Jump to content

westbye

Members
  • Posts

    15
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by westbye

  1. 61 % av dere anbefaler at jeg kjøper 6,5 x 55. Interessant. Synes også at de to som skrev innlegg kom med gode synspunkt. Jeg regner med at dere som har anbefalt 6,5 x 55 mener at dette er mer en godt nok for elgjakt, men da uten å kappe løpet. Hvor mye bedre på langhold vil en rifle med ukappet 6,5 x 55 være enn en kappet 308w med demper? Og på hvilke hold vil jeg merke denne forskjellen?
  2. Heisann. Har lest en del tråder relatert til dette allerede, men jeg tenkte jeg skulle høre med dere ang mitt spesifikke tilfelle. Jeg planlegger å kjøpe meg en ny rifle som jeg skal bruke til litt forskjellig. Rangert etter hva jeg får gjort mest av. 1. Treningsskyting på 100 og 200 m. 2. Elg/hjortejakt 3. Rådyrjakt 4. Toppjakt på tiur. 5. Langhold opp mot 700 m. Momenter: - På jakt sitter jeg mest stille på post, og det er ikke de verste avstandene å gå til postene heller. - Jeg kommer ikke til å bytte stokk. - Jeg lader ikke selv, er avhengig av å finne god kjøpeammo. Jeg tenker på en Tikka T3 super Varmint (evt. tactical hvis noen kommer på noen veldig gode grunner til hvorfor jeg skal blåse av 4 lapper ekstra på den). På den kommer jeg til å smelle en Zeiss Classic 2,5 - 10 x 50 mm. Jeg kommer også uansett til å ha en demper. Og det er nok hensynet til demperen som blir avgjørende her. Valget står (som vanlig) mellom 6,5 x 55, 308w og 30.06 Slik jeg forstår det så mener mange at 6,5 x 55 er den beste på lange hold på grunn av bc. Problemet med den er at anslagsenergien kan være litt knapp på elgen. Særlig så hvis man begynner å kappe løpet for å sette på en demper. Jeg gidder ikke å gamble med dette, og vil ha en rigg som gir mer enn nok anslagsenergi til å ta livet av en diger okse, selv om skuddet kommer litt på skrå eller rett forfra. (Det er ikke slik jeg ønsker å skyte, men jeg vil være på den sikre siden.) Samtidig ønsker jeg å ha best mulig egenskaper på lange hold. Så spørsmålene blir som følger: 1. Hvordan blir det å bruke en Tikka SV 6,5 x 55 med demper uten å kappe løpet? Noen som har erfaringer? Blir den umulig å drasse rundt på? 2. Hvor mye påvirker det å kappe løpet på 308w og 30.06 presisjonen på lange hold? 3. Finnes det kjøpeammo til 6,5 x 55 som dreper elgen med god margin uten å koste skjorta? 4. Er det andre grunner enn vekt og håndterbarhet som gjør at man kapper løpet når man monterer demper? 5. Kan man kappe løpet på 30.06 like mye som man kan på 308w i forhold til kulehastighet?
  3. Noen som har noen erfaringer med både KKC sporterstokk og Tommelhullstokk? Man kan jo få en tommelhullstokk veldig rimelig fra USA, men KKC er jo laget i Norge så der er det ikke noe å hente på gunstig dollarkurs. Hva er det som gir det beste grepet?
