Jump to content

ivarmask

Members
  • Posts

    43
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by ivarmask

  1. Er vel akkurat kommet i salg og dermed lite å finne om den. Jeg anskaffet den da jeg byttet inn en Raipas dress som ikke holdt meg tørr - XXL sin100% fornøyd garanti. Har ikke testet den i ruskevær ennå. Svindyr men virker utrolig robust og kvalitetsmessig konstruert. Massevis av snedige tekniske løsninger og tildels unødvendige gadgets som patronholder. Jeg kan si såpass at den puster dårlig. Til gjengjeld er det gode luftemuligheter. Den bruker Berettas egen membran BWB (Beretta Waterproof Breathable). Sammenlignet med andre dresser jeg har og har hatt virker denne mer robust enn samtlige. Om vanntettheten er som lovet tror jeg dette er en dress som kan vare i mange år. Det bør den, den koster nær det dobbelte av mange andre gode dresser. " target="_blank
  2. Jeg er over middels interessert og jakter endel and. Utelukkende lokkejakt under trekket. Min erfaring er at det verierer veldig fra dag til dag - fra nærmest ingentig til flokk etter flokk. Realistisk lokking har vist seg flere ganger å virke svært bra for meg. Har fått svar og ender som har padla 200-300m inn kun på "samtale", men noen ganger virker ikke dette heller. Er ikke så store mengder der jeg jakter - men fugl finnes. Jeg tror de bruker relativt store områder - og trekker lite i fint vær. Styggvær gjør dem definitivt mer aktive. Jeg jakter nesten kun om morgenen. Trekket er mer konsentrert - og lyset blir bedre mtp bortskutt fugl. Her jeg jakter blir det ofte bedre utover høsten når det fryser til i fjellet/innlandet. La terrenget hvile noen dager og hent deg inn på søvn. Når du jakter - lokk villig om du får en grei lyd i fløyta. Du ser ikke all fugl nødvendigvis - jeg bruker lokke ender og får ofte inn fugl jeg ikke oppdager før de lander. Trekket går ofte langsmed elver og bekker. Om du vil vite om du har et trekk langs elva må du være der før det lysner - de trekker ofte selv før skytelys. Og som sagt er det mest aktivitet i ruskevær.
  3. Hei. De flyr nok mye fortere enn du tror, de er store med lav frekvens på vingeslagene. Jeg vil tippe du bommet bak fuglen. Ammoen er god nok på det holdet, men du må trekke gjennom gåsa og la skuddet gå foran nebbet.
  4. Ganske stor forskjell. Canada Hammer er "billig" og god lokk. Det finnes bedre lokker men da koster det fort 1500,- pluss frakt og toll. Det er mye lettere å lokke Canada gjess og Canada Hammer får du med gratis lokke cd om du googler litt. Så kan du øve i bilen, for det er ikke så lett å få øvd hjemme..
  5. Takk for tips. Da kjører jeg 40 døgngrader og spretter opp for lufting/avkjøling som foreslått. Takk for linker til oppskrifter.
  6. Skal om kort tid til Sverige på Villsvinjakt og gleder meg selvfølgelig veldig til det. Jeg ønsker meg noen tips til modning og behandling av kjøttet (må jo være optimist). Vi vil teste kjøttet, men påvirker faren for trikiner hvor lenge kjøttet mørnes? Er de vanlige 40 døgngradene en grei tommelfinger regel også for villsvin? Sist jeg felte gris var det i varmere strøk og grunnet varmen kastet verten skrottene på is umiddelbart. Kombinert med at vi skjøt de største svina vi så ble kjøttet nærmest uspiselig seigt og håper naturligvis å unngå dette denne gangen. Derfor skal jeg kun skyte smågtris med mindre rånen over alle råner dukker opp, samt sørge for tilstrekkelig modning. Også flott om noen har oppskrifter å anbefale. På forhånd takk for gode råd.
