Jump to content

Omella

Members
  • Posts

    12
  • Joined

  • Last visited

Omella's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Ahh. Tusen takk for klare og gode svar. Der vi har hytte så er det kun èn holme, men der er det sel fra tid til annen, til tross for heftig nedskyting av to fiskeoppdrett i nærheten. Neste gang jeg blir kastet iland, så brenner jeg av med èn gang. Så får jeg heller gremmes over et eller flere dårlige skudd. Takk nok en gang! En annen ting er hvordan man får disse store skapningene iland. Er jeg aleine så får jeg dem ikke ombord i en 14fots pioner-jolle ihvertfall. Blir vel å måtte få den festet til siden av båten på et vis. Blir som Hemingways' 'Den gamle mannen og havet'...
  2. Trist jakthistorie fra søndag. Har hytte på Seiland i Finnmark. Ble overbegeistret da jeg så to svære havert like ved et skjær ikke langt fra hytta. Hentet våpenet straks og svigerbroren min for å kjøre båt. Jeg ble kastet iland på skjæret mens svigerbroren min kjørte litt rundt for å avlede oppmerksomheten, har hatt hell med den taktikken før. Fikk en god skuddsjanse på 50-60m, men jeg tenkte at jeg skulle vente litt, til de kom på grunnere vann. Men det gjorde de aldri. De flyttet seg lengre og lengre utover og skuddholdene ble håpløst lange, til slutt kastet jeg ivei et skudd på kanskje 150m, men det ble jo selvsagt bom. Lå hele den natten og gremtes over at jeg ikke skjøt med en gang. Tidligere har ikke dette skjedd meg med steinkobbe. Er haverten mer sky, eller var jeg kun uheldig med situasjonen ? Jeg er ikke veldig erfaren seljeger, så alle tips mottas med største takknemlighet. Oddbjørn, Alta
  3. Akkurat, takk for kjapp tilbakemelding ! Skal prøve å få tak i karen for å spørre han. Alta er håpløst langt fra kysten, ja. Er jo nesten innland. Har jaktet mest i Kvænangen (området mellom Burfjord og Spildra) og en plass som heter Russelv på Seiland (vis a vis Neverfjord), hvor vi har fritidshus. Fantaserer mye om selfangst, var innom 'Havsel' i forrige uke for å kjøpe selbiff. Der er nok muligheter for en SKIKKELIG jakttur, i Vestisen. Om man bare får fri hjemme... Jobber i Forsvaret og har en liten velferdsbåt på Høybuktmoen som jeg tenkte å låne for anledningen. Kanskje finnes det andre små fjordhull i området hvor det er vel så gode forekomster ?
  4. Hei, jeg er en relativt sett uerfaren seljeger, men noen vellykkede og flere mislykkede jaktturer bak meg.... Ifbm. jobbtur til Kirkenes til høsten(ca.midten av september) så kunne jeg tenke meg å ta et par dager fri for å prøve å jakte sel i feks. Jarfjorden. Har hørt rykter om at det nettopp der kan være muligheter. Nå skjønner jeg at ingen lokale jegere vil ut med sine beste stalltips, men de kunne kanskje nikke lett samtykkende på hodet i retning av 'tja, der kunne det kanskje være muligheter'.... Planen er å starte med båt fra innerste i Jarfjorden og jakte meg utover. Er helt ukjent i området. Vil jo helst unngår hytter/folk. Kommer nok til å sove i telt. ALLE tips og kommentarer er kjærkomne ! Mvh, Oddbjørn Mella, Alta
  5. Ahh, nå skjønte jeg den med bever i Hammerfest, det er ikke så mange trær der.....Trege bønder fra Alta...... Bisamrotte høres jo artig ut, for et par år siden så jeg det jeg mente var en mårhund i tanadalen. Jeg hoppet ut av bilen med hagla og sprang opp lia etter den. Det viste seg å være en skabbrev som knapt kunne gå.....Ingenting å si på artskunnskapen....
  6. Er ihvertfall mye rein i hammerfest... Ok, så det finnes ikke bever i Finnmark. Dumt av meg å spørre da. Har bare lest noen artikler og synes det ser spennende ut å ligge på post meg rifla i morgengryet ved vannkanten... Kanskje må man til Finland. Enn om man kunne snakke finsk, da hadde alt vært lettere.
  7. Noen som vet om det er åpnet for beverjakt i noen kommuner i Finnmark, eller i Nord-Norge for den saks skyld ? Er vel opp til kommunen å åpne for det, men jeg har ikke funnet noen oversikt over kommuner som har åpnet for beverjakt.
  8. Omella