  4. Fikk skutt inn riggen i dag (weatherby vanguard og Zeiss 3-10 x 50), og skøt opp til storviltprøven i samme slengen. Den umiddelbare opplevelsen er at rifla er svært presis når den er kald, men begynner å spre godt når du har skutt noen serier. Særlig på oppskytinga til storviltprøven merket jeg det. Følte jeg skulle samlet godt i senter, men treffene kom litt hit og dit. Alle var i god margin innenfor, men likvel var dette litt kjipt. Er nok en veldig fordel med frittliggende pipe som de fleste nye rifler har nå til dags, men dog ikke denne. Dette har jo selvsagt ingen praktisk betydning på elgjakt heldigvis. Neste oppskyting kommer jeg nok til å vente til rifla har blitt god og kald før jeg skyter. Zeiss kikkerten var en veldig hyggelig opplevelse. Kan absolutt anbefales. Gleder meg til å sitte på hjortepost i skumringa med denne. Men hvis man har mulighet, ville jeg nok lagt litt mer i rifla til en annen gang. I hvertfall fått meg en rifle med skikkelig bedding og frittliggende løp. Men det er vel slik med oss gutter, vi blir vel aldri helt fornøyde. Når det gjelder presisjonen på Vanguarden kontra Howa'en så tror jeg som sagt at Howa vil prestere bedre på skytebanen etter en del skudd. Det er da Vanguarden begynner å svikte. På jakt tror jeg det har null å si. En ting til. Jeg holdt på å gå på en smell i dag når jeg skulle handle på XXL. Pakkeprisen på Vanguarden med Zeiss kikkerten var nemlig 10990 kr. Men XXL selger rifla løst for 2990, og kikkerten for 5990. Med litt kjapp hoderegning oppdager man at det da plutselig blir dyrt å handle pakken. Fikk etter litt diskusjon de billigste prisene (takk XXL) og riggen kom på 8500 med ringer og montasje etter en hyggelig rabatt. (uten kofferten som fulgte med i pakken til 10990, men den koster bare 390 løst tror jeg.) Vet ikke om XXL liker at jeg legger ut hvilken rabatt jeg fikk, men synes vi her i Norge betaler nok for utstyret vårt som vi gjør. Nå vet dere andre som skal handle hvilke priser det er rimelig å betale for denne riggen.
  5. Kjøpte meg Zeiss'en uten lys i dag. Var egentlig mest en forglemmelse, ettersom det ble så mye styr med om rifla jeg også skulle kjøpe var på lager eller ikke. Regner med jeg evt. får solgt Zeissen uten så mye verditap hvis jeg finner ut etter årets jakt at jeg må ha lys i retikkelen.
  6. Da er weatherby vanguard synt. 308. med Zeiss klassic 3-10 x 50 mm kjøpt og betalt. Fikk kranglet meg til en rifle som egentlig skulle selges i en riflepakke. Er godt fornøyd med det, men jeg skjønner veldig godt alle de som foretrekker f.eks Tikka. Man får en helt annen kvalitetsfølelse når man f.eks holder en Tikka lite. Vanguarden kjennes ut som et leketøy fra Kina i sammenligning. Men den skal jo gå minst like bra som Tikkaen. Det blir vel litt som med bil. Man får en helt annen følelse når man setter seg i en BMW, enn om man sitter i en Skoda selv om størrelsen og spesifikasjonene ellers på bilen er ganske like. (Har selv en Skoda, så ingen må hisse seg opp over dette.) Vi får se om det blir en Boyd stokk etterhvert, eller om det blir ny rifle neste sesong. Tipper Weatherbyen kommer til å holde seg noenlunde greit i pris. Tusen takk for alle råd og kommentarer!
  7. Utsolgt for Vanguard på XXL i Bergen. Nedtur...
  8. Mange gode råd her. Kan nok hende jeg heller mot Weatherbyen. Men på bruktmarkedet var det en kar som solgte Tikka T3 lite med Hausken demper og Meopta kikkert til 13.000. Kanskje ikke så dumt det heller... Hva med Zeiss Classic siktene? Jeg er litt bekymra for å bare se hår i kikkerten når elgen kommer rett på posten med 3-10 x 50 mm. 1,5 - 6 x 42 mm er kanskje en bedre "skogkikkert" i så måte? Noen som har noen praktiske erfaringer med 3 x forstørrelse og elg på 15 m hold? Blir det bare hår, eller ser man hele dyret? Har jo mest lyst på 50 mm pga av skumringsfaktoren når jeg skal sitte på Hjortepost i kveldinga. Ellers har jeg gode erfaringer med aimpointen på 200 m banen med HKen. Og det er vel få kikkerter som kan matche den når elgen braser inn på posten og står på 5m hold og stirrer deg i øya. Ellers er det ikke mange som mener jeg bør gå for jaktdepotets Howa. Det er jo litt forskjell til Weatherbyen? Sikringa på Howa er vel bedre i tillegg til en bedre stokk?
