Jump to content

dhjerp

Members
 • Content Count

  17
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral
 1. Sikker på det? I forarbeidene til hundeloven ble det henvist til viltlovens § 53 første ledd hvor det sto: kan hund «som løper løs uten at den følges på forsvarlig måte, ... opptas av grunneier og jakt- eller fangstberettiget eller noen som opptrer på vegne av disse, eller av politiet» Denne ble endret og nå henvises det i viltloven til hundeloven. I hundeloven er "grunneier" utelatt og i steden står det "rettighetshaver". Mulig jeg tar feil, men jeg gikk ut i fra at rettighetshaver da var den som leide retten til jakt. Ser jo også at det på jusstorget blir brukt de "gamle" begrepene.
 2. Hundeloven regulerer dette ganske bra. Om grunneier kan innføre "egne" båndtvangsregler tviler jeg på, men kommunen kan. Et par paragrafer og utdrag fra hundeloven som mest sannsynlig kommer til anvendelse her: "§ 3. Generelt aktsomhetskrav En hundeholder skal vise aktsomhet for å unngå at hunden volder skade på folk, dyr, eiendom eller ting. Hundeholderen skal sørge for at hunden eller hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser. Blant annet skal hundeholderen søke å avverge at hunden eller hundeholdet skaper utrygghet for andre. Den som er berørt, kan kreve overfor hundeholderen at en varig tilstand eller varige forhold som ikke gir tilstrekkelig sikkerhet, eller som volder urimelig ulempe, blir rettet. " Stikkord slik jeg ser det: Hundeholderen skal sørge for at hunden eller hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser. Men den mest avgjørende bør være: "§ 4. Alminnelige regler om sikring av hund. Vilkår for å la hund være løs Hunder kan være løse bare når de a) blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, eller b) er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel. Den som holder en hund i bånd, skal være i stand til å ha kontroll med hunden, hvis de ikke blir ledsaget av noen som har slik kontroll. Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel. Hundeholderen skal vise særlig aktsomhet der det er barn, for å hindre slik kontakt mellom hund og barn som barnet eller voksne som følger barnet, ikke inviterer til, og for å forebygge at barn blir skremt. Om nødvendig skal hunden bli satt i bånd eller holdt tett inntil hundeholderen. Hunder skal alltid holdes under slikt tilsyn at de så vidt mulig hindres i å drive eller forfølge vilt, jf. likevel § 9 tredje ledd." Legg spesielt merke til første og siste avsnitt. Svært, svært få hundeeiere klarer å oppfylle regelen om at den skal kontrolleres på aktsom måte. I klartekst betyr det at man skal kunne kalle inn hunden nær sagt i en hver sammenheng og en hver situasjon. Hvem kan med hånden på hjertet garantere det? David, som er uerfaren som jeger, men som har hatt Schäfere i 30 år. PS; Legg også merke til § 10, første avsnitt. "Enhver kan oppta hund som er løs i strid med §§ 4, 6 eller 7, jf. § 9, eller med forskrift gitt i medhold av disse paragrafene. I utmark i jakttiden der jakt er lovlig, kan likevel bare rettighetshavere i området og politiet oppta løse hunder." I utgangspunktet er det kun de som leier terreng eller politiet som kan innhente en hund i utmark i jakttiden.
 3. Hørte også en annen som sa han bare snudde dyret og tømte ut blodet, men ser for meg at det uansett blir litt søl på pelsen. Spiller kanskje ingen rolle.
 4. @ko-stens: Jeg er mindre erfaren enn alle andre på kammeret siden jeg kun har vært på jakt en gang og skutt ett rådyr, men kan si hva jeg opplevde. Ta det for det det er. Kikkerten sto på 4x og det synes jeg er passe for alle hold jeg kommer til å skyte på, så min drømmekikkert hadde vært uten zoom med fast forstørrelse 4x. Jeg brukte Fusion Lite i .308 og etter å ha sett hva den gjorde kommer jeg aldri til å bytte patron da jeg ikke kan se at det kan gjøres særlig bedre. Gjennomskyting med lite utgangshull, det som var i mellom inngang og utgang var ødelagt og alt blodet var i buken. Ble levert til et viltslakteri for partering og nærmest ikke noe kjøtt ble ødelagt/fjernet. Mulig erfarne jegere opplever det anderledes, men i skogen, i jaktsammenheng, merket jeg ikke smellet eller rekylen uten hørselvern.
 5. Hei. Jeg er førstegangsjeger og fikk min første rådyrbukk nå, men det dukket opp et par spørsmål i ettertid. For meg er jakta over når skuddet går og viltet ligger på plassen. Da er det en del kilo med mat som skal behandles best mulig, og i mine øyne er maten pakket inn i en fin sekk med pels. Jeg ønsker minst og færrest mulig hull i pelsen da det er litt ulendt og en del skog viltet skal bæres gjennom før det kommer i bilen. Kula gikk i gjennom dyret med fint utgangshull og lungene var lungemos, noe blod på plassen, men det meste av blodet lå inne i dyret. Hva gjør dere for å bli kvitt det blodet? Jeg la bukken på rygg, snittet buken så lite som mulig og fikk innmaten ganske greit ut. Da lå det fortsatt mye blod igjen i dyret og siden det skulle bæres et stykke måtte dette ut. Jeg gjorde helt sikkert feil, men gjorde et lite snitt i halsen og hang det etter et av bakbeina så kom det meste ut av luftrøret. Enklere/bedre måter finnes helt sikkert?