  7. Etter at jeg lånte meg en 270Win for jakt i USA har 30-06'en ikke vært ute av våpenskapet. Jeg skyter rett og slett bedre med 270'n da jeg opplever at den har snillere rekyl. Forøvrig samler den veldig bra (Tikka T3) og har som du nevner fin flat kulebane for bla Toppjakt. Ammunisjonsutvalget er en ulempe du slipper som lader selv.
  8. Døde ender flyter, jeg har aldri erfart noe annet. Alle som har prøvd å f.eks skyte skarv, siland e.l på vannet har sikkert opplevd at de dykker for så å dukke opp (langt) utenfor skuddhold. Tipper din and kom til hektene og flyktet under vann. Når den så kommer opp igjen ligger den så lavt i vannet at kun hodet stikker opp og den er vanskelig å få øye på.
  9. Det varierer fra plass til plass. Der jeg jakter har mange ender trukket sørover nå, men samtidig kommer det nye ender på trekk fra fjellet/innlandet etterhvert som isen legger seg fremover nå. Jeg er ingen ornitolog, men for meg så det ut som Krikkendene samlet seg for trekk allerede for en stund siden. Fortsatt noen få igjen. En god del stokkender ennå samt alle dykk- og fiskeendene ser ut til fortsatt å være her. Det som er fint nå er at "alt" er lovlig vilt så om det kommer gås, skarv eller and kan alt felles (seff om de er lovlig vilt). Blir llitt mer opportunist og litt mindre spesialist på denne tiden av året. Dessuten er trekket naturligvis senere på morgenen og tidligere på kvelden - og det stemmer bedre med min søvnrytme
  10. Søk etter Goldeneye Decoy, kan bestilles fra Cableas, ebay osv. Min erfaring er allikevel at Kvinender lander villig i andre lokkeender også. Jeg bruker en blanding av Stokkender, Krikkender og Brunnakke. Det kommer nesten alltid inn kvinender og setter seg blandt disse. Faktisk nesten frustrerende nå før 10 sept, men til lørdag er også de lovlige å felle.
  11. Kunne ikke vært mer enig. For et par morgener siden da jeg satt og voktet over noen lokkeender så jeg en flokk Grågjess på motsatt side av vannet i en høyde på minst 50m. Og jaggu begynte det ikke å smelle etter dem fra sivkanten der borte. Dette har jeg sett så mange ganger. Og om de skulle være så uheldige å skade en stakkar vil den falle til marken flere hundre meter borte for aldri å finnes igjen. Vent til du ser øyet på gåsa ble jeg opplært til. Nå er ikke alltid det mulig, men selv med "kanon" ammunisjon som 12/89 BB Wingmaster HD er rekkevidden svært begrenset. Slik oppførsel stiller oss alle i dårlig lys. Dessverre.
  12. Gåsa er hardskutt og det er sjelden med korte hold. Der jeg jakter er det ofte høye skudd på fugl i fart så jeg prøver å holde godt foran for treff i hode og hals. Allikevel treffer jeg ofte langt bak og hagla må brøyte seg gjennom fjær, masse dun og kraftig musklatur. Sjelden død skutt på treff bak. Men når jeg klarer ramme den i hode og hals går det som regel bedre.
  13. Absolutt ikke. På gressender er fettet godt. Stokkanda er opprinnelsen til tam ender og brystet med skinn og fett er veldig godt.
  14. Var ute i regnværet jeg også. Felte ei Stokkand som kom padlene inn blandt lokkisene. Skjøt i det den letta. Ellers lite fugl å se men selvfølgelig kom det flere fine flokker i det jeg samlet opp utstyret. Det slår aldri feil. Allikevel godt fornøyd med få fugl på en slik dag.
  15. Billig kanskje, men personlig ville jeg ikke kjøpt disse. De ser rett og slett ikke ut som grågjess, fargen er bla ikke riktig og de skinner jo! Kanskje verdt å sjekke hva det koster å bestille fra USA eller Danmark? Om vi alle lar være å kjøpe disse bulvaner av dårlig kvalitet, kanskje forhandlerene tar inn bedre bulvaner neste gang. Tror ikke de der lurer mange grågjess. Er det ingen norske forhandlerene som selger kvalitet fra ghg/avery?