    Havert

    Flotte bilder, det var et svært beist ! Jeg bor i Alta, er sikkert flere som interesserer seg for seljakt her, selv om jeg ikke kjenner dem. Er stort sett elg- og rypejegere her, som ellers i landet. Har fått meg et par nyttige tips nå, her på forumet. Lettere kule/kule som ekspanderer mindre. En skikkelig 'krøker'. Den det refereres til, er det noe man får kjøpt ? Kjøpte meg en tofot fra Norma denne uken, prøvde den igår. Tror den hjelper godt på. Min erfaring som seljeger er veldig begrenset. Men ved mine to fellinger i forrige periode, så var jeg stresset og brukte feil ammo. Da brukte jeg helmantel. Begge steinkobbene fløt, ihvertfall lenge nok. Dette var jo en direkte feil av meg, men i fremtiden så tror jeg nok, som dere sier, at jeg prøver på et mindre ekspanderende prosjektil. Denne haverten var ikke nettopp kommet opp til overflaten. Den svømte rolig i overflaten lenge. Noen hadde sett den rundt den holmen helga før og den hadde vært så nærgående at de syntes det var ubehagelig. Hvordan er havert på smak ifht. steinkobbe ? Sendte de to foregående skinnene til Granberg Garveri i Bergen, blir artig å se resultatet.
  9. Omella

    Havert

    Ok, takk for svaret ! Godt å bli rettledet av mer erfarne folk. Forøvrig er seljakt noe som har 'truffet' meg. I finnmark, hvor jeg bor, er det store kvoter og ingen jegere. Bruker kal. 6,5x55 med Norma forbedret elite ammunisjon. Kjøpte idag en tofot med vugge på xxl. Foreløpig har seljakt noe jeg har bedrevet 'på si' ifbm. gåsejakt. Men nå kjenner jeg at jeg har lyst på en egen seljakttur. Kommer nok ikke til å glemme denne haverten på en stund. Idet jeg ble kastet iland på holmen så ladet jeg rifla og satte sikringen på. Jeg sa enda høyt til meg selv; 'Sikringen må æ huske å ta av'. Men idet selen var nært land, pulsen min hadde roet seg til 150 og alt var optimalt så trakk jeg av, bare for å bli minnet på sikringen som jeg hadde glemt å avsikre.... I samme situasjon så jeg noe jeg mener var en steinkobbe, men den forsvant i frykt når jeg skøt. Så den samme selen dagen etter også, men da var den sky. Kan det ha vært en steinkobbe, eller 'må' det ha vært en havert ? Syntes hodet så mer rundt ut.
  10. Omella

    Havert

    Skjøt en kjempehavert i helga. Blodet stod opp som en fontene. Jaktkompisen i båt rakk ikke bort til den før den sank. Etter 1-2 minutter kom den opp igjen mens blodet fosset rundt den. Jeg hadde tydeligvis skadeskutt den. Den var stresset og svømte rett mot meg som lå på en holme. Andre skuddet satt der det skulle. Haverten sank dessverre som en stein. Vi soknet lenge med svenskpilken i håp om å være heldige, men akk. Den ligger på ca. 10m dyp. Grunnen til at jeg ikke traff rent på førsteskuddet tror jeg var fordi den svømte sakte mot båten som jaktkompisen min var i. Jeg traff nok litt bak. Burde nok ha ropt eller noe for å få den til å stoppe. Har tidligere skutt et par steinkobber, så dette var en kjempe jaktopplevelse for meg. Skuffelsen er desto større. Har sovet dårlig på grunn av den, selv om jeg vet at sånn er det med seljakt. Noen flyter lenge nok, mens andre ikke. Spørsmålet mitt er som følger: Om jeg til neste helg tar med dykkerutstyr og prøver å leite etter den. Vil den være veldig ødelagt ? Kanskje kan jeg bruke skinnet ?
  11. Takk for svaret, akkurat det jeg så etter. Har selv prøvd meg på han der Google, men jeg er nok ikke så flink......Takk igjen !
  12. Hei, Har lest om blant annet Shackleton som laget lampeolje av selspekk. Jakter selv sel, men har aldri benyttet meg av annet enn det beste kjøttet. Er det noen som vet hva man må gjøre med spekket for å får brukbar lampeolje ?
×
×
  • Create New...