Jump to content

thomas308

Members
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by thomas308

  1. Enda flere spørsmål 1. Hvor fort kan man skyte blykuler i en rifle uten å bruke gascheck? (sånn ca.) 2. Kan man bruke flatnesede blykuler på vilt, regnes disse som ekspanderende? 3. Hvordan er skuddreaksjonen i viltet med tunge kuler i moderate hastigheter (.444) sammenlignet med lette kuler i høy fart? (6,5x55) Hva vil være mest effektivt på elgen?
  2. Jeg må innrømme at jeg synes de grovkalibrede patronene ser interessante ut, men jeg ville vite hvordan disse patronene hevdet seg prismessig i konkurransen med de "vanlige" patronene. Jeg skyter også links, så det vil jo være en fordel med en patron som er kamret i en bøylerifle. Du sier at dette er en snever patron bare for spesielt interresserte, men vil det være noen hindring hvis man lader selv? Jeg skjønner at tilgangen på hylser blir mer begrenset, men er det andre ting som gjør at den er mindre egnet for den gjennomsnittlige jeger? Et spm. ang. blykulestøping, hvor mange blykuler kan man støpe sånn ca. på en kveld? (hvis man bruker en six-cavity mold) Og et siste spm., på hvilken måte er .444 marlin underlegen en 6,5x55 på storviltjakt? Hvis man antar at skuddholdet er på max. 100m, og bruker 300 grs mantlede jaktkuler.
  3. Hmm, ser ut som det ganske vanskelig å forklare hva jeg mener, så jeg lager en liste: 1. Jeg har ikke kjøpt rifla enda, planen er å kjøpe en rifle som jeg kan skyte mye med. 2. Jeg skal lade selv. 3. Jeg skal støpe kuler selv hvis det er nødvendig. 4. Patronen skal være godkjent til storviltjakt, men det betyr ikke at jeg skal bruke billige kuler på selve jakta. Så hva vil bli billigst å skyte med, 6,5 med billig helmantel, eller .444 marlin med hjemmestøpte revolverkuler?
  4. Jeg er fullt klar over hvilke kalibere som er lovlige til storviltjakt, men det jeg lurte på er hvor mye det koster å skyte f. eks .444 marlin med blykuler kontra f. eks 6,5 med helmantel. Hvordan er prisen på krutt, hylser, tennhetter og kuler i de forskjellige patronene, og hvor lang er den gjennomsnittlige hylselevetiden? Kort sagt hva er totalt sett billigst å skyte med?
  5. Som tittelen tilsier, hvilket kaliber godkjent til storvilt kan man slippe billigst mulig unna med mtp mengdetrening? Det er ikke noe krav at ladningen oppfyller kravet til storvilt, bare trening på skytebanen. Jeg ser for meg at støpte blykuler er det billigste alternativet, så det skal være et kaliber som er egnet for disse.
  6. Nå har ikke jeg erfaring med akkurat den kikkerten som selges på jakt og friluft, men sett utifra spesifikasjonene ser den ut til å være bra. Denne modellen har 30mm tube som sikrer god lysgjennomstrømning.
  7. Kjøp deg en leupold fra theopticzone.com f. eks denne: http://theopticzone.com/default.aspx?ac ... ail&id=899" target="_blank" target="_blank Veldig billig nå når dollaren er svak. Hvis du vil slippe å importere har jakt og friluft en leupold på tilbud til 2990,-
  8. Det er nok mest finishen som gjør at Zastavaen er dårligere. Jeg har lest at repeteringen ikke er like "smooth" som på dyrere rifler, og den virker litt "uferdig". Men dette har selvfølgelig ingen praktisk betydning på jakt. Presisjonen er uansett mer enn god nok for jakt.
  9. Hvis du skal ha boltrifle er nok zastava det beste alternativet i forhold til prisen. Weatherby Vanguard er jo kjempefine rifler i forhold til prisen, men de leveres dessverre ikke i links. Hvis du er åpen for andre mekanismer kan jo en remington 7600 eller Ruger no. 1 også være et alternativ, da slipper du å lete etter spesialutgaver for at de skal passe for en linksskytter. Kan jo legge til en liste med våpen jeg vet om som passer for linksskyttere: (i rimelig prisklasse) Boltrifler: - Zastava - Ruger M77 - Remington 700 - Sabatti mod. 90 Bøylerifler (ingen av de vanlige bøyleriflene leveres i .308, men tar med de også i tilfelle du bestemmer deg for et annet kaliber. Disse kalibrene forutsetter at du lader selv) - Marlin 1895 (.45-70) - Marlin 308MX (.308 marlin) - Marlin 336 (.30-30) Pumperifler - Remington 7600 Enkeltskudd: Ruger no. 1 Baikal enkeltskudd
  10. Hva med en Marlin bøylerifle i .30-30 Winchester? Perfekt for linksskyttere, men kaliberet forutsetter nesten at du lader selv. Snill rekyl og billig treningsammo fordi den bruker mindre krutt enn de vanlige storviltskalibrene. Perfekt kaliber for det meste av vilt i Norge. Kanskje ikke det optimale kaliberet for storvilt, men hvis du lader med spisskuler og har et skudd i kammeret og et i magasinet når den så vidt jeg vet opp til storviltkravet.
  11. Er det noen som kan hjelpe meg med dette? Hva må man se etter/passe seg for når man kjøper brukt rifle?
  12. Det finnes flere 1900 på det svenske bruktmarkedet for rundt 5k. f. eks denne http://www.blocket.se/alvsborg/Carl_Gus ... m?ca=8&w=3 En ting til, er antonio zoli 1900 og CG 1900 samme børsa? http://www.blocket.se/stockholm/Tikka_M ... m?ca=8&w=3 Dette ser jo ut til å være veldig gode børser til en billig penge, men hvilke feller må man passe seg for når man kjøper brukt?
  13. Hei alle sammen! Jeg har nå bestemt meg for å kjøpe min første rifle, og som alle nybegynnere lurer jeg selvfølgelig på hva jeg burde kjøpe. I motsetning til alle "tikka vs howa"-tråder, lurer jeg mest på hva som er bra av de litt eldre riflene på bruktmarkedet, da spesielt det svenske (blocket.se). Forslag til kandidater jeg er interessert av: - Husqvarna, både f. eks 1640 eller 1900 - Winchester mod. 70 - HV-Mauser - Remington 700 - Eldre sako, f. eks Finnbear - Eldre tikka Det er sikkert noen jeg har glemt, dere må gjerne komme med andre forslag også. Kravet er at rifla skal være i et vanlig og tilgjengelig kaliber, og skal kunne brukes til all slags vilt. Rifla skal helst koste under 5000 kr, men dette er ikke noe absolutt krav. Det viktigste er at jeg får mye rifle for pengene. Hva slags rifle ville dere valgt og hvorfor? Alle svar mottas med takk!
×
×
  • Create New...