  16. Jeg bruker også Graylag Hammer - og har trent mye med den. Det jeg har funnet ut funker (for meg) er å holde veldig hardt rundt lokken. Mao slipper det kun luft ut under pekefinger samt et lite hull i enden av grepet. Slik oppnår jeg lettere back-pressure og klarer lettere å knurre ut en lokk. Da kan jeg også blåse med langt midre trykk og det er lettere å holde et konstant "knurr". Jeg har "tunet" min litt - men som beskrevet tidligere vil ikke min lokk høyt nok til å klare de høyfrekvente skrikene til Grågåsa så etter et par kjappe hail calls for oppmerksomhet prøver jeg å komsentrere meg om lavmelt kalling om gjessene er i høreavstand for det. Jeg er middelmådig fornøyd med min GH, men kompisen sin som er tunet riktig fra produksjon lyder langt bedre. Jeg har ikke mange jorder å boltre meg på så jeg må fortrinnsvis lokke gjessene nærme og skyte dem som overflygere. Det jeg har lært i det siste er at jeg ikke slår opp blinden min for å få lavest mulig profil. For meg er bruk av blind et tveegget sverd, gåsa ser ikke meg men jeg ser ofte heller ikke den, og det kan være frustrerende (når er den på skuddhold?). Allikevel er fordelen av å kunne ligge i "bakhold" midt på jordet stor i forhold til å bruke kantene. Jeg bruker forøvrig en finisher. Nå er det bare kort stubb på åkeren "min", og jeg har derfor funnet en kant med litt høydeforskjell der jeg legger blinden i - midt ute på stubbåkeren. Derettter er jeg veldig omhyggelig med å kamuflere den godt med masse gress for å få den til å forsvinne mest mulig. Det har utgjort en forskjell. Om jeg skulle handlet utstyr i dag hadde jeg kanskje valgt en god Gilliesuit i stedenfor blind. Bruker 42 bulvaner - 36 skall med skru på hoder samt 6 fully flocked GHG Elite Specklebelly (Tundragås), alt kjøpt i USA. Angrer veldig på at jeg ikke kjøpte flere hele flocked bulvaner - de er suverent mye bedre enn skallene men dessverre koster de skjorta her. Har også et par dusin Canada skall, men disse er så dårlige at jeg mener Grågåsa styrer unna. Bruker også U/V/J formasjon mot vinden og prøver å ha minst en m mellom bulvanene, helst mer. De beste fullbody bulvanene prøver jeg å plassere slik at de synes godt når gåse kommer inn i "finising zone". Et råd jeg vil gi er at har du tilgang til en god appoprtør - så ta den med slik at du har den tilgjengelig. Gåsa er en mester i å stikke seg vekk og i år som i fjor har jeg tapt felt gås. I tillegg til at det er surt i seg selv å miste gåsa plager det meg lenge etterpå å tenke på skadeskutt vilt som jeg er årsak til. Jeg er for ordens skyld omhyggelig med riktig skuddhold, men noen ganger får man dessverre dårlige treff. Jeg bruker i dag Wingmaster 3,5 'BB mot Black Cloud 3,5' BB tidligere, men gode treff (hode/hals) og skuddhold er overlegent ammunisjon. Lindroth nevner i filmen sin at det er vanskelig å få trekkende gjess til å lande om du sitter på et "overflygningsjorde". Det er også min erfaring og har misset noen sjanser i håp om at de skal lande. Noen andre som har erfaring med dette? Vil jo helst de skal komme for landing, men etter mye venting er jeg redd de skal fly og tar de nå mer og mer under sirklingen. Hvilken avstand bruker dere mellom bulvanene? Forøvrig verdt å nevne at der jeg jakter er morrasjakta overlegen kveldsjakta som jeg ikke gidder lenger. Da kommer gåsa kun inn for landing på vannet, og jeg ser langt færre gjess enn om morgenen. Og i striregn (som skal være bra jaktvær) trekker gåsa 30 cm over vannet og ikke over åkeren der jeg jakter. I tillegg er den mot normalt helt stille slik at jeg ikke oppdager den før det er for sent. Men dette varierer sikkert fra terreng til terreng? Jeg har det uansett triveligere på gåsetrekk når det er opphold. Blå himmel er gir ofte flotte naturopplevelser, men foretrekker lavt skydekke og opphold for trivsel og god jakt.