 6. Helt enig med trådstarter. Jeg tok jegerprøven tidlig i år og en del av kurset var nettopp våpenhåndtering og en tur på skytebanen. Jeg har håndtert våpen tidligere, både privat og i militæret og er (håper jeg) svært nøye med sikkerheten. Jeg ble rimelig paff når instruktøren hadde hjelp av en person som skulle vise frem en hagle og ei rifle i klubbhuset på skytebanen. Jeg sjekket automatisk kammer og magasin i rifla når jeg tok den opp, og der var det 3 skarpe skudd. Dette var en hjelpeinstruktør som skulle vise frem våpen i forbindelse med et kurs og som ikke hadde benyttet våpenet på noen måneder. Han hadde tydelig ikke sjekket det etter siste tur, heller ikke før han gir det til andre. Skremmende holdning og dessverre er nok ikke han den eneste.
 7. Er ikke det moro Jaffa? Grattis.
 8. Må jo spare noen til de andre også. Men geita, den håper jeg har noen kalver........
 9. Ja, ja og ja. Så sant du ikke har motor på kanoen.
 10. Det var virkelig en knallstart som jeger. Det å føle at jeg kommuniserte med geita, at bukken dukket opp og jeg følte jeg kunne styre den mot meg. Uansett hva som skjer senere som jeger tviler jeg på at noe kan overgå dette. Har tenkt tanken på å få den bedømt, men foreløpig la jeg skallen i fryseren da jeg ikke er helt sikker på hva jeg skal gjøre med den.
 11. Sikkert litt for lang historie, men som førstegangsjeger var dette utrolig moro. Jegerprøven ble avlagt i februar, våpen innkjøpt og jeg meldte meg inn i en jegerforening. Der er det medlemsmøte i begynnelsen av august med loddtrekning for valg av dager og terreng (disponerer totalt 7 terreng) til bukkejakt og ordinær jakt. Jeg var ikke veldig optimistisk da jeg ikke fikk terreng før fredagen og det var mange erfarne jegere som hadde muligheter før meg og vi hadde bare 2 bukker på kvota i "mitt" terreng i bukkejakta. Regnet derfor med at det ikke ble noe bukkejakt, men når fredagen kom var det kun tatt 1 spissbukk der og jeg tok et par mindre turer i terrenget på fredagen for å gjøre meg litt bedre kjent og få en følelse av å være på jakt. Hørte da ei geit som bjeffet i en liten klynge med trær og bestemte meg for å se om det var en bukk der på lørdag. Ettermiddagen på lørdag var den første "ordentlige" muligheten jeg hadde for jakt, så jeg brukte ca 1 time for å komme meg så stille som mulig i nærheten av geita. Fant et fint område med glissen skog som jeg satt ganske skjult bak en del granbar og var forholdsvis sikker på at jeg hadde kommet meg dit stille og det var en fin vindretning. Prøvde forsiktig et par kontaktlyder med Buttoloen og fikk umiddelbart svar fra geita som fortsatt var i samme område. Dette var gøy, og vi "kommuniserte" i noen minutter før jeg så et dyr komme i full fart ned en skråning og ut på sletta foran meg. Spenningen var stor når jeg så på den i kikkerten og så et fint gevir på toppen. Der var bukken, akkurat som håpet. Den tuslet litt rundt, men fant ingenting å bry seg om og avsanden var for stor samt det var en del trær i mellom så skyting var uaktuelt. Etter litt tid var den på vei inn i skogen og da prøvde jeg et lite støt i buttoloen igjen og den ruslet rolig og nysgjerrig mot meg. Jeg måtte flytte meg en del sideveis for å få fri sikt, og ca 50 m før meg dreide den igjen inn mot skogen, men da var sikten fri og avstanden bra. En liten plystrelåt stoppet bukken og skuddet smalt i samme øyeblikk den stoppet. 5-6 m før den datt. En fin 6-tagger som nå ligger på kjøla og skallen i fryseren. Denne karamellen skal jeg suge på helt til den 25/9 da jeg har samme terreng i de 2 første dagene av ordinær jakt. Mobilbilder av dårlig kvalitet, men en svært stolt førstegangsjeger.
 12. Da vil jeg også være med. Min første ordentlige økt var i går kveld og endte med en fin 6-tagger. Første bukk, første jaktdag, første jakt, første av det meste, men hvordan jeg får lagt inn bilde forble en gåte.
 13. dhjerp

  Howa klubben!

  Dette er en klubb jeg også kan være med i da jeg kjøpte en brukt Howa 1500 i 308 win tidligere i år. Mangler dessverre bilder, men den er så standard som mulig. Til neste år blir det kanskje en lyddemper på denne, først og fremst for at jeg merker at min presisjon er bedre med mindre rekyl. Våpenet går svært bra. Ved innskyting før storviltprøven var det nesten ikke mulig å se at det var skutt mer enn 1 skudd på 100 m. Skytteren klarer nok ikke like god samling.
×
×
 • Create New...