar. For å gjøre det mer tydelig: Vanlig bryne + fint arkansasbryne ELLER de to enkle og greie jeg la ut bilde av. Får dere like godt resultat? Jeg gjør nemlig ikke det. Vanlig bryne (mange typer, men av stein) gir veldig bra resultat = skarp og rein egg. Nye diamantbryner og knivskjerpere gir forsåvidt en ok egg, men ru og matt i forhold, og aldri like skarp.
  9. Først - IKKE ØDELEGG denne tråden med en stein vs. Rudolfstroppen diskusjon. Så: Jeg har brukt vanlig bryne og til slutt fint arkansasbryne og får nydelig tradisjonelt resultat. Har også brukt musematte+sandpapir og lær+pasta og får nydelig konveksegg. Av ny teknologi er det kun WorkSharp som gjelder for meg. Men dette er jo enklere da: Har brukt denne på kjøkkenkniver med ok resultat - ok, ikke nydelig. Merket Brusletto! Denne er jo dyr, 535,- hos sløyd-detaljer, har brukt en lignende som IKKE ga godt resultat. Så hva sier folket - har ny teknologi noe for seg, eller er det gamlemåten som gjelder?
  10. Epp

    Knivstål FAQ

    Noen som kjenner Vanadis 23? http://kniferesearch.com/JOO/index.php/ ... ul-menu-en
  11. Epp

    Knivstål FAQ

    Hei! Ny bruker her. Har lest denne og flere andre tråder med stor interesse! Er "gammel" knivbruker -maker og -kjenner som har vært borte fra denne interessen endel år (20). Bruker hovedsakelig kniver til trearbeid og friluft, fiske osv (ikke jakt). Husker at jeg lærte av faren (da jeg var liten) min at rustfritt stål aldri ble like bra/skarpt som "rustestål". Jeg forstår dette er iferd med å endre seg? Eller er det slik at det tradisjonelle stålet fremdeles har "the edge"? Jeg har også en del knivblader av Bjarne Engli liggende. Noen som har erfaring med disse? De hadde godt rykte på 80 tallet i alle fall. Har ting endret seg radikalt eller er dette fremdeles gode saker? MEd forbehold om at dette har vært tatt opp før. Har prøvd å søke litt - link gjerne til tråder.
×
×
  • Create New...