  17. Her jeg jakter har bøndene ei lita bi-inntekt av jakta og dessverre er de fleste gode åkre lovt bort til venner, kjente og på åremålskontrakter til tildels stive priser. Jeg kontakta to dusin grunneiere med brev og telefoner før jeg fikk napp hos en der jeg deler terreng med mange andre til relativt stiv pris. De andre grunneierene var overhode ikke interesserte i flere jegere, selv om jeg var villig til å betale. Men jeg bor en plass det er mer folk enn gode jaktmuligheter, det du foreslår er sikkert en god ide der det er mindre tett med folk.
  18. Da er sesongstart over uten at fryseren på noen måte er full, men jeg har hatt spennende morgentimer med bulvaner og lokking. Endelig er sesongen i gang. Som mange andre her på forumet bruker også jeg Greylag Hammer og er relativt fornøyd med den etter relativt intens trening før jakta i et par år nå - til sjenanse for familie og naboer. For det tok endel trening før det kunne minne om ei Grågås. Det er soleklart at noen fugl lar seg lokke til å se nærmere på decoy'ene takket være lokkingen - men brorparten av flokkene som jeg hører og ser på lang avstand lar seg ikke lokke. Jeg har sett alle Youtube snuttene og har videoen til dkwai og Eric Poulssen og det er en dypere mer "nasal" lyd i min lokk en den han bruker i videoene. Har jeg fått meg en mandagsutgave, eller er det andre her som har tilsvarende lyd i sin? Min lokk har rett og slett en dypere tone når bladet slår over - nesten som i en Canada lokk. Lokken funker den, men jeg savner å kunne gjenskape kallene i samme høye toneleie som vises i videoen og er mye mer realistisk. Det irriterer meg og jeg vurderer å kjøpe en ny for å teste - men 400 kroner er litt drøyt om det er meg og ikke lokken. Noen andre som har tilsvarende erfaring?
  19. Om dette er deler man kan kjøpe uten papirer i USA har jeg vanskelig for å tro at utførsel blir noe problem. Dersom man må søke ATF som ved erverv av våpen i USA kan saken stille seg annerledes, men da må man allikevel søke om erververstillatelse for utførsel om man ikke er resident. Om man frivillig vil inn i dette vepsebolet er det noen linker under. Det eneste TSA bryr seg om er at evt våpen og ammo er forskriftsmessig pakket (våpen skal feks være i låst koffert som ikke kan åpnes med TSA nøkkel). Jeg ringte selv ATF for å forhøre meg om utførselspapirer - der var det ingen som kunne svare. Som Norge har USA skjemaer for midlertidlig utførsel, men hensikten med dette er kun at jegerne skal kunne dokumentere at våpenet ikke importeres ved hjemkomst. http://www.atf.gov/forms/firearms/" target="_blank" target="_blank http://www.atf.gov/forms/download/atf-f-5320-9.pdf" target="_blank" target="_blank
  20. Hei, Jeg innførte våpen fra USA og da brukte jeg denne (link under) https://www.politi.no/vedlegg/skjema/Vedlegg_332.pdf" target="_blank Den kan også brukes til våpendeler mener jeg. Du trenger tillatelse (stempel) av politiet samt at du må få papiret stemplet av tollerne ved innførsel (det måtte jeg i allefall). Politiet kan gi mer informasjon. Litt tiltak kanskje, men da trenger du ikke bekymre deg. Lykke til.