  9. Takk for kommentarer og råd. Det var to for Weatherby, en for tikka, en for howa og en for ruger. Godt at alle ikke er enige:)
  10. Ja, jeg har også kikket på den kikkerten. Er det verdt å legge ut en tusing ekstra for lys i forhold til den uten lys?
  11. Jeg har et skikkelig dilemma som jeg håper dere kan hjelpe meg med. For meg står valget mellom tre ulike alternativer basert på samme budsjettbegrensninger. Jeg skal bruke rifla på elgjakt, og hvis jeg skal rekke å bruke ny rifle må jeg få tak i den så snart som mulig, og skyte opp før 1. oktober. Alternativ 1: Weatherby Vanguard synt. i 308. fra XXL til 2990,- + Zeiss Classic 3 - 10 x 50 mm. til 5990,- + A-tec demper til 4000 med montering. Totalpris 12.980. (6990 uten kikkert.) Vil vurdere å smelle på custom stokk fra Boyds, men det blir ikke klart til jakta i år. Demperen blir heller ikke klar til jakta pga. av lang ventetid hos XXLs børsemaker. I tillegg kommer vel ringer og kikkertmontasje. Til jakta får jeg da rimelig rifle med Zeiss optikk, uten demper. Alternativ 2: Howa 1500 Houge fra jaktdepotet. Priset til 5500,- i jaktdepotets gamle brosjyre. Tror den koster 6200 nå. Med picatinny og demper, uten kikkert blir det omkring 9500,- Kommer da til å velge en løsning med forsvarets aimpointsikte til elgjakta, evt. en billig kikkert. Blir antageligvis ferdig med demper til jakta. Alternativ 3: Tikka T3 laminated med picatinny til ca 13.000,- Fra våpensøilen i Bergen. Da blir det ikke penger til verken demper eller kikkert. Igjen blir det å bruke aimpointen til jakta. Kikkert kommer sikkert med på neste års budsjett i stedet. Smertegrensa ligger som dere skjønner omkring 12,- 13.000 kroner. Hva ville dere gått for? Er en ganske erfaren skytter fra HV, men har ikke mange jaktsesongene bak meg. Hvis noen vet om noen som selger en god rifle i 308. w med demper og picatinny og/eller en grei kikkert ferdig montert til den prisen eller mindre er jeg veldig interessert i det. Gjerne i enten Hordaland eller i Oslofjordsområdet.
  12. Med frakt får jeg en pris på 828 kroner (132 dollar) på stokken. Er vel ikke så mye fortollingsbegyr at totalprisen blir 1500?
  13. Hvordan er det å montere denne tommelhullstokken fra Boyd? Så at noen har satt den på uten å bedde den. Kan en amatør selv få på denne stokken uten så mye avanserte redskaper? Hvor mye ville det evt. koste hos en børsemaker å bytte stokken og bedde den med glassfiber? Ser at det er ingen som anbefaler å heller kjøpe ferdig Howa med tommelhullstokk. Da regner jeg med at vanguarden med importert stokk er et ok prosjekt?
  14. Hei. Første innlegg her på kammeret. Slenger meg med i samme tråd etter som dette er relevant for meg også. Skal kjøpe ny rifle til elg og hjortejakt, og for min del står det mellom Vanguarden fra XXL eller Howa 1500 på jaktdepotet. Er usikker på hva som jeg evt. har igjen for å kjøpe Howaen fremfor vanguarden. Det måtte vært om jeg skulle hatt tommelhullsstokk, da kunne jeg fått det til Howa 1500 for omkring 6500,- (i følge den gamle katalogen). Samtidig ser jeg at noen har kjøpt vanguarden og satt på ny tommelhullsstokk fra Boyd. http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=14&t=40039&p=458893 Denne løsningen blir vel en del billigere i utgangspunktet enn Howa 1500 med tommelhullstokk på jaktdepotet. Men spørsmålet blir hvor dyrt det er å få satt på denne stokken og beddet den hos en børsemaker? Er det da plutselig like greit å legge et par tusinger til på bordet å gå for Howa løsningen? Hvis noen har noen synspunkt og erfaringer omkring dette så setter jeg pris på det.
×
×
  • Create New...