Jeg lager pizza ganske ofte, i snitt blir det nesten en i uken, og det spiller ingen rolle om det er hverdag eller helg. Faktisk laget jeg pizza i dag, en onsdag, som for øvrig var meget god... En genial rett som i utgangspunktet er veldig enkel; bunn, saus, ost og topping. Jeg synes nesten synd på de som ikke har kunnskap eller vilje til å lage denne retten helt fra begynnelsen.
Kan ikke legge ut noen oppskrifter da jeg aldri følger oppskrifter selv, jeg tar alt på gefühln! Men kan jo slenge ut et par tips for de som trenger det:
-Gode rådvarer (les: gode, ikke nødvendigvis dyre!) er alfa og omega. En flaske ekstra virgin olivenolje og litt finkvernet havsalt bør alltid stå på kjøkkenet. Hvitvinseddik er også å anbefale.
-Løk og hvitløk er det ikke alle som liker, men det skal som regel mye til før det blir merkbart, noe som er kjekt å ha i bakhodet dersom man f. eks. har barn som er vrange i matveien. Det de ikke vet, har de heller ikke vondt av... Pizza smaker ikke godt uten løk uansett.
-Pizza er ikke sunt, så ikke prøv for hardt å lag en sunn pizza! Det skal være litt sukker i både deigen og sausen. Er du på slanker'n? Spis noe annet, f. eks. knekkebrød med salat eller noe annet kjipt.
-Hermetiske tomater er ikke fy-fy! Personlig foretrekker jeg hermetiske tomater i sausen både fordi jeg synes det smaker bedre og er latterlig enkelt. Jeg har lest at tomater som skal hermetiseres, blir høstet på et annet tidspunkt enn de som selges ferske, og at de derfor har ulik smak -- en smak som mange foretrekker. Ferske tomater kan dog skjæres i skiver og has på pizzaen. Hvorfor ikke kombinere?
-Ferdig blandet pizzakrydder er heller ikke så dumt, selv om jeg personlig foretrekker å blande selv (på gefühln, selvsagt) såfremst jeg har et arsenal av krydderglass tilgjengelig. Skal man bruke ferdigblandet, er Black Boy/Toro sin den beste.
-Ferdig pizzasaus og pizzadeig derimot, det er fy og skam. Ikke er det spesielt godt og det er heller ikke billig. En pizzadeig kan kanskje være litt arbeid, men jeg klarer nesten å lage pizzasaus på tiden du bruker på å åpne lokket på ferdigsausen...
-Ruccola! Skyll litt ruccula, rist det grundig (for å tørke det litt) og ha på pizzaen like før servering.
-Man trenger ikke så veldig mye kjøtt, og man trenger heller ikke veldig mye ost. Noen av mine beste pizzaer har vært nesten som vegetarpizzaer å regne..!
-Og til slutt verdens enkleste pizza: Smør rømme utover en pizzabunn. Ha på tacokjøttdeig (gjerne gårdagens rester), tøm på tacosaus/salsa og nachos, og dekk det hele med masse ost...
Topping, topping, topping... Her på bygda er det ikke så veldig mye spennende å få tak i. Men, jeg drar inn til byen en gang i blant, og dersom noen har tips til topping tar jeg gjerne i mot, så har jeg handlelista klar neste gang. Her er noen ting som jeg har brukt som topping opptil flere ganger:
-Paprika, i tynne ringer
-Løk, i strimler
-Hvitløk, i tynne skiver (nydelig!)
-Spampinjong, i skiver
-Mais
-Bacon
-Chorizopølse
-Serranoskinke
-Pepperoni
-Kjøttdeig (kan med fordel legges rå på pizzaen før steking. Lag små "kjøttboller", evt blande i krydder, hvitløk etc)
-Vårløk, i skiver/ringer (et must, egentlig. I tillegg til å smake fortreffelig på pizza, gir det pizzaen den grønnfargen den sårt trenger--rent estetisk)
For øvrig har jeg lyst å nevne at bernaise, laks, røkelaks og egg er ting jeg lenge har hatt lyst til å teste ut på pizza---men aldri gjort. Noen erfaringer?