  21. Jeg har denne og er veldig godt fornød - topp optikk i forhold til pris. http://www.kikkertspesialisten.no/publi ... oduct=2253
  22. De andre jaktbare gressendene, Krikkand og Brunnakke, står ikke tilbake for stokkanda som mat.
  23. Jeg bruker Buck Gardner's "Double Nasty 2" som er en double reed som jeg kjøpte i USA (og jeg ser på linken din over til ca $20). Jeg har et par andre også, men denne er lettest å blåse (krever minst trykk). Forøvrig er det langt lettere å få frem gode låter enn f.eks med Graylag Hammer for dem som lokker gås. Finnes masse gode snutter på Youtube om andelokking. Jeg har også pip for stokkandrikker, krikkand og brunnakke men denne bruker jeg svært lite. Virker som lyden bærer kort og når jeg observerer endene er det definitivt stokkand hunnen som er mest skravlesjuk. Forøvrig er min observasjon at lokkeendene virker veldig bra og jeg lokker kun om fuglene er på vei vekk. Jeg har en mojo krikkand på stake i vannet og den er et glimrende blikkfang jeg har stor tro på - og tror strobe virkningen fra den tiltrekker fugl fra langt hold. Aberet er at den visstnok skremmer gåsa sier amerikanerne jeg har jaktet med og som tipset meg. De har ikke grågås, men grågåsa er mer sky enn snøgåsa og tundragåsa tror jeg.
  24. Jeg jakter nærmest utelukkende med lokk. Femten-tjue ender på vannet og fløyte. Fungerer bra, og er veldig spennende. Det er mindre effektivt enn å skyte på trekket pga langt færre skuddsjanser, ihvertfall der jeg jakter. Fordelen som jeg ser det er at jeg kan forvisse meg om hva jeg skyter på, noe som jeg synes er vaskelig på trekket hvor fuglen kun blir en mørk silhuett som kommer i høy fart. Den andre fordelen er at skuddene på ender som lander er svært enkle - og medfører derfor sjelden skadeskyting. Det er veldig tilfredstillende å observere ender fra flere hundre meters hold som kommer rett inn og lander blandt lokke-endene. De er også relativt enkle å få ned. Anbefales. Jeg har brukt Black Cloud uten problemer, synes det er en god patron spesielt på gås. Jeg forstod det som at choke er av mindre betydning når du bruker BC pga at haglene ikke forlater "koppen" før noen meter ut av løpet. Jeg bruker derfor sylinder.
  25. I dag henta jeg Tikka'n min hos Børsemakeren min som hadde montert en A-tec Maxim demper. Jeg kappet ikke løpet på bakgrunn av en artikkel jeg leste i et jaktblad nylig der 62cm løp var oppgitt som lengden som trengtes for optimal kruttforbrenning/utg hastighet (gjengitt etter hukommelsen så tilgi feil:-) Min T3 Hunter har vel 56/57 cm løp så jeg var redd for å miste den flate kulebanen som var noe av argumentet for 270 Win i utgangspunktet. I dag fortalte imidlertid børsemakeren min at tapet ved å kappe løpet 4-5cm hadde vært minimal. Riggen blir noe lang nå, men det kan jeg lære å leve med. Det som derimot plager meg er at jeg kan se skinn fra demperen gjennom siktet. Det er ikke forstyrrende for senter av retikkelet, men allikevel veldig irriterende. Jeg har en Leupold VX-II 3-9*40 som sitter på Weaver montasjer. Kan jeg forvente at demperen forsvinner fra siktet om jeg kapper våpenet? Hva vil det i praksis ha å si for kulebanen om jeg kapper løpet - og hvor dristig kan jeg være mens samtidig være på den "trygge" siden? Var surt å oppdage dette da jeg gleda meg veldig til å skyte med ny demper. Børsemakeren gjorde forøvrig en flott jobb med passe stram gjenging og jevn fin kroning så jeg fikk det jeg betalte for. Takknemlig for svar.
×
×
  • Create New...